Měla rodina přítele problém s pojmenováním vašeho dítěte?
Ahoj holky, možná trosku zvláštní téma... Avšak mám potřebu se zeptat.. Měl někdo z vás problém s pojmenováním dítěte? Teprve jsem dostala těhotenskou kartičku, ale místo radosti zažívám panickou hrůzu. Můj přítel a jeho rodina do mě neustále něco hustí. Ze začátku to bylo vážně hezký, samé gratulace a starostlivé otázky jak mi je jestli něco nepotřebuju. Jenže pak jednoho večera při návštěvě padlo jméno dítěte. Přítel to předtím nějak neřešil chtěl nechat výběr na mě...... Jenže najednou jeho rodiče prohodlili něco v tom smyslu, ze musí mit dite jméno po něm. Nesouhlasila jsem první důvod je, ze jeho jméno neni zrovna nejhezčí a nemám ráda tyhle dědické sklony na jména. U nás v rodině se to nedělá. Hrozně je to naštvalo. Dva týdny se semnou vůbec nebavili. Pak mi začali volat jeho příbuzní, ze jestli tomu dám jiné jméno tak jeho příjmení to mit teda nebude a nesmí. Dokonce blabolili i něco v tom smyslu, ze to určitě mám s někým jiným. Hrozně mě to urazilo. Mám k nim zakázáno chodit, dokud to neudělám tak jak chtějí. Přítele asi dost zpracovali, protože najednou mi cpe to samé co oni. Nelíbí se mi tenhle styl vydírání o to víc to nechci udělat jak mi někdo diktuje. Měl někdo z vás podobný problém?
@koblizek3666 Čtu to tady od včerejška. Určitě neustupuj! A jako už víckrát tady padlo - dobře rozvaz,jestli přítel je schopný stát při tobě. To je k nezaplacení. My teda máme s manželem všelijaké neshody, ale před rodiči se mě vždycky zastal. On malem "poslal" svoji matku pryč i z naší svatby, před vstupem do kostela,když měla ještě tam blbou poznámku k tomu,že se bereme😁 a zastal se mě i před mými rodiči. Fakt se nedej! A na závěr teda manželova rada - starých je potřeba hned na začátku naučit,kde je jejich místo 😉
Vybodni se na ně. Pojmenuj ho jak chceš ty a dej mu své příjmení. Já bych to tak udělala 🙂 A hlavně bych rodině vůbec neříkala pohlaví ani jméno! Až po porodu. Zpětně bych to tak teda udělala a máš klid a dobrej pocit 🙂
@koblizek3666 když se dozvěděla moje tchýně, že jsem těhotná, tak hned se mě ptala, zda se bude jmenovat stejně jako manžel, jeho otec, děda ...... Jan. Řekla jsem, že rozhodně ne, protože je v kalendáři dost jiných jmen 🙂
Naštěstí máme holky. Ale vždy jsem tvrdila, že dávání stejných jmen je trapné a dítě má mít stejné příjmení jako jeho matka 👍. V 99% případech odchází od rodiny otec, né matka, takže by se dítě mělo jmenovat po ní.
Už jen to,že k nim nemůžeš chodit, protože máš jiný názor na jmeno SVÉHO ditete, je dost ubohé. Ať se jeho rodina co nejdřív hodí do klidu a hodí zpátečku...mohou přijít o snachu,vnouce...To vše kvůli jejich tvrdým palicim...stojí jim to za to?Ach jo,je mi z nich fakt na nic. Drž se!
Necetla jsem vsechny prispevky, ale v prvnim rade bych si sedla s pritelem a v klidu to s nim probrala. On je ten, ktery se te musi zastat. Rozhodne neni v poradku, ze ti bude vyvolavat cela jeho rodina a delat na tebe natlak, jak pojmenujes vase dite. Navic s podminkou, ze pokud ne, jako oni chteji, tak nemuzes na navstevu. Stejne je to s prijimenim. V poradku, muze mit dite prijimeni po matce, ale stejne ho uvedes do rodneho listu a v krajnem pripade se timto zbaveni alimentu nezbavi.
Nicmene je uz ted spravne nastavit hranic, aby rodina vedela, co si muze dovolit a co ne. Je dobre mit s rodinou dobre vztahy, ale vse ma sve meze i hranice.
A moc drzim palce
Nečetla jsem všechny příspěvky. Ale právě proto, aby někdo předem neřešil, jestli křestní jméno je dost dobrý, moderní atd. jsme ho oznámili až po porodu. Potom se všichni těší z miminka a jméno tak neřeší (ikdyž věřím, že rodina tvého přítele by to i tak řešila). Jako nedovedu si představit, že by mi manželova rodina diktovala, jak se má moje dítě jmenovat a ještě k tomu zpracovali manžela. Nakonec, jsi to ty, kdo se bude celý život o prcka starat. V porodnici vyplň jméno podle sebe a pokud se situace neuklidní, tak bych si hodně rozmyslela, jestli mu dát příjmení po otci. Přeju hodně sil 🙂
@pucka123 no já to mám přesně naopak. Já se jmenuju po mamce, brácha po tátovi a vždycky mi to přišlo hrozný, jak lidí říkali malá a velká......A nebo nedej bože mladá a stará 😃 Když někdo volal, tak byl taky problém, než se přišlo na to koho vlastně dotyčný chce k telefonu. 🙂 O poště ani nemluvím, tam byl problém největší. Takže já měla vyřešeno už v dětství, že prostě po sobě ani chlapovi jméno dávat nebudu. Nevidím sebemenší důvod. Když je tolik pěkných jmen. Mě to přijde fakt nepraktické. Já třeba nechápu ten zvyk dávat jména po několik generací, kde se stejně jmenuje třeba praděda, děda, otec, syn.....Mě to přijde šílený.... 😃 Jak kdyby snad jiná jména neexistovala nebo co... 😃 Ale holt každý to má jinak 🙂
tak to tě celkem lituji my čekáme první také jsem už po termínu. Jméno vybral manžel s tím že mé se nelíbilo jeho rodině ale nakonec jsem uznala že mají pravdu. Vybrali české já chtěla něco co není moc běžné ale co se dá dělat. Příjmení jsem řekla že bude mít po mě dokud se nevezme což mělo být za rok ale neměl se pořád k žádosti nic je flegmatik 😂 ale můj. No neuvěříš on si mě raději v 6 měsíci těhotenství vzal aby jsme měli příjmení stejné a ještě svatbu udělala jeho rodina. Ještě že jsem vybrala barvu a šaty sama 😂😂 jinak je to úplně ten nejlepší chlap na světě stará se o mě všechno jen nemá rád moji rodinu tak je to těžší ne že bych ho nechápala. Ale ty se hlavně nenech nervovat ať ještě neublížíš dítěti.
pane bože....holka tebe čekaj napínavý zážitky...
Jak tu párkrát padla rada, abyste dala 2 jména, první to vaše a druhé to po jejich, nedělala bych to. Umím si představit, že by pak přítelova rodina používala to "jejich" a chudák dítě by nevědělo, čí je.
Jinak moc držím palce, ať se za vás přítel postaví a ať tuto situaci nějak zvládnete spolu. Je to na nic, když se chlap nechá takhle manipulovat a jde proti své ženě. Zvlášť když už spolu i čekáte rodinu.
Ahoj, moc mě to mrzí, ale radila bych ti co nejdříve utéct. Měla jsem něco podobného s tchýní a s manželem, jen se to zhoršovalo, až jsem byla bez syna tři měsíce, protože mi ho manžel nechtěl vrátit. Jsme od sebe přes rok, a ještě donedávna dělala tchýně peklo i na dálku. Dopadlo to tak, že jsem skončila na antidepresivech a stabilizátorech nálad s diagnozou panická porucha a obsedantně kompulzivní porucha.
Koukám, že jsem asi jedina, koho tchýně přemlouvala, ať malého nepojmenujeme po manželovi 😀 😀
@tynka9 Mojr deti treba maji dve jmena a kazdy je taky oslovune jinak a nikdy s tim nemely problem 😀. Starsi je Iveta Elisabeth, doma pouzivame z 90% druhe jmeno (hodne tedy i se zkraceninou: Elis, Elo, Elinko...), ve skolce ji rikaji Ivetko a rodina jak kdy. Mladsi je Martin Sebastian a taky slysi krasne na obe jmena i jejich zkraceniny a zdrobneliny. My pouzivame vetsinou druhe jmeno, i ve skolce, jelikoz ho tak oslovuje Ela, ale treba tchyne a manzelovo prarodice mu rikaji Martinku a nikdy s tim problem nemel. Tak do jejich jednoho roku jsme je oslovovali celym jmenem, aby si zvykly na obe a nikdy s tim problem nemely. To spis okoli, kdyz jsme rekli, jak se bude dcera jmenovat, to si tukali na celo a nechapali, proc dve jmena. Nase deti jsou treba rady, maji dva svatky 😀.
Jinak zakladatelko, delaji ti pekne peklo. Promluv si poradne s pritelem a pokud se nesrovna, tak utikej.
Ty blaaaaho. Nic ve zlem ale nasla sis kvalitniho mamanka a byt tebou zdrhnu! Bude hur
@yasminna no u nas nebyl totiž problem s přijmením mamka se podruhé vdala v mých 5 letech takže máme stejné jen jméno ale přijmení jiné 😀 odjakživa jsem věděla že to tak chci taky 😀 😀 prostě každého věc a neni to o tom že by nebyly peknější jména ale naše se mi prostě líbí a myslím že jsou i stále v kurzu a nejsou zastaralé ....... každý má teď samé Tobiase Matyase Emmu Ellu a to jsme taky nechtěli takže prostě takhle to dopadlo 😀
Ahoj holky, co se týče těch jmen, tak je to fakt peklo. Se mnou teď nekomunikuje kvůli jménu vlastní máma. Vybrali jsme prý totiž špatně a jí se nelíbí. Ale moc díky za vaše komentáře, že je to naše dítě a jméno je tudíž na nás, já to samozřejmě vím, ale je fajn číst, že je to normální a berete to všechny stejně🙂
@mirenka_rajchmanka cože???? Jako kvůli tomu, že jméno tvého dítěte se nelíbí tvojí mámě tak s tebou nekomunikuje? No ty voe to je masakr. To jsou lidi teda. Já nestačím zírat.
@editah222 Annika to je náhodou moc hezké jméno ☺️☺️... Taky bych neměla s tim nějak problém, ale jejich jména jsou fakt hrozna.....
@baris Přesně to si také myslím 🙂
@yasminna anl přesně tak 😂😂 vzdycky když je slyším jak říkají mladej, starej naskakuje mi husina 😁😁
@tinaprofi noo 😁😁 docela sranda 😁.. Nakonec jsem dneska přišla za nimi osobně a rekla jsem jim, že vydirat se nenechám a je mi jejich nazor ukradenej at mi nevolaj kvůli jménu a ze návštěvy mi chybět nebudou... No celkem koukali 😂😂.. Přítel nakonec uznal, že matka budu ja a mam právo na to delat veci jak cítím... Sice ho prej mrzi, ze s nima nechci teď popijet kaficko... Ale co to mi fakt nevadi 😂😂
@tynka9 no to v žádným případě druhé jmeno ani omylem to by rozhodně používali to jejich 😂😂..
Moc děkuji snad to dopadne dobře
@mirenka_rajchmanka panebože tak to je naprosto strašný....
@koblizek3666 Dobře jsi udělala! Respekt se musí vydobýt 🙂
Volba jména záleží jen na tobě a na partnerovi. Nikdo jiný nemá právo vám do toho mluvit. Buď se s nimi můžeš dohadovat, nebo jim říct, že jim do tvého výběru nic není a nebo jim můžeš slíbit, že se bude jmenovat jak chtějí oni a do papíru si to pak napíšeš po svém. Jenže to bys musela mít chlapa, co za něco stoji. Být tebou, nakopu ho do zadku. Chová se k tobě jako vůl. A určitě dej miminku svoje příjmení. Budeš mít jednodušší zařizování. Navíc proč by se mělo dítě jmenovat po chlapovi, který si tě neváží dost na to, aby si tě vzal?
@koblizek3666 Tak v tom případě bych si nejen vybrala jméno, ale dala bych i příjmení po sobě. Tohle snad ani není možné...
@koblizek3666 vyresila jsi to skvele 😁 super!!!!!

U nás mají děti jména po nás a taky po prarodicich, ale jen z toho důvodu, že se nám líbila a stále líbí. Původně jsem měla pro dcerku vybranou Anniku a tchán z toho nebyl odvareny, ale bral to sportovně. Kdybych byla do něčeho tlačena tak je pošlu do .... a manžela s nima😂😂. Navíc pokud nejste svoji tak bych dala dítku příjmení po tobě. Je to praktičtější k lékaři, do školy, n úřady...