Hostit rodinnou party ve 31. týdnu. Je to rozumné?

lestoc
11. kvě 2020

Potřebovala bych poradit, jestli nejsem příliš uzkostlivá prvorodička. Manžel bude mít za pár týdnů 40. narozeniny a jako každý rok, i tentokrát chce domů pozvat příbuzné na víkendovou oslavu. 5 dětí a 4 dospělí znamená, že v našem mrňavém domečku nebude kouska klidu, přestože děcka spí třeba na zahradě ve stanu. Navíc, i když mi slibuje, že se nebudu muset o nic starat, určitě mi to nedá, a stejně se budu víceméně kolem hostů točit, než aby mi někdo cizí hospodařil v domácnosti. V minulých letech to bylo fajn, ale byla jsem ráda, když v neděli odpoledne všichni odjeli a já si mohla hodit nohy nahoru.. Vůbec si nedokážu představit, jak na tom ve 31.tydnu budu fyzicky. Navíc mám už teď takový hnízdící instinkt: to je moje doupě připravené pro mimco a nikdo mi sem nelezte. Manželovi se to ovšem moc nelíbí. Myslíte, že je rozumné takovou akci hostit? Budu toho schopná? Jak jste se v tomhle období citily vy?

mmichaella
11. kvě 2020

Jsem 33tt a asi bych si na to troufla. Nicméně do pokoje pro maleho/ ložnice by mela děcka zákaz. A partner by musel odnaset jídlo a pomáhat s naslednym uklidem. A taky se samotnou přípravou akce. Ale já mam bezproblémové a pohodové tehotenstvi, těžko říct, když se na to necítís. Hold, manžel by musel pocitat s tím, že když se unavis, bude vše na něm... když na to přistoupí, proc ne.

kridav
11. kvě 2020

Já dělala rodinnou oslavu pro mé děti, týden před porodem. Jako jo byla jsem pak unavená, vše jsem si připravila den předem a myslím, že mi i manžel s něčím určitě pomáhal. Kdybych, ale cítila, že to nezvládnu, tak bych si určitě nechala pomoct s většinou.

legelata
11. kvě 2020

@lestoc Jsem 32 tt a fyzicky bych to dala v pohode (druhe tehu). Spis je otazka, zda budes mit na ty lidi naladu a pokud ne, tak by to mel muz respektovat🙂

jjasmina
11. kvě 2020

@lestoc asi takhle my byli na rodinné oslavě v listopadu, v únoru jsem rodila, jen jsem teda seděla, ale bože jak mě šli všichni na nervy včetně decek, vkolem 7 jsem už byla unavená, vydržela jsem do půl 9 a finish

wendissek
Autor odpověď smazal
Zobraz
lolam10
11. kvě 2020

Zase jsou to 40tiny.mely by se oslavit...

hezz17
11. kvě 2020

Já se ve 30.týdnu vdavala 🤷‍♀️

areh
11. kvě 2020

Záleží jak se cítíš. 31.týden ještě jde. Co de domluvit s nějakou kamarádkou, která bude na oslavubtaky pozvaná, aby ti byla při ruce a pomohla by ti, když bude potřeba?

kaja2016
11. kvě 2020

@lestoc No tak za normalnich okolnosti proc ne? Ale to budou mit vsichni rousky? Ja bych tedy v tehu coronu neriskovala☹

malenka3
11. kvě 2020

Já bych to normálně udělala, 40 je jen jednou, já ve 31. týdnu nějakou zvláštní nemohoucnost nevnímala ani v jednom těhotenství. Může ti být různě, to my nedokážeme odhadnout, ale v jinak průměrném těhotenství to bude ok. Navíc už budeš mít pěkný pupek a to nejjednodušší je říct, že jsi unavená, dát nohy na stůl a nikdo to u těhule řešit nebude. Udělejte s mužem kompromis, slev ze svých požadavků, ať to není žádná megalomanská párty a jděte do toho.

codal
11. kvě 2020

@lestoc asi hrozně záleží, jak se cítíš, jestli ti netvrdne břicho a tak. Pokud jsi fyzičky ok, tak asi proč ne, udělala bych to třeba menší na jedno odpoledne, žádné přestávají, a manžel nebo třeba mamka, ségra aby ti s přípravou pomohli, můžete si to ulehčit tím, že si třeba chlebíčky nebo něco objednate už hotové, papírové tácky, ať nemáš moc nádobí, nebo popros hosty, ať každý něco donese, určitě se to dá zvládnout a pokud by ti nebylo pak třeba dobře, tak si jít lehnout, ať se manžel postará, všichni to určitě pochopí.

