Mená pre deti, z ktorých nevznikne "Pája, Kája, Mája" alebo "Davčo, Nelčo"
Dámy, prosím Vás o inšpiráciu.. máme doma 3 deti - chlapcov a čakáme 4., prekvapenie 🙂 napíšte mi prosím typ mená, ktoré podľa vás nejde žiadnym spôsobom "zdebilniť".. muž sa smeje, že to nemám riešiť ale ja keď počujem, ako niekto nazve napr. Davida "Davčo", tak má to za dotyčného "vytočí".. viem, že je to tu bežná prax, ale skúste prosím bez nejakých výchovných rád len napísať mená.. celkom ma to zaujíma.. 🙂 ďakujem 🙂
@janapetrvalska Já jsem zase odjakživa u babi Janina.. Co bych dala za "tvrdou" Janu 😂
@luciiinka87 mikuláš je taky mega ohebný....;)
kamarádčin syn, oslovujeme ho: Miku, Mikine, Mikši, Miki, Mikulíne, Mikuldo, .....dalo by se třeba i kuliši, kulíšku.....atd
Moje dcera se jmenuje Johanka. Ve škole byla vždycky Johča. ☹
My máme Filipa a tchyňa (parádny názov pre svokru) mu hovorí Fijuško, Fijušinko, Filipenko... Na vraždu... Ale nepáči sa mi ani keď mu niekto hovorí Filda, Fílo... 😖 🙄 To som na SR nikdy nepočula, tam Filip bol proste Filip, malý Filipko. Okrem mojej tchýně teda, tá si vymyslela svoje "nadávky"...
Jak už jsem psala, já jsem Jana a nemám moc ráda, když mě někdo osloví tvrdě Jano, ale co mě jako malou vytáčelo nejvíc bylo, že mi část rodiny říkala Janula - to bylo šílený. A sestřenice je Daniela, tak jí říkali Danula - no hrůza. Taťka mě odmalička oslovuje Jany - ne Jani s měkkým i, ale tvrdě - na to jsem si zvykla a nevadí mi to, mamka mi říká Jani, někdy Janynko, rodiče mi nikdy neřekli Jano. Ale zkomolit jde asi všechno, když člověk chce. Manžel je Jiří, pro většinu lidí Jirka, ale jeho mamka mu často říká Jiříku-pytlíku - ach ty tchýně, že 😀 Doma se jménem neoslovujeme, voláme na sebe Brouči! a 3letému synovi se to strašně líbí, tak taky někdy volá: Taťko Brouči! 😀
Ma máme doma Michala, Lauru a narodí se Matyáš.
Michal - Míša, Miška, Michálek atd
Laura - Lálinka, Lalka, Lála, Laurinka, Lari atd
Matyáš - Maty, Máťa, Matýsek atd...
@barumat Tak podle mě blízkým přátelům i rodině se to oznámí, kdy budu slavit jméno, a ostatní to snad tolik neřeší. Alespoň u nás se jmeniny v podstatě neslavily, jen mi popřáli rodiče. A v dnešní době ty gratulace znám jen z takových těch hromadných zpráv na facebooku typu "všem Janičkám (...vyjmenované všechny Jany z friendlistu...) vše nejlepší k svátečku" :D Dokonce jsou i jména, která se slaví dva alternativní dny v roce nebo ani nejsou v kalendáři (takže rodiče nějaký den vyberou).
Holky, a co je teda jméno Macek?
@bayt My říkali Macku holce jménem Marcela (byla tedy naopak hubená, takže se jí myslím nijak nedotýkalo). Jinak úchylně zdrobnit jde všechno, podle toho bych jméno nevolila. Teta dala synovi jméno Oliver (v době, kdy to zde nebylo obvyklé), protože žili v Anglii, tak hledala nějaké mezinárodní. Babičky se vztekaly, že to nejde zdrobnit, takže mu říkaly OIísek nebo Olinka. Tyhle patvary mi přijdou horší než klasický Pája nebo Kája.
Tak výživné příspěvky holky. Jsem se utvrdila v tom, že čeština dokáže zkomolit každé jméno, což se mi stejně jako autorce, vůbec nelíbí. Neskutečné.
Původně se mi líbil Kryštof a u toho snad tolik toho nejde vymyslet. Ale manželovi se nelíbí, takže jsou ve hře Adam a David. Ale když čtu Áďa, Aduš nebo Dáda, tak se mi ježí chlpy. No my ale nakonec čekáme holčičku...takže Eliška nebo Amálka, u toho snad jenom hezké zdrobněliny.
Jinak já jsem Michaela, ze Slovenska. Své jméno považuji za nádherné, ale jenom v plném tvaru. Nebo taky ... doma jsem vždy byla Miška nebo Michalka. Ale tady v ČR Míša? To se mi absolutně nelíbí, to je jak na kluka, ale nic s tím bohužel neudělám. Nebo tchýně..Michala, to taky nesnáším.
