Částečně domací porod. Zkušenosti?
Ahoj holky. Chci se zeptat, je tu někdo, kdo téměř celou první dobu porodní strávil doma s PA a do porodnice jel vyloženě jen porodit? Je PA dostatečně vybavená na to, aby zvládla monitorovat miminko? Jak se na to tváří v porodnici? Je tu někdo, kdo má důvod říct jednoznačně mému nápadu ne a popř. Proč?
Holky, dekuju vsemza odpovedi.
@ange_de_la_morte kde jsi prosím rodila?
@andrea2016 mě doma o půl jedné praskla voda, za cca hodinku jsme jeli do porodky, o půl 4 malá na světě. V porodnici zbytečně moc zásahů a kecání, kdybych to věděla zůstala bych ještě o chvilku déle. U tebe bych to možná konzultovala s gyne z důvodu tvých předchozích porodu 🤔
Já bych rozhodně neriskovala, a už vůbec bych nebyla doma po prasknutí vody 3 dny, to je fakt nezodpovědný. Já rodila minulý rok. 1.5. mi odtekla část vody, tak jsme hned jeli do porodnice. Malé se pak nechtělo ven, tak mě každé 2 hodiny monitorovali a nakonec 4.5. vyvolali porod. Malá je zdravá. I když jsem chtěla jít ještě před porodem domů, tak mi to lékaři rozmluvili, protože se může zkazit plodová voda, nebo se může stát cokoliv jiného
@veroniquecz No moje gyn je uplne supr. Myslim, ze ta by mi to i schvalila. Pristup u nas v porodce je taky suprovy. Jedine, co jim muzu vytknout, ze zbytecne brzo pichaji vodu. Ale jinak zadne zbytecne zasahy. Dokonce ani astrihy. Mam za sebou tri porody. Vsechny skoro 4kg deti a ani jeden nastrih. Ale jde spis o me. Po vsech tech pridusenych detech bych trnula hruzou jak na tom je... A to mi nestoji za to, si o par hodin prodlouzit pohodli doma.
@veroniquecz : v Přerově
Mě to nepřijde jako šťastné řešení. Když už, tak asi domácí porod se vším všudy, ale to není zdaleka pro každého (pro mne taky ne... ani za nic). Představa, že se ,,v nejlepším" někam přesouvám, i kdyby to bylo za rohem, mi připadá úplně šílená. Ani to člověk přece nepozná, kdy přesně,,.. a jistota, že v porodnici člověka vezmou do parády 10 vteřin po zazvonění, to taky nemusí úplně vyjít.. ještě tak sedět někde v čekárně.... to podle mne úplně zruší ta pozitiva a člověka dostane do nepohody. Za mne je lepší být už v porodnici, tedy ,,na cílovém místě" udělat si v rámci možností pohodlí a neřešit, jestli už jo, nebo ne, nebo co... ale je to jen názor. A jsem i hodně ovlivněná rychlostí svých porodů, tak se mi těžko představuje, že někdo sedí doma s kontrakcema celý den a pěkně si čeká... já vyrážím do porodnice jak mne poprvé zabolí v břiše, na pětiminutové intervaly nečekám, to bych rodila v autě 🙂))
nyní při posledním porodu jsem to měla tak,že od 19:30 do skoro 22hodin jsem měla kontakce které ani nestály za řeč - slabé, nepravidelné - myslela jsem, že jde o poslíčky (vana s nimi neudělala nic, ani nezintenzivněly ani nepřestaly), asi čtvrt hodiny po 22.hod jsem si při kontrakci poprvé klekla na zem - bolesti mi nechodí ani do břicha, ani do zad - nýbrž do kyčlí - tudíž při kontrakcích mi nohy vypovídají službu. To si muž všiml, že to asi začalo - já tvrdila, že když to není pravidelné a pod 5 minut tak ještě nejedeme. No, ve 22:45 mě dostrkal do auta - máme nemocnici 30 minut jízdy - takže ve 23:30 jsem se ještě díky parkování a kousku chůze dostala na příjem. Vyšetřili mě a byla jsem na 4 cm otevřená - vyděsila jsem se, že je to málo a přitom jsou ty bolesti už sakra dost velký (jak to jako vydržím???) No, za 31 minut byl Vojtíšek na světě - přesně v 0:01 - chceme ještě jedno dítě a příště jedu do porodnice snad hned potom co nějaké kontrakce zaznamenám, protože se obávám, že bych taky příště mohla rodit někde na dálnici při cestě autem.. Někdy je lepší být v porodnici dříve nežli později 🙂