eviicka
11. kvě 2020

Pokud nejsou potíže, tak mi to přijde reálné, 31tt není ještě tolik (jsem teď 33, bolí mě všechno, ale šla bych do toho). Navíc pokud se nebudeš cítit, tak si sedneš a nikdo by ti neměl nic říct. Určitě to chce ale nějakou osobu na pomoc, mamka, sourozenec, kamarádka.

mimco
11. kvě 2020

@lestoc úplně v pohodě bych to udělala, vždyť je to pár lidí. Určitě pochopí, že kolem nich nebudete skákat a přidají ruku k dílu.

mimco
11. kvě 2020

@kaja2016 myslím, že je čas vrátit se do normálního života, i s coronou.
Já už roušku nosit nechci, dusím se v ni a určitě ji nevyžaduji u návštěv, nebo např. sousedů. Beru si ji jen do obchodu, k lékaři atd.

cilkat
11. kvě 2020

Těhotenství obvykle snasim poměrně blbě (první trimestr prospim, poslední měsíc už se těším na porod...), Ale v 31tt většinou celkem funguju. Asi bych s oslavou souhlasila, ale s tím, že budeš mít kam se uklidnit, když budeš potřebovat, a manžel bude počítat s tím, že obsluha i úklid jsou na něm.

malinkaelinka
11. kvě 2020

To záleží na tobě, jak se cítíš. Mě těhotenství v ničem neomezovalo, v 31 tt jsem byla na dovolené v České Kanadě a úplně v pohodě jsem denně slapala 20-30 km. Takže oslava by nebyl problém. Ale každý to zvládá jinak.

hipposkin
11. kvě 2020

@lestoc ja bych do toho klidne sla. Nech si pomoct a obcas hod nohy na stul a odpocivej, oni se o sebe postaraji i sami 😊 Ale neoslavit kvuli tehotenstvi manzelovo 40 by mi prislo lito.. Jako kdybys mela treba tyden do porodu nebo jsi byla v sestinedeli tak nereknu, ale tehotenstvi je jeste v pohode, zvlast 30. Tyden..

kakba
11. kvě 2020

Kdyby si videla, co vse jsem delala od 30.tt do porodu. Nejaka oslava. To je prkotina. 😀 Zda se na to necitis, mas rizikove tehotenstvi tak zvaz sama.

drakenn
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
11. kvě 2020

Vezmi to jako příležitost na test příbuzných, které pozveš po porodu a které ne - nech si se vším pomoci, neboj se je nechat i umýt nádobí. A řekni, do kterých místností nechceš, aby (z různých důvodů) chodili. Já když přijela z porodnice, tak chlap nadšený ukazovat mimčo sezval pár kamarádek - no, tak než šly domů, jsem jim v podstatě "přikázala", že mi ještě umyjí nádobí a uklidí kuchyň. Provedly a tak nějak si zvykly, že když přišly příště, už to bylo samozřejmé.

A neciť se blbě jít si třeba i lehnout, že jsi unavená a podobně. Jen prostě jasně řekni chlapovi, že pokud si nenechá umýt nádobí a uklidit od společnosti, bude to dělat sám 🙂.

4 dospělí navíc, to není zase tak šílená oslava, aby se to nedalo zvládnout. Je tedy spíše otázkou, jaké s nimi máš vztahy, pokud dobré, je nejvyšší čas je naučit, kde máš co v domácnosti uloženo, až budou chtít přijít očumovat mimčo 😀.

antoinet
11. kvě 2020

Užila bych si to jako naposled bez dětí, protože s nima něco pořádat je nářez, ne těhotná 🙂
Teď buď ještě hostitelka, která se může rodině plně věnovat (tím myslím povídat si, věnovat čas a pozornost) a oni ti pak zase rádi pomůžou s miminkem🙂
Pokud si chceš ulehčit práci, objednej jídlo nebo aspoň dezerty a kup papírové nádobí, ubyde půlka náročnosti.
Ale pro manžela bych to udělala, já jsem třeba třetí těhotenství zvládla rodinné vánoce v 36tt, do toho doma dvě batolata, vaření, chystání, cestování... vše se dá přizpůsobit stavu.

rnika
11. kvě 2020

My slavili moje 35 narozeniny v den, kdy jsem pak odpoledne nastupovala plánovaně do porodnice na třetí porod, druhý den ráno byl císař.... užili jsme si oslavu a prarodiče tu pak rovnou zůstaly hlídat děti ... Asi jde o to jak se cítíš ty, ale mě by to třeby příjemně rozptýlilo...

