Miminko koncem pánevním, hlavička v levém podžebří

monikagurthova
7. bře 2016

Ahojte, zrovna jsem přišla od doktora, kdy mi řekl, že mrně je natočené koncem pánevním (ve středu jsem 34tt) a že hlavičku má v levém podžebří, což je trochu komplikované při pokusu o otočení se. Máte nějaká z vás stejnou zkušenost? A otočil se nakonec prcek hlavičkou dolu? Doktor mi doporučil vysávat a dělat kočičí hřbety :D :D :D

apacheee
AMBASADORKA
7. bře 2016

ahoj, já měla mimčo hlavičkou v pravém podžebří a neotočilo se. Rodila jsem normálně. Žádné cviky mi nepomohly, ale zkoušela jsem všechno možné🙂

monikagurthova
autor
7. bře 2016

@apacheee Doktor mi říkal, že bývá normální, když je vpravo, pak jde i porod koncem pánevním dobře, ale když má hlavičku nalevo, tak prej by šlo bokem a to je rovnou na císaře....

mamkamarketa
7. bře 2016

kdyz se mimi otocit nechce, tak ma duvod. absolutne bych nesla do pretaceni a podobnych pokusu. pri druhym tehotenstvi jsem mela od 26tt do 39tt prcka kp. mezi 37-39tt se tocil jak na kolotoci. nekolikrat se otocil tam a zpet.
na to, aby se sam jeste otocil mas spoustu casu

eva_mb
7. bře 2016

Ja mela malou v 37tt hlavickou nahoru. Rovnou mi naplanovali cisare a az kdyz me rozrizli,zjistili,ze se otocila a hlavu mela dole 😆 a to mela pres 4 kg, vubec jsem necitila,ze se pretocila. Chvili jsem ji mela i na pric

monikagurthova
autor
7. bře 2016

@mamkamarketa Tak snad se ještě umoudří, císaře bych úplně nechtěla a manžel se tak těší na porod :D :D :D taky jsem mu říkala, že ruční otáčení ani náhodou, že buď se otočí sama nebo nic...

@eva_mb a oni už tě pak nekontrolovali UTZ jestli náhodou není otočená?

mamkamarketa
7. bře 2016

@eva_mb to nepoznali 😕
Me uz i na monitoredh sestra poznala zdali je kp nebo ne

lamia
7. bře 2016

S obraty jsou to takové spise urban legends z maminkovskych for,doktoři na sílu nejdou a vše kontrolují Uz, procedura jako taková není s velkým rizikem,případně důvody pro KP na Uz vidí,když obrat nejde,tak se nechá byt. Nenechala bych se zastrašit tím,co kde píší maminky na webech, které to nezkusily (chvíli jsem mela dítě KP,jsem vzděláním lékařka a nacetla jsem toho k obratům dost), hlavní riziko tam je,ze se obrat nepovede. Klapne to asi u půlky. Osobně bych šla radši na obrat než CS, což je samozřejmě každého volba a názor,jen bych se nenechala ovlivnit názory ve fórech typu jedna paní povidala šla po objektivních informacich,umožňujících objektivni rozhodnuti. Držím palce,at se otočí,naše se otočilo samo (cvičila jsem,vytirala),ani jsem si nevsimla.

monikagurthova
autor
7. bře 2016

@lamia Děkuji za rady, pohledám a zvážím 🙂 A v čem je císař horší, než normální porod?

mery96
7. bře 2016

@monikagurthova Ahojky, já mám malou KP, jsem 37 tt. A rozhodně pokud to bude možné, půjdu do obratu. Nechci CS - je to operace se všemi riziky která přináší. Nikdo nic nedělá na silu, buď to jde hladce nebo vůbec. Nebrala bych v potaz diskuze, kde píše 90% maminek které tohle nemusely řešit, protože měly miminka hlavou dolů.

