Neplánované těhotenství ve 40 letech. Jak se rozhodnout?
Zdravím všechny,
potřebuji se asi jen vypsat, kromě partnera nemám komu se svěřit, přeci jen se člověk s takovými věcmi moc nechlubí. Mám doma velmi chtěné tři děti, resp. kluky 😉 (9, 7 a skoro 2 roky) a nečekaně jsem nyní čerstvě těhotná. Je to šok, opravdu už další potomek nebyl v plánu, no stalo se 😟 Je mi 40, manželovi o rok méně, nestrádáme finančně, snad jen volný čas chybí, v každodenním shonu je těžké najít si chvíli jak na každé z dětí zvlášť, tak na manžela. Na děti jsem často sama, manžel bývá minimálně jednu, dvě noci v týdnu služebně mimo domov. Prarodiče vypomáhají velmi zřídka, není to žádná velká sláva, všechny tři si vzali snad 2x na pár hodin.
Upřímně, už na další těhotenství, porod, kojence, ponocování atd. vůbec necítím, konečně už jsme z toho všeho aspoň trochu vybředli😑 Na přerušení jsem nikdy nebyla, nevím co od toho čekat, ale nyní se kloním spíše k tomu. Nadšená z toho nejsem, ale rozum mi velí takto. Manžel je nakloněn spíše naopak, ale rozumí mi a podpoří mě v každé situaci.
Jediné pro, kromě samozřejmě etických důvodů, vidím v tom, že by nejmladší syn měl také parťáka věkem blízko, měli bychom dvě dvojice.
No mele se to ve mně 🙈 Má někdo radu či zkušenost...
?
Blahopřeji k těhotenství 🍀 Náhodou máš neskutečně velké štěstí, že máš ve 40 letech zřejmě dostatečnou zásobu vajíček a navíc kvalitní vajíčka, když jsi dokázala přirozeně otěhotnět! Co by zato jiné ženy daly tyjo, když to dneska čteme, jak všichni lítají do Carů a řeší nejrůznější problémy...
Na potrat bych asi nechodila, je to škoda, třeba to bude holčička a budeš mít ke klukům malou princeznu. Kdybyste se po porodu rozhodli, že dítě nezvládnete, tak je v dnešní době možnost adopce. Záleží na vás, určitě to nějak vymyslíte, ať se daří 🙂
Já mám 3 holky a lituju ze nemuzu mit jeste ctvrtou, kdyby byly ve dvojicich, byla by to pecka, takhle je ta nejmensi prece jenom trochu odstrcena. A ano, taky by se mi nechtelo nosit, rodit, kojit, vstavat atd zas od zacatku a omezit zas nejen sebe ale i ty starsi, ale proste by se to nejak zvladlo.
@benty mám 40 a doma 3 děti. Nejmladší má 2 roky a 8 mesicu. Kdybych se měla rozhodovat znova..jdu do toho ♥️ Kdybych otěhotněla teď po 40? Nesla bych do toho kvůli zdraví. Cokoli se může už stát a 3 děti bych fakt beze mě nenechala.. Porod byl úžasný, ale po porodu se mi tělo zbláznilo a lékaři nevěděli co se děje.
Záleží jaké tělo máš ty a zda jsi v dobré fyzické kondici. Peníze tady nikdo řešit ani nebude. Kde se vlezou tři děti, vleže se čtvrté.. bude to miláček, to poslední vždy bývá.. ale tady se spíš rozhodni co se týká zdraví. Nebudeš mít dalších 5-6 let klid, budeš stále v pohybu a neodpocines si, protože tě bude potřebovat a další děti také.. takže držím palce při rozhodování.
PS:mám tělísko 2 roky tak snad nezklame ✌️
@benty nečetla jsem celou diskuzi a nemám na to čas. Mám ty čtyři děti 😆
Podívej, je ti 40, ten čas letí šíleně. Moje čtvrté bylo taky překvápko. Já ho chtěla, ale pak přišly v mém životě nějaké kotrmelce a těžké situace, že jsem si řekla, že tři vlastně stačí. Že čekám čtvrtý, jsem zjistila v den, kdy jsem poprvé četla o coroně. Muž to vzal radostně, ale že podpoří moje rozhodnutí, protože mimino roste v mým těle, že. Potrat bych si stoprocentně vyčítala, nicméně kvůli třem předchozím sekcím jsem i na toto musela být připravená, kdyby byl junior uhnízděný na jizvě. Naštěstí nebyl. Moje poporodní bába mi řekla, že pokud k nám ta čtvrtá dušička chce, přijde i přes zavřené dveře. Teď jsou mu čtyři a on je přesně ten typ, co jde i přes zavřené dveře😅 Jeho miminkovský věk trval pocitově asi měsíc, krátce po roce začal mluvit, mám dojem, že jsem ho nic neučila, že všechno převzal od ostatních dětí. Ostatní děti ho přijaly nadšeně, do teď nemají problém si ho s sebou brát s sebou ven nebo se o něj postarat, když jsem ještě v práci.
Víš, nebudu to ti psát, jak se máš rozhodnout. To musíš udělat ty. Čtyři děti nejsou pro každého, na druhou stranu, není to tak strašný a každý další dítě je jednodušší. To už máš úplně u pr*ele, co si okolí myslí👌 Spal v mojí posteli, ani nevím, že jsem v noci kojila, než začal být pohyblivý, žil v šátku na mým těle, abych se mohla věnovat ostatním dětem na distanční výuce. A udělala bych to znovu, protože ten sudý počet je lepší jak lichý. Věkový rozdíl od nejmenšího je 10, 8 a 4 roky.
@benty
Byla jsem prakticky ve stejne situaci - selhal prezervativ a ja otehotnela tesne po sestinedeli. Zjistili jsme to nekdy v 9.tydnu. Doma jsem mela uz dospelou dceru, pak dve holky (tehdy 7 a 5) a miminko. Na potrat jsem jit nedokazala, takze mam jednoho dospeleho jedinacka a dva pary holek. Aktualne tedy 4 nezletile holky, nejmladsi jsou od sebe o 11,5 mesice. Jako byl a je to zahul, o tom zadna, stabilni hlidani nemame, ale nelituju toho. Jo, a i do prace chodim, takze nestradame.
Zalezi na vasi situaci, pokud zvladnete dalsi dite, nebala bych se toho.
@somalicats Prosím tě, jak selhal? Jako že sperma nějak propustil?
@andelka tak ono se to tak nějak u nás vždy říkalo. Kde jsou dvě, vleže se třetí.. kde jsou tři, čtvrté.. a tak dále. Asi to bylo myšleno s jídlem. A je jasné, že ty finance člověk řešit pak musí. Je fakt, že teď je vše drahé. Ale zas třeba já na dvojčata kupovala věci z druhé ruky na doma, krásné jako nové..a na venek nové. Teď když jsou větší tak už jim musím kupovat vše nové, protože přece jen malé děti věci moc nezničí. Ty větší už toho po sobě nezanechali moc v dobrém stavu 🤭 Jako jo, dávám kamarádkám po klucích co mají dvojčata oblečení, ale z 10 třeba věci si vyberou 5. Takže zbytek házím do kontejneru na oblečení nebo vozím do domova pro děti. Po dceři která je malička dávám věci na bazárek a tam je odběr, protože jsou jako nové..Nebo taky dávám sestřence, což ona moc nechce, protože mají dost peněz a chce si vše kupovat nové.
V tom ji zas chápu..
A ano každá RD je ve financích znat.
Mám čtyři děti, teď mají necelých 7, 10, 13 a 15 let. U nás to bylo jiné v tom, že třetí a čtvrté bylo víc plánované, než první dvě 😀 . Přesto když jsem poprvé viděla ty dvě čárky na těhu testu, začala jsem trochu panikařit, jestli to opravdu bylo správné rozhodnutí. Trvalo mi pár dní, než jsem si zvykla na myšlenku, že zas budeme mít mimino a všechno pojede odznova 🙂 . V bodech pár mých postřehů:
- s každým dalším dítětem utíká čas rychleji, takže i to těžké období (pro každého to může být jiné) uteče rychleji, než u starších dětí
-pro mě bylo náročnější mít 3 maličké děti, než potom 4. Jakmile jsou starší děti trochu odrostlejší, což je váš případ, je to všechno snazší i s miminkem v rodině.
- čím jsou děti starší, tím je to v určitém ohledu jednodušší - ano, vařím a peču jak ve vývařovně, prádlo na praní je neverending story, ale mám 4 samostatné děti, které si všude dojdou samy, můžou být i samy doma - prostě už to dávno nejsou ty koule u nohy (hodně škaredě řečeno), bez kterých si nedojdu ani na wc, natož si vyjít sama na procházku.
- s každým dalším dítětem je méně práce z hlediska učení, předávání dovedností atd. - všechno odkouká od sourozenců (samozřejmě i ne ty dobré věci 🙂 )
- doma je často moc hlučno na můj vkus, občas přemýšlím, jestli by všichni 4 šli vrátit do břicha nebo by se vešli do nějakého babyboxu, ale ty hezké chvíle prostě převažují
- piplačka dítěte trvá cca 2-3 roky, ale po zbytek života se pak můžete těšit ze čtyř velkých šikovných dětí
- je krásné prožívat všechny ty krásné chvíle a životní milníky 4x - první úsměvy, slova, krůčky, první školní den, výběr školy, maturita, svatba atd. Zrovna tento aspekt oceňuji tím víc, čím víc jsem starší a děti větší.
- i když má rodič pocit, že se dvěmi nebo třemi dětmi už zažil všechno možné, rozhodně čtvrté dítě přinese něco nového, originálního, budou s ním nové zážitky
- a na závěr bod, který pochopí jen hráči deskových her: je skvělé mít po ruce tolik možných spoluhráčů a hrát hry v nejrůznějších kombinacích. A hrát v 6 lidech je hodně dobrý! 🙂 .
už budu raději tento výčet končit, protože asi vypadá víc sluníčkově, než jsem ho zamýšlela 😀 . To je tím, že to píšu chvíli před půlnocí, kdy už ty naše pardály nemám pár hodin na očích a stihla jsem se vyklidnit 😀 .
Přeji hodně síly, klidu a nadhledu při rozhodování o tom, jestli dát šanci novému životu ❤
@jajulin Krásně jste to napsala, jde tam vidět ten nadhled pár let navíc, kdy už děti stihly odrůst 😊 Ale měla jste je všechny v o dost mladším věku, což je určitě velké plus a já si to od začátku uvědomuji, no už s tím nic nenadělám. Jsme starší my jako rodiče, tak i prarodiče, o které už bude taky třeba se postarat a to není to tak daleko, bohužel. Takže i tohle mi jede hlavou s tím, že manžel dokáže produkovat jen kluky a oni jsou opravdu specifický druh, toho řevu a mlácení a podivných klučičích her, které nechápu 🤦♀️
@sorboni30 Jj, myslelo se tím jídlo. Prostě se do polévky dalo víc vody, a i další jídlo se holt zředilo. Ale nežijeme před 100 lety.
Já jsem teď v září dala za oblečení do školy pro kluky 4,5 tisíce. Za chvíli znovu,protože rostou a zima. Jídla sní pubertaci jako dospělý. Ty peníze fici. Oblečení mám ještě po nich,ale i tak něco musím malému koupit. A po něm daruji známé.
@benty Pro interupci musis byt zcela rozhodnota a nesmis ji nikdy litovat. Zadne co kdyby,jinak te to semele. Nemusi ted,ale za par měsíců by te to dohnalo.
Ale ty sakra vahas. Proto bych na interupci nesla a zacala resit prijemnejsi veci.
A co se tyce veku, moje posledni ditko ma dva roky ,je pate v rade a rodila jsem ve 42. A pod vse co psala
@jajulin se muzu podepsat a jeste dodam,ze zena ve vyssim věku si to navic vice užívá. Protoze si umi vice vse usporadat,ulehcit.
A to co pises o duchodu, nejmladší tvoje ditko ma dva roky, to uz vazne neni takovy rozdil ne?
Prestan přemítat a proste se rozhodni. Pokud interupce, tak uz dal o nicem nedebatuj s udelej to. Pokud pro dite,zacni si těhotenství a teseni poradne uzivat.
Mám 3 děti, podobně věkové odstupy jako ty, jen už starší... lituji, že nejmladší nemá dalšího svého věku 😔 velké si hrají spolu, malá je ještě taková miminkovska (je jí 6) a strašně touží po někom, kdo k ní bude mít blíž... vědět to, ještě do čtvrtého jdu - ne pro sebe, ale pro malou 😅
@anetka1701 Naprosto přesně to stejné u nás.
Dobře to zvaž. Pokud máte finance a mladší by měl parťáka, jak píšeš měli by stě 2 dvojice, mohlo by to být nakonec fajn 🙂 Chápu prvotní šok, když už stě neplánovali ale potrat je dost vážná věc, aby si pak časem nelitovala, psychika je nepredvídatelná...
@benty preji at se rozhodnete srdcem🍀,ono je to tezky rozhodnuti,ale vzdy to bude jen na Vas,verim ze maly by mel partaka..tomu ver...my mame 7deti a nelitujeme,jsou skvely partaci,neni nekdy kazdy den ruzovy,ale to k zivotu patri....hlavni je,ze jsme zdravi,financne nestradama,obcas nas vytoci nejaky"debil"ktery se nam sere do zivota,proc mame tolik deti...je to jen zavist,ze se nam dari a vse nejak zvladame..vzdy jsem chtela 4deti....rozhodnite se ❤️ ono to ze zacatku bude narocny,ale az si najdete rezim,bude to fajn....drzim palce🍀🫂
Ono tři děti a čtyři děti je velký rozdíl zejména v tom, že je min.potřeba koupit nové auto (pokud se nekupovalo jižý pro 3.dítě, do všech klasických aut se 3 autosedačky taky nevejdou)...ale pro 4 prostě potřebuješ minivan. A to jsou statisíce i za auto z druhé ruky. Já bych nedala ani ty 3 teda bude miza měsíc 40 a pokud bych neplánovaně otěhotněla (ochranu mám, šance mizivá), tak bych si ho nenechala, i když bych to možná pod vlivem hormonů obrečela. Ale rozum mi velí jasně, v mém věku, v mé finanční a bytové situaci a po 2 plánovaných CS nee, ani omylem. Ale já nejsem ty a nechodím v tvých botách.
@benty radu ti dát můžeme, ale rozhodnout se stejně musíš sama. Máme druhého syna přes HA, a to jsem chybu neudělala, prášky jsem brala pravidelně, třetího syna máme přes nitroděložní tělísko a upřímně, vím, že kdybych někoho z nich dala pryč, strašně by mě to žralo a mrzelo celý život. Po klukách přišly ještě holky dvojčata. To už i manžel říkal, že je to na mně, ale jsem ráda za to, že je máme. U porodu dvojčat už jsem si dala sterilizaci, přece jen pět dětí už je dost. A to už jsme po druhém synovi děti neplánovali.
Já mám 3 děti a musím za sebe říct že když byly malé 2 roky tak bych k ní parťáka brala, ale osud to chtěl jinak.Teď mám děti 14,12 a 6 a nejmladší je chudák pořád odstrkovana takže v náročnosti něco jako jedinacek ale k tomu mám ještě další 2 . Já osobně už to mám v sobě uzavřené. Nemám s kým, za sebou 3 císaře, 40 na krku,dobra práce, nemusím otáčet každou korunu,začínám si užívat toho že mě děti tolik nepotřebují a konečně po 14 letech mám i nějaký čas sama pro sebe.
Rozhodnutí je na tobě, ale pokud si to mimi k vám tu cestu našlo tak bych si ho asi na tvém místě nechala 😀😀
Nečetla jsem úplně celou diskuzi, chápu všechny tvoje argumenty proč ne. Navíc se 4 dětma už je potřeba větší auto, pokud nechcete jezdit odděleně, přece jen většina aut je jen pro 5. Ale co by mě nejvíc "užíralo", jestli by to náhodou nebyla holka k těm 3 klukům. Na druhou stranu, jedni známí takhle chtěli třetí, měli dvě holky a nakonec z toho jsou dvojčata - kluci.
Skoro jako u mě... Mám 4 děti 🤗3 princezny a pak v mych 39 č. 4 kluuuuuk 😅 extra v plánu nebyl ale stalo se 🙏 a když už máme 3 tak 4 žádný rozdíl a už jen do poctu/ a rozhodnutí - zvládáme 3? Ok zvládneme i 4... Jinak věkove jsou nejstarší teda je dost napřed 😁 26 ale ostatní 12,10 a 8 když byli malý Tak vše super a na pohodu ... Holky byly chůvy 😁tak držím pesti at je vše dobré a i rozhodnutí 🙏🙏🙏
@benty Máme taky 3 vytoužené děti (9, 6 a 3 roky) a ještě rok nazpět jsem byla otevřená i pro čtvrté, přestože i ty 3 už jsou opravdu kolotoč, protože hlídání takřka nemáme a ve všem si vypomáháme víceméně sami, jak se dá. S dětmi jsem byla prakticky pořád. Nicméně manžel už se na čtvrté necítil i kvůli věku (42) a i já už jsem se přehoupla přes 40.... A tak přišla nová životní etapa a já se vrátila po 9 letech do pracovního procesu..... A hned ze startu jsme řešili opožděnou MS, měla jsem tak silný PMS, že jsem si myslela, že musím být těhotná. A samozřejmě jsme přemýšleli, jak to bude, kdyby to tak opravdu bylo. Byl by to šok, protože už jsme se nastavili na to, že nám děti pomalu povyrostou, budou samostatnější a že budeme mít trošku "volnější ruce", že už budeme víc podnikat výlety na kole, výšlapy, atd. Představa malého miminka byla v daný moment šok, ale co vím zcela jistě, že bychom se na něj po prvotním "rozdýchání" i tak moc těšili. Říkám si, že když si tu cestu najde, má to svůj důvod a mnohdy ty neplánované životní změny člověku dají mnohem víc, než by čekal, což teprv když jde o mimi 🙂 Tady je to asi nejvíc o tom, jak se člověk dokáže vnitřně oprostit od svých představ a přenastavit, protože si myslím, že ono se to vždycky dá zvládnout, obzvlášt když má člověk partnera, ve kterém má oporu, který podrží, který je dobrým a spolehlivým tátou, tak co víc si přát, pak zvládnete i nečekaný další přírůstek do rodiny 🙂 Držím palečky!
Zdravím všechny a moc si vážím toho, že jste si našly chvíli mi sem napsal své zkušenosti a rady, převážně většinou pozitivní 🙂 Po prvotním šoku jsme se s manželem oba trochu zklidnili a ujasnili si, že prostě když už si to mimčo k nám našlo cestu, nemůžeme mu ji vědomě ukončit. Takže uvidíme, jak bude vše probíhat, možná matka příroda zasáhne sama, ale prozatím vše probíhá jak má. Za chvíli se poohlížím po diskuzi na téma "Čtyři kluci, je to vůbec možné zvládnout?!?" 🤣 Hezké podzimní dny. 😊
@benty super, tak hodně sil 😉 PS. Já třeba ty 4 kluky mám, ale mám.je proložené dvěma holkama, takže to není takové, ale nedávno jsem narazila na toto, viz. foto, to muselo být něco, vypadá to, že zvládnout se případně da i více kluků, což jsme se vlastně učili už ve skole, viz Klabzubova 11 😉😅

Nemám sice osobní zkušenost, ale 2 roky u nás bylo dost žhavé téma, jestli mít 3 děti po sobě nebo mít 2 dvojice. 2 a 2 děti blízko k sobě a mezi dvojicemi větší věkový rozdíl. Když vidím, jak si děti blízko k sobě hezky vyhrají, tak by mi bylo hrozně líto si k nim udělat o dost mladšího třetího jedináčka. Vidím to podle sebe z pohledu dítěte, které je daleko od svých sourozenců. Bylo to na prd. Je to ale určitě hodně o organizaci a zapojování starších. Což si ale nemyslím, že musí být vždy na škodu. Pokud se starší děti zapojují v rozumné míře a chápou, že aby to doma fungovalo, musejí přiložit ruku k dílu, tak to podle mě má pro ně jen samé výhody do dospělého života. Nám se třeba velké rodiny líbí a můj chlap je taky pořád v práci, jsem s nimi vesměs sama, ale jinak pro děti žije, je dost rodinný typ. A taky máme nižší věk, což určitě dělá hodně. Držím palce, ať se rozhodnete jakkoli, aby vás to v budoucnu netrápilo. 🙂