icon

Bylo na vás při porodu použito tlačení na břicho?

jezecka
4. čer 2015

Zažily jste skákání nebo tlačení na břicho při porodu (tzv. Kristellerova exprese)? A jakým způsobem to probíhalo? Tzv. tlak předloktím či jinak? Prosím uveďte celé své jméno, rok a porodnici, ve které se tak stalo. Data slouží v rámci kampaně proti KE k získání přehledu toho, jak moc se u nás tato již od roku 1952 zakázaná porodnická metoda používá. Do zdravotní dokumentace se totiž neuvádí. Lékaři ji nově nazývají také jako tzv. přidržení fundu, jakýkoliv tlak na dělohu je ale velmi riskantní a bohužel nejednou skončil i rupturou dělohy nebo trvalým poškozením dítěte. Za Vámi poskytnuté informace předem děkuji, slouží pro dobrou věc! (Pokud jste data již poskytli v rámci FB skupiny "Nechceme Kristellerovu expresi" či jinde, prosím již neuvádějte.)

Strana
z3
basei
5. čer 2015

Ano tkz. Pridrzeni fundu dělohy jsem zažila a díky za to syn měl 4 kg pupečník 2x kolen krku a klesaly mu srdeční ozvy. Sama bych jej neporodila. A než kleště raději mírný tlak na břicho. Samozřejmě vše se musí dělat s citem a nesmí být porodní překážka.za mě jsem pro. Vím že otázka byla jiná ale ale chci se podělit o svůj názor

sim007
5. čer 2015

Ja to mela stejny jako @basei takze jsem taky za to rada ze nam pan doktor trosku pomohl....adsi takhle nez kleste ci zvon

nov777
5. čer 2015

Tohle je pomerne zajimava iniciativa. Pokud mam problem s przbehem porodu, tak zaluji nemocnici a konkretniho lekare nebo PA osobne. Nechapu, proc bych mela poskytovat udaje a praskat nemocnici za to, ze udelali vse pro to, aby se syn narodil zdravy a nedoslo k necemu mnohem horsimu (kleste, zvon, zdravotni komplikace). Urcite tu techniku nepouzivaji pro vlastni zabavu.

cica002
5. čer 2015

Me takhle PA zachranila pred klestemi,ktere uz chtela doktorka pouzit,protoze diteti klesaly ozvy... Mlada korektni lekarka chtela dodrzet schvalene postupy,ale ja jsem opravdu vdecna PA,ze je porusila (kdo ví,co by se stalo,kdyby ozvy dale klesaly ☹ )

alyssa18
5. čer 2015

Mně na břicho taky tlačili, ovšem nejednalo se o takové to "rolování břicha předloktím", nýbrž dobře volený tlak, takže mi to opravdu pomáhalo. Měla jsem slabé kontrakce a byla jsem už hodně unavená, takže jsem PA vděčná, že mi takhle pomohla.

evcann
5. čer 2015

Mě to dělali také a vubec mi to nevadilo, naopak mi pomohli, i kdyz me bohuzel cekali i kleste, ale vsechno je v poradku, syna mi zachanili, takze na tom nic spatneho nevidim a na tlaceni bricha uz vubec ne.

cabadajovimah
5. čer 2015

Na mě si PA lehla vlastně celé...ale vzhledem k tomu že jsem kolabovala já i malý, tak si z toho moc nepamatuju a steně malého nakonec vyrvali vaxem...takže těžko říct čemu pomohli nebo nepomohli...měl pupečník omotaný kolem těla dvakrát...takže byl jak na gumě

holubice.petra
5. čer 2015

Me takhle pomohli trochu taky syn byl veliky (4320g) a zasekl se raminkama +pupecnik 2xkolem krku ale neopirali se mi o to bricho nijak extra velkym tlakem az pote co jsem mela porodit placentu kterou jsem ze sebe nemohla dostat byla taky velika a silu uz zadnou...PA mi tam zajela loktem...asi tyden me z toho bolela stydka kost a bricho ale byla jsem rada ze jsem nemusela na sal...a dekuji za tuhle pomoc

dokument
5. čer 2015

Ne. Ale mam otazku na autorku vlakna. Cetla jsem Vase dva blogy. Prijdou mi ujete, jste hodne zaujata a nepredkladate zadna fakta, statistiky, ze kterych cerpate. Myslim seriozni zdroje. Zajimalo by me, jestli mate sama dite a rodila jste v nektere z ceskych porodnic.

karlajasmine
5. čer 2015

Znam lidi z USA kterym taky tlacili na bricho kdyz uz se dite dusilo a vypadalo to ze to uz neprezije..a jedne moji kamaradce tlacili na břicho v UK a dcera se ji narodila pridusena a cela modra,takže je vděčná ze ji tímto zachranili dite..kleste a zvon maji taky strašně moc rizik. Zkrátka tahle metoda se praktikuje všude aby se děti zachranili. Zbytečně vám po břichu nikdo skákat nebude pokud nebudete mít vyloženě obrovskou smůlu na blbou sestru.

skirt
5. čer 2015

Rok 2013, Městská porodnice Ostrava (Fifejdy) rolovaly mě předloktím sestra i doktorka. Nic se naštěstí nestalo, ale vědět, jaké riziko podstupuju, tak mě trefí.

stavba
5. čer 2015

Ano, také jsem zažila při prvním porodu, ale nevěděla jsem, že to je tak nebezpečné. Ale jsem za to taky ráda, jelikož jsem měla zúžené porodní cesty (jak mi řekla dr. při porodu) a tlačila jsem jako o život a nedařilo se. Malý si "jen" loknul plodovky, ale to nepřisuzuji této "praktice". Jak píše několik maminek přede mnou, kleště byly pro mě daleko větší "strašák".

pavcas
5. čer 2015

Mně při prvním porodu. Ale nijak na mě neskákali, ani to nebyl velký tlak, stlačila mi vršek břicha jen lehce rukou, přičemž mě předem upozornila, že toto udělá a já ji zase předem upozornila, že skákat po sobě rozhodně nenechám, protože vím, co to je KE a jaká jsou její rizika🙂 Dceru jsem měla problém vytlačit, jak se později ukázalo, zadržovala ji pupeční šňůra kolem ramínka.
Při druhém porodu jsem rodila dvojčata, tam mi na břicho nikdo ani nesáhl. Nicméně musela jsem si ho stlačovat sama, protože jinak by mi asi popraskala žebra, při každé kontrakci jsem myslela, že se mi rozletí na kusy a toto jediné mi pomáhalo trochu zmírnit tlak.

verdos
5. čer 2015

Ani při jednom porodu (2x) NE. Obilní trh, Brno.

fykyska
5. čer 2015

Oni vedi proc to delat! Taky jsem to zazila, a je fakt ze na me,, skocil,,, kus zensky, celou pulkou ruky, a az na zlomenou klicni kost u dcery to pomohlo celemu porodu..

tulena
5. čer 2015

Brno Bohunice, leden 2015 a NE. Rodila jsem druhé dítě, první bylo císařem, tak by to bylo o to nebezpečnější. Měla jsem vlastní PA.

katyxq
5. čer 2015

Vyškov, 2011 - proběhl tlak na děložní fundus oběma dlaněmi doktorky (více tu http://www.pribehyproivanu.cz/pribehy/2015/01/0...) ... a vděčná tedy nejsem, naopak si myslím, že to uškodilo (i když bez dlouhodobějších následků).

ladylass
5. čer 2015

mě to dělala ta porodní sestra, měla jsem pak plno modřin od žeber po břicho a nakonec stejně malýho museli vyndávat vakuumextrakcí, takže žádná slast

jaja01k
5. čer 2015

Mně to dělali u prvního porodu (2014, Motol). Samozřejmě nedokážu posoudit, zda to bylo nutné a nějak to pomohlo, ale bylo to hodně nepříjemné a jsem ráda, že jsem se tomu u druhého porodu vyhnula.

apacheee
AMBASADORKA
5. čer 2015

Z odpovedi je mi trochu uzko.Z nejakeho duvodu je tato praktika zakazana a tady jsou za to maminky jeste vdecne.Brrr.
Jinak k tematu ~ nastesti jsem u porodu nic takoveho nezazila😄

lenka5731
5. čer 2015

U prvního porodu ano. Měla jsem pocit, že na porodní koze ležíme tři - já a na mě se plnou vahou válely dvě PA 😒 Měla jsem potom modřiny a otlaky na břiše, takže to nebyl nějaký můj "porodní blud".

zmrz_lina
5. čer 2015

A pak nemá české porodnictví vypadat tak, jak vypadá, kdyz jsou tady zensky za takovou prasarnu jeste vdecne. Přitom by ve většině případů stačilo, kdyby zensky nemusely rodit s nohama do praku.

verusky
5. čer 2015

u prvniho porodu jsem vytlacila hlavicku, ale na vic jsem sil uz nemela. byla jsem stastna, ze lekar dal loket na jedno mistecko pod hrudnikem a pomohl telicko vytlacit. ja uz byla po xx hodinach ko a nevedela si rady. takze take nepisi proti a urcite to lekari nedelaji z legrace.

devendra
5. čer 2015

Ne, ani u jednoho porodu. Urvala bych jim ruce. Nicméně, když si pročítám ty odpovědi.............to si ženský děláte pr..... Myslíte, že je vděčná ta rodička, které díky tady té prasárně praskla děloha a narodilo se dítě, které nevidí, neslyší a nikdy se o sebe samo nepostará?! Zajímalo by mě, co by vám tady na ty odpovědi řekla ☹ To, že je metoda non lege artis má nějaký důvod.

jjaanca
5. čer 2015

Ano, jinak bych sama neporodila, měla jsem slabé kontrakce. Byla to záchrana před kleštěmi.

petit.a.nge
5. čer 2015

Tak tohle byla jediná věc, kterou jsem u porodu nechtěla, bohužel se mě nikdo na nic neptal a rovnou jednali. Stejně to nepomohlo ani následný vex. Nakonec jsem rodila císařem. Jinak si ten tlak od PA vůbec nepamatuji jestli to bolelo nebo ne, ale když mě vezli na sál, tak se mi za to omlouvala, jestli netlačila moc 😔

lauranosi
5. čer 2015

Určitě by to byla mnohem zajímavější data, kdyby u každého případu byla i informace, jestli šlo o porod spontánní nebo uměle vyvolaný/masivně podpořený léky, a jestli rodičce bylo nabídnuto změnit v průběhu porodu polohu z lehu na vertikální nebo ne atd.

Jsem velmi vděčná lékařce, která byla přítomna u mého prvního, náročného, porodu, že ji přidržení fundu ani nenapadlo, i když porod probíhal tak, že polovina porodníků v téhle republice už by s nervama nevydržela (protrahovaný, téměř nepostupující porod a obrovské dítě). Díky jejímu nesmírně trpělivému přístupu a neustálému mnohahodinovému povzbuzování (a všech přítomných PA), jsme já i dítě nakonec skončily bez vážnějších poranění (krom mého nástřihu a s tím spojených problémů tedy, ale ve srovnání s polámanými žebry, klíčními kostmi, parézami a pohmožděninami, o kterých člověk v souvislosti s KE často slyší, si myslím, že jsem dopadla fakt dobře) , ač se tomu všichni divili.

simdan
5. čer 2015

mě u prvního porodu v roce 2002 ve Valašském Meziříčí malou tlakem oběma rukama doslova vymáčkli z těla,poté se doktor o totéž pokoušel znova,když mě neodcházela placenty,poté ji se mě začal rvát,málem jsem bolestí umřela,nakonec se smilovali a zavolali anesteziologa....takže hnus ☹ u druhého porodu v té stejné nemocnici a bez problémů,nikdo na mě ani nesáhl 😝 😝

lenkasubrtova
5. čer 2015

hnus, všechno má přirozený průběh a svůj čas. Já bych porodnici žalovala, to že miminko nemůže ven může být způsobeno třeba tím, že ženy rodí na zádech 😒 http://karlamikova.blog.idnes.cz/c/459875/krist...

pavlakosec
5. čer 2015

Díky tomuto hmatu jsem na světě. Kdyby ho před 30lety neudělal v Ostravě primář mojí mamince, tak tady nejsem. Kamarádka, která nedávno porodila 2.chlapečka mi říkala, že jí to hodně pomohlo. Neodsuzovala bych to za každou cenu. Pokud to dělá někdo, kdo to umí, tak to pomůže. Zase medializace. Bohužel s otcem, který to tady v Olomouci zmedializoval se kolegyně osobně setkaly a je to problémový člověk, který vše hned píše na net a mají s ní údajně problémy i lidé v okolí. ☹

Strana
z3