Amniocentéza při riziku 1:110 - ano či ne?
Ahoj všem, v pátek mě zaskočili výsledku testů screeningu. Byla jsem z toho v šoku když jsem četla, že mé dítě nedej bože může mít Downův syndrom a riziko je 1:110. Je mi 21 let. V pondělí mám konzultaci s genetikem... nevím fakt co mám dělat. Moc se bojím, abych děťátku odběrem vody neublížila... Ale na druhou stranu být až do porodu ve stresu z toho, že nevím, co s miminkem je nebo není - to mi přijde taky moc nezdravé pro to mimčo... Co myslíte? Prosím poradte... Četla jsem všelijaké diskuze... Některé ženy měli riziko 1:40 a chvála Bohu se jim dítě narodilo zdravé. Ale nechci se spoléhat na to, že když to vyšlo druhým, vyjde to i mě. Chápete. Děkuji.
@punky
Ahoj, radím - PŘEČTI SI TADY CO VŠE SE DÁ O SROVNÁNÍ AMNIOCENTÉZA vs. VELKÝ UTZ. Neříkám, že vše to tak musí být. Někdo hold má v životě smůlu, ale ve většině případů do dopadne dobře. Já tomu věřím a věřím Bohu že to tak i bude. Nic není Stoprocentní, ale je lepší být v klidu, než se znervozňovat. Plodovku po čtení recenzí podstupovat nebudu. Ve středu budu ve 20. týdnu a jsem zvědavá na ten velký UTZ. Pak se rozhodnu, co dál. Takže hlavně KLID !!! Vše bude v pořádku.
Já jsem byla při informacích i těch odběrech krve trošku "naivní" abych pravdu řekla. Doktor mi říkal, že ať podstoupím I. trimestrální screening, ale že se nehradí pojišťovnou a stojí 1.000,- Kč. V té době jsem neměla práci, a proto to pro mě bylo HODNĚ. Když ale bylo už pozdě tyto testy dělat, tak mi doktor řekl, že ten první screening je spolehlivý a zachytí na 90% což ten druhý jen něco kolem 60%. To kdybych věděla na začátku a taky o tom, že ty TRIPPLE testy jsou tak nespolehlivé a hodně stresující - tak bych ty peníze prostě sehnala za každou cenu. Přece zdraví toho miminka je to nejvíc. Jenže já jako prvorodička jsem trošku méně informována a proto jsem si myslela, že soukromník chce jen vytáhnout peníze... Tak alespoň pro příště budu vědět. ;)
@d_dee já tohle zjistila asi dva tři dny před tím než uplynula doba kdy se NT může dělat..takže jsem jak zběsilá obvolala snad všechny dr. s utz v Praze... 😅 hlavně proto, že mužovi je o kus víc jak mně, takže tam je přece jen možnost nějakého problému větší...
ale co tak čtu a vidím kolem sebe, tak to vůbec nezapadá do statistik, protože kdo je starší tak docela bez potíží těhotní a má zdravé děti, zatímco v CAR bylo milion lidí pod třicet a to samé s těmi gen. testy atd... nechápu jak tu statistiku počítají 😕
nebo jsme už tak nacpaní chemikáliemi z jídla, vzduchu a vody, že to začínají mít mladší, jinak to mu nerozumím
@lu777 No, ono to bude tim, ze se kdysi zadne statistiky nevedly, nebo vedly, ale jen u "starsich" rodicek.. Proto panuje presvedceni, ze ustarsich je ten vyskyt castejsi. Kdysi se proste jen reklo, ze starsi rodicky maji zvysene riziko gen vady. Dneska se vi, ze je to tezce nahodne a proto se na vysetreni posila kazda tehotna, a ne jen "starsi".. A s tim, o kolik vic tehotnych se na to posila, tak tim vic stoupa i "falesna pozitivita" v procentech...
Ja taky zila taky v presvedceni ze se gen vady vyskytuji u rodicek nad 35, ale dr mi na ferovku rekla, ze u teto skupiny je 30% vyskyt genetickych vad (zbylych 70% pripada na mladsi) a taky ze dneska je PRAVE 30% rodicek nad 35 let... Plus ze prave geneticke vady jsou vetsinou dilem nahody a nelze je nejak ovlivnit ani rict, ze obecne jedna skupina dle veku je k nim "nachylnejsi" Takze toliko k tomu co se tvrdilo kdysi a jak je to ve skutecnosti...
My riziko 1:3 a po plodovce vše v pořádku. Bylo to velké riziko, raději jsem odběr podstoupila. Nic to nebylo. Jen ty nervy.

@punky Stáří plodu bych neresila, ty jejich tabulky jsou takové přibližné... Male to může dohnat ( moje se taky lišilo o týden a pak dorostlo do tabulkové velikosti)...
A pokud ti vyšlo blbe neco z triplu, tak bych to taky netěšila. NT screening je mnohem přesnější a tripl ma snad 40% falešnou pozitivitu... Ale je to každého věc.
Mi dr primo řekla ze tady ty integrace výsledků moc nechápe. Proč potvrzovat test s 95% spolehlivosti (nt screening) testem se 60% spolehlivosti ((triple)...
Ja třeba na triple nesla vůbec. Shodly jsme se s dr ze by me případně falešné pozitivní výsledek jen víc vyděsil po pozitivním NT screeningu...