Osobní zkušenost nemám, ale z rodiny rovnou dvě. Moje máma u druhýho porodu taky nespěchala, nechtělo se jí být dlouho na hekárně, tak jela na poslední chvíli. Pak se bála, že se zasekne výtah, tak šla radši po schodech, porodnice byla v 6.patře, cestou se minula s nějakým doktorem, na sále šla rovnou na kozu a ségra byla do půl hodinky venku, ten doktor byl porodník a kroutil hlavou, jak mohla v takovým stádiu porodu vyjít šest pater 😂😂😂
No a tchýně u druhého porodu taky záměrně nespěchala když vchàzela na porodní sál, manželovi už byla vidět hlavička 😅😂
@andrea2016 necetla jsem vsechny prdchozi prispevky, ale ja bych se toho bala. Jednak, ze po ceste porodis nebo naipak, ze se ti porod zastavi. Ale asi nejvetsi proti vidim v tom samotnem presunu, protoze v tech porodnich bolestech si to nedovedu predstavit. Ja mela vyvolavany porod a prvnimdobu porodni strasne bolestivou, otevirala jsem se strasne rychle a nebyla schopna temer zadneho pohybu. Kamaradka zase celiu cestu do porodnice v aute problila a rikala, ze nic tak strasneho jeste nezazila. Takze ten pozdejsi presun do porodky bych si dobre rozmyslela.
Ja u obou porodu zustala doma co to slo - tak nejak pocitove, a taky proto, ze jsem si myslela ze to jsou jen poslicci, cekala jsem to horsi 😄 proste jsem si prodychavala kontrakce, a kdyz uz jsem si rikala, ze to zacina fest bolet, jeli jsme. Dojezd 30 min, a prvni syn za 2,5 hodky venku, dcera za hodku. Jsem moc rada ze mi to takto vyslo, nechtela bych byt na sale dyl, natoz v nejake hekarne. Ale mela jsem jen dobrou zkusenost, ozvy nam nikdy nepadaly, zadne komplikace... PA jsem nemela. Pri prvnich bolestech jsem zacala akorat alarmovat manzela a meho tatku ohledne hlidani, jeste jsem stihla maleho uspat, dat si vanu a pak jz jsme sprintovali 😄
Ja prpzivala svou prvni dobu poropdni doma dvq dny. Pak uz jsem jela ze porodim a stejne jsem nq poprodnim sale skysla 23 hodin s komplikacemi. Prvni dobu zvladnes i bez pa
@jironymou hele, já bych ale neřekla, že je to nečí vina. je přece úplně normální, že člověk nejede do porodnice s kontrakcema co 15 minut. Normálně se jede, jakmile to dostane grády, třeba po 5 minutách. Většina kamarádek, co znám, taky strávila doma i 2 dny s kontrakcema po 20 minutách, často si myslely, že jde ještě o poslíčky a ony už vlastně prožívaly první dobu porodní. Jinak normální PA, která jezdí domů (a tam jezdí všechny komunitní PA, které s ženami doma nerodí, prostě první dojedou za ženou, aby pak spolu jely do porodnice), má s sebou třeba ručního dopplera a miminko poslouchá a kontroluje ozvy. Řekla bych, že opravdu, jak píšeš, " bůhví, jak to bylo..." Já zase blbeček jela do porodnice 2 hodiny po prasknutí vody, kdy začly kontrakce, za hodinu a půl po příjezdu jsem byla na 10cm a hned mi přes můj protest píchali oxytocin - bezdůvodně (mám celou porodní zprávu zkonzultovanou s několika nezávislými odborníky), ozvy v pořádku, kontrakce v pořádku, prostě rutina. No a hned po aplikaci oxytocinu nastala bradykardie plodu a já několikrát omdlela, skončilo to kristellovou extrakcí a kleštěmi. Takže pro mě bylo bezpečnější porodit v autě před porodnicí. Tolik k porodům doma. Teď čekám druhé dítě, doma bych nerodila, protože u porodu nesmí být hlavně strach a já v sobě podvědomý strach "co kdyby" mám, takže si myslím, že by mě blokoval. Ale budu postupovat stoprocentně jako uvažuje zakladatelka - co nejdéle doma s vybavenou PA, do porodnice na poslední chvíli a hlavně do pečlivě vybrané porodnice. Dobrá PA doma s příslušným vybavením musí tíseň plodu poznat, pozná i množství plodovky pohmatem mnohdy lépe než lékař na UTZ atd. Ale musí to být zdopovědná a zkušená PA.
@andrea2016 každý porod je naprosto odlišný. A i když mne to vyšlo a přijela jsem do porodnice jen porodit, mohlo to dopadnout úplně jinak a rodila bych doma nebo v autě. U příjmu mi praskla voda a do cca 15min bylo malé venku. Ale vůbec jsem to nečekala, kupodivu pa to tušila a řekla že za chvilku to bude a já se jen usmála, s tusenim, že tam budu čekat ještě min.2hodiny a ejhle měla pravdu. Prasknout mi ta voda doma a pokud bychom nevyjeli ihned,tak to nestihneme.mam to do porodnice cca 35min. 2 porody před tím mi vždy museli vodu píchnout, takže jsem neměla zkušenost. Takže teď u 4.porodu mám z toho strach abych to vystihla a dojela akorát.
Ja jsem rozhodne proti porodum doma (jsem PA, takze vim co vsechno se muze pokazit) a presto jsem sama se sebou dorazila do porodnice na 9 cm 😀 v noci mi odtekla voda, ale nebyla jsem si jista, bylo ji malicko. A tim ze jsem mela cely den kontrakce dost nepravidelne, tak jsme s manzelem porad vyckavali a vyrazili jsme az kdyz se zpravidelnily. Maly se narodil hodinu po prijezdu do porodnice. A neni na tom nic zvlastniho travit prvni dobu porodni doma, nikdo se na nas v porodnici divne nekoukal. Jsem zpetne rada ze to tak bylo, protoze je mi jasne, ze by do me kvuli nepr. kontrakcim napichali kdeco 😞
Uprimne receno, nerozumim nazvu tematu. Respektive, prijde mi ucelove provokativni. Pokud zena nerodi doma, nejedna se o domaci porod. Jak dlouho zena zustane doma predtim, nez odjede do porodnice, je ciste na ni a na jejich pocitech. Nikde neni psano, ze musite pri prvni kontrakci jet. Kazdy porod je naprosto jedinecny, kazda zena je naprosto jina a kazda se citi dobre jinde. Pokud u sebe mate dobrou soukroumou PA, je to pouze benefit navic. V poslednich mesicich s PA rodily tri moje kamaradky. Dve zustaly doma na vetsinu prvni doby porodni. Jedna to malem nestihla a porodila na prijmu (byl to paty porod). Druha byla v porodnici pred porodem 2 hodiny. Treti se doma necitila dobre a chtela do porodnice hned, a tak jela.
Myslim si, ze je uplne jedno jak a kde zena rodi, pokud ma patricnou podporu a citi se dobre. Nesudte, prosim, nikoho za jeho rozhodnuti. Kazdy to potrebujeme jinak. At uz je to sekce nebo domaci porod. Ze nechapete postoj nektere zeny, je v poradku, kazda mame jine potreby a zkusenosti, ale respektujte jej. Delate to hlavne pro sebe. Svym nazorem stejne vetsinou neovlivnite nikoho, kdo je ve svem rozhodnuti pevny. Respektujte a budete respektovany.
@martiniquest Promin, ale co ti na tom prijde provokativniho? A ja jako laik, opravdu nedokazu odhadnout, jak moc jsem nebo nejsem otevrena, jak se dari mimcu, jestli je v tisni apod. Nekomu zacne porod tak, ze odtece voda, nekomu pomalu zesiluji kontrakce a ma je po ruznych intervalech. Ale svete div se, jsou i takove, jako ja. Vodu jim musi pichnout a kontrakce nastoupi okamzite po dvou minutach. A ted mi rekni, jak by jsi u me, bez PA poznala, kdy uz je ten spravny cas se vypravit?...
Vsem moc dekuji za nazory a napady. Duskuzi smazu, nez se tu nekdo zacne hadat. Ja sama za sebe rozhodla, ze i kdyz PA muze byt sebelepsi, nedokaze mimco ohlidat tak, jako v porodce. Takze za me urcite ne. Vsem moc dekuji.
@andrea2016 Provokativni proto, ze je domaci porod v soucasnosti velmi kontroverzni tema. A vyvolava zbytecne vzrusene reakce. Lze to pojmenovat i jinak - napr. Prvni doba porodni doma. Ale ber to jen jako muj pohled, hodne toto tema sleduju, neni to nic proti tobe.
