Měla rodina přítele problém s pojmenováním vašeho dítěte?
Ahoj holky, možná trosku zvláštní téma... Avšak mám potřebu se zeptat.. Měl někdo z vás problém s pojmenováním dítěte? Teprve jsem dostala těhotenskou kartičku, ale místo radosti zažívám panickou hrůzu. Můj přítel a jeho rodina do mě neustále něco hustí. Ze začátku to bylo vážně hezký, samé gratulace a starostlivé otázky jak mi je jestli něco nepotřebuju. Jenže pak jednoho večera při návštěvě padlo jméno dítěte. Přítel to předtím nějak neřešil chtěl nechat výběr na mě...... Jenže najednou jeho rodiče prohodlili něco v tom smyslu, ze musí mit dite jméno po něm. Nesouhlasila jsem první důvod je, ze jeho jméno neni zrovna nejhezčí a nemám ráda tyhle dědické sklony na jména. U nás v rodině se to nedělá. Hrozně je to naštvalo. Dva týdny se semnou vůbec nebavili. Pak mi začali volat jeho příbuzní, ze jestli tomu dám jiné jméno tak jeho příjmení to mit teda nebude a nesmí. Dokonce blabolili i něco v tom smyslu, ze to určitě mám s někým jiným. Hrozně mě to urazilo. Mám k nim zakázáno chodit, dokud to neudělám tak jak chtějí. Přítele asi dost zpracovali, protože najednou mi cpe to samé co oni. Nelíbí se mi tenhle styl vydírání o to víc to nechci udělat jak mi někdo diktuje. Měl někdo z vás podobný problém?
Jak tu čtu některý ty příběhy tak nevím jestli se smát a nebo brečet. To by vydalo na knihu, nebo alespoň na příručku pro budoucí prarodiče, která by se rozdávala na prvním ultrazvuku. Jmenovala baby se třeba Nechte své potomky dýchat.
@koblizek3666 v podstate rodina pritele (i on sam-pokud je na jejich strane) rikaj, ze pojmenovanim ditete po nem dokazes, ze dite je jeho. A pokud to neudelas, je to dukaz, ze jsi mu byla neverna. Mas to zapotrebi? Nezlob se, ale jsou jako nejak nemocny na hlavu nebo co? Ja byt v takove situaci, tohle by si tchyne a spol. dovolili mi rict jen jednou, pak by me uz nevideli. Pokud si nenastavis hranice, priste to bude (s nadsazkou) "kdyz mu nedas na rodinne foceni namornickej oblecek, rikas tim, ze to neni dite naseho skveleho syna" a mnohem hur. A dalsi vec k zamysleni, i kdyz nevim, zda to tu uz nepadlo: co kdybys dite chtela pojmenovat po nekom ze sve rodiny? Na to narok nemas protoze proc? Protoze pritel ma penis, takze vule jeho a jeho rodiny je zakon? Ktere ze mame stoleti?
@koblizek3666 jee a zrovna Bořka jsem měla já mít😉
@koblizek3666 no to by bylo něco na mě! Hned snad už na svatbě někdo nadhodil, kdy si pořídíte malého Pepíčka. Tak jsem razantně s úsměvem řekla, že PEPÍČKA NIKDY! Že mám dost fantazie, abych dítěti dopřala vlastní jméno. Víc o tom nepadlo ani slovo.
Jinak máš zastání aspoň ve svojí rodině? Stojí při tobě?
Druhé co mě napadlo je, že o chlapa, který s sebou nechá takhle manipulovat a skáče jak maminka pískne se nedá opřít a spolehnout se na něj, takže bych o něj jako o partnera nestala!
Neustupuj!!! Ustoupíš jednou a pak budeš ustupovat furt. A chlapovi bych to natvrdo řekla. My se o jménech do budoucna s mužem bavily a oba jsme se shodli že dítko se nebude jmenovat po nikom z rodiny, ač někjteří členové prohlásily že by chtěli aby se naše dítko jmenovalo právě po nich. Oběma nám totiž vadí když je např. několik generací Ladislavů a pak se otočí všichni když se na ně volá.
@zuzanasmekalova Ba ne, i starší tchánovci mohou být rozumní. Nebo máme výjimku. Tchyni a tchánovi je už kolem sedmdesáti a nemůžu si stěžovat 🙂 Co se jmen týká, zeptali se, pochválili výběr a konec 🙂 Jsem za ně ráda, obzvlášť, když čtu takové diskuse...
Úplně nejlepší bude, když se ti narodí holčička, a je po problému. 🙂 A u druhého děťátka na otázku ohledně jména prostě odpovídat nebudete a je to. 🙂 Nikdo nemá právo kecat vám do takovéto dost soukromé záležitosti a pokud jste schopní se s mužem domluvit, nebavte se o tom s nimi. Pokud by pojmenování potomka po něm bylo pro tvého muže něčím důležitým, možná bych se nad tím zamyslela a nadnesla pár důvodů, proč je to nevýhodné. Ale výsledek je jen na vás dvou.
@koblizek3666 Ježíš, co je to za magory?🙂 Nenech se🙂
hele nečetla jsem celou diskusi ale přijde mi to docela strasidelny. tohle je dost nebezpečnej precedens. 🤤 je to malá věc,ještě nejste svoji, a podívej se jaký rozpoutavaj manipulativní psychopeklo včetně pomluv 😨... ze zkusenosti ti muzu říct, ze to lepsi nebude. naopak az bude dite na světě, budou chtít pravděpodobně zasahovat do výchovy. a bude to horší. průšvih je,že přítel není na tvoji straně. je potřeba si s ním promluvit a to dost vážně, protože tohle bude obřím způsobem ovlivňovat vás vztah. vlastně můžeš bejt svým způsobem ráda,že se to projevilo takhle brzo. nastav jim jasný pravidla komunikace,promluv si s přítelem, a buď hodně opatrná a sleduj jak se věci budou vyvíjet. tohle se fakt velmi snadno může změnit v psychomasakr.. fuj.to je fakt hnus to jejich chovani. pevný nervy přeju 😘
@koblizek3666 Kazde dite ma narok na sve jmeno. Je smutne, ze Ti delaji ze zivota terror. Mela by sis promluvit o tom s pritelem. Mel by byt na Tve strane a tyto stresy nedelaji dobre Tobe ani mimcu. Mel by stat pri Tobe. Ty to dite odnosis, Ty ho porodis, Ty budes ten, kdo se o nej bude hlavne starat a ani nemuzes vybrat jmeno? Kde to jsme...
@koblizek3666 Vazne? On rekl, ze by Tobe a diteti nedal sve prijmeni jen kvuli tomu, ze nechces jmeno po nem? Ja bych se ho uz asj zeptala, jak by se mu libilo platit alimenty
@pucka123 tak to je tedy síla ☹ Já osobně bych jméno po chlapovi ani po mě nedala i kdyby bylo sebehezčí. Nikdo krom otce dítěte nemá právo mluvit do toho, jak dítě pojmenujete! Tchýně ať se třeba postaví na hlavu! Je to vaše věc a ostatní ať si trhnou. Pokud by mne někdo takto vydíral, tak bych si stejně dala jméno jaké se líbí mne a nenechala bych se ovlivnit. Jinak musím říct, že tedy moje skoro-tchýně do jmen nekecala, ale zase byla uražená kvůli příjmení. S partnerem nejsme svoji a obě děti se jmenují po mně. 🙂 Já tedy nevidím důvod dávat dítěti příjmení po otci, když rodiče jsou nesezdaní. Ale každý to má jinak. Partnerovo rodiče to chvíli řešili, moc se jim to nelíbilo, ale to je asi tak vše co můžou dělat.....😀
Rozhodne bych to nebrala na lehkou vahu, rozpoutat takove peklo kvuli jmenu, vcetne urazek, pomluv, manipulace, vydirani. Dobre si rozmysli jak to budes resit, protoze toto je jen prvni kapka a v podstate malickost. Jestli na to mas silu, sedni si s partnerem a promluv si s nim, nemel by dovolit, aby se jeho rodina k tobe takto chovala, tady nejde o jmeno.
Přesně tak, tady nejde o jméno, tady jde o celou situaci, to snad ani není možný, rozpoutat takové peklo!!!? Myslím, ze nemáš v plánu ustoupit, což je dobre, mnohem větší hrozba je ovšem ve tvém příteli, jen to čtu, co ti řekl a vidím rude, ze nemáš nárok na jeho příjmení?? Uff, to je teda drson.
Dědění jmen nemám rada, máme to v manželově rodině a jen když nadepisuji dárky na vanoce, musím se smát a přijde mi to prihlouply, ale proti gustu, ať si každý děla co chce, ale chování budoucího tatínka a prarodičů u tebe je fakt alarmující ve smyslu co přijde dal???
Uf.....a ja myslela, ze mam trhle tchanovce jen ja...i u nas padlo jmeno pepik po tchanovi...nikdy, uz jen proto, ze je bolsevik jako prase....kazdopadne ted s nami nemluvi proto, ze jsem si dovolila odporovat manzelovo sestre a nechci vychovavat deti tak, jak ona vychovava sveho syna...nechci ani nahodou, aby tohle vyrostlo z mych deti...
Nevim, co jim nakecala, ale od noveho roku jsme s nima nemluvili....manzel rekl, ze jim volat nebude, ze toho ma dost, stoji za mnou....ale oni takhle uz rozvedli manzelovo bratra....jsou tam desne pomluvy, lzi, kdo neposloucha, tomu to daji sezrat...ale obklikou, manipuluji s lidmi, a pak oni vypadaji jako ti ublizeni....jsem rada, ze bydlime 25 kilaku od nich, take nas ukecavali, abychom bydleli ve stejnem meste..ale to uz bychom kvuli nim byli rozvedeni.......
Kazdopadne co se tyce mych deti a manzela, potazmo me....neustoupim, moje rodina, ma vychova a samozrejme i jmena deti.
...s tema mela u nas problem cela rodina, podruhe uz mene, pry vedeli, ze to zase bude ,,divne,,.....🙂)
Nenech se vydirat, jak ustoupis jednou, tak uz Ti pak budou kecat do vseho, kam dat dite do skolky, apod. Partner je dospely a ma byt na Tve strane, tecka. Takovy psycho natlak kvuli jmenu je uchylny, to se ani neda pouzit jine slovo, to bych tedy radsi vychovavala dite sama, nez v rodine chorych mozku - normalni clovek se takhle nechova, kor k tehuli.
@koblizek3666 a jak jsi psala, ze kdyby to byla holka, tak po pritelove matce... no to je gool, fakt... utec dokud jeste muzes 😅😂 jeste ze nebydlite v jednom dome, to bys ani kytky na okne nemohla mit podle sebe.. ale ted vazne.. jak dlouho jste spolu s pritelem? A kolik je mu let?Za normalnich okolnosti je rozumny? Tady je kazda rada draha... ono se lehce rekne cizimu utec, ale zivot matky samozivitelky taky neni s medem. Mela by sis promluvit s pritelem, budoucim otcem, zda mu prijde rozumne kdyz je dospely a bude sam otcem,.aby se nechal takhle manipulovat. Tady uz nekde jen o Vas dva, ale i o to miminko a jeho budoucnost. Je treba, abyste stanovili prarodicum mantinely, a to jak ohledne Vasich deti, ale i ohledne montovani se do Vaseho vztahu... je treba, aby se pritel osamostatnil a uvedomil si, ze uz kope sam.za sebe a za Vas. Preji hodne stesti, nebude to lehke
Tak tohle mě úplně naštvalo teda... To se tedy pěkně vybarvili všichni! Co si to vůbec dovolují? Mě by to taaak nas*alo, že já sama bych s nima nechtěla promluvit. A příteli bych řekla to samé - co to je za móresy a za rodinu? Ať se chytne za nos. Normálně bych mu řekla, že ho rodina manipuluje a citově vydírá, že ho nemůžou mít vůbec rádi, a že ty chceš jméno jiné a ať se rozhodne, jak se k tomu staví on. Rodina nemůže poručit, jestli bude nebo nebude mít jeho příjmení, ale přítel jo. Ale pokud by nechtěl, tak bych dítěti nechala své vlastní příjmení.
Ja tenhle rodinny zvyk nechapu. U manzelovo rodiny je to taky tradice. Ale jsem si jista, ze pokud jednou dojde k tomu, ze nejakeho kluka porodim, tak mam vysostne pravo mu jmeno vybrat ja a ne nekdo pred 100 lety.
@koblizek3666 no asi by me zajmalo do kterych jmen te tlaci a v nejhorsim bych pouvazovala nad tim dat diteti jmena dva vlk se nazere a koza zustane cela a prvni teda tak jak mu chces rikat a druhe po te jejich tradici pokud to neni nejaky extrem...kazdopadne domlouvala bych se s pritelem...
@koblizek3666 ahoj nemám sice tuto zkušenost ale moje babicka vlastně má podobnou měla 3 deti, kluka, holku a po 10 letech další holku.... u syna ji nedali na výběr, jméno vybrali tchanivci, dceři dala jméno sama ale po narození ji její matka donutila nechat jméno zmenit a proto má teta v rodném listě jiné jméno .... a u poslední dcery ji taky dala jméno sama ale její matka ho změnila dřív než došlo k zápisu na matrice....
Moje babička ss s tím smířila ale mamka mi řekla že si myslí, že se s tím úplně nevyrovnala a se jmény měla problém a proto když moji teze a moji mamce chtěli kecat do toho jala dají jména, ani jedna se nenechala zviklat.... a i když měli blbě kecy ještě po narozeni , nakonec to museli ukousnout a měli děti všichni rádi a mamka i teta byly spokojeně maminky....
Já bych nikdy nedala jméno, které by mi nešlo přes pusu.... je to moje dítě a tvůj partner by měl tvé rozhodnutí akceptovat a spolu byste měli vybrat jméno, které bude vyhovovat vám oběma....
@marcicek84 Ty jsi mazaná 🙂 Stejně bych jim asi tu radost neudělala 🙂
Z vlastní zkušenosti ti radím, nenech si kecat vůbec do ničeho. 😅 Sice se to lehko řekne, ale nenech je si zvyknout, že ti můžou do všeho kecat. Já byla v těhotenství docela ze všeho vyjukaná, nevěděla jsem toho moc ani o mateřství a nechala si radit i když to bylo někdy úplně mimo... A jméno? To jsme si vyslechli, jakej to bude chudák kluk, a jak mu jako chceme říkat, atd... takže jméno dalšího dítěte oznámíme až po porodu 🙂 teď mi pro změnu kecaj do výchovy a do stravování, naštěstí je už ale vůbec neposlouchám.
@koblizek3666 tak na to pozor!!! Když dělají tohle kvůli jménu tak co bude až se miminko narodí? Budou do všeho kecat, chtít si miminko brát ven a delat si na něj přehnané nároky.a to se vám líbit nebude. Radu nemám,ale držím palce ať vše dobře dopadne.
@hlasimse uz to vidim jinak,nekterym sporum se da elegantne predejit,nebo zvolit kompromis hlavne jde o to,co chce pritel a ona,museji se predevsim shodnout oni dva
@marcicek84 To ano 🙂
Hele, a co když budou mít takové požadavky i vaši? Jako že holka po tobě a syn po tvém tátovi, jinak ať k nim tvůj partner už nikdy nejezdí? To fakt není normální. Mít tchyni magorku, to je ještě relativně běžné, ale pojmenovat si po ní dceru? Boha jeho 😀
@yasminna no jak řikam někdo nám řika jak je to praštěné a hrozné a druhým se to líbí...... Mi osobně se moc líbi když mam doma malého a velkého Honzu 😀 a kdyby to byla holka tak bude po mě a budem zase malá a velká Lucka 😀 nejspíš to mam zažité z dětství protože i moje mamka je Lucie takže tak jako tak jsme chtěli 3. Generaci jména ........ jde jen o to že jsme si to rozhodli sami a ne někdo z rodiny ani jsme si to nenechali zprotivit........ naše rozhodnutí a tim lehči rozhodování to bylo 🙂 😉
Ahoj. Na jejich příjmení se jim klidně vybodni. Určitě je lepší, když bude mít dítě stejné jako Ty. Protože např. k doktorovi i do školy nebo školky budeš chodit zařizovat Ty, a budeš to tak mít jednodušší (kamarádka když třeba volala do školy, tak se představovala příjmením dítěte, resp. přítele, aby hned věděli, kterého dítěte maminka jim volá). Doufám, že se Tvůj přítel rychle vzpamatuje a pochopí, že nejdůležitější jsi Ty a dítě, a ne názory jeho rodičů. Jestli to nepochopí, tak za to nestojí. Jo a mimochodem... stejně tak bys Ty mohla trvat na tom, aby dítě bylo pojmenované po Tvych rodičích nebo po Tobě... protože proč zrovna po těch jeho, ne?

@koblizek3666 Maji velky barak a mysleli si ze si tam udelame svou bytovou jednotku a budeme bydlet s nimi no zkrátka aby nad měli pod dohledem :D když mě loni přítel požádal o ruku tchán hned přišel s tim ze chce aby jsme měli predmanzelskou smlouvu s tim ze když by se mezi námi něco stalo tak abych nedostala vůbec nic čili přišla jsi s holým zadkem tak s ním taky odejdeš..Tak jsem se nasrala a řekla jim teď o vánocích že jsme se rozhodli vyžít hypoteku a že si chci budovat něco svého nevrazet peníze do něčeho co vlastně v životě nebude moje že si chci budovat své zázemí do toho mi tchán řekl že zas tolik peněz nevydelavam a že bych musela pracovat v bordelu abych na to měla :D :D což byla poslední kapka a zároveň definitivní rozhodnutí že s takovým kretenem pod jednou střechou nebudu :D ale samozřejmě snažili se zmanipulovat přítele ať nedela takovou hloupost ať se kvůli mě nezadluzuje a ještě si ho zavolal bokem abych to náhodou neslyšela a nemohla k tomu nic říct :D a to mi ještě tchán tehdy řekl že kdybych nechodila s jeho synem tak že by do mě šel že jsem jeho typ no fuj 😷😷 ještě abych se bála že během bydlení a nimi na mě něco zkusí 😂 naštěstí přítel je rozumný a stojí pri mě sice probleho pár zadek kvůli nim ale naštěstí se vše vyřešilo..Jen teď jak jsme se s nimi dlouho neviděli tak neví že jsme se opravdu definitivně rozhodli že bydlení s nimi prostě nehrozí tak jsem zvědavá ještě jakou to bude mít dohru a že opravdu zkoušet manipulovat s přítelem jim nepomůže :D