icon

Škodí kouření v těhotenství?

jitulinkaaa
6. zář 2014

Holky chtěla bych se zeptat na kouření v těhotenství. Jsem kuřačka dost sem to omezila, ale nemůžu bez cigarety být. Myslíte si že je to škodlivé pro miminko když kouřím deně 15 cigaret slimek? Já myslím že to neškodí ničemu a že zdravý miminka záleží na genech rodičů. Moje máma taky kouřila v těhotenství a sem zdravá. Můžete mi napsat svůj názor?

suzanna123
6. zář 2014

já odmítám uvěřit tomu, že toto je vážně míněný dotaz a komentáře. Takhle hloupý snad nikdo není...

bielamacka
6. zář 2014

Bože, na tohle se někdo fakt potřebuje ptát? To klidně může rovnou vytáhnout pět piv denně a omlouvat se, že kdyby neměla mateřský instinkt, dá si jich 10 😀

Já jsem kouřila tak 10-15 cigaret denně, ale když jsem se dověděla, že jsem těhotná, přestala jsem ze dne na den a žádné stresy to neprovázely. Během prvního trimestru mi kouření začalo i šíleně smrdět - měla jsem celkem silné nevolnosti - a tím pádem jsem fakt zjistila, jak dovedou být lidé, co kouří, neuvěřitelně bezohlední k těm, co ne. Například moje tchýně kouří tak 40 denně a když k ní přijdeme, ani se neobtěžuje to típnout i když ví, že se mi z toho v těhotenství zvedá kufr a navíc se tváří, že z toho nadělám. Klidně si zapálí i když chová v náručí ročního syna švagrové a vůbec se nežinýrovala i když byl ještě miminko. V jejím bytě to smrdí jak v nonstopáči na hlaváku a smrdí to i manželovi, který je sám kuřák.

I díky tomu jsem si řekla, že už mi fakt nestojí zato začít, protože od chvíle, co nekouřím, mi to neuvěřitelně páchne a jestli všichni nekuřáci vnímají ten smrad stejně jako teď já, tak je mi jich fakt líto.

senoritapetra
6. zář 2014

@suzanna123 To bude tím "instinktem" 😀

saraha1
6. zář 2014

Jsem kurak, kdyz jsem zjistila, ze jsem tehotna, ze dne na den to neslo prestat, ale omezila jsem na 4 denne a po tydnu uz jsem se vazne zarekla. Takze jsem kourila cca prvni tri tydny tehotesnvti a zdaleka to nebylo 15 kousku denne. Mam to stesti, ze to ted nemuzu ani citit, jinank by chut byla velika a doufam, ze behem tehu jeste neprijde. A pokud ano, doufam, ze budu mit dost sil, abych to vydrzela.
Tvuj dotaz mi prijde jako pouha provokace, protoze jiste znas spravou odpoved na nej. At je to jak chce, sna se to omezit na 3-4 denne. A podivej se na krabicku slimek a klasickych cigaret - porovnej si mnozstvi nikotinu, dehetu a oxidu. Slimky vazne nejsou vyrazne mene skodlivy.

pigpeppa
6. zář 2014

Doufám, že si tu jen někdo dělá prdel. I když... Já jsem kouřila, než jsem otěhotněla, jak jsem zjistila, že jsem v tom, nechala jsem toho. Během druhého těhotenství jsem dostala brutální chutě na cigaretu a svěřila jsem se kamarádce. Její přítel mi řekl, že si klidně dát můžu, že to, že to škodí, jsou jen kecy. Studovala jsem chemii a toxikologii, takže jsem chvíli přemýšlela, že mu dám přednášku a pak jsem si představila ten dub místo něj, kyvla mu na to a bylo. 🙂

celaskon87
6. zář 2014

No, jako nevím, nechci tady (sama jako lékařka) dělat nějakou osvětu, ale kouření fakt škodí. A to nejen v těhotenství. To, že někdo řeší, jestli v těhotenství jíst či nejíst to či ono, mi někdy přijde zbytečné, ale měla jsem za to (prosím bez urážky), že je snad všeobecně známé, že kouření škodí. Holt inhaluješ milion sraček z cigarety do svých plic, které se následně (v určité míře) prohání krevním řečištěm, aby se následně dostaly přes placentu do těla plodu... Nehledě na to, že si můžeš v těhotenství přivodit plicní embolii nebo trombozu, což jsou komplikace, které mohou mít docela fatální následky... Někde jsem slyšela i názor (primitivní) maminky, která tvrdila, že po cigaretě se miminko krásně v bříšku pohybuje... asi si dotyčná neuvědomila, že se to dítě dusí...

kamino
6. zář 2014

Co zkusit elektronickou cigaretu? Jsou ruzne druhy naplni s ruznym mnozstvim nikotynu i bez. Podivej se na www.zdraveplice.cz .

bambulal1
6. zář 2014

Jako blaznis slim a obyc.cig.su stejne byla sem kuracka a ako nahle sem zistila,ze sem teh.uz sem cig.nevzala do pusy a to sem byla stejne silna kuracka jak ty.Je to o vuli a laske ku tvoreckovi co mas pod srdcem.Jestli chces kurit tak nepis na MK o rady protoze tady se schvaleni toho nedockas.

tarra27
6. zář 2014

@kamino myslíš to dobře, ale pro mimi je to taky blbost.....sice žádný kouř ale zdravé to není...

to bychom za chvilku mohi říci - jejda, feták, tak mu dejte menší dávku....ne 1g ale jen 0,5g...

jednou čeká mimi, tak at se probere...pokud chtela hulit, nemela si pořizovat decko. tečka.

tarra27
6. zář 2014

@celaskon87 já si myslím, že si někdo delá legraci...tohle nemůžou myslet vážně...jinak díky za to, že jste tady napsala i to, že jste lekařka....

lidi co kouří a nedokáží se v tehu vzdát cigarety, by deti mít nemeli....

karlajasmine
6. zář 2014

@jitulinkaaa Hmm a ja jsem alkoholicka a vypiju denne litr vodky..myslis, ze to skodi memu diteti? A kamaradka je zavisla na kofeinu.. da si denne 7 kafi.. to je taky v pohode.
Delam si samozrejme srandu...
Ale z tehotnych kuracek je mi fakt spatne.. jo, mozna budes mit stesti a budes mit zdrave dite, ale taky dost mozna ne, a neprestat je strasne sobecky. To dite nema na vybranou, ty ano.

marecekavendulka
6. zář 2014

@jitulinkaaa ne,ničemu to neškodí,hul klidně krabku denně.. tyvole to je otázka,kolik ti je ?15?promin,ale nasrala si mě. (jsem cholerik,takže za minutu o tom už nebudu vědět a bude mi tě spíš líto.)

marecekavendulka
6. zář 2014

@terinda dobře ty!!! 😀

dora13
6. zář 2014

No, podle dalsi, podobne hloupoucke otazky, kterou ma zakladatelka na blogu, by se dalo odhadovat, ze rozumu moc nepobrala, ale spis bych tipovala, ze se nekdo takhle pri sobote nudi...

elvira
6. zář 2014

Autorka píše, že máma kouřila v těhotenství a je zdravá... vzhledem k dotazu by se o tomto dalo diskutovat.
Jestli chci hulit i jako těhotná, tak se na to nebudu ptát - každý ať dělá, jak umí...
Samozřejmě, že to škodlivé je, až se ti narodí děcko s astmatem, přidušené nebo nedonošené, tak můžeš pátrat, kde se v genech stala chyba. 😀
Holky - já jsem se dřív smála dotazům v Bravíčku a myslela si, že jsou jen nastrčené, ale když čtu tady některé, tak je to skutečnost...
Sice je to off topic, ale vzpomněla jsem si na vtip:
Dotaz:" pane doktore, kluk se mi udělal do pusy, můžu být těhotná?"
Odpověď:" pokud jste pič., tak ano..."

bjoucik.15
6. zář 2014

no ukamenujte mě,ale podle odborníků,pokud je fakt těhotná silná kuřačka,když přestane ze dne na den je to horší než omezení...! Omezit a pak postupem času přestat úplně. To samé sklenička vína např. Taky doporučujou v těhotenství ... Mě se tedy narodilo zdravé miminko......

dora13
6. zář 2014

@bjoucik.15 sklenicku vina a 15 cigaret denne fakt nemuzes srovnavat. Navic to neni zadny nazor odborniku -- par lekaru sice tvrdi, ze matcin masivni stres z nekoureni muze byt pro plod horsi nez koureni, ale naprosta vetsina lekaru ti rekne, ze je to uplna kravina, protoze kazdou jednou cigaretou sve dite proste pridusujes a rozhodne to neni dobry.

kaaacaaatkooo
6. zář 2014

Ty brďo, musím se držet, abych na ten úvodní dotaz nereagovala, protože pokud to není vtip, tak pak už fakt nevím a je mi z toho fakt blbě a smutno, že se mezi těhotnými nachází takoví sobci a hlupáci, kteří myslí jen na své potěšení. 😠

bielamacka
6. zář 2014

@bjoucik.15 vždyť tady lékařka reagovala a jednoznačně říkala, že to prostě škodí.... proč hledat výmluvy a omluvy? Pak se tu někdo chvástá stylem "moje máma kouřila a já jsem zdravá" a v každé větě má dvě hrubky 😀 - což v mých očích ten argument trochu podkopává 😀

sleepers
6. zář 2014

Teda tohle je zase dotaz.
Nezlobte se na me, ale tohle snad nemuze nikdo myslet vazne. Neni nic hnusnejsiho nez matka kourici u kocarku.

Nechapu, proc by male a jeste nenarozene miminko melo byt trestane zlozvykem sve nezodpovedne matky.

teenyel
6. zář 2014

To vazne neni jen rypavy falesny dotaz? Nejaka recese? Byla jsem kuracka, porad jsem si rikala,ze skoncim az se budeme snazit. A porad to neslo. Az 2 carky na testu....hned jsem se cigar zbavila a uz to do pusy nedala. A vite co? Bylo to az prekvapive jednoduche. Kourila jsem 8 let a nedela mi problem ani jit nekam do spolecnosti, kde se pije a kamaradky treba kouri. Me to sice v nejakou chvili treba laka,koukam na ne,ale umim si rict ne. A neni to tak tezky. Kdokoliv rika,ze to nejde se jen vymlouva! Jde to jednoduse. Jen clovek nesmi byt sobec a musi mit jasny priority. Budes svemu diteti podrobovat a podrizovat cely zivot a nejsi schopna udelat zmenu kuracka-->nekuracka? Tak to sis mela dite rozmyslet,protoze to je ta nejmensi zmena,kterou ti materstvi a dite prinese 😉

bielamacka
6. zář 2014

no hlavně já kdesi slyšela, že ženy jsou daleko více náchylné k rakovině nebo rozedmě plic než muži a to je něco, co se může týkat každé z nás - a přehlížet to nejde.....

bjoucik.15
6. zář 2014

@dora13
@bielamacka já nemyslela vykouřit krabku denně a vypít flašku vína, to už by byl opravdu hard core... 😠 ale myslím to trochu z pohledu matky... přece, když přestane kuřačka kouřit ze dne na den, tak je to pro tělo děsnej záhul (stresy, absťák apod).. na něco je naučené a najednou to není....Pokud vykouří denně 1-2 cigarety tak je to samozřejmě jasný přestat hned,nebo omezit 1 za 3dny a pak přestat. ... Nepíšu,že to neohrožuje plod, to ohrožuje více věcí, které děláme.

dora13
6. zář 2014

@bjoucik.15 Ja jsem presvedcena, ze se jedna o alibismus ze strany matek, ktere maji natolik slabou vuli, ze nejsou schopny prestat aspon na tech par mesicu a jeste rikaji, ze tim svemu diteti vlastne prospivaji, protoze kdyby prestaly, tak by mely stres a bylo by to pro nej mnohem horsi.
At si kazdy kouri jak chce a v jakem mnozstvi chce, ale ve chvili, kdy je zena tehotna, tak uz nezodpovida sama za sebe a vedome ublizovat svemu diteti jen proto, ze neni schopna si uprit sve poteseni mi prijde hnusne, sobecke a nezodpovedne.

martaveg
6. zář 2014

@jitulinkaaa Necetla jsem vsechny prispevky, takze uz tu mozna neco podobneho padlo..
Jsem taky dite kuracky, pokud vim tak mamka kourila cele tehotenstvi a narodila jsem se jako normalni zdrave dite bez alergii nebo nejakych vrozenych zdravotnich problemu , stejne tak muj bratr, cimz urcite nechci rict, ze koureni mi prijde v poradku, naopak oba s brachou jsme zarputili nekuraci a ja dokonce cigaretu ani nikdy nezkusila, za muj odpor vdecim asi prave mamce, protoze jsem v kurackem prostredi vyrostla..
pak vim jeste o kamaradce celkem silne kuracce, vzdy kdyz jistila ze je tehotna, tak prestala ze dne na den pit i kourit a nekolikrat potratila, pak jednou od doktora dostala radu at svemu telu (i psychice) nedela takovehle vykyvy, ze kdyz zpusobi sok a stres sobe tak to prenese i na plod a opravdu kdyz to dodrzela tak pak donosila zdravou holcicku..
tak nejak mi i prijde logictejsi, ze tehotenstvi neni pro zavisleho kuraka vhodne obdobi pro snahu prestat narazove kourit, urcite to zkus postupne snizovat, cigaretu tipnout treba v pulce, neslukovat, apod... vzhledem k tomu ze trva nekolik mesicu i let ocistit sve telo od vsech skodlivych latek z cigaret a zbavit se fyzicke i psychicke zavislosti, tak se to embryo stejne zacalo vyvijet ve "spinavem a nezdravem" prostredi, takze ted uz je to skoro jedno..

teenyel
7. zář 2014

@martaveg no...to ti nevim...rada neslukuj? To si tak maximalne muze zvysit riziko rakoviny jazyka...ale budiz....kourila jsem krabicku za cca 2 dny,ale zase jsem to nahnala o vikendech,kdy jsem byla schopna na akci polozit krabicku a pul....jak jsem jiz psala 8 let koureni....a ZADNY stres mi zahozeni cigar neprineslo. A abstaky taky nemam. Spis vnimam, ze mi chybi jen ta vec v ruce a pohyb. To, ze to byla takova "rutinna" pri povidani a posezeni s kamoskama. Ale ze bych z toho byla ve stresu? Ani nahodou. Ano, pokud nekdo kouri tolik,at omezi na 2 denne a do 6.tt idealne prestane uplne. Nez se zacne mimco plne zivit z krevniho reciste matky. To jsou jen vymluvy. Navic dulezita informace....placenta,ktera mimco obklopuje se netvori dopredu, ale az v tehotenstvi....tudiz 100% lepsi prestat pri zjisteni, nez si to takto obhajovat. A pokud kamaradka nekolikrat potratila, urcite uz ji doktori pomahali i jinymi prostredky nez radou "neprestavejte kourit". Sestrenka potratila 2x, take kuracka, nikdy ji takova rada doporucena nebyla a po druhem potratu ji nasadili dost leku a 3.donosila.

lenkaef
7. zář 2014

@jitulinkaaa píšeš,že máš svoji hlavu....po přečtení tvých komentářů,mám pocit,že ne vše v ní máš vše v pořádku....
Škoda,že vaše dítě nemůže odnosit tvůj manžel.Má víc rozumu než ty!!🙂 😉

taky jsem před dětma kouřila a řekla bych,že dost.Před plánováním těhu jsem přestala ze dne na den a věř mi,že mě ruka nesvrběla a už nikdy jsem po cigáru nesáhla.🙂

A s odstupem času nemám vůči svým dětem výčitky,že jsem di jejich těla hnala nějaké svinstvo.

.
Ale zase,je to o té hlavě a labilitě.🙂 😉

anulilinkaaa
7. zář 2014

Já jsem v porodnici byla s jednou mamkou, která celé těhotenství kouřila. A co myslite, že to dítě dělalo celou dobu? Řvalo, protože mělo absťák. Sestřičky a všichni byli z něj na nervy nedalo se utišit.
Já bych nikdy nedala přednost sobě před dítětem aby kvůli mé slabosti mělo néjaké zdravotní následky. Ano, může je mít i nemusí, ale já bych zdraví svého dítěte neriskovala....Takže kouření v těhotenství ne!

selverin
7. zář 2014

kouřila jsem 10 let... otěhotněla jsem neplánovaně, ale, že jsem si sama sobě k*rvila zdraví je jedná věc... ale proč ho k*rvit i tomu dítěti... na kouření není nic zdravého ani prospěšného a už vůbec ne pro miminko, které si z tvého těla tahá všechno (i ten hnuj, co ti proudí pak v krvi a jde přes placentu do jeho tělíčka) sama jsem byla dosti závislá, denně jsem stáhla krabičku, nedovedla jsem si přestavit, že někdy s tím jen tak přestanu, ale když jsem se dověděla, že čekám miminko, vyhodila jsem z domu všechny popelníky, zapalovače a od té doby jsem až dodnes bez cigarety a už nikdy takovou zhovadilost neudělám... když už mluvíš o případě, že tvoje maminka v těhu kouřila... taky ti povím jeden ode mne z práce.. kolegyně si nedokázala odříct ani v těhu, sem tam si zapálila (ale rozhodně ne jako ty 15 denně, vykouřila tak 3-4), dnes má holčička rok a byly už asi 5x v nemocnici na pozorování. neustále jim po nocích houká monitor dechu, má těžké zástavy dechu ze spaní, zřejmě bude muset spát s kyslíkovou maskou, aby ji prostě ze spaní neumřela... nikdo neví na 100 % jestli je to vina zrovna toho, že matka byla natolik sobecká a musela si prostě v těhu zapálit, to nikdo neví, ale to zvýšené riziko tu je a věřím, že se bije do hlavy a pořád tu už bude ta otázka: co kdybych nekouřila, byla by zdravá? na to si sama musíš odpovědět, jestli chceš zdravé miminko nebo prostě to zdraví svého děťátka riskneš a s klidem si teď půjdeš zapálit....

karolinahd
7. zář 2014

Ja sem byla silna kuracka1-2 krabicky denne po tom co mi doktor rekl ze cekam miminko tak sem kourit prestala mnela sem tak hloupi pocit ze sebe ze zacatku sem mnela na cigaretu hroznou chut a tak sem si obcas potahla od pritele ale to bylo v prvnim tydnu co sem prestavala a i za to si nadavam prece nenjde uz jen o mne uz bych skodila malemu a to je prece nefer on se nemuze branit a ja bych mnela byt ten kdo ho bude v prvni rade chranit a ne mu ublizovat!!!

Strana