Vztah se synem a dcerou. Jak vnímáte rozdíl?

emamaira
8. bře 2021

Ahoj všem, chtěla jsem se zeptat, jak vnímáte rozdíl mezi vztahem matka- dcera a matka -syn? Čekám druhého chlapecka a pořád se mě někdo ptá, jestli mi není líto, že to bude zase kluk. Dneska mi zase známá říkala, že vztah s dcerou je prostě lepší a že kdo si chválí vztah se synem, tak je spokojenej jen proto, že neví, jaké je to mít dceru.

Pořád si myslím, že vztahy v rodině jsou takové, jaké si je uděláme, ale jak mi to pořád někdo opakuje, tak mě to nutí o tom přemýšlet...

klea81
8. bře 2021

Není větší výzva, než hezký vztah matky s dcerou. Matka se synem nám jde mnohem snaz. Zdraví je víc než pohlaví 😉

codal
8. bře 2021

Nemyslím si, že je lepší vzath matky s dcerou než vztah matky se synem, je prostě jiný, v něčem možná lepší, v něčem zase mnohem náročnější, a především jaký si to uděláš, takový to máš.

korin
8. bře 2021

Přeji zdravé miminko! Zbytek neřešte... Každé dítě je individualita.

pipi_puncocha
Autor odpověď smazal
Zobraz
bramarfi
8. bře 2021

Nesmysl. Tohle není otázka pohlaví. Matka své dítě miluje, ať je to dcera, nebo syn. A potom, v dospělosti, je to otázka vyzrálosti lidí, lásce, toleranci. Mám dceru i syna a ano, cítím, že to je jiné. Ale ani jedno není lepší nebo horší, nikde není méně nebo více. Je to prostě jenom jiné.

ondul
8. bře 2021

Jako veta " kdo si chválí vztah se synem, tak je spokojenej jen proto, že neví, jaké je to mít dceru" je teda na facku.
Samozrejme, ze je to jine. Ale proc by ta znama mela byt arbitr toho, ze je to lepsi? Kristapana 🤦

levandule_k
8. bře 2021

@emamaira Omg, za tyhle řeči bych ty lidi nejradši fackovala, vytáčí mě to. Asi jako kdyby nějaké pohlaví bylo cennější a lepší než to druhé a nemám ráda poznámky typu, jééé to třetí dítě měl být pokus o holčičku/kluka. Vy máte dvě holky, neuvažujete o třetím, aby se zachovalo jméno rodu a tatínek měl syna atd. Spíš mi přijde, že tvá známé vadí, že jsi v pohodě, že máš kluka.
Souhlasím s tebou, že vztah máš takový jaký si ho uděláš. Vztah se synem bude jiný než s dcerou, protože muži jsou jiní než ženy, ale není to lepší nebo horší. Za mě je to náhodou super, že bude mít bráchu, bude kumpán na lumpárny 🙂

madbetka
8. bře 2021

@levandule_k Souhlasím. Na naše tři holky slýcháme věci jako: „Ale to nevadí. Hlavně, že jsou zdravé... Napočtvrté to vyjde!“ Jako wtf? Co by mělo vadit a komu? A jak jako napočtvrté, když chceme tři děti? 🤦🏽‍♀️

@emamaira Já zase nevím, co je vztah se synem. Nevím, jestli je vztah s dcerami lepší, určitě bude jiný, ale ony vztahy mezi ženami bývají často náročné samy o sobě.
Vztah s dětmi budeš mít vždy jen takový, jaký ho vybuduješ, to na pohlaví nezávisí 🙂

klokanka31
8. bře 2021

@emamaira Já si myslím že vztah matka+dcera je o něco lepší, můžou rozebírat holčičí věci, později kluky... Kluci spíš asi tíhnou víc k otcům. Já jsem teda mega šťastná že mám holčičku.

felixfelicis
8. bře 2021

@klokanka31 Anebo taky může být ve vztahu matka-dcera žárlivost a konkurence a syn bude mamanek, který pro maminku udela prvni poslední.

Všechno je o kombinaci povah (s jedním dítětem mi něco jde líp, nebo hůř než s tim druhym) a vyzralosti a přístupu rodice 🙂

klokanka31
8. bře 2021

@felixfelicis Jako že by matka přebírala dceři kluky? 😲

bramarfi
8. bře 2021

@klokanka31 Ne. Ve smyslu, že se dcera a matka vůči sobě vymezují, matka může dceři "závidět" nespoutanost a svobodomyslnost a tak... nemusí jít nutně o chlapy 🙂

klokanka31
8. bře 2021

@bramarfi Aha 😄 i když znám případ kdy máma dceři opravdu přebírala kluky, asi aby si dokázala že je ještě mladá nebo co 😒

gruyerre
8. bře 2021

@emamaira tvoje známá je s prominutím kráva. Zajímalo by mě tedy, jakého pohlaví jsou její děti. Pokud samé holky, tak nemůže soudit. Pokud má holku i kluka, vypovídá to spíš o tom, že ona je špatná matka, která nemá svého syna tolik ráda jako svou dceru.
Otázky typu, jestli ti není líto, že čekáš dalšího kluka? To má být co? Mají ti lidé mozek, když se ptají? Má ti snad být líto, že čekáš zdravé dítě?
Máš úplnou pravdu, vztahy budete mít takové, jaké su to uděláte, z hloupých lidí si nic nedělej, doporučila bych ti, abys jim důrazně řekla, ať tě těmi žvásty neobtěžují.

