V kolika jste měly první dítě po třicítce?
Je tu někdo, kdo měl dítě později a už ho nazývali “starou matkou”? V kolika jste ho měli? Nepřijdu si stará, ale pro lékaře a společnost asi jsem.
První téměř ve 31 letech, druhé v téměř 39. Plánovaně, chtěli jsme to tak.
39 let a dvojcata. Přirozene početí. Před tím nejdřív nebyl chlap, který by za to stal, pak zas už byl, ale problém s početim na jeho straně. A já si teda po reprodukční stránce stará přišla, ale v porodnici v Praze mě dali na rizikovou poradnu v 24.tt jen na mé naléhání, protože jim jsem stará nepřišla😁 A chtěli abych chodila jako těhotná 1x měsíčně na kontroly, já silně proti. Podivovali se, proč když mám všechny kontroly v pořádku, tak prudim. A pak těhotná ještě 1x.
@lenakal První rok pomohli rodiče, ale taky jsem byl s Aničkou sám a zvykal si. Teď už Anička chodí do předškolní třídy, příští rok- vlastně už letos v září do školy. Letí to..Od té tragédie uplynuly čtyři roky a asi pět měsíců. Možná symbol- máš stejné jméno jako moje žena. Jestli chceš, napiš SZ.
S tim vekem je to totiz tak, ze "na vrcholu" jsi biologicky nekdy kolem 22.-24. roku. Po tricitce pak zacina pomerne rychle klesat plodnost a stoupat riziko komplikaci a vad. Kolem 35 let to pak zacne jit jeste rychleji do kytek a vcelku prudce stoupa riziko vrozenych vyvojovych vad, preeklampsie, predcasneho porodu atd. Mimochodem tam taktez, v pripadech na CAR, klesa uspesnost lecby i umeleho oplodneni. U prvorodicek je to horsi v tom, ze prvni porod je vzdycky tezsi a dochazi pri nem k urcitym zmenam. Dovyviji se prsni zlazy, dochazi ke zmenam v oblasti panve... a ty tkane uz v 35 nejsou tak pruzne, dokonce se zvysuje riziko cisarskeho rezu nejak kvuli tomu, tusim.
@chrystyanna ano, papirove je vetsina rodicek v dnesni dobe stara. To totiz neni statistika jakoze by sis urcila prumer, ale proste biologicke parametry, podle kterych uz proste nejsi v idealnim veku.
Poprvé jsem rodila v 28letech, podruhé v 32letech, aktuálně je mi 35let a ještě chceme třetího prcka, stará si rozhodně nepřijdu jen podle výpočtu u doktorů během těhotenství ano 🤷♀️
Jen bych chtela dodat, ze ono jde vzdycky o to, jak se citis. A je dulezite byt spis v pohode nez premyslet, jestli jsi nebo nejsi stara prvorodicka. Ostatne i kdybys byla, co zmenis tim, ze nad tim budes badat? Neresila bych to proste...
Prvni dite ve 25 letech - mozna bych mela deti i driv, ale akorat ve 24 letech jsem dodelala VŠ, pak teprve svatba a rok zamestnani takze moc prostor pro uspiseni tam neni.. ted posledni (nase ctvrte) se mi narodilo v mych 31 letech a uz si na matku miminka pripadam stara takze dalsi dite uz urcite nebude.. Ja myslim, ze 4 kluci mi staci😀
@katule1990 presne taky sem ted porodiila ve 29 a prijdu si v pohode...pro me pocitove tak akorat nedokazu si predstavit mit dite treba ve 23 to sem jeste ja sama byla dite😂
Označení stará matka se hodí na rodičky 40+. Považuji za ideální porodit děti mezi 20-40rokem,kazdy podle svých možností.
Prvni ve 30 a prislo mi to tak akorat...druhe 37 a to mi taky prijde tak akorat,obdivuju matky,ktere maji vice deti brzy za sebou a porad je ten kolotoc doma bavi,ja si od tech plinek proste potrebovala odpocinout a vubec stihat pak praci a kupu deti,je v dnesni dobe opravdu na jednu zenskou dost,ale ty deti uz vam nikdo nevezme,nicmene treti dite u me myslenkama zatim nehrozi...
Holky, nebudu řešit, kdo je a kdo neni stary, ale vysvětlím, proč gynekologove radeji vidí mladší ( prvo)rodicky než starší nad těch 35. Pravda je , že obecně se kondice vetsiny populace,(pokud se o sebe stara) rozhodně zlepšuje oproti předchozím generacím - máme lepší stravu, hodně zen cvičí i jsou fyzicky ve výborné kondici, máme lépe vyvinuté zdravotnictví než dříve, takže i zdravotní stav může být leckdy lepší. To je vše pravda a tak mnohá dnesni pětatřicátnice je na tom zdravotně a s kondicí a fyzicky lépe, než leckterá pětadvacítka před 50 lety. O tom žádná. ALE! Je tu prostě skrytý problém a to produkce kvalitních vajíček ve vaječnících - je známá věc a mnohokrát vědecky podložená, že nejvyšší plodnost, tj.nejvetsí šance snadno počít dítě je mezi 22-27 lety života ženy. Po 30. roce začíná se plodnost snižovat ( neni tak jistá kazdomesicni ovulace) a pocet kvalitních vajíček klesá. A po 35 roce začíná klesat velmi strmě a už mnoho cyklů je anovulačnich. Proto je čím dál těžší otěhotnět a je s tím čím dál víc potíží. Hledá se pak příčina a kazdy gynekolog to ví, ale stará prvorodicka nechce slyšet pravdu" jste prostě stará" . A tak se vyšetřuje, vysetruje a hleda se " příčina" neplodnosti, která je ale zřejmá. A další věc, když se podaří otěhotnět- i když je zena fit, v kondicí atd atd atd , tak prostě deloha stará je a holt je vyšší riziko předčasného porodu / potratu. A vrozených vad, protože ta vajíčka už nejsou tak kvalitní, jak jsem psala výše. To je něco, co se cvičením a stravou prilis neovlivní.
Toto jsou holá a statisticky podlozena fakta. Nechci se s nikým hadat, že " me bylo 40 a počala a porodila jsem snadno, dítě je zdravé". To je jasné, že to tak mnohokrát je a diky bohu za to. Ale statistika je pravdivá, tož tak. Jen názor k případnému rozhodování, kdy mít dítě. Ale nechť se každý rozhodne dle sebe.
Ja treba nedavam ani ty dvě, velmi živé, velmi hlučné děti, jsem hromádka nervů a čím dál víc radši chodím do práce si opravdu odpočinout a doma nejak nejsem ráda, nejak nam to neladí , aktuálně. Mela jsem je v skoro 28 a skoro 33. A treba zrovna ta staromatka by to davala psychicky daleko líp, než ja .
První 30, 33 a 35, čtvrté už v plánu není. S první jsem si stará nepřišla, teď s třetí už trošku ano. Nebo jsme zestárli tím, čím jsme si prošli, když první zemřela.
První 32, druhé 35 a ano, přijdu si stará, ale když čekáš na to první 8 let tak to hold člověk nejspíší☹
Mám dvě kolegyně - jedna měla dítě v 34 letech a druhá je teď ve 42 těhotná (bohužel před dvouma rokama porodila mrtvé miminko), ta se snaží od 35 let o miminko.
@kleriska mě je 37 a doktor mi říkal, že jestli chci ještě dítě ať si pospisim, že od 35 klesá rapidně kvalita vajíček, proto se i od 35 roku dělá odběr plodové vody, je o dost vyšší riziko postiženého miminka, alespoň tak mi to říkal...
Jinak dceru jsem rodila ve 29 a přišlo mi to úplně akorát
Syn Filípek se narodil 6.2. 2021 a mě 12.2 bylo 31 let. Přítel je stejně starý. Stará si nepřijdu. Myslím si, že člověk je tak starý, jak se cítí. Teď v únoru mi bude 32 a ještě pár měsíců zpátky po mě chtěla prodavačka občanku když jsem kupovala víno, vypadám mladě, takže asi i proto 😁
@jancazao 🙏 Ty jsi zlatá, moc děkuju za povzbuzení a naději. Mně právě taky ani ta váha nešla, teď konečně jsem za poslední dva roky dala dolů 16 kg (kvalitní strava + pohyb + hlídám si spánek). Už to vypadalo, že tu spirálu roztáčím na druhou stranu, tu správnou. Ale teď v říjnu/listopadu jsem prostonala zase 5 týdnů v kuse a doteď se nemůžu sebrat. Dneska jsem spala v noci 10 hod, dali jsme snídani, postavila jsem na vývar a prospala zbytek dopoledne... Ale nevzdávám se. Říkám si, že s jarem snad bude líp. A dáváš mi naději, že i postupně časem. Děkuji. ♥️
Já to nepíšu trošku z druhého pohledu. Mě měla máma v 35 letech, ano v té době přesně stará matka. Bylo mi 15 let když rodičům začali vymírat kamarádi. Měla jsem o ně několik let opravdu až panický strach. A po zkušenosti být dítětem starších rodičů, jsem chtěla děti do 25.
Já v čerstvých 32 letech. Stará jsem si nepřišla, ale teď se už skoro rok a půl snažíme o druhé a tady už se nejlíp necítím. Ale ne staře. No, 36 klepe na dveře, tak uvidíme.
Kdyz se narodil syn, bylo mi 31, pri dcerce 34. Lituji, ze jsem nemela deti driv, rada bych jeste jedno ditko. Ale je mi 38, sice jsme nemeli problem s početím, ale s donosenim deti ano ( syn se narodil predcasne). Po tretim dítěti touzim, ale bojime se. Manzel vic ,nez ja. Bez jeho souhlasu do toho ale nechci jit, protoze vim, ze nejpozdeji od pulky tehotenstvi by byla starost o deti hlavně na nem. A s jeho praci to moc zkloubit nelze. S pomoci rodiny nemohu pocitat.
@mrav to je strašné, zřejmě osud. Kdybyste chtěl jentak povídat, tak napište zprávu...
Jinak já měla 1.dítě v 25 a teď čekám druhé v 29. A už s prvním jsem na klinice byla stará, tak to tak beru, moje babička měla dceryv 34 a 35 a stará si v té době připadala...moje máma první v 27 a druhé v 43. A zvládala všechno líp než já teď 🤷♀️ je to kus od kusu 😁
Ja vzdycky chtela mit deti brzo, chtela jsem byt mlada maminka. Deti odrostou a ja furt budu "mlada". Nedokazu si predstavit, ze by moji mame ted bylo uz 70. Kdyz jsme se snazili o prvni dite tak mi bylo 22-23 let a moje gynekolozka mi rekla, ze je to idealni vek a mela z toho vylozene radost. Chtela jsem mit deti do 28 let, to se mi povedlo, dalsi neplanuji. 🙂 ale kazdy na to ma jiny pohled a nazor, ne kazdy ma idealniho partnera, nekdo dlouho studuje a chce prvne karieru a pak dite. Urcite je plno zenskych, ktere chtely dite driv, ale bud tu nebyl ten pravej chlap nebo se dlouho snazily, nektere veci clovek bohuzel neovlivni a planovat si muze co chce. Od tech 40 bych uz rekla, ze je zenska "stara".
@leymea Já bych řekla, že velká většina žen, co má dítě pozdě, ho má právě kvůli tomu, že prostě nebyl ten spravnej chlap. Všechny kamarádky kolem mě včetně mě říkáme, že ideálně dvě děti mezi 27-30 lety. No a jak to máme? Všechny jsme rodily 31-36. A některé pořád nic. Dost často, včetně mě, to ztroskotalo na tom, že chlap necítil, že je už čas na dítě (byt zabezpečeny, starší, bez dluhů...).
@leymea
@me_druhe_ja ja prvni ve 30 a druhé v 37. Nechtela jsem deti prilis vekove u sebe..planovala jsem tak 5-6let od sebe,ale o druhe v mych 35 jsme prisli. Jsem stastna,ze otěhotnět se podařilo rychle (kolem 3m) a jsem ráda, ze mam deti později, a to s manzelem a ne s pritelem,se kterým jsem byla 10 let a ze ktereho se vyklubal despota,lhar a nevernik. Za 7 let v armade mu neskutecne vzrostlo sebevedomi. Mit dite s nim,tak je ze me psychicky zdeptana troska. Velmi intenzivně pracoval na snižování meho sebevědomí a kdyz jsem se s nim rozešla, nekolik tydnu skemral at se vratim. Jsem stastna za manzela. To jsem ale trochu odbocila.
@me_druhe_ja souhlas málokdo má děti pozdě vlastní volbou.
Jinak já první 36, druhé přesně 40 - co mě překvapilo, žádný z lékařů na mě jako na starou nepohlížel. Neměla jsem žádnou speciální péči ani vyšetření.
@me_druhe_ja ano, mam znamou u ktere chlap dite nechtel (ja bych s nim treba nebyla), pak ji odkopl a ona zustala ve 40 sama, bez chlapa a bez ditete. Hrozny bylo kdyz on si pak udelal dite s novou pritelkyni. Samozrejme toho litovala, ze se na nej mela vykaslat a zalozit rodinu s jinym. Poridila si pejska, tak ma aspon zvireci dite. Kdyz ji bylo 44 a ja ji rikala, ze by jeste mohla tak mi rekla, ze uz ne, ze uz je na to stara a ma vybudovanou karieru.
Ja mela v 21 , v 23.5 a v 33
Kdyz jsem byla mlada chtela jsem brzy dítě 🥰 po druhem hned treti....ale manžel nechtel, postavili jsme dum a pak sam zacal chtít třetí... Po dvou klukach holčička.... vždycky jsem si rikala ze mit dite po 35 bych nechtela ...ted mi je 39 a kdyby manzel chtel tak bych urcite chtela ctvrte.... Ted uz si pripadam teda trošku stara, vzhledem k tomu ze 18 lety syn si vodi domu devcata a uvedomuji si ze bych mohla byt babicka.🤗 Mamzel nechce dalsi rika pockame si na vnouče a budem ho rozmazlovat 😁♥️
@30bar Já chtěla jedno dítě. A když dvě, tak ten rozdíl 4-5 let. No a mám dvě děti a 15m rozdíl. 😀 člověk míní, život mění. 🙂 Měla jsme taky strach, jestli jako stará otěhotním a poprvé hned první pokus a druhy absolutně haluz (kojení, kondom na konec a jeden sex v měsíci).

@angelinie tím pádem mají papírove staré 2/3 rodiček ne?
Přechod v 35 letech?to je v dnešní době výjimka vlivem hormonu ne?
Znám nekolik žen 50 plus, co ho ještě neměli.
Spíš s věkem roste možnost různých vad plodu.