lamia
7. bře 2016

@monikagurthova Minimálně v době rekonvalescence, existují studie ohledně dlouhodobého dopadu porodu CS na zdraví dítěte, prostě jako vše to má svá pro i proti. Pro ženu je to samozřejmě rizikovější způsob, jak porodit. Ale nevím, zda bych jako prvorodička měla na to rodit KP přirozeně, takže za mě by obrat byl dobrý způsob, jak se tomu dá vyhnout a nejít na CS. Ale ještě je čas a třeba se otočí samo.

sapinek
7. bře 2016

Jenom k tomu CS - rekonvalescence trvá o dost déle než při normálním porodu. První den se o dítko nejste vůbec schopná postarat - člověk musí ležet. Břicho a jizva pak bolí - nebylo to pro mě nic příšerného, ale nepříjemné to je. Mám pár kamarádek, které proležely i další dva dny a nebyly se schopné pomalu postavit. Každý se hojí jinak - mě jizva bolela i po 7 měsících od porodu a měla jsem od dr. zakázaný sport a námahu (na břicho obzvlášť), ale zase vím o ženách, které už 3 měs.po porodu CS cvičily (ale asi jich celkově moc není). Já měla naštěstí CS bez komplikací. Ale kamarádce při řezání vzali trochu i močák a ta měla velké problémy (poškození močáku není při CS prý zas až tak vzácné). Místo aby si užívala doma miminka, tak jezdila po nemocnicích se záněty, horečkami apod. Dost dlouho měla problém s inkontinencí a jizva se jí špatně zhojila (vevnitř i na povrchu). Takže další mimi mohla rodit opět zas jen CS. Jinak mimča narozená normálně mívají míň problémů s trávicí a dýchací soustavou a jsem přesvědčená, že je to pro ně lepší i po psychické stránce. Nevím, jestli bych šla do vaginálního porodu při KP, ale možnost obratu bych určitě využila. Držím pěsti, ať už to u vás dopadne jakkoliv ;)

dezyre
7. bře 2016

Moje malá byla co chvíli jinak, jednou kp vpravo, podruhé vlevo, pak zase zadeček dole, pak zas KP, ve 38 tt řekli, ze nemá šanci se otočit, a. Ze dame termín na vyvolání přirozeného porodu, aby uz víc narostla a na poslední poradně ve 39tt se způsobně otočila hlavičkou a dva dny nato se me rozjel porod přirozeně. Dokonce ještě o tři dny dříve než bylo plánované vyvolání 🙂 jinak jsem prožívala od toho 34 tt nervy jak blázen, bála jsem se přirozeného porodu KP.

blondynka400
7. bře 2016

@monikagurthova já měla první KP, neotočila. Zkoušela jsem cvičení, rolnčku, baterku. Asi měla svůj důvod. O tom jestli je rozdíl, zda je na pravé nebo levé straně jsem neslyšela. Ale je fakt, že byla vpravo a rodila jsem spontáně a naprosto bez problémů.
Na obraz zevními hmaty bych nešla ani náhodou, mimi ví, proč se neotočilo, není to jeho rozmar a obvykle pak porody stejně končí CS, nebo se mimi otočí nazpět, navíc u toho přetočení "trpí" jak miminko tak vy a můžete zapříčit předačasný porod.
A jestliže jsou okolnosti příznivé pro porod KP, je to pořád bezpečnější než CS. Většina doktorů a lidí stále zapomíná, že KP je fyziologická poloha, jenom méně častá, než poloha záhlavím.

blondynka400
7. bře 2016

@lamia souhlasím, že je lepší zkusit obrat, než jít rovnou na CS. I když ono stejně, i když se povede, většinou to CS skončí....
Ale s tím zbytkem ne. Obrat je stresující jak pro dítě tak ženu. Stačí se kouknout, jak potom vypadá břicho těhotné a je vidět, že až tak jednoduše a bez "síly" to opravdu nejde. To samé, na UTZ vidět důvody, proč se dítě neotočí? Důvody jasou vždy spekulativní a ani UTZ a nejlepší doktor nikdy přesně nevědí, proč to tak je. To ví jedině to mimi a to nám to těžko asi řekne.

lucka662006
7. bře 2016

@eva_mb ahoj, tak to mě překvapilo, mně dělali ještě před plánovaným císařem na sále ultrazvuk, aby zjistili, zda je císař opravdu nutný (resp. zda je stále mimi hlavičkou nahoře)

lamia
7. bře 2016

Miminka se po obratu otočit muzou zpátky do polohy KP,ale 'vetsinou' je prehnane. KP přirozený porod ma i dle metaanalyz více rizik než sekce, jako vicerodicka bych do něj šla,jako prvorodicka bych mela hodně obavy. Na zevní obrat lze vygooglit radu studii a zajímavou metaanalyzu,ze které vyplývá,ze s popisovanou rizikovosti to není vůbec tak horké. Cca pulce zen s miminkem KP to umožní aspoň pokus o sponntani porod,to není dle mého názoru malo.

blondynka400
7. bře 2016

@lamia na druhou stranu je ale hodně studií, které zase říkají něco jiného. To samé čísla ohledně obratů, kolik je jich povede a hlavně kolik je z toho poté přirozených bezproblémových porodů. Ano, mám čísla 6 let stará, ale nemyslím si, že by se za gtu dobu něco diametrálně změnilo
Za mne určitě přirozený porod KP lepší, řešení, než CS. Tedy za splnění určitých podmínek. Všechno je psychice a otom, že si žena věří, a přitom se v tomto směru, rodičkám uměle vhání do hlavy strach....

veruska007
7. bře 2016

@monikagurthova Měla jsem takhle prvorozeného, otočil se pár dní před porodem, cítila jsem to. Cvičila jsem všechno možné a nemožné, ale mám pocit, že se otočil sám, až jsem to vzdala. Druhorozený se otočil den před porodem - dělal taková salta, až jsem bolestí brečela. Každopádně u obou mě strašili, že jsou KP, dr. mi doporučovala obrat, ale malý měl monitor na hraně, tak k tomu nedošlo. Oba se mi otočili sami.

emisekkk
7. bře 2016

já rodila KP. Před tím mi malého zkoušeli otáčet, ale to se nezadařilo. Řekla jsem si, že obrat zkusím a když to nevyjde, budu mít aspoň jistotu, že jsem udělala vše. Porod trval 4 hodiny a byl v pohodě, jen ten nástřih byl prostě větší. Naprosto souhlasím s @blondynka400 - je to hodně o psychice matky. O nastavení v hlavě. Já to měla nastavené tak, že to prostě zvládneme a taky jsme to zvládli. Nechtěla jsem CS.

lamia
7. bře 2016

@blondynka400 Bohužel ty podmínky v CR,kde se většina KP řeší sekci a rada lékařů s porodem KP nemá zkusenost,nejsou úplně ideální, za me by i tohle byl faktor ke zvážení. I lékaře na obrat bych pochopitelně volila co nejzkušenějšího s touhle procedurou. Je to na zvážení každého,kde ta rizika vnima, já jsem to nyní při 4.těhotenství vyhodnotila pro me jako ECV lépe než rovnou CS, šla bych v případě neúspěchu obratu do sp.porodu KP,protože už mám něco odrozeno, ale pokud bych tohle řešila jako prvorodicka, kde rizika vnímám jako větší,brala bych ECV jako velkou šanci na normální porod, jak píšu,nevím,zda bych zcela bez zkušenosti s porodem šla do KP (spis si myslím,ze ne).

monikagurthova
autor
7. bře 2016

Děkuji za reakce a uklidnění, tak já budu věřit miminku, že ví co dělá 🙂 Doktor mi právě dělal UTZ a říkal, že nevím, proč se nechce otočit, že prý místa má dost, plodovky je taky až až, dokonce se umoudřila i placenta a vylezla nahoru takže nepřekáží, ale prostě vždycky udělá půlobrat (cítím jak mi boulí bříško), chvilku tak zůstane a pak zase šup boule zpátky pod pupík a kopanec do močáku. Tohle dneska předvedla i na kontrole....

