icon

Amniocentéza při riziku 1:110 - ano či ne?

d_dee
20. pro 2014

Ahoj všem, v pátek mě zaskočili výsledku testů screeningu. Byla jsem z toho v šoku když jsem četla, že mé dítě nedej bože může mít Downův syndrom a riziko je 1:110. Je mi 21 let. V pondělí mám konzultaci s genetikem... nevím fakt co mám dělat. Moc se bojím, abych děťátku odběrem vody neublížila... Ale na druhou stranu být až do porodu ve stresu z toho, že nevím, co s miminkem je nebo není - to mi přijde taky moc nezdravé pro to mimčo... Co myslíte? Prosím poradte... Četla jsem všelijaké diskuze... Některé ženy měli riziko 1:40 a chvála Bohu se jim dítě narodilo zdravé. Ale nechci se spoléhat na to, že když to vyšlo druhým, vyjde to i mě. Chápete. Děkuji.

Strana
z3
craki
30. pro 2014

@punky Stáří plodu bych neresila, ty jejich tabulky jsou takové přibližné... Male to může dohnat ( moje se taky lišilo o týden a pak dorostlo do tabulkové velikosti)...

A pokud ti vyšlo blbe neco z triplu, tak bych to taky netěšila. NT screening je mnohem přesnější a tripl ma snad 40% falešnou pozitivitu... Ale je to každého věc.
Mi dr primo řekla ze tady ty integrace výsledků moc nechápe. Proč potvrzovat test s 95% spolehlivosti (nt screening) testem se 60% spolehlivosti ((triple)...

Ja třeba na triple nesla vůbec. Shodly jsme se s dr ze by me případně falešné pozitivní výsledek jen víc vyděsil po pozitivním NT screeningu...

d_dee
autor
2. led 2015

@punky
Ahoj, radím - PŘEČTI SI TADY CO VŠE SE DÁ O SROVNÁNÍ AMNIOCENTÉZA vs. VELKÝ UTZ. Neříkám, že vše to tak musí být. Někdo hold má v životě smůlu, ale ve většině případů do dopadne dobře. Já tomu věřím a věřím Bohu že to tak i bude. Nic není Stoprocentní, ale je lepší být v klidu, než se znervozňovat. Plodovku po čtení recenzí podstupovat nebudu. Ve středu budu ve 20. týdnu a jsem zvědavá na ten velký UTZ. Pak se rozhodnu, co dál. Takže hlavně KLID !!! Vše bude v pořádku.

d_dee
autor
2. led 2015

@hojda podle cyklu bych se neřídila.

d_dee
autor
2. led 2015

@ppetrac Tak to mě moc mrzí :( vážně. Přeji mnoho sil !!!

d_dee
autor
2. led 2015

Já jsem byla při informacích i těch odběrech krve trošku "naivní" abych pravdu řekla. Doktor mi říkal, že ať podstoupím I. trimestrální screening, ale že se nehradí pojišťovnou a stojí 1.000,- Kč. V té době jsem neměla práci, a proto to pro mě bylo HODNĚ. Když ale bylo už pozdě tyto testy dělat, tak mi doktor řekl, že ten první screening je spolehlivý a zachytí na 90% což ten druhý jen něco kolem 60%. To kdybych věděla na začátku a taky o tom, že ty TRIPPLE testy jsou tak nespolehlivé a hodně stresující - tak bych ty peníze prostě sehnala za každou cenu. Přece zdraví toho miminka je to nejvíc. Jenže já jako prvorodička jsem trošku méně informována a proto jsem si myslela, že soukromník chce jen vytáhnout peníze... Tak alespoň pro příště budu vědět. ;)

lu777
2. led 2015

@d_dee já tohle zjistila asi dva tři dny před tím než uplynula doba kdy se NT může dělat..takže jsem jak zběsilá obvolala snad všechny dr. s utz v Praze... 😅 hlavně proto, že mužovi je o kus víc jak mně, takže tam je přece jen možnost nějakého problému větší...
ale co tak čtu a vidím kolem sebe, tak to vůbec nezapadá do statistik, protože kdo je starší tak docela bez potíží těhotní a má zdravé děti, zatímco v CAR bylo milion lidí pod třicet a to samé s těmi gen. testy atd... nechápu jak tu statistiku počítají 😕
nebo jsme už tak nacpaní chemikáliemi z jídla, vzduchu a vody, že to začínají mít mladší, jinak to mu nerozumím

d_dee
autor
2. led 2015

@lu777 Abych to řekla ve ztratce - V ČESKU NENÍ DOBRÉ VŮBEC NIC ;)

craki
2. led 2015

@lu777 No, ono to bude tim, ze se kdysi zadne statistiky nevedly, nebo vedly, ale jen u "starsich" rodicek.. Proto panuje presvedceni, ze ustarsich je ten vyskyt castejsi. Kdysi se proste jen reklo, ze starsi rodicky maji zvysene riziko gen vady. Dneska se vi, ze je to tezce nahodne a proto se na vysetreni posila kazda tehotna, a ne jen "starsi".. A s tim, o kolik vic tehotnych se na to posila, tak tim vic stoupa i "falesna pozitivita" v procentech...
Ja taky zila taky v presvedceni ze se gen vady vyskytuji u rodicek nad 35, ale dr mi na ferovku rekla, ze u teto skupiny je 30% vyskyt genetickych vad (zbylych 70% pripada na mladsi) a taky ze dneska je PRAVE 30% rodicek nad 35 let... Plus ze prave geneticke vady jsou vetsinou dilem nahody a nelze je nejak ovlivnit ani rict, ze obecne jedna skupina dle veku je k nim "nachylnejsi" Takze toliko k tomu co se tvrdilo kdysi a jak je to ve skutecnosti...

syll.
2. led 2015

My riziko 1:3 a po plodovce vše v pořádku. Bylo to velké riziko, raději jsem odběr podstoupila. Nic to nebylo. Jen ty nervy.

d_dee
autor
2. led 2015

@craki No dyť říkám, že je to bordel tady 🙂

d_dee
autor
2. led 2015

@syll. Moc gratuluji.

punky
2. led 2015

@d_dee dekuju za radu a za uklidneni ja take verim ze bude mimi v poradku ale ten strach mam porad proste musime verit 😉

d_dee
autor
2. led 2015

@punky vůbec není zač. Byla jsem na tom v prvních dnech stejně, a bylo pro mě uklidňující číst ty dobré příspěvky. Bude to dobré. Moc vám to přeju

punky
2. led 2015

@d_dee dekuju my si neprejem nic jineho uz alespon nebulim na mimco mluvim a zpivam mu aby se citilo dobre uz to vsechno chci mit za sebou s vysledkem vase miminko je zdrave 😉 a jak jsi na tom ty ?

d_dee
autor
2. led 2015

@punky To dobře děláte. Já zatím čekám na velký UTZ. Jsem objednaná 13.1. na poradnu ke gynekologovi tak doufám, že mi řekne co to bude jestli HOLKA nebo KLUK. Tak jsem zvědavá🙂

Strana
z3