Amniocentéza při riziku 1:110 - ano či ne?
Ahoj všem, v pátek mě zaskočili výsledku testů screeningu. Byla jsem z toho v šoku když jsem četla, že mé dítě nedej bože může mít Downův syndrom a riziko je 1:110. Je mi 21 let. V pondělí mám konzultaci s genetikem... nevím fakt co mám dělat. Moc se bojím, abych děťátku odběrem vody neublížila... Ale na druhou stranu být až do porodu ve stresu z toho, že nevím, co s miminkem je nebo není - to mi přijde taky moc nezdravé pro to mimčo... Co myslíte? Prosím poradte... Četla jsem všelijaké diskuze... Některé ženy měli riziko 1:40 a chvála Bohu se jim dítě narodilo zdravé. Ale nechci se spoléhat na to, že když to vyšlo druhým, vyjde to i mě. Chápete. Děkuji.
@anina32 Takže pokud má poměr Downa 1:110, nebo potrat 1:100 při odběru, tak odběr je větší risk 😒
ja mela 1/50, ale vzhledem k tomu, ze jeden faktor byl nejaky divny a fakt jsem nemela nervy cekat a choriove klky nesly ani popravde, když bylo dobře utz to nechteli delat, jsem si zaplatila na jeziska prenascan. utz i prenascan byli ok tak uz jsem na zadnou amnio nesla. ale cena pekelna.Na silvestra volali ze ok, jedny z nejhorších vanoc.o nejakem pohodovem tehu se dneska uz fakt neda moc mluvit.
Tak vám všem moc děkuji, dává mi to sílu když čtu ty pozitivní příspěvky. Doufám, že budu mít vše v pořádku. Taky se moc bojím, to je pravda. Na plodovku jdu 2.1. tento pátek, tak mám strach. Ale já jsem taková, že bych nevydržela čekat až do porodu, jaké dítě bude. Z potratu mám strach tak stejně. Je to těžké ... :(
@d_dee Ja byla v naprosto stejně situaci. Je mi 25. Screening vyšel špatně kvůli utz - zvýšené sijove projasneni, takže změny primo na miminku. Zvýšené riziko všeho, jak genetických vad tak rozštěpu tak vad srdicka. Byla sem jak opatřena. Takové výsledky maji přece ženské kolem 40 ne?
Sla jsem jeste na kontrolní utz jinam, ale tam mi řekli to same. Hraniční hodnoty a male může byt zdravé a taky nemusí....
Nakonec jsme se rozhodli pro plodovku. Odběru jsem se bala jako prase ale bylo to relativne OK... No ale pak ty stavy když jsem přijela domu... Co když kvůli tomu potratim? No šílené.. Trochu mi pomohlo, ze jsem se výsledky dozvěděla hned vecer. Negativni a čekáme chlapecka 🙂 Dobře zprávy jsem oberela...
Za par týdnů jsem šla na velký utz, který taky mohl dopadnout všelijak, ale dr si na nás nechal více času a prohlásil, ze na malem nemůže najít nic abnolmaniho a ze čekáme krásného zdravého a aktivního chlapecka 🙂
Takže malý se jim jen při NT screeningu nevlezl do tabulek 🙂 False alarm...
Ale bez gen. vyšetření bych to az do porodu nedala. Náhoda je blbec a postižené dítě pro nás nebyla varianta... Riziko plodovky pro nás bylo prijatelnejsi než cele těhotenství stresovat.
Potkala jsem tady na konikovi jednu holku co ji to vyšlo uuuplne stejně a ta šla na to geneticke vyšetření z krve za 14k. Ty peníze ji za to prostě staly a neni tam riziko. Ibto vyšetření i ten velký utz ji vyšly dobře, takže další netabulkove mimco 🙂
Chápu tvoje obavy, riziko u plodovky je, ale sama si musíš rozhodnout jestli ti to za to stoji nebo ne. Ja po odberu žádné komplikace neměla, ale na diskuzích samozřejmě narazis i na ty... Me hodně pommohl muž. Řekl, ze když už se to řeší, melo by se to řešit poradne at nejsem ve stresu az do porodu...
Jo a triply jsem odmitla.. Už tak se na me doktoři dívali víc než je zdravo a jedna dr mi je vyloženě nedoporucila pave kvůli vysoke falešné pozitivite. Ze by me to vylekalo ještě víc a nic by z toho nemuselo byt...
@craki Moc děkuji za reakci... Ty tripply jsou fakt na nic. Měly by se zakázat a pojišťovna by měla proplácet I. screeningy... Ale co naděláme. To moc gratuluji, že vám vše dopadlo dobře. Kéž by to tak bylo i u mě. No stále se rozhoduju. Ale je to na stejné rovině. Jsem PRO plodovku kvůli tomu, že chci znát výsledky a taky nechci ať to nedej bože špatně dopadne a do porodu nevydržím jak už jsem psala. Stále bych stresovala... A PROTI jsem zase kvůli tomu riziku. Bojím se, že něco udělám špatně a taky toho že nechci mimču nijak ublížit. Jediné na čem mi vážně záleží, je plně jeho zdraví. Nic víc. Člověk si v takové situaci vážně uvědomí hodnotu ZDRAVÍ. Nic víc na světě není tak vzácnýho.
