Co si myslíte o tom, když si těhotná dá víno?
Maminky chci se zeptat co si myslíte o tom když si těhotna da vino? 😊
Tak já půjdu s kůží na trh 🙂 otěhotněla jsem trochu neplánovaně a když se to potvrdilo, řekla jsem si, že se budu řídit heslem "všeho s mírou"... snažila jsem se vnímat svoje tělo a žít tak, že těhotenství není nemoc... Takže když jsem měla chuť na pomeranče, jedla jsem je třeba týden v kuse, když na tuňaka, tak jsem ho jedla taky (dodnes mám zasoby), když jsem měla chuť na kafe, dala jsem si, stejně jako hermelín (ten mi moc nejede), játra, dvojku vína, colu... a ted se podrzte... mela jsem i tatarák... cele tehotenství jsem byla fit a v pohode, uzila jsem si to (delala jsem i veci, na ktere jsem se citila)... porodila jsem skoro 4 kiloveho chlapecka, behem 3 hodin, bez jakehokoli poraneni, tyden po porodu jsem mela zpet svoji postavu, kojeni nam slo hned (kojim do dnes), malej roste jak z vody, ja uzasnej, uz sedí a stojí u nabytku, furt se smeje a jeste nebyl nemocnej... Za me: kdyz je spokojena maminka, je spokojene miminko, a nezmeni to ani deci vina 🙂 spis ten stres, ktere nektere z vas musi zazivat, kdyz si cucnou a premysli, co zrovna tomu miminku v brisku odumira 🙂 na jednom foru, jsem narazila na maminku, ktera si dala Nestea a pak resila, zda ma jet na pohotovost, ze v tom je cerny caj a ten se nesmi, ze je tam thein... tak tohle, tomu miminku stoprocentne ublizilo vic, nez nejaka decka u vecere nebo filmu, kdyz si maminka uziva klidu a pohody...
Holky, napisu vam moji zkusenost s jidlem v tehu. pri prvnim tehotenstvi jsme byla v CR a doktorka mi rekla klasiku nejist syrove maso. Nekdo rika, ze nejist i plisnove syry, ale moc jsem na to neverila, taky protoze mi chutnaji a jedla jsem je. Ted jsem znovu tehotna, ale ziju v Italii. tady mi rekli, ze predtim nez mi neco budou zakazovat, tak mi udelaji krevni testy na toxoplasma, coz mi vysvetlili jako jestli jsem ve svym zivote nekdy dostala bakterii ze syroveho masa ( tady spise hovori o jejich klasicke syrove sunce nez nasem tataraku). Jsem negativni, tudiz jsem ji nikdy nedostala a musim si teda dvat pozor. Kdybych byla pozitivni, tak si pry syrovou sunku muzu klidne dat a tedy i jine syrove salamy atd. Jelikoz jsem negativni, kazdych 40dni musim chodit na odber krve, jestli jsem fakt porad negativni, kdybych ted nahodou byla pozitivni, znamena to, ze jsem chytla bakterii a muze to byt problem pro plod, pak by se to asi nejak resilo. Mimochodem na to ze se to tady kontroluje mnohem vic, mi rekli jenom at nejim syrove maso a ovoce a zeleninu radne umyvam - nejlepe i v jedle sode -coz nedelam. Ani zminka o syrech plisnovych atd a to ten vybec syru je tady prece jen vetsi. Takze mozna nekdo z vas spoustu veci muze jist a ani o tom nevi a o plisnovych syrech si myslim, ze jsou fama. Pak samozrejme zalezi na kazdem z nas. Jinak ja vino nepiju, jednou za mesic si dam centimetr do sklenicky, ale ani to nedopiju, uz jsem si i odvykla. Konec romanu 🙂
Já si teda vínko dávám. Víno mám moc ráda. I manžel má víno moc rád, takže když si dá o víkendu pohárek, ochutnám od něho. Třeba jen půl deci, ale protože mi víno dost chybí, neodolám. Miminku to určitě neuškodí, zvlášť to naše má velmi pestré Slovácké geny, takže nepředpokládám, že by bylo abstinent. :D
Holky a ted si predstavte tohle: maminka napije se vinka, pak to vinko nebo spis alkohol ji pekne plava ve krve, z jeji krve dostava se do placenty (protoze placenta bohuzel nebrani pred alkoholem a pred spoustou veci), ktera je spojena s detatkem, pak ten alkohol proudi v miminku (protoze behem 30 min miminko ma presne tolik promilu ve krve co matka). A pak to miminko cura ;) a cura kam? No do polodove vody. A pak s tu plodovkou dela co? Polyka... Tim padem diky tomu ze maminka mela chut na vinecko, miminko plava v alkoholu. A nez se plodovka ocisti trva nekolik hodin...
Opravdu, meli bychom zvazit jestli tohle za to stoji a jestli opravdu tomu miminku neublizujeme. Jasne, je hodne veci, ktere mohou pusobit spatne, takova je dnesni doba a nerikam ze mame jist jen suchary a pit jen vodu. Ale pokud nedo tvrdi ze treba coca colu nebo cigarety by se v tehotenstvi pit a kourit nemelo tak proc ten alkohol jo?
To už je fakt paranoia 🙂
Mě švagrová, která dělá ve zdravotnictví říkala, že se od 2.trimestru trošku pít může (samozřejmě ne tvrdý alkohol a ne každý den). Ale abych pravdu řekla, klidně se bez toho alkoholu obejdu-na vánočním trhu prodávají i dětský nealko punč, tak si dám ten a budu spokojená 😉
Absolutni souhlas s portinari.
Ostatni si klidne omlouvejte a nasavejte dal svoje "neskodne dve decky".
Já v tehotenstvi mela hodne nizky tlak, skoro každý den jsem mela stavy na omdlení z tohoto nizkého tlaku a moje gynekoložka mi rekla, at si klidne dám bud kafe(to nepiji) a nebo sklenku vina.Samozrejme ne každý den....ale obcas to prý vubec neuskodi.V 1.trimestru jsem tedy nepila, ale v 2.i 3. jsem si obcas vino dala, v obou tehotenstvi.A mám zdravé a chytre deti🙂
Ja si teda obcas vino dala, deci s vodou mi uplne stacilo, mela jsem z toho radost a nemela pocit, ze nic nemuzu, a argumentovat tim, ze zpusobuje retardaci plodu je blbost, vzdy je to pouze o mnozstvi, je jasne, ze mamina, ktera vypije litr vodky denne asi nebude mit mimco uplne v poradku... Kazdy na to ma nejaky nazor, ale ja tenhle fanatismus nechapu 🙂 Dneska proste musi byt vsechno extremni 😉
Já osobně já m si nedala ani v těhotenství ani půl sklenky, ale je to můj osobní postoj. Nicméně jsem pila Colu neb jsem půl těhotenství zvracela a jediné volá po lžičkách mi trochu ulevila. Torecan proti zvracení jsem po přečtení pribalaku vrátila do lékárny. Nicméně sklenička jednou za čas si myslím neublíží.
Jak už to tu několikrát zaznělo, je to opravdu na každé z nás. Každá doba měla své pověry, lékařské doporučení, babské rady. Musím říct, že když teď porovnávám své první těhotenství a současné, tak se musím někdy smát. Mám to s rozdílem 21 let. Selský rozum, všeho s mírou a hlavně se z těch věcí nestresovat. Co se týká mě a alkoholu - mám to tak, že jsme přestala pít. Občas, když jsme s přítelem někde na jídle si od něj srknu piva a tím to pro mě končí. Zkoušela jsem odalkoholizované víno, no nic moc. Protože občas doma děláme příjemné setkání s přáteli a děláme u toho koktejly, tak jsem si oblíbila Crodino ( je to nealko ) s nealko šampaňským, je to jako Aparol Spritz. Ale fakt je, že se těším až odrodím, odkojím a moc ráda si dám a vychutnám Rulandské šedé 2006 pozdní sběr od Balouna 😀
Záleží, jak to kdo cítí, jsem z vinařské rodiny, víno nám děda po troškách naléval už snad od 12, víno miluju a nepřestala jsem pít nikdy, v těhotenství i při kojení, samozřejmě s mírou a jen občas, tzn. max 2dcl a jen někdy, nevidím v tom problém a na netu člověk samozřejmě najde různé názory jako u všeho. Do ničeho se nemá cenu nutit, já prostě cítím, že jednou za čas mi to udělá dobře. 😉
A teda osobne si myslim, že ty maminky, co tady řeší decku vina jednou za cas, tak by se mely zamyslet nad tim, co denně jí a pijí.V 90% potravin jsou ečka, konzervanty, zelenina v obchodech je vypestovaná tak, že videla slunce leda tak z rychliku...vse je pestované ve velkých sklenicich, na tom umelá hnojiva, chemie...A myslim, že tohle vsechno škodí mnohem vic, než trocha dobreho, kvalitniho vina.A samozrejme-pokud žena vypije jen tu trochu, kdy se ji to ani nestihne dostat do krve a spíše to vyčurá...tak pak neni o čem mluvit.Sama vim, že i na pocátku tehotenstvi, kdy jsem byla na oslave a pila(jeste jsem nevedela, že jsem tehotná)a pila dost...tak jsem neustále litala na wc a divila jsem se, jaktože ten alkohol vubec necitim v hlave.Myslim, že telo si umí poradit....
Jinak co se týče názorů lékaře, tak co lékař, to jiný názor. Setkávám se s tím třeba u názoru na saunování, čeští lékaři o tom prd ví, tak raději nedoporučují, přitom když člověk pátrá u odborníků a v zahraničí, zjisití, že děti se můžou za určitých okolností saunovat už od malička, vč těhotných, ale má to svá pravidla.
Takže jistě i u tématu pití alkoholu v těhotenství narazíme na různé názory lékařů. Všeho s mírou, jak se říká. 🙂
@trampolina_89 O čem má to srovnání jako vypovídat? Každé těhotenství je úplně jiné. Buď ráda, že tobě špatně nebylo a věř, že stravou to opravdu moc neovlivníš. A k tomu závěru - radši mimčo s mámou na um než dva měsíce bez mámy. Za což samozřejmě taky nemůžeš, ale když už jsi začala tak porovnávat...
Já jsem třeba nevěděla skoro měsíc, že jsem těhotná a v té době jsem pila hodně (a ne, nejsem alkoholička 😀 ) a z toho jsem 14 dní chodila po horách v celkem dost náročných podmínkách a pila denně pár panáků na zahřátí. Celkem jsem kvůli tomu stresovala, bála jsem se aby bylo mimi zdravé. Není to nic, čím bych se mohla chlubit, ale mám krásné, zdravé a bystré miminko. Podruhé už budu těhotenství plánovat, takže tvrdému alkoholu se obloukem vyhnu, ale proč si občas nedopřát skleničku nebo malé pivo, místo limonád a šťáv plných éček, umělých cukrů a barviv?
@evulinkab nedá mi to nereagovat. Neber to prosímtě jako nějaký utok z moji strany, jen nesouhlasim, co pises s tim, že maly mnozstvi vina vycuras driv nez se dostane do krve. Nepisu to ted kvůli vinu, mne je to jedno at si kazdej pije kolik chce i v litrech klidne. Jen chci opravit tvoje míněni o tomhle.( v dobrým) Dělám na jednotce intenzivní péče a lidi si tam dialyzujeme, když jim jejich ledviny vypoví funkci, tak si dovolim řict, že o tom něco vím. Všechno jde do krve a moč je vytvorena diky ledvinám, ktere filtruji KREV a zbavuji telo tak odpadních látek. Pokud tělu dodaš něčeho víc, co nepotrebuje a škodi mu to a ledviny ti spravne fungujou, pak čuras často. K tomu alkohol, který odvodňuje a je močopudný.
Jinak k tomu vínu, taky to nevidím tak uplne dramaticky. Já si ho odpustim, mám strach ( dite po IVF, za sebou potrat- dlouho jsem si řikala, jestli jsem to nijak neovlivnila ja) proto se snažim chovat vzorně. Mám kolem sebe kamarádky, co si rady cucly i mohe sestra i moje sestrenice gynekoložka. Nikdy jsem na ně pohoršeně ani nemrkla😄 Jdem si každa sama za sebe a nikdy tu nerozlousknem zda to vadi nebo je malé množstvi naopak doporučovano. Neshodnou se ani doktoři, tak natož my. Musi každa sama, jak to citi. Zbytečně nic nehrotit zas. Možna někdy čím míň člověk vi, tím líp. 😊
@hop_ita Vidím, že jsi to zle pochopila. Mým příspěvkem jsem chtěla říct, že člověk může dělat všechno pro to, aby těhotenství bylo v pořádku, ať už má opatrnost nebo švagřina snaha o úlevu. A nakonec jsem trpěla já a i ona to neměla nejšťastnější. Máme moc hezký vztah, navzájem se podporujeme a řešíme různé situace, vyměňujeme si názory (ale nehádáme se)...A prosím, pokud jsi nezažila pocit bezmoci a naprostého selhání, jako matky, tak neporovnávej nemohouctnost kojení s tím, že nemůžeš být s vlastním dítětem!!!
@lenusaak Jojo, v poho...Nevim presne, jak to funguje s alkoholem, bylo to mysleno trochu s nadsázkou, že se to nedostane do krve...ale opravde na zacatku tehotenstvi(jelikož prvni tehu bylo neplánované), tak jsem mela zpozdeni, nejak to jeste v tu dobu neresila a proste na oslave pila, i tvrdý alkohol....A presne si pamatuji, že jsem nechápala, že lítám na záchod a v hlave necitim vubec nic.Nikdy predtim se mi to nestalo, vždy se mi točila hlava a v tehotenstvi to slo z tela ven...Tak jsem si rikala, co se mnou je, proč ten vypitý alkohol necitim..?
Jinak preji stastné tehotenstvi, precetla jsem si vase články, co vás potkalo, jakou cestou jste musela projit, takže o to vic držím pesti, at tehotenstvi probíhá uplne v poradku 😉
@trampolina_89 jak rikas, asi jsem te blbe pochopila, vyzniva to jinak 🙂 a nesoudim, neboj.
@evulinkab ono je tělo moc chytrý😊 v těhu se snaži přizpůsobit a makat na plny obrátky 😊
moje kamarádka se o tehu taky dozvědela pozde, zrovna byli vánoční večírky, alkohol tekl proudem..adámek je zdravy. Bylo to ohromný štesti, protože ona i dost kouřila.
Hlavně , že vše dobře dopadlo. Kdybych počala přirozeně, možná bych nad tím taky tolik nedůmala. Ve mně lítá strašák a tak spíše závidím druhým maminám tu svobodumyslnost ( jestli to tak můžu napsat😄) že to tolik neřeši, sebe tolik neřeši, protože se prostě v těhu cítí fajn, vše je v pořádku..
Moc děkuju !!!!! Taky doufám i když se mi ty tt táhnou hrozně pomaličku😊
@lenusaak souhlasim, ze to souvisi i s tim, jak clovek pocne... my si rekli, ze tomu dame volny prubeh a hned prvni mesic jsem otehotnela, tak jsem se opravdu nestresovala nicim... ale verim, ze kdyz nekdo na vytouzene miminko ceka xlet, tak si dava sakra pozor, aby to dotahnul do konce...
@anna159 No ty plísňáci se nedoporučují kvůli možné listerióze, ne že by byly samy o sobě škodlivé. Můžete jíst hermelín po kilech a dobrý a stejně tak si můžete dát jeden vadnej kousiček a je to špatný. Jinak samozřejmě listeriozu můžete "chytit" i ze spousty jiných potravin...takže to je pak na každém ať si zhodnotí rizika.
@jaynet Mne to teda snad ani nenapadlo si v těhotenství dát víno. Ale je pravda jak píšeš, ze když uz jsem mela 10 dni po terminu, tak jsem si decku cervenyho dala, pak horkou sprchu a sex, no a za 2 hodiny jsem budila taťku, ze jedeme🙂. Stejne jsem ale trpěla skoro 3 dny a nakonec cisar, ale to uz je jina kapitola. Mne ta decka ale tak zachutnala, ze bych si dala klidne vic, ale zase jsem se bála, abych nejela do porodky nedej boze pod vlivem
I kdyby ta pravděpodobnost ublížit svému dítěti byla jen 1% (což je dle mého více), tak to prostě riskovat nebudu! Takže za mně ani kapka alkoholu v těhotenství.... Kofeinu mam velmi malo, plisnove syry nejim, syrove maso a vejce take ne...
vůbec jsem nějaký mělo by se / nemělo by se neřešila, nejen co se týče alkoholu, kafe,bylinek,sýrů nebo fyzické námahy. Ale tvrdím o sobě, že mám selský rozum, takže těm, kdo ten selský rozum nemají, bych to nedoporučila 😀 (Samozřejmě toho vína nebyl litr za večer, dokonce ani za týden, stejně jako kafí nebylo pět espress denně, taky jsem nepila celý den jen šalvějovej čaj ani se po večerech necpala hermelínem...).
jestli můžu poradit, dělej to, co je ti příjemný (teda samozřejmě pokud nejsi alkoholička 😀) a než by sis dala skleničku vína a měla u toho výčitky, to si ho radši nedávej.
Tohle ti fakt nemůže rozhodnout cizí maminka z MK, která vůbec neví nic o tvojí situaci, zdrav.stavu, zdrav. stavu miminka, průběhu těhotenství apod.
tak ja u syna jsem si sem tam dala trochu vina ci piva -syn je abnormalne chytry, u dcery taky, ted si dam pri vhodne prilezitosti taky treba vinny strik-nevidm v tom nic spatneho, nebo hlt piva......v rozumne mire....pri tomhle pocitani bych se uz sest let nenapila niceho -tehotenstvi, kojeni, tehotenstvi, kojeni, k tomu zlucnikova dieta......
Já bych asi bez vína a obecně alkoholu vydržela. Ja teda co jsem těhotná nemám na víno absolutně chuť🙂 Horší je to s jídlem...pořád mám chuť na hranolky a podobné nezdravé dobroty:(

@japona Ale kdepak, já jsem byla celé těhu v klidu 🙂 Rozhodně jsem se nestresovala typu "...kruci, na tom chlebíčku je neidetifikovatelný sýr, o kterým nemám páru jaký má složení!" 😀 To fakt ne 🙂 Postupem času už vím, co zřejmě bylo spouštěčem, a budu se snažit být o to víc v klidu, aby se to příště neopakovalo 😉