icon

Máte tipy na neobvyklá jména pro dítě?

natalie1709
17. črc 2025

Ahojky, poprosila bych typy na neobvyklé klučičí a holčičí jména🥰
Jaké jména vás zaujala nebo jste je nakonec dali svým dětem?
Chci mít inspiraci🌸
Děkuju.

Strana
z2
jaja01k
17. črc 2025

Pro kluka se mi líbí Přemysl, Leopold, Simeon, Zachariáš, Nathaniel. Pro holčičku Lilien, Vivien, Malvína, Debora, Leila.

reeeza
17. črc 2025

Nevím jaké máš preference, jestli spíš staročeská jména, nebo modernější..tohle mě tak napadá. No proti gustu žádný dišputát 😅 Některá jsou teda " zajímavá" 😁😁

Tak z hodně neobvyklých:
- Kajetán, Kašpar, Kilián, Kryšpín, Klement, Klleofáš, Jeroným, Jonatán, Severín, Gustav, Valentýn, Vincent, Vendelín, Valerián, Viktorín, Benedikt, Bertram, Benedikt, Ignác, Timotej, Radúz, Mikuláš, Mikeš, Medard, Luka, Heřman, Ervín, Emerich, Adalbert, Alfons, Albrecht, Augustýn, Anton, Oskar, Čestmír, Zoran, Zachariáš, Diviš

-Žofie, Vilemína, Vojtěška, Valerie, Václava, Doubravka, Marisa, Mína, Matylda, Míla, Mila, Malvína, Josefa, Lota, Lujza/Luisa/ Lisa, Bernadeta, Babeta, Báta, Beata, Otýlie, Adina, Adléta, Aleška, Vilemína, Cecílie, Irma, Ida, Geraldýna, Klementýna, Klaudie, Elsa/Elza, Eda, Elvíra, Juta, Háta, Heda

Z méně neobvyklých:
- Prokop, Přemysl, Mojmír, Johan, Kryštof, Vilém, Vít, Ludvík, Emil, Oliver, Alfréd, Albert, Alois, Hubert, René, Zbyšek

- Apolena, Aloisie, Hedvika, Helga, Berta, Justýna, Judita, Lydie, Lada, Zora, Viola, René, Marlen, Margot

reeeza
17. črc 2025
@reeeza

Nevím jaké máš preference, jestli spíš staročeská jména, nebo modernější..tohle mě tak napadá. No proti gustu žádný dišputát 😅 Některá jsou teda " zajímavá" 😁😁

Tak z hodně neobvyklých:
- Kajetán, Kašpar, Kilián, Kryšpín, Klement, Klleofáš, Jeroným, Jonatán, Severín, Gustav, Valentýn, Vincent, Vendelín, Valerián, Viktorín, Benedikt, Bertram, Benedikt, Ignác, Timotej, Radúz, Mikuláš, Mikeš, Medard, Luka, Heřman, Ervín, Emerich, Adalbert, Alfons, Albrecht, Augustýn, Anton, Oskar, Čestmír, Zoran, Zachariáš, Diviš

-Žofie, Vilemína, Vojtěška, Valerie, Václava, Doubravka, Marisa, Mína, Matylda, Míla, Mila, Malvína, Josefa, Lota, Lujza/Luisa/ Lisa, Bernadeta, Babeta, Báta, Beata, Otýlie, Adina, Adléta, Aleška, Vilemína, Cecílie, Irma, Ida, Geraldýna, Klementýna, Klaudie, Elsa/Elza, Eda, Elvíra, Juta, Háta, Heda

Z méně neobvyklých:
- Prokop, Přemysl, Mojmír, Johan, Kryštof, Vilém, Vít, Ludvík, Emil, Oliver, Alfréd, Albert, Alois, Hubert, René, Zbyšek

- Apolena, Aloisie, Hedvika, Helga, Berta, Justýna, Judita, Lydie, Lada, Zora, Viola, René, Marlen, Margot

@reeeza ještě Adelina

20190418
17. črc 2025

No, dej synovi jméno končící na -slav, -mír nebo Josef, Karel apod a s pravděpodobností 90% plus bude ve třídě jediný 🤣 Můj syn má klasické jméno husákových dětí a za sedm let v institucích na nikoho s stejným jménem nenarazil. Když nepočítám jednoho vietnamského chlapečka ve školce, který se sice jmenoval vietnamsky, ale říkalo se mu právě stejným českým jménem....
A stejné to bude u holek. Božena, Jiřina... Ale takovou inspiraci jsi asi nehledala, co? 😉

reeeza
17. črc 2025
@20190418

No, dej synovi jméno končící na -slav, -mír nebo Josef, Karel apod a s pravděpodobností 90% plus bude ve třídě jediný 🤣 Můj syn má klasické jméno husákových dětí a za sedm let v institucích na nikoho s stejným jménem nenarazil. Když nepočítám jednoho vietnamského chlapečka ve školce, který se sice jmenoval vietnamsky, ale říkalo se mu právě stejným českým jménem....
A stejné to bude u holek. Božena, Jiřina... Ale takovou inspiraci jsi asi nehledala, co? 😉

@20190418 no ale to jsou obvyklá česká jména. A jsou krásná..třeba Věra, Květa, Ludmila, Antonín, Bedřich atp.. ty ale tak nějak zná každý. Zakladatelka chtěla neobvyklá jména, která by jí třeba nenapadla..
Ale jinak souhlas, za mě není nad obvyklá česká jména ❤️

natalie1709
autor
17. črc 2025
@20190418

@20190418 nehledala no. Ale děkuju za typ. Mám už syna s neobvyklým jménem a jenom jsem se chtěla inspirovat dál treba někdy na další dite😀

natalie1709
autor
17. črc 2025
@reeeza

@20190418 no ale to jsou obvyklá česká jména. A jsou krásná..třeba Věra, Květa, Ludmila, Antonín, Bedřich atp.. ty ale tak nějak zná každý. Zakladatelka chtěla neobvyklá jména, která by jí třeba nenapadla..
Ale jinak souhlas, za mě není nad obvyklá česká jména ❤️

@reeeza to určitě není nad české jména,ale já hledám trochu něco jiného no😀

nebetka
17. črc 2025

Klotylda ❤️

veruuu_kubesovic
17. črc 2025
@natalie1709

@20190418 nehledala no. Ale děkuju za typ. Mám už syna s neobvyklým jménem a jenom jsem se chtěla inspirovat dál treba někdy na další dite😀

@natalie1709 Anabel a Eliáš ❤️ jména mých deti, hledali jsme něco netradičního...

martina1317
17. črc 2025

Ted jsem narazila na Minervu a na Rawenu :D

lv
17. črc 2025

Gréta, Silvie, Ines, Ida.. Jeremiáš, třeba.

felis
17. črc 2025

Adina, Jitřenka, Jasněnka

petulkadodo
17. črc 2025

@natalie1709 Já když vidím seznam jmen u nás ve školce, tak dnes jsou neobvyklá klasická jména 60.-80. let. Máme plnou školku neobvyklých jmen. U kluků ještě se klasika sem tam objeví, ale žádnou malou Janičku, Marušku, Petrušku nebo Renatku jsem ještě nepotkala. Natož pak Miládku, Zlatku nebo Květku. Všude samá Zoe, Mia, Liana, Raja, znám i Jasněnku, Pepinku, Emily. To už dnes nejsou neobvyklá jména.

swan42
17. črc 2025

@natalie1709
Jeroným a Doubravka
Isidor a Polykarpa
Ingmar a Astrid

mysh_me
17. črc 2025

Arnold, Edgar, Erik, Hektor, Tristan, Silvestr, Timon, Viktor
Ester, Greta, Sylvie, Nora, Margaret, Timea, Ingrid, Ingeborg
Tyhle jsme meli v uzsim vyberu a nakonec vybrali detem jine 😀

krtcice
18. črc 2025

Teď máme napsáno pro kluka jméno Valerián. Ale čekáme holčičku. Nicméně třeba i ten chlapeček ještě bude ☺️

bonavoxa
18. črc 2025

Dnes Medy a Loty, Mie,
.. nejsou vůbec neobvyklá jména. Naopak, má je snad každý druhý. My máme Miriam, s tím, že jsme to měli za běžné jméno. Až nás všichni vyvedli z omylu, že se právě skoro vůbec nedává .

eliss232
18. črc 2025
@mysh_me

Arnold, Edgar, Erik, Hektor, Tristan, Silvestr, Timon, Viktor
Ester, Greta, Sylvie, Nora, Margaret, Timea, Ingrid, Ingeborg
Tyhle jsme meli v uzsim vyberu a nakonec vybrali detem jine 😀

@mysh_me Jako jméno Ingebord je celkom záhul 😂 😂 To je trauma jako vyšitá. 😀

glimmer
18. črc 2025

když jsem čekala dvojčata (nedopadlo to) tak jsme měli vybraná jména: Adina a Kilián ... 🙂

mysh_me
18. črc 2025
@eliss232

@eliss232 manzelovi se hrozne libilo 😀 ten by ho i fakt dal, ale ja bych to nedovolila 😉 nakonec to bylo nase “pracovni” jmeno pro dceru, kdyz se nekdo vyptaval. Moje rodina do posledni chvile nevedela, jestli to myslime vazne, babicka si to dokonce zapsala, aby se to mohla ucit vyslovovat 😀

mumu77
18. črc 2025

Kamarád teď dali jméno Cyprián a má kosmetička se jmenuje Ondřejka.

craki
18. črc 2025

Strašně jsem chtěla Erik 😍

hadruska
18. črc 2025

Ja strasne chtela Manon a Almu.A taky Daisy a Eden.Nakonec to dam asi slepicim

craki
21. črc 2025

Ještě mě napadla Anelin. Jmenuje se tak bývalá spolužačka z ročníku

anetka1701
21. črc 2025

Dvě dcery že tři mají neobvyklá jména - Ronja a Marina ❤️

Kluk by byl Ian, Gabriel nebo Noah 😅

natalie1709
autor
23. črc 2025
@anetka1701

Dvě dcery že tři mají neobvyklá jména - Ronja a Marina ❤️

Kluk by byl Ian, Gabriel nebo Noah 😅

@anetka1701 já mám doma syna Noela😀 ale o Noahovi jsme taky přemýšleli.

ninive211
23. črc 2025
@mysh_me

@eliss232 manzelovi se hrozne libilo 😀 ten by ho i fakt dal, ale ja bych to nedovolila 😉 nakonec to bylo nase “pracovni” jmeno pro dceru, kdyz se nekdo vyptaval. Moje rodina do posledni chvile nevedela, jestli to myslime vazne, babicka si to dokonce zapsala, aby se to mohla ucit vyslovovat 😀

@mysh_me Ingeborg se jmenovala moje profesorka zeměpisu na gymplu 😀 Ingeborg Křížová. Byla super, vtipná. Pak odešla asi do předčasného důchodu. A jo, je to za mě teda děsný jméno...ale pokud má někdo němecné předky, tak mu to asi nepřijde.
Manželův děda se jmenoval (a strýc se jmenuje) Evald. A jeho babička se jmenovala Edita.

terulin
23. črc 2025
@eliss232

@eliss232 Ingeborg byla manželova babička a traumatizovaně nepůsobí a u nás byla ve výběru top 3. Muž vyměkl, ale mně by nevadila

terulin
23. črc 2025

Já bych se na neobvyklost vyprdla. To, co je dneska 1 ze sta bude za rok na špičce oblíbenosti. My máme Matyldu (naštěstí ne proto, aby byla samojediná), do dceřina narození jsem nikdy žádnou nepotkala a najednou jsou jich plná hřiště.
(Jo a dceřina učitelka z Pákistánu dala synovi jméno Adam, protože měl být originál... no a teď jen čučí, jak se jí to nepovedlo)

ninive211
23. črc 2025
@terulin

Já bych se na neobvyklost vyprdla. To, co je dneska 1 ze sta bude za rok na špičce oblíbenosti. My máme Matyldu (naštěstí ne proto, aby byla samojediná), do dceřina narození jsem nikdy žádnou nepotkala a najednou jsou jich plná hřiště.
(Jo a dceřina učitelka z Pákistánu dala synovi jméno Adam, protože měl být originál... no a teď jen čučí, jak se jí to nepovedlo)

@terulin Přijde mi, že dneska rodiče hledají za každou cenu "neobvyklost", výjimečnost...až za pár let ta dosud totálně exotická jména budou naprosto normální.
Osobně jsem pro to dávat když už neobvyklá, tak mezinárodní jména, co jsou v zahraničí, ale i u nás. Přijde mi divné dávat českému klukovi navíc třeba s českým příjmením jméno Liam, Kevin, Noah apod. Teda za předpokladu, že žije v ČR a ne v Británii či US, samozřejmě...pak tuto volbu chápu.

Strana
z2