@d_dee Plne te chapu. Ale ber to tak, mas skoro stejne riziko na gen vadu jako potratu pri odberu. Vetsinou holky co maji riziko pod 100 jdou na plodovku, protoze to je "mensi zlo"
Taky jsem se tady nedocetla, proc to vyslo spatne - utz nebo "jen" krev? Mi vysledky zkazil prave utz, kdyby to byla "jen" krev tak asi tak neplasim... Ale stejne..
Po odberu jsem mela vazne strach ze neco udelam spatne, takze jsem misto tri doporucenych dnu lezela 5. Do prace na kancl jsem sla az po tydnu od odberu. A i pak jsem tri tydny nosila max nakup.... Byla jsem podelana strachy.. Ale vsechno dobre dopadlo, malemu se u me libi a ted vic jak 2 mesice od odberu jsem letela dokonce letadlem 🙂
Jinak dalsi moznosti pro tebe je pockat na velky utz v 20tt. Pokud tam geneticka vada je, v 90procentech pripadu je spojena s rozstepem nebo srdecni vadou. Na oboji se tam divaji a da se jit i na specialni utz jenom srdicka. Pokud by tam neco nasli, na odber plodove vody se da jit i pak, a pripadne ukonceni je mozne snad az do 24tt... Ale pokud si rozhodnuta jit na odber uz ted, pry je na to relativne nejidealnejsi doba..
A @lu777 @sisinka74 ja falesne pozitivni NT screening mela. Riziko 1:190 kvuli zvysenemu sijovemu projasneni. Plodovka i velky UTZ byly OK 🙂
@d_dee Na velkem utz kolem 21tt poznaji rozstepy patere a obliceje plus vady srdicka. Ve velkem procentu pripadu maji deti s genetickou poruchou bud rozstep nebo srdecni vadu. Jdou temer ruku v ruce, ale stoprocentni to neni ze jo... Geneticke poruchy poznas pouze z plodovky nebo toho draheho testu z krve...
jedna dr mi dala vylozene na vyber - bud pockat na velky utz a na plodovku jit az kdyz neco najdou na velkem utz s tim, ze pokud nic nenajdou budu to brat jako zdrave mimco a necham to byt. Na plodovku se da jit az skoro do terminu mozneho preruseni tehotenstvi, takze tam by problem nebyl kdyby neco spatneho nasli.... Nebo jit na plodovku hned, protoze potvrzeni pouze pres vyskyt rozstepu a srdecnich vad by mi stejne nestacilo.. Vyskyt rozstepu nebo srdecnich vad se uvadi temer 90procent u deti s genetickou poruchou...
Nam nestacilo. Jsme s manzelem na ty cisla a ja bych se asi zblaznila od 12 do 22 tt, tedy tech 10 tydnu mezi temi dvema testy (NT screening a velkym utz)...
Ale moznosti jsou a zalezi ciste na tobe (vas) co je prijatelne riziko a co ne...
@d_dee ano přesně tak, navíc mi p primářka dělala rodinný rozbor a říkala že pokud nic takového v rodine nemáme a neměli tak se nemám bát ale ona by šla, ale já nešla. Vzali mi znovu krev na to co mi vyšlo v nepořádku a po měsíci když jsem si volala o výsledek to najednou vyšlo dobře. Takže rada at vám vezmou znovu krev a uvidíte.
@craki no já 1:140, ono je to tak nešťastně napsané. "Pozitivní". Prostě máš tam zvýšené riziko, že ho můžeš mít, nebo spíš, že je k tomu větší předpoklad z nějaké důvodu. U nás hrál faktor hlavně věk. Máme oba 40 let, ale už na UZ říkal genetik, že to bude ok. Ale i tak jsem si nechala udělat odběr krve.
ahojky pridavam cerstvou zkusenost screening negativni ultrazvuk na VVV negativni zprava zni plod bez zjevnych znamek VVV riziko down je 1:4300 NT -sijove projasneni 1,8 nosni kustka pritomna.nasledovali tripl testy jedna hodnota ASP 0,46 MoM jinak ostatno hodnoty v poradku.vek 25 v TP 26 pritel 30let.po vsech secteni a hozeni do pocitace rikali ze je to kombinovany test jim vyslo riziko na DOWN 1:190 a chtej plodovku jinak jim nesedi stari ditete o tyden podla MS je to jinak a podle ultrazvuku taky.tak a ted babo rad co dal jsem vyydesena
to fakt netusim vim posledni den MS to je vse podle toho vypocitali termin porodu ale podle ultrazvuku je starsi o tyden nevim nejsem s toho moudra
Záleží, jestli by sis postižené dítě nechala... já bych z vlastní zkušenosti určitě šla. Měli jsme riziko jen 1:650 a nakonec se postižení z pl. vody potvrdilo. Měli jsme něco vzácného a to ani z toho prenascanu nezjišťují :( Držím palce, aby vše dopadlo dobře 🙂

@lu777 Já jsem měla falešně pozitivní NT screening 1:60 na Downa, naproti tomu ty zatracované triply mi vyšly dobře.