petulka3112
7. bře 2016

Ahoj. Já jsem dnes začala 37tt a malou mám také KP. Hlavičku má na prave strane, ale spíš v boku než pod žebrem.. Do středy se mám rozmyslet, zda obrat či císař. Sama nevím , mám strach že všech tři možnosti. Ale nejspíše zvolim cs, už kvůli příteli, ten je že všeho víc vystreslej než já....

blondynka400
7. bře 2016

@lamia to souhlasím, že řada doktorů s tím zkušenot nemá a pak to riziko opravdu je. Ale v posledních letech se to hodně změnilo k lepšímu a člověk když chce, tak najde doktora a porodnici, co s tím zkušenosti má.
Já osobně si nemyslím, že je až takový rozdíl být provorodičkou nebo mít něco odrozeno, co se týče rizikovosti KP. Ale je jasné, že toto může vnímat každý jinak.
@monikagurthova já to tenkrát fakt hodně zkoumala a přečetla jsem si kde co. Navíc i můj dr. toho má co se týče KP za sebou fakt hodně.... Jako nejpravděpodobnější důvod neotočení bylo to, že jsem měla hodně pevné břišní svaly a tím malé bříško. A ač bylo plodovky a místa dost, to bříško jí prostě nepustilo (dost sportovkyň mívá KP). Žadný jiný důvod, proč se mimi neotáčí u mne nikdy nebyl....

lamia
7. bře 2016

@monikagurthova Tohle dělalo naše miminko taky, mela jsem dík tomu trochu obavy,jestli mu fakt v otočení něco nebrání,no a nakonec se někdy asi v noci otočilo a vůbec jsem to necítila. Hodně jsem cvičila vizualizace jak se otáčí, kočičí hřbety, povidala si s nim, deti mi svitily na břicho i baterkou a zpívaly mu, krapet cirkus,ale třeba to pomohlo🙂. Držím palce

japona
7. bře 2016

@monikagurthova Ještě máte spoustu času. U nás taky vypadalo do poslední chvile, že se neotočí. Vyhadala jsem si uz císaře, že kp prirozene rodit nechci. No a najednou na prohlídce, že uz je hlavicka dole. Nedělala jsem pro to vůbec nic🙂

monikagurthova
autor
7. bře 2016

@blondynka400 A víš že to asi může být, mám docela malé bříško, začínala jsem dost hubená a měla jsem pevné břišní svaly....
@lamia svítit baterkou? :D to jsem nikdy neslyšela 😀

eva_mb
7. bře 2016

@monikagurthova nn,nekontrolovali.ja mela za sebou uz jednoho cisare,tak myslim,ze proto to moc neresili. Amelka mela odhad pres 4kg takze by me stejne delali sekci

eva_mb
7. bře 2016

Jj holky,netusim proc uz mi nedelali utz.monitor mi nataceli nekolikrat,ale utz uz nedelali 😮

blondynka400
7. bře 2016

@monikagurthova tak to klidně může být "důvod". Já měla v 9. měsíci bříško jako většina v pátém 😅 (ale jsem i hodně vysoká, takže se to mělo kam rozložit)
Baterku zkus, je to na principu, že přes břišní dutinu světlo (něco) vidí a jak jsou zvědavý, jdou za tím. Takže tam kde má hlavu začneš a pokračuješ směrem ke stydké kosti. U mne to fungovalo, kousek se vždy pohla, ale pak se zase vrátila do původní polohy 😝 😀
To samé je třeba ronička, dej si jí do kapsy a jak to bude zvonit, mělo by ho to zaujmout a zkusit se otočit. Nic tím nezkazíša nikdy nevíš 🙂

monikagurthova
autor
7. bře 2016

@blondynka400 tak to je "hustý" 😀 no ja jsem prave taky dost vysoká a hubena bříško mam jak některé holky v 6-7 měsíci. Jsem rada ze doktor nenašel něco špatného kvůli čemu se Eliška nechce otočit. Tak snad se umoudri.
Tu baterku vyzkouším pro tu srandu jestli mam zvědavá dítě 😀 😀 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru