icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

nonnni
24. bře 2016

@lolina16 ty si musis udelat jasno v tom, ze to dite ma pravo znat sveho otce. Ted se to sice nezda iminentni, ale deti rostou desne rychle a brzy se zacnou ptat. A co dcerce reknes? Respektive rict ji muzes, co chces, ale take budes resit nasledky, jak se s tim to dite popere.

Zkousela jsi se s jeho rodici domluvit, jak by si celou situaci predstavovali? Sedli jste si a probrali mozne scenare toho, jak bude, ci nebude otec a oni v zivote dcery figurovat?

Nejde jen tak si rict, ze zavru vratka a zacnu nanovo...to bys mohla, kdybys necekala dite.

On a jeho rodice vzdy uz budou soucasti zivota tveho ditete, minimalne genetickou a je v tvem zajmu ucinit vse pro to, aby z toho to dite vyslo co nejmene emocne zrasovane.

Pises, ze sami nic nemaji...treba nemaji, ale to porad neznamena, ze nemohou byt dobri prarodice. Nebo take ne...to uz je risk toho, ze jsi s jejich synem otehotnela.

Porad se klidne na OSPODu, sednete si s mamou a zkuste si sednout s nim a jeho rodici. Vsechny tri deti (ty, otec i vase dcera) budete potrebovat veskerou pomoc, kterou budete moci najit...zejmena, pokud chcete oba studovat, coz doufam, ze budete.

Ta mala je priorita, nic jineho. Od ted a uz navzdy. To je totiz rodicovstvi. Casto pujdes pres zavit.

nonnni
24. bře 2016

@lolina16 a co chteji jeho rodice? Chteji, aby byl v RL?

Ja se priznam, ze byt to muj syn, tak chtit budu...a take toho docilim.

lolina16
autor
24. bře 2016

@nonnni chtějí, nechtějí, ted se hlavně řeší to, aby on měl nějakou zodpovědnost k tomu dítěti, nemluví o něm hezky a nutil mě zuby nechty na potrat a bylo moc špatnýho. Myslím, že oni budou rádi, když jim budu malou vodit a občas jí něco koupí

marcicek84
24. bře 2016

@lolina16 - normální člověk před založení rodiny uvažuje prakticky, takže ano, pokud bych to napsala to tvém tak prachy a chlap... dítě jako ty, nad těmito dvěmi důležitými atributy neuvažuje... momentálně mi přijdeš velmi nevyzrálá a nedospělá, za prvé jak si představuješ, že budeš živit své dítě? Máš snad takový příjem a své vlastní úspory, abys mohla mávnout rukou nad tím, že ti otec dítěte nebude nic platit??? Ano láska mezi matkou a dítětem je krásná věc, ale miminko ani tebe to nenakrmí, dokonce ani to nenahradí vztah dítěte a jeho otce potažmo jeho rodiny...vůbec tvé představy tady v pár řádcích jsou opravdu nedospělé, nepraktické a přesně proto psala @lekra to co psala, z tvých vyjádření to jasně vyplývá, starat se budou rodiče...

lolina16
autor
24. bře 2016

@marcicek84 Jasně, určitě mě znáš, z toho co píšu vidíš jak žijeme, kolik máme peněz, kolik jich budu mít já sama. Tleskám ti (y) opravdu, nechte si to, nevidíte do nás a jen mektáte.

blecha94
24. bře 2016

@marcicek84 To plati jeji maminka, takze prachy (a tim padem chlapa a jeho rodinu a jejich prinos) ji nezajima a stara se jen o to, ze je zrovna na otce ditete urazena. 🙂

nonnni
24. bře 2016

@lolina16 ale v uvodnim prispevku jsi psala, ze te k nicemu nenutil...tak jak to vlastne je?

Kazdopadne nenechavej veci vyhnit s tim, ze se to samo vyvrbi, protoze se nevyvrbi. A pak jsou v tom zle emoce, kdyz jedna strana predpokladala jedno a druha zase neco jineho...

