icon

Finanční krize v těhotenství. Jak to zvládnout?

mydlova
7. kvě 2025

Jsem úplně zhroucená. Já fakt nevím jak dál. Děti miluji, mam starší školkové dítě a úplně neplánovaně jsem otěhotněla, nakonec jsme řekli, že je to zázrak, že to zvládneme. Ale čím blíž se to blíží, tak mi dochází, že je to v prdeli. Jediný důvod proč se tak cítím, je Rodičák 11 000,- měsíčně. Z toho nejde vůbec vyžít 😭 Nebydlime v Praze, manžel tady za těžkou práci nemá ani průměrný plat. A většina platu mu jde jen na hypoteku. Šíleně nám se zvednuli úrok, i elektrika všechno. Teď jsem na neschopence kvůli toho, že krvacím, takže ani naspořit do rodičaku nejde. Já se vůbec nedivím, proč se nerodí děti. Ach jo. Tu ani nejde, že ani děti nebudeme moci vzít do bazénu ale i na bazarove boty budeme muset šetřit 😭 A jestli máte rady jako brigáda, tak nevím jak bych to udělala když nemáme hlídání. Od mimina nebudu moci odejít, a při zkušenosti s ABKM, kdy starší kadila krev, a nespalo déle než hodinu v kuse, to zase z vyčerpání budu omdlivat 😭 sakra proč je normální aby důchodce měl 21 000 důchod a nám nedovolí ani 60% z našeho platu.

Strana
z5
skarol
8. kvě 2025

Tak první půl rok budeš mít mateřskou, takže jde jen o 2,5 roku, k tomu manžel bude mít k výplatě slevu na dani na druhé dítě, to dělá asi 1 800 Kč měsíčně navíc. Jen co dítě trochu povyroste, můžeš si sehnat víkendovou brigádu a u dětí se střídat. Kolik je staršímu dítěti? Máte nějaké úspory? Bydlíte v domě nebo v bytě? Jste v novostavbě, nebo jste plánovali rekonstrukci? Jaké bylo tvé původní povolání, jakou máš školu?

me_druhe_ja
8. kvě 2025
@zmrzlinka

@monny3 já jsem žila chvíli v Irsku.Je to teda už hodně dlouha doba a určitě se tam spoustu věcí zmenilo a žijou tak trochu jinak než my tady v ČR.Ale sice je pravda ,že žena má.materskou chvíli oproti ženám v ČR .Ale prostě výše platu manžela je taková ,že ta žena do práce nemusí .Stačí to pro celou rodinu.Tady když nejsou dva platy ,tak se žije velmi těžce.My kdybychom věděli jak se situace za 15 let tady v ČR změní ,tak by jsme se asi nevraceli.

@zmrzlinka situaci v Irsku neznám, ale tady ve Francii v naprosté většině při běžném zaměstnání ani omylem nestačí jeden plat. Ani zdaleka muži nevydelaji tolik, aby mohly ženy zůstat zdarma doma. Resp s naprosto min příspěvkem doma. A ten je navíc až od druhého dítěte.
Jo a zapomínat na to, jaký je největší benefit v ČR: povinnost zaměstnavatele držet ženě místo do 3.narozenin potomka. Tohle je totálně ojedinělá věc na celým světě, úplný sci-fi v ostatních státech, aby se drželo místo 3 roky.
A i z toho důvodu, že tady si fakt nemůžou dovolit ženy ztratit dobré zaměstnání a zvlášť na dobu neurčitou (je tu daleko vyšší nezaměstnanost a taky úvazky na dobu neurčitou se dávají fakt málo) a proto se prostě naprostá většina vrací 2-6 měsíců po porodu.