@martiniquest Ano, mas pravdu, asi jsem to spatne formulovala. Ale urcite jsem nechtela nikoho provokovat.
ahoj. ja byla celou prvni dobu porodni doma sama, bez manzela i pa. ( volala jsem do porodnice, ale rekli mi, ze jeste jezdit nemam). byla jsem v pohode, zadny stres, jen silnejsi krece v brise, zvraceni. ale mohla jsem poslouchat svoje telo a nachazela jsem si ulevove polohy. pak prijel manzel a kdyz me videl jak se uz nemuzu ani hybat tak jsme.jeli do porodnice. tam zjistili, ze jsem otevrena na 10 cm a do hodiny byl mladej venku. ja tohle povazuji za idealni "typ" porodu. nejdriv V KLIDU SAMA doma a kdyz uz jde do tuheho tak do porodnice.
@andrea2016 jestli jsi rozhodnutá rodit v porodnici a zároveň přirozeně, tak to už ve většině porodnic není problém, najdi si porodnici, kde respektují přání rodičky bez kyselých obličejů, napiš si porodní plán, nenechávej si preventivně napíchnout kanylu. Měla jsem úplně přirozený porod a zároveň jsem věděla, že kdyby byl problém, dítě bude za pár minut venku, což je podle mě ideál.
@anita003 přestaň laskavě útočit, neradim tobě, ty si nech napichnout klidně rovnou dvě kanyly. Ja radím paní, která chce rodit přirozeně. Preventivní napichovani kanyly je přežitek, stejně tak jako např. klystyr nebo preventivní nástřih. Ani WHO preventivní napichnuti kanyly nedoporucuje.
@anita003
@gruyerre
Holky, nehadejte se prosim. Chtela jsem diskuzi smazat, ale nevim jak. Tady u nas v porodce se ani kanyla predem nedava, az, kdyz je to potreba. Je to opravdu o pristupu porodnice a ten je u nas opravdu skvely. Tohle tema jsem sem dala jen proto, ze vim uz ted predem, ze me zase ceka xhodinovy porod. A urcite by se ty bolesti snasely lepe doma, nez nekde na p.boxe. Nic mene, po tom, co jsem se tu docetla vim, ze by mi doma monitoring mimca nevyhovoval. Takze radsi nepohodli, nez strach.
Já strávila dá se říct první dobu doma,ale omylem.Furt jsem myslela,že jsou to poslíčky,pak mi při jednom rupla voda a jelo se.V porodnici jsem strávila necelou hodinu a málem porodila ve sprše.Absolutně jsem pravé kontrakce nepoznala,neměla jsem pocit na tlačení,vůbec nic.Takže pokud bych měla čekat jak říkáš,nejspíš bych buď porodila doma,nebo během převozu.Jen dodám,že se jednalo o druhý porod,první byl vyvolávaný a mnohem bolestivější.V porodnici se mě sestra opatrně ptala,jestli jsem čekala schválně,protože jsem fakt přijela na poslední chvíli.
Podle toho, co popisuješ, tak plánuješ být doma víceméně tak dlouho, jak se doporučuje být doma i "normálním" holkám (v porodnici mi přímo říkali, že prostě není třeba panikařit a pokud chci porod v klidu, tak prostě počkat co nejdéle doma a přijet až už se opravdu přijet má).

Já náš příběh tedy neberu jako částečně domácí porod, chtěla jsem normálně rodit v porodnici, ale na radu gynekologa jsem zůstávala doma co nejdéle to šlo, co nejdéle jsem se doma cítila příjemně a bezpečně (bez PA). Upřímně jsem ani nechtěla několik hodin někde hekat🙂 Naplánováno jsem to měla tak, že mi to jako prvorodičce určitě potrvá dlouho, takže pár hodinek vydržím a pak, až půjde do tuhého, nějak vyjedem, bez nervů..realita byla taková, že po asi hodině a půl silnějších kontrakcí, které teda začaly zničeho nic, jsme razili do porodnice. (voda nepraskla) Bylo to přesně ve chvíli, kdy už jsem si říkala, že je to docela síla a byla bych radši, kdyby "nás" někdo viděl. Kontrakce po 2 minutách. A vida. Dorazili jsme (cesta ani ne 10 min), otevřená na 8, jde se rodit. Půl hodina příjem, necelá hodinka na boxu a malý byl venku. Za mě je toto ideál. Ale záleží na hodně faktorech 🙂 Ne každému porod postupuje takto rychle, někde je to naopak ještě větší fofr, někdo má zase zdravotní důvody, proč jet hned a neotálet ...