Ze otec se k diteti nehlasi fakt jeste nemusi znamenat, ze prarodice nechteji byt prarodici a i velmi dobrymi. Neodstrihavala bych je preventivne, zkuste se domluvit.

barusak1
24. bře 2016

Jak to tady čtu, tak některé ženy tady sežraly veškerou moudrost světa ... ví přesně jak se zakladatelka cítí, ví jak bude jednat a jak uvažuje ....

akankeo
24. bře 2016

@lolina16 myslim, ze nonni ti radi velmi dobre. A jak to vidi tvoji rodice? Zvaz, zda chces, aby tvoje dite melo v rodnem listu otec neznamy, potahne se to s nim pak cely zivot.

@marcicek84, trochu zostra, ne? Ne vsudese jede jen na prachy jak ty pises. Neznas jejich pomery, aby sis mohla dovolit takhle soudit, nehlede na to, ze miminko skoro nic nestoji zvlast pokud bude kojit a az bude vetsi, tak uz dost mozna bude vydelavat a to uz nastesti v dnesnim svete plnem moznosti davno neni jenom o tom, kolik skol stihne prolezt...

hancazivocich
24. bře 2016

@lolina16 - jeho rodiče pravděpodobně nechtějí přijít o ,,svoji" krev... že? Je to logické... Tak nějak..
Z tebe zatím mluví vztek a emoce na to, že tě nutil k potratu, nechce, atd... Pravděpodobně je též nevyzrálý - v podobném věku jako ty?
Já za sebe.... mám dvě zkušenosti - když mi bylo 17, sestra nám hodila na hrb (nevlastní) mého synovce.. Já ho měla moc ráda, v podstatě jsem pro něj byla šest let víc matka, než sestra, takže si troufám říct, že něco málo vím..
Takže si troufám říct, že ani ,,ženy" v 27-28 nemusí být zralé na mateřství, ona nebude nikdy, odešla od nich... Já ... bych k tomu tenkrát dozrála - tak nějak přirozeně....

druhá zkušenost - moje vlastní.. Otec malé se ke mně hezky nechoval.. A já zatla zuby, vyhodila ho.. Ale pořád je to otec malé - je jeho krev, a't chci, nebo nechci.. Zajímá se o ni, platí, podílí se na její ,,výchově"... Nejde o usmolených pár stovek, ale jde o podstatnou částku, za kterou já jsem vděčná - pokryje buď školku, náklady na jídlo, oblečení, cokoliv.. Chápeš? Ale my se i přes to, že jsme se nerozešli hezky, padaly taky slova plná nenávisti, řvali jsme na sebe do telefonu, švihali si jím.. Ale kvůli malé jsme byli oba ..donuceni dospět... a domluvit, nebo domlouvat se na základních věcech - kolem její výchovy, koníčků, zdraví.. Atd.. Díky jeho alimentům jí můžu třeba i koupit vitamíny, nebo něco prostě navíc..Nenávist, zášť, špatné vzpomínky... musí jít občas stranou.. A věř mi, že ublížil dost, ale jsem ve fázi, kdy jsem rozhodnutá, že pokud vezme ki sebou k moři, přispěji mu...
Fandím ti, držím ti pěsti... Pravděpodobně bych též nenutila své dítě k potratu - i za cenu, že to dítě budu mít na starosti já... Ale u mě je to o něčem jiném....
Je to jen můj názor, ale myslím, že dospěješ rychleji, než tví vrstevníci.. Až dospěješ do fáze, kdy si nejdřív promyslíš odpověď, než na otce, nebo budoucí prarodiče vystartuješ (vlastní zkušenost), tak budeš dospělá.....A to umí málokdo.. Ale my se snažíme.. Bratránek například o syna přišel... Kvůli nevraživosti ex.. Platí, ale nevídá ho... A nevím, jestli dokonce to nedospělo do fáze, kdy si ho chce nechat zapsat současný přítel, nebo manžel jeho ex...

Život je potvora...ROzhodla jsi se pro miminko, pečuj o něj, i sebe.... Držím pěsti.. Tobě, miminku i mamince..

lolina16
autor
24. bře 2016

@nonnni No to ne, ale ted mu jaksi přeskočilo, což chápu, je to 16letej kluk a holka se k tomu postaví jinak, je dřív vyspělá, uvažuje racionálněji atd. Prostě se s tim nemuže vyrovnat a za to že jsem nešla na potrat, tak mě jak on říka "nenávidí" @blecha84 takže to není o uraženosti, ale to jsi asi vydedukovala někde v knížce, nebo ve svý hlavě?🙂 já se vám musím smát, ještě by jste mi to díte nejradši vzali, ne?

pavly
24. bře 2016

Holky, myslím, že každý má kousek pravdy......ale taky každý jinak vnímá a prožívá. To co někomu z vás vadí a přijde špatně, může prostě jinému vyhovovat...
Každý ať se rozhodne, jak to cítí a není potřeba vše lajnovat dlouho dopředu........

Hodně z vás tu teď hlásí,jak je důležité otce zapsat, řešit vše s rodičema otce...... No já si ani teď jako dospělá nedovedu představit,že bych se k nějakým lidem šla dohadovat, jak se zachovají k mému dítěti. A už vůbec nemluvím o tom,že bych si šla domlouvat péči, hlídání..... Jako těhotná náctiletá si to nedovedu představit vůbec. Určitě bych řešila jen pomoc od mých rodičů-resp. matky.
Nemyslím si, že je nutné spojení do smrti-max. je tam gen. výbava,ale tím to podle mě končí. Plno otců (a nejspíš i matek) selhává se svým dítětem a naopak plno náhradních tatínků je 1000x lepší pro cizí dítě....
Chci tím říct, že třeba já bych nikdy nenapsala otce dítěte,být svobodná těhotná (myslím mimo vztah) a také jsem jasně vždy říkala, že se nikdy nebude dítě jmenovat jinak,než já-myslím příjmení.

V životě jsem se setkala už s několika případy,kdy pak takový tatínek z trucu,že má platit, dělal mamce peklo......a ano, za těch "pár stovek" to té mamce nikdy nestálo.
Jedna známá dopadla tak,že dítě musí prostě otci odevzdat na měsíc o prázdninách, on vysype všechno jeho oblečení na zem před ní a odvede si jen tak dítě a měsíc ho nevidí,neslyší o něm......neví kam spolu odcestovali, co dělali. Jako starší jí už něco poví,ale jako malý neřekl nic....
Pro mě je to neskutečné psycho a raději bych živořila,než toto riskovala.......

Netvrdím,že maminka bude potřebovat pomoc. Ale nejspíš od své maminky, na tu se spolehnout snad opravdu může. Cizím lidem důvěřovat na roky dopředu?? Ani rodina není jistota....

Zaznělo tu, že si tím jedna (teď už babička) prošla a že je to náročné.....určitě ano a má právo no vidět negativně. Nicméně si myslím,že to,že ona tím tolik trpí vůbec neznamená, že tolik bude trpět i tato budoucí babička. Jak jsem psala,každý to prožívá jinak a někdo to tolik neřeší, prostě se nové situaci postaví čelem a neříká pořád-kdyby to neměla, kdyby se chránila, kdyby, kdyby, kdyby.....

blecha94
24. bře 2016

@lolina16 Nene, v knihách jsem listovat nemusela, stačilo přečíst pár příspěvků. ;)

Ale jako jo, je to pochopitelný, kombinace puberty a těhotenství není pro čistou hlavu a racionální úsudek nejlepší.

nonnni
24. bře 2016

@lolina16 prave proto, ze je evidentne porad ve stadiu odmitani prijmout realitu a zlost smeruje na tebe, protoze je to jednoduzsi, nez s priznat, ze to podelal, tak bys mela smerovat konverzaci k jeho rodicum a ne jemu.

Jako nebudem si to malovat, je realna sance, ze se na dite vykaslou okamzite, nebo casem hromadne, jako to popisovala @lekra , ale porad je dobre nabidnout smir a dohodu. Ano, neni to fer, ze ty si nemuzes dovolit byt porad nevyspela, ted se ti emocni dospivani hodilo do fast forward a zastavit uz to nepujde a je to dobre, ale je a bude to pro tebe tezke. Tomu se nevyhnes a prioritne si odstrihnout moznou pomoc neni vyspele. Pokud by k tomu stejne doslo, tak alespon muzes dceri rict, ze jsi to zkusila. Nic moc, ale lepsi, nez nic.

mmch, nevim nakolik jsi schopna se orientovat v anglictine, ale na youtube se da najit dokumentarni serial Pregnant & underage, kde je velmi pekne videt, jake to proste v realu je byt tak mladou maminkou. A ano, jsou tam zarne priklady tech, ktere pres noc vyspely....ale i tech, ktere priznavaji, e by do toho uz nesly a sly na potrat. Proste to bude tezke, ale verim, ze to zvladnes, kdyz nebudes delat zadne ukvapene kroky🙂

no_title
24. bře 2016

@lolina16 chlapi jsou trhlí. Může se říkat jak chce, že ženské jsou náladové, ale chlapi jsou mnohem horší 🙂. Mohla bych vyprávět... Nic se neboj, přejde ho to, až holčičku uvidí, tak ho nenávist přejde... A i kdyby ne, až bude holčička větší, bude s ní rád chodit na procházky, aby se pochlubil, jak má hezkou mladou dceru (můj taťka totiž dělal to samé).
Klidně ho nezapisuj do rodného listu, ale prarodičům nos holčičku ukázat. Může to být jejich jediné vnouče...

lolina16
autor
24. bře 2016

@nonnni děkuju ti🙂 jsi tu jedna z mála rozumných

lolina16
autor
24. bře 2016

@no_title Já pořád jenom doufám, že se vzpamatuje..
O vnoučata nebudou mít nouzi, mají čtyři velké děti a pochybuju, že tohle bude jeho jediné..

suzanna123
24. bře 2016

povinná interrupce do 17 let? Nic zrůdnějšího jsem už dlouho nečetla... Ani se nebudu ptát, jak by si to ta paní představovala v praxi. A ti, co přizvukují, jak paní ví, o čem mluví a jak chudáci rodiče, co se pak musí starat... Nechtělo by to zamyslet se nad žebříčkem hodnot? Protože to je na jedné straně pohodlí a finance a na straně druhé život dítěte. Vlastně 2 dětí. Nedovedu si představit, že bych své dceři přikázala, aby šla na potrat. Mluvíte tu o tom jako o vyříznutí bradavice... Ano, určitě bych těhotenstvím své 16 leté dcery nebyla nadšená (eufemisticky řečeno). Jednak jistě kvůli sobě, že se mám zase starat o mimino, když sama bych si jistě třetí dítě nepořídila, ale hlavně a především kvůli ní. Že se připraví o možnosti, které by měla mít než bude mít dítě, že to pro ni bude náročné... a že pokud se rozhodne pro potrat, že s tím bude muset žít. Protože, ač nejsem věřící, potrat rozhodně nepovažuji za samozřejmé, snadné řešení nechtěného těhotenství a určitě k tomu nebudu vychovávat ani svoje děti.
A opravdu se mi z duše hnusí představa, že by na potrat musela, protože to někdo naprosto cizí rozhodl, protože by taková zrůdnost byla uzákoněna. Jakým právem by tohle někdo měl někomu nařizovat? Jak někoho něco takového vůbec může napadnout???

nonnni
24. bře 2016

@suzanna123 take bych dite prijala, ale stejne, jako je mimo poznamka o povinnem preruseni, tak jsou mimo prispevky o tom, jak se to nejak udela a jak si pak bude uzivat, protoze to vsechno bude naprosto fantasticke.

Nevim, jaky motiv maji ostatni, ale muj neni ji vydesit a psat, ze to nezvladne, protoze to zvladne uz proto, ze proste musi, ale nebudu ji tady licit, jak to bude sranda, protoze nebude.

suzanna123
24. bře 2016

@nonnni jasně. To bych nelíčila ani své dceři, ale je to o odpovědnosti. A tu někteří umí se všemi důsledky přijmout v 16 a někteří ani ve 40...

blecha94
24. bře 2016

@suzanna123 To je jako bych Vam rekla, ze jste nedokazala prijmout dusledky, kdyz jste nechala dite hospitalizovat a zachranila mu tim zivot po autonehode, na ktere byste mela vinu...

Potrat je legalni moznost, a ja si myslim, ze mnohdy je to to nejrozumejsi reseni. Nerikam, ze zrovna tady pro slecnu, to necht jednou s odstupem posoudi sama, ale rozumim tomu, proc se pro nej mnozi rozhodnou a rikam si, kdo jsem ja, abych rekla, ze je to z nejich strany neschopnost prijmout dusledky...

nonnni
24. bře 2016

@suzanna123 to ano, ale zakladatelka je zatim na zacatku a potrebuje radu a nasmerovat. Ne chlacholit, ze to nejak dopadne. Ze ji vsichni drzi palce je doufam jasne, drzi je i @lekra a ten jeji povzdech byl jen povzdech, ne zakon smerujici do snemovny. I kdyz byl velmi nestasne formulovany.

suzanna123
24. bře 2016

@blecha94 já jsem neřekla, že ten, kdo se rozhodne pro potrat neumí přijmout důsledky. Nikomu neberu právo se tak rozhodnout, reaguji na příspěvek paní, která by naopak dívkám do 17 let brala právo rozhodnout se jinak.
Srovnání s hospitalizací po autonehodě je nesmyslné, tam je asi těžko jiná možnost a "dovolit" šestnáctileté dceři mít dítě snad není totéž jako nechat ji umřít na následky autonehody???

lekra
24. bře 2016

Takze radeji nez ukoncit nezadouci tehotenstvi v pocatku,moralisticky nechat dite narodit,ale kam?Pokud sestnactilete holce rodice nepomuzou,jak by se mohla postarat?Rodiny jsou vselijake,potom je lepsi,aby vyrustalo napr.s matkou v azylovem dome?Jak dite bez vzdelani a materialniho zazemi muze vychovavat dite?A ze to neni o penezich?Laska mu nekoupi nove boty a kojeni neni nekonecne. Proc mit dite za kazdou cenu a to potom nejak stradalo?Chapu,ze kazdy ma nazor jiny.Ja zas takovy,ze sve deti miluju,vychovam,zabezpecim,ale za kazdou cenu se neobetuju.Zmenit svuj zebricek hodnot ano,ale sve urcite pohodli si opravdu ponecham.@vendy299 mam tady pravdu nebo ne?

odula
24. bře 2016

@lekra pohodlí si klidně ponechte ale zkuste laskavě zvážit ze potrat není to samé co extrakce osmičky.

blecha94
24. bře 2016

@suzanna123 Vite, lide do 18 let nemaji pravo rozhodovat o velkem mnozstvi veci, a to z velmi dobreho duvodu. I ja se proto divim, ze ma dite po dosazeni 16 let pravo zustat tehotne a nikdo, ani jeho rodice, mu nesmi prikazat preruseni tehotenstvi. Takze ano, zakon, co by smahem prikazal, ze tehotenstvi do 17 let budou automaticky ukoncena, asi neni dobra volba, ale zakon, co dava volbu do rukou rodicu tehotneho ditete do 18 let veku by se prosadit mel, protoze zodpovednost, a to i ta ginancni, je ve valne vetsine pripadu prave na jejich bedrech.

vendy299
Odpověď byla odstraněná
blecha94
24. bře 2016

@blecha94 *financni

Pardon, pisu z mobilu.

lolina16
autor
Odpověď byla odstraněná
vendy299
24. bře 2016

Když mi bylo 16, tak jsem měla stejně naivní představy o životě :D A mojí mamku si laskavě neber do huby🙂 Stejně jako ty? To díky bohu ne:D

Strana