jannym
11. kvě 2020

Zalezi jak se citite, kazda jsme jina a kazde tehu je jine u prvniho tehu jsem byla porad v pohode, tehotenstvi neni nemoc 32 tyden se mi udelalo v praci soufl, v poledne me sefova poslala dom, vubec si nepamatuju jak jsem se dostala domu (a to jsem jeste mesic pred tim blbla okolo svatby), doma uz jsem zustala a u druheho jsem byla od 5 mesice na rizikovem a pritom jsem se citila relativne dobre, den pred porodem jsem jeste stradovala po hobbymarketu a ukolovala manzela co vse se jeste musi zaridit...

mirin89
11. kvě 2020

@lestoc My byli na oslavě, kde byli "svedske stoly" a kazdy se obslouzil sám. Jen dort a pripitek podavali hostitelé, bylo to fajn. A jídlo se nandavalo na ozdobné papírové tacky, takže pak ani nebylo tolik nádobí, tak třeba to pojmout takhle a manžela aktivně zapojit do příprav.

westie
11. kvě 2020

Pokud jsi jinak zdrava, nevidim duvod manzelovi oslavu nedoprat. Rozdala bych ukoly a opravdu si to zkusila uzit nez se starat - trrba krome manzela pomuze i nekdo jiny z rodiny🙂 Ale uznavam, ze ja byla v tehotenstvi u obou deti dost akcni a nemela jsem pocit, ze kdyz mi je fajn, ze bych se musela nejak omezovat - v 35. tydnu druheho tehotenstvi jsem mela na tyden u nas sestrenku (10let) a podnikali jsme kazdy den nejaky vylet i se synem (3 roky) a bylo to fajn.

journals
11. kvě 2020

Kdyby jsi plánovala oslavu pro 15 lidí tak neřeknu, ale tohle je prostě jedno rodinné odpoledne. 5 dospělých, 4 děti - to přeci není žádná obr oslava. Samozřejmě musíš vědět ty jak na tom jsi. Co jde, můžeš objednat, případně poprosit ať každý vezme něco, nádobí můžeš koupit papírové... Určitě jde najít kompromis a vymyslet oslavu tak, aby se zvládla a ty jsi byla v pohodě. S dítětem tyhle akce budou o dost horší

alubif
11. kvě 2020

Kdyby to byla oslava pro celé příbuzenstvo, ale tohle je pár lidí... Co budeš dělat až budeš podruhé těhotná a starší dítko te nenechá ani hodit nohy nahoru a k tomu mraky jiných povinností. Pokud jsi zdravá, nemáš nějaké komplikace v těhotenství, tak z toho nedělej nemoc a užij si poslední akce bez dětí. S nimi je to teprv nářez něco organizovat. Natož někdy uvařit třeba jen oběd....

yasminna
11. kvě 2020

Tak pokud se jedná o jedno odpoledne, proč ne. 40 je jednou za život. Ale psala jsi jsi víkendová oslava. Takže přijedou v pátek a odjedou v neděli? Já osobně ve 31tt bych do toho nešla. Přesně jak píšeš, taky by mi to nedalo a obskakovala bych je. A jako co si budem povídat, pokud by to bylo fakt celý víkend, asi bych toho měla plný brejle. Chlap sice řekne, že bude pomáhat, no ale jak to pak bude doopravdy, je to oslavenec, bude popíjet atd....A vše třeba stejně nakonec bude na tobě. Záleží na tobě jak se cítíš. Já při obou těhotenství sice byla zdravotně v pohodě, ale prostě v tom třetím trimestru už to bylo náročnější a byla jsem ráda, že si můžu chvilku sednout či lehnout a mít návštěvu na celý víkend, no nevím asi si to úplně neumím představit. 🙂 Ale každá jsme jiná.

takyjedna
11. kvě 2020

Kolem meho 30 tydne mela prvni dcerka narozeniny. Zkrouhla jsem oslavu na minimum pribuznych a jenom odpolední posezeni, kafe, dort a mazejte domu. Pres noc bych si teda rozhodne nikoho nezvala🤷‍♀️ Ale kazda se citime jinak. Jestli uz jsi unavena uz jenom z představy o oslave, tak se na to vykasli. Nemuze ti nikdo nic.

pajula123
11. kvě 2020

Taky mi přijde, že hodně záleží na tom, na jak dlouho to je. Oslavu na jedno odpoledne-vecer bych klidně udělala, do víkendové akce by se mi teda vůbec nechtělo-to už je pak i skákání kolem hostů u snídaně, obědu atd. Navíc bych se teda rozhodovala upřímně i podle toho, jaké jsou na oslavách zvyklosti s pitím alkoholu. Protože v některých rodinách by to klidně mohlo vypadat tak, že budeš jediná střízlivá (plus děcka) a to pak jaksi s pomocí druhých moc počítat nemůžeš ☹️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru