Jak často a co vám dělá doktor v těhotenství?

mimikoko
16. led 2015

Mám otázku připadá mě že vůbec nic nevím jsem skoro 18 týden jsem prvorodicka... Když jdu ke své doktorce do poradny vždy mě rekne ze je vše v pořádku ale mě nějak nedochází jak to pozná ;) naposledy mě dělala UZ v 9 týdnů a důvodem byl pozitivní těhotenský test. Od té doby jsem tam byla 3x poslechla srdíčko tak jsem byla strašně ráda že jsem ho opravdu slyšela. Potom jsem tam byla skrz odběr krve na HIV,SYFILIS APOD. A teď jsem tam byla sestřička mě chtěla poslechnout srdíčko ale slyšela jsem jen šum :( jelikož to bylo tak všechno rychle jen jsem se zeptala kdy mě určí pohlavy řekla za 4 týdny 10.2 ..... Tak jsme si podali ruce a naschledanou.... Jsem z toho docela taková nejistá a navíc stále necítím pohyby a každý mě říká jak bych je cítit měla :( můžete mě tedy napsat jaké vyšetření a vše máte? Jak často jestli vám dělá fotografie kdy chcete a také jestli miminko zváží změří 🙂 děkuji moc mě pomůžete ;)

kvakuska
16. led 2015

@mimikoko a na prvotrimestrálním screeningu nebylas? (odběr krve + ultrazvuk ve 12-13 týdnu) ... tam ti měli také ultrazvuk udělat a často právě tam foto dávají 😠

ewicka
16. led 2015

@mimikoko Ahoj, No, jsem taky trochu rozpačitá. Byla jsem na IVF, takže do 11. týdne jsem byla spíš v péči lékařů, co mi dělali IVF. To jsem pořád chodila na nějaký ultrazvuky. Ve 12. týdnu jsem byla poprvé u svého gynekologa a teda z jeho přístupu se mi chtělo brečet. Kromě krve mi změřili tlak a pak se jen vyptával, jak mi je. Když jsem mu řekla, že mám intenzivní píchavé bolesti v podbřišku, tak odpověděl: "takže žádné bolesti nemáte"... do zprávy pak napsal tlak v podbřišku. To že jse měla v moči bakterie a v krvi leukocyty, tak neřešil, jako by to nebylo. Pak jen zkontroloval miminko na utz, řekl, že tluče srdíčko a ať přijdu za měsíc. Gynekologický vyšetření, stěry apod. nedělal. Mám dojem, že za měsíc to bude to stejný. Jo a ještě mi vynadal, že na otázku odpovídám 5 odpověďma a že to je hrozný. Jestli se příště bude chovat stejně, jdu k jinýmu.

eileenk
16. led 2015

@mimikoko Každý doktor má jinou praxi a oni opravdu nemusejí dělat při každé kontrole UTZ. Moje doktorka je naštěstí pečlivá, vždy mi dělá UTZ vnější i vnitřní, prohmatá mě, změří břicho. Miminko neměří pokaždé, ale vždy kontroluje jeho srdeční tep (v rámci utz). Sestřička mě váží, měří tlak a kontroluje moč. Když chci fotku, musím si říct předem a stojí 50kč. Pokud nejsi spokojená, zkus hledat jiného doktora. Na pohyby máš jako prvorodička ještě čas v pohodě do 20tt, někdo i ještě později. V 18tt nebo i dřív cítí pohybou většinou ženy až při dalších těhu.

laja64
16. led 2015

Mi Dr. dělal UTZ pokaždé a pokaždé mi taky dal fotku. Bez UTZ bych z ordinace neodešla i kdybych ho měla platit :D

ewicka
16. led 2015

Jako musí pochopit, že jsem prvorodička, cesta k miminku byla komplikovaná a mám strach... Trochu empatie by neuškodilo.

bobulka_216
16. led 2015

Ahojky pokažde když jdu na kontrolu tak beru moč, sestřička mě zváží a změří tlak. Brala mi i třikrát krev ( 1.kr.skupina, nějake nemoci, protilátky, faktor..., 2. screening v 12tt, 3 tripl testy v 16tt)...Pak jdu k doktorce... pokaždé mi děla UTZ ( ukaže kde je srdičko, změří a celkově kde ma jako hlavičku, nožičky a tak :D ), podivá se zda se vyvíjí a přibiíá tak jak má ... vždy si beru fotku ( říkám si o ni, není to u ní automatika, platím si je) 🙂 Jinak v 20tt jdu znova to řikala že pokud se natočí tam mi řekne pohlaví, a v 21tt jdu na velký UTZ 🙂

mimikoko
autor
16. led 2015

No právě v pondělí tam jdi a i kdybych si měla zaplatit chci UZ ... Už mě to nebaví jak NIC nevim..... A nechtěla jsem p.doktorce něco říkat když jsem o tom nic nevěděla chtěla jsem se trochu přesvědčit od vás jaký budete mít na to nazor...A jak čtu opravdu záleží na doktorovi a pokud s tim nebude souhlasit aby mě dělal UZ KAZDY MESIC TAK JDU PRYC ... Myslím si že jed oú měsíčně UZ ji nezabije ;) a když jsem ji řekla o fotografii řekla mi ze nedělá až jen ve 20 tt....... děkuji moc!!!!!

petrusew
16. led 2015

S pohyby klid, cítit je můžeš až kolem 20tt, já čekám druhé a intenzivně jsem je vnímala až kolem 21tt 🙂 Jinak při každé kontrole, moč, měření, vážení vnitřní vyšetření, zeptá se jak se cítím a určí další poradnu 🙂

mimikoko
autor
16. led 2015

@kvakuska
To jsem odmítla protože nevidím důvod proč by mělo být dítě nemocné ;) jsem mladá přítel také v rodině nic tkoveho není a hodně kamaradek to odmítli také.... A které si to nechali udělat žíly v nejistotě a strachu z pozitivního a nakonec vše bylo v poradku. Podle mě je to všechno jen aby na nás vydělali opravdu mě nešlo o 1500 kč mám na to jen prostě s tim nesouhlasím ;)

mimikoko
autor
16. led 2015

@bobulka_216
Odkud jsi asi se přihlásit k tvoji doktorce hahaha :D :P tak si to představují

mimikoko
autor
16. led 2015

@ewicka
No ja jsem měla problemi šla jsem na pohotovost přímo na štědrý den měla jsem zánět a když jsem rekla mojí doktorce ze jsem byla na pohotovosti tak ji absolutně nic nezajímalo chtěla jsem ji ukázat ani se papíru nedotkla. To jsem nějak nepochopila jsem u ní opravdu krátce tak ji neznám..

Jinak doufám že už jsi v pořádku!!!!
A nedivím se ze jsi naštvaná asi taky prejdu ještě teď.. místo toho abych si to užívala tak jsem v nejistotě

ewicka
16. led 2015

@mimikoko To je šílený. Měla by se zabývat všemi komplikacemi, obzvlášť pak zánětem. Někdy přejít jinam je nejlepší řešení. Aspoň budeš mít klid.

petrasipkova1
16. led 2015

tak já mám zaplacený těhu balíček, takže jsem byla v 8.tt UTZ, 10 tt - krevní testy, UTZ 12 tt - prvotrimestráolní screening - 3D, mám celé vyšetření na DVD, teď 16 tt kdy nám řekla že budeme mít holčičku. Pokaždé dvě fotky. Vše důkladně pokaždé měří, ukazuje, popisuje, naštěstí chodím k jedné z nejlepších lékařek v ČR, mám štěstí 😵 Sestřička mě váží, měří tlak, moč. Příště jdu ve 20 tt na velký UTZ. Jsem moc spokojená.

luciana82
16. led 2015

@mimikoko za screening UZ + krev se nic neplatí a dělá se v 12, 20 a 30 týdnu.To ty další také odmítneš?

luciana82
16. led 2015

Genetický screening není 3D ultrazvuk!!

petit_grisu
16. led 2015

Já měla těhu balíček. Mám špičkového gynekologa. 🙂 Prohlídka byla každou kontrolu (kontroly každé 3-4 týdny), měření, vážení, tlak, moč. Každou prohlídku ultrazvuk i 3D ultrazvuk + z každého ultrazvuku minimálně 3 fotky. Jednou jsem jich dostala dokonce 8. Pokaždé se mě ptal jak se cítím, co je nového, vysvětlil co se bude dít v následujícím období, apod... Z každé prohlídky jsem odcházela klidná a spokojená. 🙂 Jinak v polovině těhu jsem dostala fotoalbum na fotky z UZ a na konci dokonce dárkovou tašku s věcmi pro miminko (bryndák, láhev, kousátka, knížka, krém, lahvička tommee tippee, cestovní příbor, hračka na kočárek). 🙂 I manžel, který byl semnou každou poradnu, každý UZ byl spokojený s přístupem. 🙂

bobulka_216
16. led 2015

@mimikoko tak to bys měla trochu z ruky 🙂 jsem z Bašky ( okr. Frýdek-Místek), ale chodim do Ostravy ( tam jsem předtím bydlela)... jsem spokojená.... Pokud to takhle budeš mit tak přejdi, určitě se tady najde někdo z Brna kdo ti doporučí lepšího doktora ;)

mimikoko
autor
16. led 2015

@luciana82
U nas se platí 1500 kč a ty další jsou proplacene takže už když se člověk zamyslí jde vidět ze většina maminek si to nechá udělat protože je to na začátku těhotenství ...A nechápu proč ty další už jsou proplacene.... Prostě je to můj názor a toho názoru je dalších lidí .ano teď si nechám udělat to vyšetření ale i kdyz vyjde pozitivní v mnoha případech to není pravdivé 🙂 co vím ... Dítě se narodilo úplně zdrave

mimikoko
autor
16. led 2015

@bobulka_216
F-M znám 🙂 bydlela jsem tam... Jinak doufejme a díky :P A ať se ti daří

luciana82
16. led 2015

@mimikoko pokud nástroje zdravotnické zařízení smlouvu s pojišťovnou tak si na pojišťovnu určitě účtují všechna vyšetření a jestli ještě kasíruji,tak to mají pěkný výdělek.Ja jsem s dětmi chodila do Motola.každou poradnu jsem měla UZ dostala jsem fotku-ZADARMO,špičková péče a rozhodně jsem si nemusela platit žádný balíček.Genetické UZ jsou důležité pro diagnostiku případných anatomických vad,20 týden je zaměřen na srdce miminka,30 na mozek-je to důležité aby v případě nějakých nejasností poslali maminku na specializované pracoviště a když se potvrdí diagnóza tak i porod.to obyčejný gynekolog nemusí na UZ poznat protože se s tím nesetká tak často.Můžeš si myslet že přeháním,ale pracuji jako sestra z anestézie na operačním sále dětské kardiochirurgie a vím o čem mluvím.

inkognita
16. led 2015

@petrasipkova1 Ahoj, ke komu prosím Tě chodíš? A jaké město? Díky 🙂

inkognita
16. led 2015

@petit_grisu Ahoj, k jakému MUDr. prosím Tě chodíš? Díky 🙂

petit_grisu
16. led 2015

@inkognita Mudr. Chlebeček, www.gymuno.cz

martinahost
16. led 2015

Já když jdu na poradnu tak mě sestrička zváži, zmerí tlak skontroluje moč a Dr. gynekologické vyšetrení čípku, zmerení bríška a prohmatne mi bricho, pamatuju si že u prvního tehotenství potom kontrolovala srdíčko miminka takovím prístrojem, bylo to takové sluchátko nevím jak se to jmenuje.. UTZ mi nedelá, delala by mi ho, ale musela by jsem si zaplatit tehotenský balíček, který jsem si nezaplatila... Ted už cítim pohyby, tak jsem klidná...
@luciana82 No co jsem slyšela, tak ten první screning se platí další už ne, že prý je to jediné vyšetrenií v tehotenství které se platí a ješte jsem neslyšela že by ho nekdo neplatil. Já jsem na neho byla a platila jsem 1000 kč za utz a odběry. Tak jak to potom je?

sisstin
16. led 2015

@martinahost ja neplatila nic, pred osmi lety 😉

luciana82
16. led 2015

V Motole se určitě nic neplatí a nevím o tom že by se to mělo platit pokud nechodíte do soukromého centra.můžete si zavolat na svoji zdravotní pojišťovnu o informaci,nebo třeba já mám 207 a zařízenou službu vita karta,kde se můžu on-line podívat, jaký lékař si na mne účtoval jakou částku za jakou péči.

luciana82
16. led 2015

Já jsem nic neplatila před 2 lety ani před rokem, teď v Motole byla sestřenice, také nic neplatila

janinek
16. led 2015

@mimikoko no uprimne, pokud bych neco chtela, je to nt screening ve 12ty nez jako utz kazdy mesic.

Nicmene pohyby jako prvorodicja v 18 tt nemusus citit. Je to 'brzy'. Mozna je citis, jen nepoznas. Ale tim se ted nestresuj.

werumka
16. led 2015

@luciana82 Screening ve 12. týdnu je stále považovaný za nadstandard a dělá se zadarmo jen v případě, že je nějaký důvod předpokládat, že by mohly být problémy. Také jsem chodila do Motola, ale screening jsem měla zadarmo jen proto, že mám cukrovku. Jinak se platí 1000 - 2000. Tripple testy v 16. týdnu jsou hrazené pojišťovnou, byť často vychází falešně pozitivní.

@mimikoko Pojišťovnou jsou hrazné tři ultrazvuky během těhotenství (já měla 4 a to jsem byla riziková pacientka). Ostatní ultrazvuky už jsou ve své podstatě jen dobrá vůle lékaře. První ultrazuk byl v 6. týdnu, další ve 12. (v rámci genetického screeningu), pak ve 20. a ve 30. týdnu. Žádné jiné měření, focení, neprobíhalo. Pouze poslech srdíčka. Je to hlavně o Tvém pocitu komfortu. Pokud se necítíš dobře u lékaře, změň ho. Ale tento přístup je ve své podstatě normální a není to o jeho lajdáctví.

janinek
16. led 2015

A z toho, co pises, asi mas ta vysetreni popletena.

NT screening ve 12 tt je kombinovany test krve s utz. Je velmi spolehlivy a presny, v ramci moznosti. Bohuzel v CR neni bezne hrazeny pojistovnou. V CR jedou na zastarale tripple testy v 16 tt, ktere casto vychazi falesne pozitivni a tehule pak jdou zbytecne na odber plodovky.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru