Těhotná v 16
Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..
kacca tak asi v tomto modelu nebyli štastní oba nebo si nerozuměli proto se rozvedli ,samozřejmě že to nemůže fungovat nekomu když chlap očekává od ženy, že zabezpečí děti, domácnost a on bude chodit do práce a žena to vidí přesně opačně
@slunicqqo - no uvědom si, že tak jak to máš ty, tak už to v rámci rovnoprávnosti plno žen mít nechce a ani to není možné, já třeba bych si připadala ve tvém modelu jako služka, pro svou spokojenost se potřebuju seberealizovat i v práci nebo mít své koníčky apod. veškerou práce máme s manželem rozdělenou napůl a světe dív se, pracivelný sex a teplé jídlo, které uvaříme, máme taktéž... já jdu do práce ve dvou a čtvrt letech malé a třičtvrtě roku nám pomůže moje mamka, tedy babička malé, u nás dělá manžel na směny a já mám víkendy volné, takže se jedné denně o hlídaní na 3 h než třeba dojdu z práce a pak 2x v týndu hlídání na celý den max. 8 h a pak půjde do školky...mojí mamce je 64 let, taťkovu 67 let a vitálůní jdou dost, žádné léky neužívají. Jsou prostě lidé, kteří netouží jít na vysoukou a dělat pak kariéru tak pak po střední je logické , že ve 25-27 zakládají rodiny, ale u VŠ to je nemyslitelné, to opravdu potřebuješ min. 2-3 roky praxe po škole a ještě si vem, že jsou lokality kdy i VŠ hledá pro sebe práce přes rok a je často na středoškolských pozicích, do toho si pořádit dítě nejde, i když máš stálého partnera. Takže pak když to dvěma lidem nevyjde, opravdu se pak rodí kolem 35-40 let.Já měla na chlapa štěstí vydržel se mnou celou střední, výšku a i kariéru, vzalijsme se po 8,5 letech, teď to bude 15 let co jsme spolu a nase dítě má rok a čtvrt a přijde mi, že to tak mělo být, abych byla spokojená, malá je zajištěná, dům zrekonstruovaný, po světě jsme pocestovali, takže žádné odkládání malé a odjíždění na dovolené bez ní u nás neexistuje, v červnu jedeme s ní do termálu a na hory na slovensko a příští rok už chceme jet k moři. Takže vidíěš, že i úplně jiný model může fungovat velmi dobře.
Ono asi jsi zapomněla napsat, že dítě beztak neočkuješ a poroto ti ho dřív jak v 5 letech do školky bez očka nevezmou, tak hold s ním jsi uvázaná doma, že? Nebo jsi v lokalitě, kdy prostě školy nejsou a dřív jak ve 4-5 letech se do školky dítě nedostane. Není normální model být s dítětem doma co jeho 6-7 let, proboha, vždyť s takovou ti ani nedají důchod, s takovou nebudeš mít odpracovaný potřebný počet let, ono totiž po pár neaktivních letech jsi pak pro prac. trh jako prašivá, ujede ti vlak, dneska být už jen 6 let v kuse se 2 dětmi je strašný risk...ale to už je zase na jinou debatu, jen ti chci říct, že i tvůj model není ideální a mně by třeba nevyhovoval...
@slunicqqo citace " ráda uvařím sama navíc když jsem doma a vím, že chlap je spokojenej pokud dostane teplé jídlo a sex splní mi všechno a tak to prostě vždycky bylo" takže pro Tebe je v podstatě tohle platidlo za to, že chlap udělá po výplatě stojku? mno holt každej to máme jinak, sice nechápu, ale neodsuzuju.
@slunicqqo já jsem rozhodně neřekla že schvaluji potrat, jen mám pocit že spoustu žen se straší neplodností, sama nevím jak bych se rozhodla ale asi v tomto věku bych o potratu uvažovala, chápu že se tak někdo rozhodne
@marcicek84 Pro řadu žen může být normální model zůstat doma déle, než do 3 let, klidně těch 6-7, nebo třeba pořád. A pokud s tím počítá i jejich muž, tak proč ne. Každý/každá si musí sám/sama rozmyslet, co vlastně chce - zůstat dlouho doma s tím, že na důchod spoléhat nemůžu (ostatně to nemůže dneska pořádně nikdo, komu je 40 a míň) a o pořádnou práci pak už nezavadím, nebo se vrátit do práce a na ten důchod se postupně zajistit...
ok každý to má trochu jinak o tom není nutné se dohadovat. Bohužel jsme trnem v oku asi několika lidem jen proto, že máme stejný pohled na život , rozumíme si a funguje nám to .
neřekla jsem ,že chci děti držet doma, do školky malá šla když měla 4,5 let, protože je tu školka narvaná a ten rok předtím se prostě nedostala s očkováním to nic společného nemá, naočkované měla to co bylo třeba, myslela jsem to tak , že chci být k dětem k dispozici dejme tomu aspon do těch 7 let, než budou moct se postarat třeba v rámci možností sami, nechci strávit celý den v práci, protože jejich dětství uteče strašně rychle do práce můžu jít kdykoliv potom, a můžu se realiovat jak jen budu chtít, ale ted je kapitola děti a podle toho se řídím a má přednost před vším a nepotřebuju si nic dokazovat ani budovat kariéru ani studovat
bassetlady - není to o tom , že chlap udělá stojku jen za to, že dostane teplé jídlo a sex, jen to tak prostě máme rozdělené, já z mateřské platím spoření sobě a telefon, a něco pokoupím ale když odečtu telefon a spoření, tak mi z mateřské zbyde 4 tisíce a z toho jako celá rodina na měsíc nevyžijeme takže na zbytek mi dává manžel a nevidím na tom nic nelogického však to jídlo je pro všechny ne? spíš nechápu takové které mají na měsíc určitou částku a manžel jim nic nedá i kdyby měli být hlady
kacca pokud ho oba vyznávali a ve všem si rozuměli tak je to asi nad moje chápání proč se rozvedli
somalicats - ano jsme tak domluvení oba dva a oboum to tak vyhovuje. na důchod spoléhat v dnešní době to snad nikdo nespoléhá, my si oba spoříme tak abychom byli na důchod zajištění a od státu nic nečekáme
@somalicats - tahle skupina žen je však v menšině, není to běžný model, dneska ne, jako je to každého věc to ano, ale už jen ty odpracované roky...no a když ti dotyčná píše, že má manežl průměrný příjem, tak nevím z čeho by se byli schopni na ten důchod oba zajistit...nereálné...mmch jak to bude s důchodem neví nikdy nikdo, až to bude u nás aktuální politika se ještě může tolikrát změnit, že ěžko odhadovat zda to bude černé nebo černější 😀 někdy i to málo co třeba by mohlo být, může být víc než nic...
ahoj, no mas to tezke, ale stalo se.... me je 32, mam rocniho syna a na rovinu, vedet jak to bude tezke a ty problémy , ktere jsme s jeho prichodem na svet měli, mela bych deti daleko dřív. 16 je samozrejme brzy, ale pokud vis, ze maminka a zbytek rodiny ti pomohou, tak proc ne...... bude to tezke, to je jasne. ale ty deti za to fakt stoji... .. kazdopadne kdyby jednou takto prislo me dite domu, pomohu mu... vyslechne s i ode me , to jooo, ale ve stychu ho nenecham...
@slunicqqo no z toho co jsi napsala a já citovala, mně jasně plyne, že pokud bys mu tu teplou večeři a teplou postel nedala, tak Ti nic nedá. takže je to směnný obchod sex za prachy. Tak jsi to podala Ty.
@slunicqqo Ale to je přece v pořádku, pokud to vám oběma vyhovuje. Jen to chce být trochu tolerantní vůči těm, kterým zrovna váš model nevyhovuje a chtějí to mít jinak. Rozvést se můžou jak páry vyznávající Tvůj model, tak páry vyznávající jiný model, o tom modelu jako takovém to není, je to o tom, že dnes lidi obecně nedokáží řešit problémy ve vztazích jinak.
@marcicek84 Ano, je jich míň. Mně by takový model taky nevyhovoval. Jen neodsuzuju ty, kdo se k němu rozhodnou, je to jejich věc. Z mého pohledu jejich model ideální není, ale na mém pohledu absolutně nezáleží, pokud to tak vyhovuje danému páru.
však si nemusíš spořit desetitísíce, stačí menší částka a když to tak budeš dělat 40 let tak na důchod něco mít budeš ale je potřeba na to myslet už zamlada a neřekla jsem že budu doma uplně třeba budu mít jen něco na dopol
@somalicats - však jo, taky mi je šumák, že to má někdo jinak, ale chtěla jsem @slunicqqo ukázat, že u nás to je jinak a funguje to taktéž a jsem spokojená stejně jako ona
bassetlady, ale o tom to celé je, když si budeme dělat naschvály, já mu neuvařím, on mě nedá peníze na nákup tak jak to půjde dál , takto to přece nemůže fungovat
somalicats - však já proti nikomu nic nemám, at si to každý dělá tak jak mu to vyhovuje, já jsem jen napsala jak to máme my a co si myslím
a to že bych byla ráda doma dokud to půjde, tak to vyhovuje oboum, v naší rodině by bohužel nebylo možné aby se manžel z práce odpoledne sebral a vozil děti po kroužkách, takže pokud bych musela být i já odpoledne v práci, tak by děti do žádných kroužků chodit nemohli , nudili se v družině a čekaly, až je v 5 vyzvedneme a to nechceme ani jeden
@slunicqqo A přemýšlela jsi o tom, jakou hodnotu bude mít ta na důchod naspořená částka po těch 40 letech? Jestli z toho vyžiješ celou tu dobu, kdy v důchodu budeš? Dneska je doba, kdy důchodce pobírá starobní důchod, něco přes 20 let, je to pochopitelně zprůměrované, někdo se dožije víc, někdo míň. Ty menší částky odkládané na důchodové spoření v dnešní době pokrejou cca 1-2 roky fungování důchodce, pokud má být schopen si poplatit nájem (pokud nebydlí ve svém), léky, jídlo plus aspoň základní životní potřeby... A to neberu v úvahu možné (a pravděpodobné) "znehodnocení" peněz ve smyslu jejich hodnoty za těch 40 let, k tomu celkem zákonitě postupem času dochází. To jen tak na okraj, když už se ty důchody nakously...
marcicek jasně však at to každý má jak mu to vyhovuje, já jen chtěla poukázat na to , když třeba chlap vyrůstá v takovém modelu jak máme my a pak si najde ženskou která nechce vařit , starat se a chce si budovat karieru, tak to nutně musí skřípat
somalicats - samozřejmě že přemýšlela a opravdu o nás strach nemám, nespoléhám jen na toto, máme i stavební spoření a snad i něco našetříme, bydlíme ve svém takže nemusíme nikde dávat 10 tisíc každý měsíc za nájem
ja to brala tak že pokud je na to ten chlap zvyklý a chce to tak a pak má takovou partnerku , která to tak neuznává, tak se přece nemůžou shodnout, když vám to tak vyhovuje a shodli jste se na tom ,tak ok
ja jsem v tyhle situaci sice nikdy nebyla, ale mam kamaradku, co taky otehotnela v 16 - sice byla uz v prvaku na stredni, ale porad ji bylo jen 16. No a jak dopadla? Tak dlouho oddalovala okamzik, kdy to rekne rodicum, ze jim to rekla asi 3 tydny pred porodem 😀 a vtipny bylo i to, ze jim to rekla, kdyz na zacatku zari cekali, az otevrou skolu a ona bude moct na intr, prijeli asi o hodinu driv a ji tam povolily nervy 🙂 vzali to skvele. Narodil se chlapecek, je mu momentalne asi 12, jsou skvely kamosi, maji uzasnej vztah! Kamaradka taky o rok odlozila skolu, nerika, ze to bylo lehky, ale zvladli to. A ma skvelyho kluka. Neni vdana. Nevim, ze by mela nejakou dlouhodobou znamost...ale! Neni nestastna a nespokojena. A ja bych volila stejne, kdyz uz bych byla v pruseru a mela podporu rodicu, tak bych do toho sla. Neposlouchala bych reci, ze si zkazim zivot - protoze to neni pravda.
Ne nutne a ne pro kazdyho. Musis sama posoudit, jaka jsi ty osobnost, jestli inklinujes k tomu, abys ostatni vinila ze svych neuspechu. Protoze pak nejspis opravdu budes nadavat na prcka, ze nemuzes jit na diskoteku, koncert a podobne, ale musis prebalovat a kojit/pripravovat UM. Ja se znam a vim, ze bych miminko nevinila, deti zboznuju odjakziva, takze bych se proste naucila zit podle toho. Nenech se otravit, rozmysli si sama a dukladne, co chces a co od zivota ocekavas. Pravda je, ze deti muzes mit i pozdeji. Ale spousta zen, ktery otehotnet nemuzou a daly by vsechno za miminko, ti rekne, aby ses ho nevzdavala, je to poklad. A pokud na takovy veci veris, tak tohle miminko si te vybralo za svoji mama a vybralo si i tenhle okamzik, aby prislo...Chyb udelas za zivot mraky, ale jsou nektery, ktery se nedaji napravit, tak premyslej opravdu dobre, co je pro TEBE ta chyba - jestli se miminka vzdat anebo si ho nechat.
Jeste je jedna moznost, za kterou me bude spousta lidi soudit a nenavidet - ale jen poukazuju na moznosti. Muzes miminko donosit a porodit. Vzdycky existuje moznost dat ho do milujici naruce nekoho, kdo deti mit nemuze. Nebudu to dal rozvadet, nechci te presvedcovat, ze se mas miminka i tak zbavit jen jinou cestou. Jen jsem ti chtela rict, ze nemusis jit rovnou na potrat, pokud o tom nejsi presvedcena. A ze nemusis mit dite, pokud se na nej necitis. Vzdycky je vic moznosti k reseni.
Je to tvuj zivot, tvoje rozhodnuti; jediny, co muzeme udelat my, je ti rict nase zkusenosti, nazory anebo moznosti, ktery ty treba zrovna ted nevidis, zbytek je na tobe. Preju stastnou volbu i budoucnost. Hodne stesti!
Chtěla bych všem poděkovat, jak těm pro potrat, adopci, tak i pro děťátko nechat si. Spíše mi šlo o to přečíst si nějaké zkušenosti a rady. Miminko si samozřejmě nechám <3 Jediné co mě zarazilo, zbytek jsem tak nějak čekala, byla ta paní, co byla ve stejné situaci její dcera, miminko si nechali a jsou šťastní a mně radí ať ho dám pryč? To mi hlava moc nepobrala. Doufám, že mimi bude zdravé🙂

@slunicqqo Ale to se nevylučuje - chlap může umět vařit a stejně většinou vaří ženská - je to jen o domluvě mezi nima. A jestliže se ti dva domluví, že budou fungovat tak, jak jim to oběma vyhovuje, pak je to pro ně ten správný model.