klokanka31
8. bře 2021

@gruyerre Lidi jsou hovada, jaké dokážou dávat otázky těhotným... Nejen o pohlaví...

barulina
8. bře 2021

Ja miluju obe sve deti stejne. S dcerou jsme uz oartacky, delame holcici veci a se synem je to proste mimco, chivam se k nemu stejne jak k dceri, kdyz byla v jeho veku.

martt
8. bře 2021

@emamaira Hlavně to neposlouchej . Ja sice nemůžu soudit vztah matka a dcera , mam dva kluky a občas mi dele trvá se v cítit do "chlapskeho" světa . Ale miluji je nade všechno a myslím si, ze mame i pěkný vztah. Na víc kluci se mnou radi vaří. Mam kamarádku ta má dvě holky a kluka. A když jsme se o tom bavili říkala, že ten vztah matka a dcera je o trochu jednoduší, ze se do nich dokáže lépe vcítit než do kluka. A to se svým synem ma moc pěkný vztah. Takze spis jde o to jaky si to uděláš takové to mas . 🙂 A na takové hloupé reci nedej . Ja bych chtěla ještě jedno dítko. A okolí mi říká at to radši nezkoušime co kdyz to bude zase kluk. A ja na to vzdy říkám , ze mi to je jedno co to bude hlavně aby to bylo zdrave .🙂

klokanka31
8. bře 2021

@martt Mně zas tchýně hned po porodu vysvětlovala že bysme měli hned zkoušet další, abysme měli kluka, že kluk je povinnost aby jako rod pokračoval 😒 a nedá si vysvětlit ani od mého manžela, že my jsme chtěli holčičku, a další nechceme.

daruna
8. bře 2021

Je lepší jaro. léto. podzim nebo zima?

rebe
8. bře 2021

Srovnání mám, mám dcery a syna. Ten vztah ke s každým úplně jiný, i s každou s dcer je jiný. Asi logicky, když každé z mých dětí je jiné. Nicméně, když potřebuju pomazlit, namasírovat, slyšet nějaký kompliment nebo podpořit, nejspolehlivěji vždycky uspěju u syna. Dcery jsou fantastické, rozumíme si a zbožňuju je, ale mazlíček, mazlíček je syn. Nemyslím, že bys o něco přicházela, když jsi vyhrála v životní loterii dva syny 🙂

emamaira
autor
8. bře 2021

@madbetka přesně tak, už jsem taky slyšela, že bysme měli zkusit třetí, aby to byla ta holka😄 ještě nemám ani dvě a už bych měla řešit třetí🙈

ninive211
8. bře 2021

Já myslím, že především záleží spíš na povaze dětí než na pohlaví...Jedno dítě je třeba "od přírody" spíš samorost a samotář, druhé zase naopak potřebuje kontakt s jinou osobou a nemá-li ho, je nešťastné. Obecně "se říká", že holčičky mívají blíž k tatínkům, kluci k maminkám ("tatínkova holčička", "maminčin chlapeček"), ale podle mě faktorů je milion a je to především na nás, jaký si to uděláme a jaký ten vztah budeme mít. Já třeba ač dcera se svým tátou nemám extra blízký vztah, protože vnitřně nesouhlasím se spoustou věcí, který on dělá nějakým způsobem nebo jakým způsobem jedná...ale třeba kdyby to měl jinak, tak by ten vztah byl zase jinačí, vřelejší. Nelze to hodnotit podle pohlaví.

emamaira
autor
8. bře 2021

@martt jj, náš malej se mnou taky vaří a v posteli má panenku 😄 já tomu nerozumím, co s tím všichni mají. Přijde mi fakt zajímavý proniknout do toho kluciciho sveta, do teď se divím, co vidí na tom ježdění s autíčky 😄Třetí ještě nevíme, možná bude, ale protože se mi líbí velká rodina, ne aby to možná byla holka.

daasqua
8. bře 2021

Já si spíš myslím, že každé dítě matka může někdy (tj. ne vždy) milovat "trochu jinak". Nemyslím tím víc nebo míň, v převážné většině matky milují své děti stejnou mírou, ale možná jen trochu jiným způsobem. Každé dítě je jiné a láska k němu může být jiná. Stejně tak "jiným způsobem" milujeme partnera vs děti.
Mám dceru 2,5r a syna 1m. Dcera miluje autíčka, hasiče, policajty, duplo. S panenkami a vařením si taky hraje, třeba mi ráda pomáhá vařit, uklízet apod. Uvidíme, jaký bude syn. V něčem možná budu na syna "drsnější" a v něčem na dceru, přece jen genderové dělení je dost zakořeněné, nechci mít z kluka ustrašenou babku.
V něčem jsou výhody mít doma stejné pohlaví, většinou si pak více rozumí, paří spolu, hrají si. Znám plno lidí, kteří to druhé pohlaví chtěli mít stejné (manžel třeba chtěl dceru, "tatínkovu holčičku", když to má vyzkoušené). Nevím, proč je ideálem společnosti kluk+holka.

rockovam
8. bře 2021

Já měla se svojí matkou vztah o ničem, se svým synem mám vztah absolutně luxusní

izz76
8. bře 2021

@emamaira V první řadě tvoje známá je dost neomalená když vede takové řeči v situaci kdy čekáš dalšího kluka.Já i když si myslím, že mít dceru je lepší než mít syna bych si nedovolila tohle říct, protože vybrat si člověk nemůže a hlavně každý to vnímá jinak. Já mám se svojí maminkou skvělý vztah, se sestrou taky, a dcerama taky, starší už je dospělá a je to nejen dcera, ale i kamarádka, takže pro mě je ten ženský vztah nenahraditelný.. Syna mám jen nevlastniho, takže vůbec nedokážu posoudit jaké to je a jaký vztah se tvoří se synem..

95newmommy2020
8. bře 2021

Jako matka syna mám i pocit, že mi chybi ten zenskej element.... Na druhou stranu, ono dost záleží jaká ses, a taky jaký je tvoje dítě. Když uvedu můj příklad. Tak moje máma si prala kluka, protože je ji bližší ten muzskej svět. Nemá kamarádky ženy, a děla do vědy. Nemaluje se, nesnáší obchody, nebojí se hmyzu, neumí ucesy ani blbej copanek a nemá moc rada ten holcici svět obecně. Taky nedela tragédii z toho, když je kolem špína. Asi ironie osudu, že já byla přesně opak. Hrozne sem chtěla mámu, která mi splní, to co ona nedokázala. Bude mi dělat hezké ucesy, budeme spolu lakovat nehty, blbnout s makeupem, a prochodime spolu ÓCéčka a budeme tlachat o všem možném. Ona chtěla místo toho trávit čas třeba u rybníku kde není moc lidi, pro mě úplně odporne místo a v trávě byli brouci. Já z toho byla ve stresu, ona by řekla, že jsem zbytečně dělala hérečku. Já jsem nesnesla třeba i flek na oblečení a ona to nechapala. Myslela si vždycky ze moc dramatizuju. A tehle příkladu je víc, já myslím že sem ji měla trochu představit její potlacenou ženskou stránku. To se moc nepovedlo, ona je furt stejná. :D
Když sem ji řekla ze čekám kluka, rikala ze je to dobře, že holky jsou moc ujeceny, umineny a vybiravy. No mě tohle připadá hrozny, jak to muže vůbec říct. Každopádně teď ač si vnitřně přeju, aby druhé (jestli bude) byla holcicka. Abych mohla mít s kým sdílet tyhle ženské věci. Tak nikde není daný, že o ta dcera bude mít zájem. Ten vztah muže být krásný ale i složitý. Se synem to je podle mě takové polovičaté, chybi proste ta ženská partacka. (Což je můj pocit)

me_druhe_ja
8. bře 2021

@daasqua Ty jo, já to mám na opak - já úplně už teď cítím, že na holku budu "drsnější". Ale u mě je to způsobeno tou jeho nemocí...

mandala
8. bře 2021

Tak podle mne se to týká hlavně puberty a dospívání, do té doby si myslím, že je to nastejno. A ano, může být vztah matka s dcerou lepší, než se synem... Já mám doma dvě puberťačky a máme opravdu kamarádský vztah, nebojí se mě s ničím svěřit, k manželovi nemají důvěru. A co jako ? Tak to prostě bývá, syn si zase bude rozumět víc s tatínkem, protože ho vede k chlapským věcem a vysvětluje, čemu já nerozumím. Jsem ráda, že to tak je, to mám teda jako na manžela žárlit... ?

klokanka31
8. bře 2021

@95newmommy2020 Když jsem byla těhotná tak zas všichni říkali (ať už rodina, sousedi atd) že holčičky jsou lepší, že kluci jsou méně mazlivý, že jsou raubíři... 😄 a tenhle názor prý je u nás v rodině po generace.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru