icon

Vztah se synem a dcerou. Jak vnímáte rozdíl?

emamaira
8. bře 2021

Ahoj všem, chtěla jsem se zeptat, jak vnímáte rozdíl mezi vztahem matka- dcera a matka -syn? Čekám druhého chlapecka a pořád se mě někdo ptá, jestli mi není líto, že to bude zase kluk. Dneska mi zase známá říkala, že vztah s dcerou je prostě lepší a že kdo si chválí vztah se synem, tak je spokojenej jen proto, že neví, jaké je to mít dceru.

Pořád si myslím, že vztahy v rodině jsou takové, jaké si je uděláme, ale jak mi to pořád někdo opakuje, tak mě to nutí o tom přemýšlet...

Strana
z2
95newmommy2020
8. bře 2021

@klokanka31 😄 Ty brdo, taky dobrý. 😂 Třeba manžel takhle řekl svy babičce, která rikala ze super bude pokračovatel, že těžko říct, ať si pak pohlaví vybere samo. 😄

klokanka31
8. bře 2021

@95newmommy2020 To jí ani nekleplo? 😂

odula
8. bře 2021

hele, necetla jsem vsechno, ale twe... vztah s dcerou lepsi?... to jsou kecy. vztah s dcerou je jinej, ale lepsi? ja si treba mnohem lip skrapnu s klukem, ne ze bych svoji dceru nemilovala, ale proste - i ve vztahu dite - rodic zalezi na charakteru a jak si sednete jako lidi (zvlast kdyz jsou deti vetsi). Doufam, ze tu nikoho nepohorsim. :D zalezi to i na tom, v jakym prostredi jsi vyrustala ty, jakej vztah jsi mela ty s matkou... proste kecy prdy. Neexistuje lepsi x horsi v zavislosti na pohlavi. Jaky si to udelas takovy to mas. A znamy ze vzkazuju, at si takovy kecy necha stranou, ze jsou to nesmysly. tak. 😎 PS - nemusis ji to rikat. 😀

orisek56
8. bře 2021

Hehe, dobrý vtip tyhle kecy. A proto já doufám, že se vztah mezi mnou a mými dcerami nepodela tak, jako můj s mou mamou. Prostě je to o něčem jiném, ne o pohlaví.

zuzkasim
8. bře 2021

Musím s tebou naprosto souhlasit. Je to jen o lidech a jejich povaze. Mám 2 syny a 1 dceru, vztahy máme založené dle jejich a mé povahy, s některým se mi líp řeší záležitosti jednoho typu, s jiným zase jiného typu. Nejmazlivější je asi jeden ze synů (ale nic přehnaného), dcera hodně tíhne k tatínkovi, což je mi někdy až líto, ale přeju jí to, protože já to tak neměla. Snažím se být na všechny stejně přísná a troufám si říct, že se mi to snad i daří, muž dceru rozmazluje, někdy ho musím brzdit. Normálně vše řeším i s klukama, snažím se, aby měli přehled i o ženském světě, vedu je ke všem domácím pracem, dcera je hodně akční, sportovně založená, miluje sukně, ale zároveň chce cyklistický dres jako mají bratři, je hodně všestranná, není to ufňukaná fiflena, to bych asi nesnesla ani já🙂

izz76
8. bře 2021

@me_druhe_ja Proč na holku drsnější než na kluka? Není to blbost? Občas to vidím v okolí, že ženské vychovaji z kluků neschopné troubelíny a z holek samostatně ženské.. Já mám dcery, nejsem objektivní, ale mám pocit, že na kluka bych naopak musela být přísnější protože aby z kluka vyrostl spravnej chlap dá hodně práce.. 😃

izz76
8. bře 2021

@daruna nejlepší je léto a nejhorší zima, to je bez debat😃

95newmommy2020
8. bře 2021

@klokanka31 Skoro 😄😄😄

me_druhe_ja
8. bře 2021

@izz76 Já s tebou souhlasím. 🙂 Normálně bych to asi brala stejně, ale já prostě bojuju s tím, že syn není zdravé mimco a vždycky bude (snad jenom) esteticky odlišný od ostatních. Tak mám prostě od začátku tendenci ho víc ochraňovat a omlouvat. Já vím, že je to špatně a dost s tím bojuju, ale není to snadné ..

veroniqess
8. bře 2021

No tak já odpovím za sebe jako dceru ze třech dětí. Mám dva starší bratry. Celé dětství a dospívání jsem byla tatínkova holčička, vztah jsme měli s tátou mnohem bližší, než s mamkou. To se otočilo až mnohem déle. K mamce měl nejblíž v této době nejstarší bratr.
Rozhodně jsem s mamkou nikdy nerozebírala kluky a make-up, to je, řekla bych, tak klišé z amerického filmu.
Za sebe mohu říct, že vztah dcera matka může být dost složitý, i když tam nejsou žádné zásadní problémy.
Vše je to spíš o povahách a tak.
A kdyby mi někdo řekl takový kec, asi by z toho byly nepříjemnosti 😆
Mám syna, jsem přesvědčená, že další sítě bude také syn, a vždy budu dělat maximum pro to, abychom vztah měli krásný, a fakt si nemyslím, že by a dcerou byl lepší. Byl by stejně láskyplný.
PS: Partner a jeho bratr mají bližší vztah k mamince než otci.

aneta15
8. bře 2021

@emamaira ja mam dceru a 2 syny. Dceři je 13 a nás vztah je víc než komplikovaný. Naopak syn je mazel a má ke mě mnohem blíže. Podle mě nezáleží na pohlaví ale na povaze dítěte. Jedine, co mužů říct že zkušenosti z moji rodiny, tak když je dítě dospělé a má deti tak dcera asi více tíhne k máme než ke tchyni. Alespoň já i sestra to tak máme. U syna hodně záleží jakou si najde partnerku. Já s tchyni vycházím naoko dobře ale, že bych se sebrala a jela tam na kafe to ne. K mamce chodíme několikrát týdně. V mém okolí to tak funguje, mám jen jednu kamaradku, která tíhne ke tchyni, protože její máma nefunguje.

izz76
8. bře 2021

@veroniqess Není to klišé z amerického filmu, já se svojí maminkou probírala kluky, chodila na nákupy atd. všechny ty holčičí věci, trvá to stále a pokračuje v další generaci, protože já se svýma dcerama mám úplně stejně skvělý vztah... 😊

izz76
8. bře 2021

@me_druhe_ja Já tě chápu, vůbec není divné, že syna ochraňujes, tím spíš když je nemocný, ale i holčička i když je zdravá si zaslouží to samé.. 🙂

klokanka31
8. bře 2021

@izz76 Já taky se svou mamkou řešila kluky, vlastně i dnes drbeme o chlapech ☺

me_druhe_ja
8. bře 2021

@izz76 Máš pravdu. Musím to v sobě nějak zpracovat. 😀 hlavně je nechci brát odlišně. Chci k nim přistupovat stejně. 🙂

dixi86
8. bře 2021

Mám obě pohlaví a záleží na matce. Nechci dělat rozdíly, i když každé dítě je jiné a je jedno, zda dvě holky, pět kluků nebo párek. Moje matka mne od narození nesnášela a celý život byl psycho. První dceru a syna, tam je vztah jinej, u syna až toxickej a ještě horší. Ale nebála bych se toho. Hezký vztah si můžete udělat i se syny, snachou. Sestra má skvělou tchýni od dvou synů.

veronicka89
8. bře 2021

Ja taky cekam 2.kluka a jsem za to moc rada 🙂
Kluci k nam se mi zda rak nejak vice pasujou 🙂 ale holka by taky byla fajn raubiřka 🤩...

Ale k veci... Myslim ze primo vztah ditete je rozdilny kdyz uz nezije doma...

Ja to vidim vetsinou vsude kolem me : kluk... Rekne jen to nejnutnejsi... Zije si svuj zivot... Pokud ma pritelkyni je tak nejak vzdy od ni rodina vice zapojena do vztahu...

Kluci neresi nejake extra oslavy, rodinne setkani apod (ne ze by na ne nechodili ale nic sami co se tohodle tyve nevymysli)

Kdezto holky jsou vetsinou takove ze volaji mamce (ja) ze si koupili novy koberec.. Posilaji fotku nove nabarvenych vlasu nebo noveho kocarku na mimco...

Poradaji oslavy a tak nejak vice ten rodinny zivot (mimo jeji rodinu /ona partner deti) stmeluji a udrzuji na zivu 🙂

kacvac
9. bře 2021

Jasně, je to jiné. S každým dítětem je to svým způsobem jiné. Bez ohledu na pohlaví. Mám starší dceru a teď se mi narodil chlapeček. Předtím jsem říkala, že prostě "holčička je holčička" a že je to "lepší jak kluk" . Teď mám kluka a miluju je oba dva úplně stejně a přitom jinak. Ne proto, že je jeden holka a jeden kluk, ale proto, že jsou každý jiný. A vyliskala bych si zpětně za tu blbou hlášku 😁🤷‍♀️ Vůbec neřešte. Důležité je, že se máte rádi a že se vůbec máte ❤️ a vztahy jsou takové, jaké si je uděláte.

aneta15
9. bře 2021

@veronicka89 přesně tak to vidím i já. Aspoň u nás to tak je. Švagrová tíhne ke své matce a její děti jsou u nich více. Já naopak ke své rodině a manžel se "veze". Máme se všemi ženami skupinu na what app já, sestra, mamka a moje dcera. Jen se modlím aby si moji synové jednou neprivedli partnerku jako ma můj strýc. Moje babička svoje vnoučata téměř nezná. A do té doby to byl její Mazánek

emamaira
autor
9. bře 2021

@veronicka89 tohle taky vidím v okolí a já sama to tak mám. Vidím to i u bráchy, přestože máme v rodině blízké vztahy, nesdílí s mámou tolik věcí jako já.
Myslím, že v dětství je to prostě moje dítě bez ohledu na pohlaví. Sama nejsem úplně holčičí typ, sukně jsem začala nosit snad až v 25 letech 😀 takže klučičí svět je pro ně nový ale ne zas tak nepochopitelný.

inkheart
9. bře 2021

Já tedy chtěla jako první dítě kluka a to se mi splnilo, nejsem vůbec ženský typ (zmiňované účesy, hadry, makeup... ani třeba pečení a pod, kromě Vánoc). Teď si říkám, že bych tu holčičku chtěla, protože holky podle mě v dospělosti víc navštěvují rodiče, no a taky bych si ráda znovu hrála s barbinami😁(v tomhle jediném jsem byla typická holčička).
Ale kluk byl moje první volba, takže tyhle řeči by mě docela naštvaly. Přijde mi, že dnes se holky glorifikují stejně jako kluci v minulosti a ani jedno mi nepřijde ok.

ellyem
9. bře 2021

Můj přítel má se svou mamkou 100x lepší vztah než já s tou svojí 🙂 Teď čekám chlapečka a doufám, že ke mně bude vzhlížet stejně, jako přítel je tchyni. Takže neboj, není to o pohlaví... je je to jen o přístupu.

Strana
z2