orangutan123
8. kvě 2025

Zvládnete to, budete prostě muset. Manžel je sice OSVČ, denně najezdí xy kilometrů, ale když zaplatí sociální a zdravotní tak je možná o pár tisíc líp jak v normálním zaměstnání. Zase vidím nevýhodu v tom, že si nemůže jen tak vzít dovolenou, ošetřovačku, doktory mu neproplatěj. Rodila sem znovu, když prvnímu prckovi bylo 19 měsíců, nárok na mateřskou sem neměla, jediné plus bylo že mi vyplatili zbylý rodičák po prvním dítěti. Ale jako na potvoru sem s tím druhým v jeho dvou měsících strávila pěkných pár dní po nemocnicích, takže manžel neměl skoro ani žádnou výplatu 🤦 jo, někdy je to z huby do ruky. Nekojila sem a nekojím takže UM mi značně rodičák ještě sníží. Ale žijeme, děti maj co jíst, my taky, ano občas se rafnem když já chci např lepší a dražší autosedačku, nebo boty pro děti 😂 ale zrovna na tomhle nemíním šetřit. Holt sme pozastavili rekonstrukci domu. Manžel chodí na nějaké fušky k známým a prostě tak nějak žijem

martina1317
8. kvě 2025
@mydlova

@luhana průměrný rodičák není ani polovina průměrného důchodu. Prostý fakt. A to rodicak je pro matku i ditě! Jen říkám, že by to mělo být aspoň spravedlivější. Důchody se vyplaceji ze stejného Státního rozpočtu jako rodicak.

@mydlova poradim ti - prodejte dum a jdete do draheho najmu, pak vam vznikne narok na prispevek na bydleni, na prispevek na deti … nebo zkus spocitat, jak by vam to vyslo pripadne i ted s hypotekou…. Vic poradit neumim. Muzete se prestehovat, kde bude lepe placena prace, muzete si udelat rekvalifikaci… bojuj, nevzdavej to. Taky nevychazime, ale vzdycky to nejak zalepime …

martina1317
8. kvě 2025
@martinka_33

@ninive211 ona chybí podpora hypotékářů a nekak moc nechapu proc, vzdyt u hypotékářu je vidina ze hypoteku jednou splati a tim se jim naklady snizi - pak uz podporu potrebovat nebudou. Zatimco u najemniku je vidina takova ze budou potrebovat podporu neustále. A z podpory najemnik nema vubec nic, to jde hezky pekne do kapsičky pronajimateli, a ti na tom vydelaj dal a dal. A nuzky mezi vhdymi a bohatymi se rozeviraj vic a vic. S tim jako levičák z principu nemuzu souhlasit. Bytova politika je u nas proste velky špatny. Chybi mestske byty (tech je je jak safranu) a vsechno co je v siukromem vlastnictvi pronajimano, tam stat na prispevcich na bydleni prichazi o hodne penez. Nechapu ten system.

@martinka_33 hypotekari maji ulevi - sleva na dani za zaplacene uroky na hypo…

martinka_33
8. kvě 2025
@drep

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody. Sice kliše, ale na tebe sedí, když už teď, kdy se dítě ještě nenarodilo víš, že bude po nemocnicích?!. My všechny jsme si tím taky prošly! Někdo zredukoval náklady, někdo zkrátil pobíraní nebo přispíval do domácího rozpočtu brigádou/částečným úvazkem, někdo podpořil muže ve změně práce, někdo dosáhl na příspěvky. Já za covidu pracovala půl roku tak, že jsem měla přesně dva volný víkendy, dělali jsme si z toho srandu, že máme střídavou péči, ačkoliv jsme manželé. Hypotéku jste si vzali dobrovolně, ani u sexu vám nejspíš nestál nikdo s pistolí u hlavy. Takže řešíte důsledky svých dobrovolných rozhodnutí. Ano, na hypotéku vám stát naprosto správně nepřispěje. A ano, holt se s tím budete muset poprat jako tisíce rodičů před váma. Chápu tu hormonální smršť, člověk pak trochu ztrácí racionální schopnost hodnotit situaci. Věci nebývají tak horké jak se uvaří, ale je pravda, že místo fňukání je potřeba se k situaci postavit čelem.

@drep zrovna mam rozkoukaný dokument kde mimo jiné je emergency v Ústí 😀 Ta práce tam, to musí být záhul, kdyz se sejde víc případů a do toho ti ožrálí bezďáci, to jako fakt? Uf 🤮
Nekdy človek musi máknout, ale teda jak se nam loni seslo vic financnich prusvihu a museli jsme zit skromne, to me nejak nebavilo. A pořád dřít dve práce nebo haldu prescasu taky jde jen kdyz je clovek mladej. My jsme ted trosku zvolnili u muze se ten zápřah zacal podepisovat na zdravi - on teda krom toho ze neni nejmladsi ma i strasnou životosprávu 🙄 ale fakt uz to nedaval. Tak ted bere mene prescasu, coz sanozrejme je financne znat, ale nejsme na tom ted tak blbe. Casto si predavame dite na nadrazi nebo se deti hlidaji samy - to uprimne trnu hruzou, ty starsi jsou schopne byt samy doma ale nemyslim sk ze je dobre kdyz k tomu hlidaji triletou segru, ale nekdy to jinak nejde. Nastesti ted mame i skvelou hlidaci babicku starsi kubánku, ta je fakt zlatá, akorat odmita za hlidani penize, coz je strasny orisek vzdycky vymyslet cim ji uplatime, protoze nechci aby hlidala zadarmo, kdyz vim ze ma minimalni duchod a na mesic ma 3500 na jidlo 😮 jsem za ni moc ráda, profi chuvu si dovolit nemuzem, kdyz si bere 200/h a ja mam 190 hrubyho na hodinu 😅

mydlova
autor
8. kvě 2025
@martina1317

@mydlova poradim ti - prodejte dum a jdete do draheho najmu, pak vam vznikne narok na prispevek na bydleni, na prispevek na deti … nebo zkus spocitat, jak by vam to vyslo pripadne i ted s hypotekou…. Vic poradit neumim. Muzete se prestehovat, kde bude lepe placena prace, muzete si udelat rekvalifikaci… bojuj, nevzdavej to. Taky nevychazime, ale vzdycky to nejak zalepime …

@martina1317 děkuji za skvělý nápad 🙂 taky jsem si říkala, ze na sociálních dávkách nám bude lip, a když dostaneme na příspěvky tak dokonce i cely nájem to zaplatí a už nikdy nemusíme na sociálních dávkách pracovat 😎 dokonce i to stěhování by mohl úřad cely zaplatit, ze? Myslíš, že i na nové vybavení dostaneme?

drep
8. kvě 2025
@martinka_33

@drep zrovna mam rozkoukaný dokument kde mimo jiné je emergency v Ústí 😀 Ta práce tam, to musí být záhul, kdyz se sejde víc případů a do toho ti ožrálí bezďáci, to jako fakt? Uf 🤮
Nekdy človek musi máknout, ale teda jak se nam loni seslo vic financnich prusvihu a museli jsme zit skromne, to me nejak nebavilo. A pořád dřít dve práce nebo haldu prescasu taky jde jen kdyz je clovek mladej. My jsme ted trosku zvolnili u muze se ten zápřah zacal podepisovat na zdravi - on teda krom toho ze neni nejmladsi ma i strasnou životosprávu 🙄 ale fakt uz to nedaval. Tak ted bere mene prescasu, coz sanozrejme je financne znat, ale nejsme na tom ted tak blbe. Casto si predavame dite na nadrazi nebo se deti hlidaji samy - to uprimne trnu hruzou, ty starsi jsou schopne byt samy doma ale nemyslim sk ze je dobre kdyz k tomu hlidaji triletou segru, ale nekdy to jinak nejde. Nastesti ted mame i skvelou hlidaci babicku starsi kubánku, ta je fakt zlatá, akorat odmita za hlidani penize, coz je strasny orisek vzdycky vymyslet cim ji uplatime, protoze nechci aby hlidala zadarmo, kdyz vim ze ma minimalni duchod a na mesic ma 3500 na jidlo 😮 jsem za ni moc ráda, profi chuvu si dovolit nemuzem, kdyz si bere 200/h a ja mam 190 hrubyho na hodinu 😅

@martinka_33 myslíš šéflékařky? Neviděla jsem, vím, že to existuje. Hele, já na urgent chodím jen konziliárně, musej si mě vyžádat na někoho se selháním orgánových funkcí nebo s jejich rizikem. Takže ten běžn nápor jde trochu mimo, i když samozřejmě občas musím lehnout na kanálku na poblitou zem a někoho zaintubovat, ale zase se mi to stává tak jednou za dva roky. Já jak už jedu prakticky jen s minimální pauzou 14 let v zápřahu práce s mnoha přesčasy, tak už před čtyřicítkou (bude mi za rok) cítím, jak to zvládám čím dál tím hůř. Schodli jsme se teď s kolegou, že úplně bezděčně jsme si letos poprvé začali plánovat doktory do pracovní doby, to jsme nikdy nedělali, přece se to “dá zvládnout po službě a chudáci kolegové, když budu chybět”. Letos, aniž bych se nad tím zamyslela, jsem si všechno naplánovala na propustku, protože po službě, když už nemám spát, tak chci ležet na gauči a čumět na Ano, šéfe

martina1317
8. kvě 2025
@mydlova

@martina1317 děkuji za skvělý nápad 🙂 taky jsem si říkala, ze na sociálních dávkách nám bude lip, a když dostaneme na příspěvky tak dokonce i cely nájem to zaplatí a už nikdy nemusíme na sociálních dávkách pracovat 😎 dokonce i to stěhování by mohl úřad cely zaplatit, ze? Myslíš, že i na nové vybavení dostaneme?

@mydlova tak znela jsi tak, ze jste v uplny nouzi, chtela jsem jen poradit, co jeste zkusit, pokud te to nenapadlo… od toho tu ta pomoc je… ale ne ze prestanete pracovat a budes cekat na vse s natazenou rukou…

drep
8. kvě 2025
@martinka_33

@martinka_33 a jinak, 200,- hrubého na hodinu mám za zkoušení na naší slavné univerzitě, to mě vždycky rozesměje, že bych si líp vydělala jako nekvalifikovaná síla v amazonu než jako vysokoškolský pedagog🙈 ale ty částky jsou síla, jako chůvu bych nechtěla dělat ani za dvě zlatý prasata, ale naprosto chápu, že se to někdy fakt zoufale nevyplatí

mydlova
autor
8. kvě 2025
@martina1317

@martina1317 ironie kdyby někdo nechápal 🤪 Já diskuzi ukončují. Ono tady stejne nikdo nepochopí jak já se dokáže rapidně zvýšit splátka na hypotece. Spis za par let pochopite, až vám z ničeho nic zvednou nájem o 100%. Není to sranda. Refinancovani nám nikdo neudělá. Proste není to sranda v ČR. Jsem ani nevěděla ze Ošetřovné na hodně nemocné dite se platí jen 9 dnů a zbylé týdny je rodič s dítětem zdarma doma. A to jsme stredni vrstva. Prodej bytu taky nejde udělat za měsíc a stejne z hypotéky skoro nic nezůstane. A stěhování je tak za 30 000 + 3x nájem + rk. To aby si člověk připravil 100 000. A pak se bal, že majitel nerozhodne dat do bytu někoho z rodiny. Na fušky je taky problém chodit, je to práce na černo. A nehty bez IČO a placeni záloh taky nemůžeš v obyvaku delat

martinka_33
8. kvě 2025
@drep

@martinka_33 a jinak, 200,- hrubého na hodinu mám za zkoušení na naší slavné univerzitě, to mě vždycky rozesměje, že bych si líp vydělala jako nekvalifikovaná síla v amazonu než jako vysokoškolský pedagog🙈 ale ty částky jsou síla, jako chůvu bych nechtěla dělat ani za dvě zlatý prasata, ale naprosto chápu, že se to někdy fakt zoufale nevyplatí

@drep docela me to chytlo, predtim jsem koukala na bachaře 😅 Si obcas potrebuju ujasnit ze nemam nejhorsi praci, myslim co se týká sprostých agresivních jedinců. Denně totiž schytávám v práci sprchu sprostých nadávek, dokonce uznumim i trochu nadavat ukrajinsky 😅
Ono tem chuvam nic jineho nezbývá kdyz se tim chteji oficialne zivit a uzivit. Jen si to pak bezmy clovek bez kvalifikace nemuze dovolit. A ty prednasky delas pro dobrou vec, pro budouci kolegy 😉

drep
8. kvě 2025
@mydlova

@martina1317 ironie kdyby někdo nechápal 🤪 Já diskuzi ukončují. Ono tady stejne nikdo nepochopí jak já se dokáže rapidně zvýšit splátka na hypotece. Spis za par let pochopite, až vám z ničeho nic zvednou nájem o 100%. Není to sranda. Refinancovani nám nikdo neudělá. Proste není to sranda v ČR. Jsem ani nevěděla ze Ošetřovné na hodně nemocné dite se platí jen 9 dnů a zbylé týdny je rodič s dítětem zdarma doma. A to jsme stredni vrstva. Prodej bytu taky nejde udělat za měsíc a stejne z hypotéky skoro nic nezůstane. A stěhování je tak za 30 000 + 3x nájem + rk. To aby si člověk připravil 100 000. A pak se bal, že majitel nerozhodne dat do bytu někoho z rodiny. Na fušky je taky problém chodit, je to práce na černo. A nehty bez IČO a placeni záloh taky nemůžeš v obyvaku delat

@mydlova a můžu se zeptat, kromě stesků, jak bys to chtěla reálně řešit? Vyhovoval by ti výrazně vyšší příspěvek, ale po výrazně kratší dobu? Protože štedré prachy za tři romy doma ti nikdo nedá v žádné zemi. Nebo velmi výrazně vyšší odvody? Tj. Že bys ze svých vyděláných peněz viděla o několik tisíc míň a možná tehdy na hypošku nedosáhla? Že bysme ti my všechny plátkyně daní splácely hypošku? Nebo co bys teda reálně chtěla?

drep
8. kvě 2025
@martinka_33

@drep docela me to chytlo, predtim jsem koukala na bachaře 😅 Si obcas potrebuju ujasnit ze nemam nejhorsi praci, myslim co se týká sprostých agresivních jedinců. Denně totiž schytávám v práci sprchu sprostých nadávek, dokonce uznumim i trochu nadavat ukrajinsky 😅
Ono tem chuvam nic jineho nezbývá kdyz se tim chteji oficialne zivit a uzivit. Jen si to pak bezmy clovek bez kvalifikace nemuze dovolit. A ty prednasky delas pro dobrou vec, pro budouci kolegy 😉

@martinka_33 však jo, já to taky beru jako charitativní a osvětovou činnost s cílem ukázat naši kliniku jako prostředí top medicíny a fajn lidí (na koni tak možná nevypadám, ale jsem milá holka s nakažlivým nadšením pro intenzivní medicínu, celkem dokážu strhnout lidi) a vlastně řada mých studentů k nám už nastoupila. Ale finančně to smysl nedává, v privátu jsem schopná vydělat mnoooohem víc

mydlova
autor
8. kvě 2025
@drep

@mydlova a můžu se zeptat, kromě stesků, jak bys to chtěla reálně řešit? Vyhovoval by ti výrazně vyšší příspěvek, ale po výrazně kratší dobu? Protože štedré prachy za tři romy doma ti nikdo nedá v žádné zemi. Nebo velmi výrazně vyšší odvody? Tj. Že bys ze svých vyděláných peněz viděla o několik tisíc míň a možná tehdy na hypošku nedosáhla? Že bysme ti my všechny plátkyně daní splácely hypošku? Nebo co bys teda reálně chtěla?

@drep už jsme to psala. Proč není rodičak 60-70% platu? Stejně jako mateřská, taky má několik podmínek. Mohlo by se to vzít z příspěvku na bydlení, tam se rozdává miliardy na luxusní nájemní bydlení 🙂 Proč nemocenská je 70% a při rodičáků musí rodina živořit?

lauriak
8. kvě 2025

Och toto je debata. @mydlova nam tu akurat prisla obhajit ako sa nic s jej situaciou robit neda a za jej nestastim stoji stat, ktory si dovolil jej 3 roky nevyplacat 70% platu aby mala na svoju vysoku hypoteku a bazarove topanky pre deti. Cez vikend ma sice volno, ale radsej bude s unavenym muzom a jej chudakmi detmi doma lamentovat ake je to tu cele zle a kvoli dochodcom co beru neuveritelne 21 tisicove dochodky nemozu ist ani na vylet. A to pan manzel musi denne dochadzat celych 30km (!!!) do prace a aj tak ma len priemerny plat.
Zena, neviem co este chces pocut. Naozaj mas pocit, ze je chyba vo vsetkych ostatnych okrem vasej rodiny?

hennrietta
8. kvě 2025
@mydlova

@drep už jsme to psala. Proč není rodičak 60-70% platu? Stejně jako mateřská, taky má několik podmínek. Mohlo by se to vzít z příspěvku na bydlení, tam se rozdává miliardy na luxusní nájemní bydlení 🙂 Proč nemocenská je 70% a při rodičáků musí rodina živořit?

@mydlova Já si teda myslím, že těch 350 tisíc je dost štědrých. Nikdo tě nenutí být celé 3 roky doma. Částku si můžeš navýšit tak, aby ti to vyhovovalo. To jsou výkřiky... 🤦‍♀️

zuzkasim
8. kvě 2025
@mydlova

@mydlova IČO na nehty či cokoliv jiného mít musíš, počáteční investice je 1000Kč, k tomu si banky nové zakladatele hlídají, okamžitě jim nabízí podnikatelský účet a za založení dávají bonus 1000Kč, takže to můžeš mít v podstatě hned zpět. Zálohy na rodičáku neplatíš, pojištění za tebe hradí stát, to je velká výhoda na rozjezd malého pronikání, zdravotní pojištění pak platíš až z výdělku. Zkusit začít podnikat na rodičáku je maximálně výhodné, mluvím z vlastní zkušenosti😉 Ty ses k tomu ale postavila stylem, co vše nejde, nesnažíš se hledat, co by jít mohlo.

betelgeuzz
8. kvě 2025

Tak autorka si už zrušila účet. Chtěla jsem se podívat, od kdy tu je, jestli to není další nový účet na založení kontroverzní diskuze a neexistuje.

glitterglue
8. kvě 2025
@betelgeuzz

Tak autorka si už zrušila účet. Chtěla jsem se podívat, od kdy tu je, jestli to není další nový účet na založení kontroverzní diskuze a neexistuje.

@betelgeuzz já si ji pamatuju z dřívějších diskusi, troll to nebyl.

betelgeuzz
8. kvě 2025
@glitterglue

@betelgeuzz já si ji pamatuju z dřívějších diskusi, troll to nebyl.

@glitterglue tak to je zvláštní, že jen kvůli nesouhlasným komentářům, si smaže profil. Já si ji nepamatuji, tak proto mě to zajímalo.

eviicka
8. kvě 2025
@betelgeuzz

@glitterglue tak to je zvláštní, že jen kvůli nesouhlasným komentářům, si smaže profil. Já si ji nepamatuji, tak proto mě to zajímalo.

@betelgeuzz také si přezdívku pamatuji.

michaela666
8. kvě 2025
@mydlova

Tak ja bych chtela podekovat za rady. Hlavne za antikoncepce a dat dite ve 2 letech zase do skolky at jsme zase za tyden v nemonici. Dekuji fakt. Ženy umi vzdy stat při sobě, hlavně pořádně pichnout do nejslabsiho mista. Ja myslim, že tady nejsem sama co nepobira žádný socialni prispevek a nema manzela milionare. Jen jsem vyjadrila existencni problem na rodičáku, že když má někdo dite tak dostane tolik klacků pod nohy. A to i když má lepší vzdělání.Nechci nic zdarma, sama jsem rikala, že kdyby byl rodicak 60%-70% tak je to u nas v pohode. Tady je asi fakt lepší nechat si nájem zaplatit ze sociální dávek.

@mydlova Automaticky počítáš s tím, že nemoci = pobyt v nemocnici. Tak to přece vůbec být nemusí. Taky jsme šla od 2 leté na poloviční úvazek do práce a to nechodila ani do školky. Prostě jsme s chlapem museli sednout a vymyslet plán jak to udělat. Byl to mazec, ale zvládli jsme to. Pravda byla každý měsíc minimálně jednou nemocná, ale převážně jen rýma a kašel, takže OČR a hotovo.

Chápu, že hormony pracují a ta vidina je teď šílená, ale vždycky je nějaké řešení. Nemůžeš nadávat na důchodce , že ty budeš mít malý rodičák.

somalicats
8. kvě 2025
@mydlova

@mydlova Holčičko, já živím šestičlennou rodinu sama, mám hypotéku na dům a bydlíme v Praze. Příští rok mi končí fixace, takže taky čekám a počítám s tím, že mi splátka o něco vyskočí. Ale nefňukám, nenadávám důchodcům, upravila jsem si práci tak, abych maximalizovala výkon a vydělala tak maximum peněz. Vy jste na to dva. Děti jste si udělali vy dva, tak se máte primárně postarat sami. Chlap může po příchodu z práce relaxovat s dětmi a Ty můžeš brigádničit. Jde ledacos, ale musí se chtít.

mirin89
8. kvě 2025

Jakmile se druhe narodi, at manzel uplatni slevu i na druhe dite, to mas hned +1860 k rodicaku navic a jestli pujdou uroky hypo dolu, tak zkuste refinancovat, s cenou za elektriku lze take zahybat, pripadne i treba sloucit pojistky, zkus hledat zpusoby, jak to zvladnout. Chapu, ze te to trapi, taky bych z toho nebyla odvazana, ale verim, ze to zvladnete. Nakupovat v akci neni zadna ostuda a pri trose snahy se daji i veci pro deti poridit zdarma nebo za levno, rikej si, ze je to jen prechodne obdobi a zase bude lepe. A pokud mas smlouvu na dobu neurcitou, tak bych se ztraty prace zas tolik nebala a kdo vi, treba ani tolik marodit deti nebudou. Mysli pozitivne a kdyz jste se rozhodli si detatko nechat, tak si to tehotenstvi a materstvi uzivej, podle toho, co pises, chapu, ze vic deti asi uz nebude, tak si to nekaz, ono to rychle utece. Hlavu vzhuru, zvladnete to!

luciejonsztova
8. kvě 2025
@martinka_33

@luciejonsztova myslis ty duchodce co vetsinu zivota "pracovali" za komoušů? Do duchodu sli v mileniu coz devadesatky byly jeste dojezd doby predtim? Zrovna vcera muj muz vypravel jak se pracovalo kdyz zacinal, tj. v rannych devadesatkach. Jako strojevediuci nekam prijel a sel na jidlo, kafe, o vsechno se starali jiny, on jen prisel a zase odjel... Ted? Dela praci sfrojvedouciho, posunovace, vozmistra, vsechny tyhle lidi vyhazeli jako neefektivni (logicky kdyt to muze udelat strojvedouci). Ale fakt tihle duchodci se v praci nepredreli, ted dela jeden za tri z dob komunismu. Pak neni divu ze nikdo nic nemel, kdyz se pracovalo tak neekonomicky 🤣 Ale prd si zaslouzej velky duchody ted, zas tak se nenadreli (čest výjimkám) Ale nas nikdo zivit nebude, az budem stary, protoze jen totalni magor si poridi v dnesni dobe deti, takova nepodpora rodicu pracujicich na delnickych pozicich 👎

@martinka_33 Dovolím si nesouhlasit. Pracuju s důchodcema, už přes 10 let. Velká většina z nich se opravdu nadřela, to člověk pozná. Samozřejmě, jsou práce a lidi, který to umí očůrat, to ale neznamená, že si valná většina důchodců nezaslouží důchod. Mimochodem, to je i dnes, někdo maká jak šroub, jiný se flaká. Pokud tenkrát nemakali, žádný důchod nemaji. Rozhodně mi nepřijde na místě se rozčilovat, jaký mají důchodci důchod. U nás v ČR je mateřská dost dlouhá a rodičák též, oproti jiným zemím. Někde je to teprve hukot.

enoli
8. kvě 2025
@martinka_33

@ninive211 ona chybí podpora hypotékářů a nekak moc nechapu proc, vzdyt u hypotékářu je vidina ze hypoteku jednou splati a tim se jim naklady snizi - pak uz podporu potrebovat nebudou. Zatimco u najemniku je vidina takova ze budou potrebovat podporu neustále. A z podpory najemnik nema vubec nic, to jde hezky pekne do kapsičky pronajimateli, a ti na tom vydelaj dal a dal. A nuzky mezi vhdymi a bohatymi se rozeviraj vic a vic. S tim jako levičák z principu nemuzu souhlasit. Bytova politika je u nas proste velky špatny. Chybi mestske byty (tech je je jak safranu) a vsechno co je v siukromem vlastnictvi pronajimano, tam stat na prispevcich na bydleni prichazi o hodne penez. Nechapu ten system.

@martinka_33 počkej, mým rodičům je 71, mamka šla do důchodu ve 63, táta v 65 a zaslouží si každou korunu. Moje mamka byla dlouhá léta ředitelka ZŠ a MS a o 21tis si může nechat zdát a fakt se neflákala. Moje tchyně, které 69 letá před důchodech dělala ošetřovatelku v důchodaku. Ma dost méně než zmiňovaných 21tis a zasloužila by si aspoň tento důchod, ne-lí větší. O důchodce bych se fakt neopírala. Ti odvedli do státního rozpočtu za celý život nemalé peníze.

martina1317
8. kvě 2025

Ale jo, tak kdo by nebral rodicak 25000 mesicne, vsak treba na to dojde, az bude chtit vlada vyhecovat porodnost?!

drep
9. kvě 2025
@martina1317

Ale jo, tak kdo by nebral rodicak 25000 mesicne, vsak treba na to dojde, az bude chtit vlada vyhecovat porodnost?!

@martina1317 ale jo, kdo by nebral zdanění každý měsíc vyšší o 10000,- aby na to byly peníze. Holky, peníze nejsou barevný papírky a stát je nemá, stát je nejdřív sebere svým občanům a přerozdělí na bohulibé účely. Nenaskakujte na populistickou vlnu.

brunetka11
9. kvě 2025
@betelgeuzz

@betelgeuzz Tak on to byl stejně fake profil ,-)
Celý ten příspěvek si můžeš hezky odškrtat, na čem jedou trolí farmy - jak tam začal/a psát “nebydlíme v Praze”, říkala jsem si - tak co, teď to přijde s útočením na důchodce nebo to bude o platech politiků? 😂
A jak potom pokračuje, kde jaké dávky se dají získat - všechno hezky systematicky zmapované. Jako úžasné, jak mu/jí to tu holky vrátily i s mašličkou a úroky 😇

Strana
z5