Ale udivuje tedy, že má někdo problém když je osloven jménem bez změkčení. Já naopak upřednostňuji základní tvar. Nejvíc nesympatické je mi to od cizích lidí. Klárka zůstala někde na základce.. jmenuji se Klára.
My máme Hanu a Iva (Hana a Ivo). Dceři říkáme převážně Hani, nemám ráda když jí někdo osloví Hančo, Hanko (asi se tomu nevyhneme až bude velká, ale prostě mi to k ní nejde) a synovi Ivíku. Když zlobí, tak Hanouši, Ivouši. Když se mazlíme tak Ivíčku, Ivoušku, Ivíku kiwíku, Haňulínko, Haňoušku. Venku je tak neoslovuju 😀
Každý jméno lidi zprzní, důležitý je se tomu postavit a říct jim ať to nedělají a je to ne? 🙂 Jinak já jsem Jiřina, a ve školce to bylo Jiřina-peřina, Jirko (bez ř). Nejčastější jsem Jířa, ale například třídní na střední mi neřekla jinak než Jiřko.
Máme Stelu, protože je malá,říkáme ji Stelinko, jinak žádné zkomoleniny nevím. Kluk bude Matyáš,tam bude zase Matyášek, z Matýska mám tedy osypky. Ve výběru byl Kristián a Jáchym,taky jména co se moc nekomoli,myslím.😊 Jinak já jsem Petra, všichni mi říkají Peťo,děda Petruško a naopak se mi to líbí víc, než tvrdé Petro. 😊
@mareckovamich njn tak je to o zvyku....já zase znám mrtě michael (no to je divný takle to sklonit:D), takže "míša" je pro mě jednoznačně ženská. u kluka mi to přijde naopak přiteplený:D
@frndafrrr a záleží na jméně... třeba Veroniko by mi nevadilo, je to hezký...kláro proč ne, ale Klári zní líp🙂 ale teda doufej, že to dcera uvidí stejně..páč Adino, to zní jak nadávka...:D
@normalnimatka
To je o vkusu každého, já mám prostě raději Kláro, Klári mi nevadí od nejbližších, někdy i od ostatních, ale třeba od nesympatického člověka mi to brní v uších.
Co zní líp tobě, či mně nemusí znít jinému to je jasné.
Co ti na oslovení Adino zní jako nadávka to jsem nepochopila. Oslovuji ji běžně a že bych jí nadávala mi teda nepřipadá.
Ja napríklad nerozumiem úplne tým koncovkám v češtine. Akože ženské meno sa pri oslovení atp končí na O Míšo, Kláro, Petro, no a mužské sa často končí na A Pája, Ondra ... to mi príde divné, ale je to určite len o zvyku.
Napadá mě Ester - tam se asi nedá říct jinak, než Ester, Esterko. Nebo Nina. A z klučičích možná Boris, nebo Theodor.
@slimacikmia No záleží na tvaru..To A je u zdrobnělin.. jinak převládá E a pak nějaká I a U
Petře, Pavle, Romane, Ondřeji, Marku,Radku.. Čeština je potvora. 🙂
@slimacikmia a Pája a Ondra není vlastně oslovení, to by pak bylo O- Pájo a Ondro. 😀
@frndafrrr no vidíš to... A ja to mám práve v okolí, to Pája a Ondra 🙄 ale to je ako s tými koncovkami všeobecne, či tam dať E alebo I, alebo U... Y/I - to vraj záleží na tom, či je tam skupina žien, alebo mužov, alebo zmiešaná (akože napr. Byly jsme tam) 😲 Celkom sa teším, až syn pôjde do školy a bude ma to učiť 🙂 ale možno to nevydržím a naučím sa to sama...
My máme Klárku, Magdalénu a Honzíka a spokojenost, ale myslim, že zdebilnit jde cokoliv ;)
Moje kamaradka ma holky Alex a Nico,pritel si zrejme přál kluky,říkám si chuderky holky ve skolce,škole
@versatilka Tak mě zase říkali Honzo.
Byla to asi přezdívka nebo proč,to nevím...
Byla jsem prostě Honzík...
Bože,jak já to nesnášela...
Teraz sa tu smejem, pretože presne viem, ako to zakladateľka myslí. Má to asi spojitosť aj s tým, že sme Slovenky - ja si ani po 10 rokoch neviem zvyknúť, že napr. Pája je obojpohlavné označenie 😀. Riešila som úplne to isté pred dvomi rokmi, nakoniec máme Elenu a Timeu. Samozrejme keď predstavím Timeu, je to vždy "cožééé?", ale to sa poddá 🙂. Keď chcem použiť zdrobnelinu, sú to Eli a Timi. Keď niekto skúša Timču a Elušku, zatrhnem to v zárodku 😀.
@plea Timea je ale tuším běžné jméno ve slovenském kalendáři ne?
Je nádherný,opravdu.
Tuším snad,že máte i chlapecké Timeo nebo nějak podobně...snad ještě delší...už si nevzpomenu,safra...
@bayt
@janapetrvalska mame doma lucu a zuzu🙂

@luciiinka87 My ještě říkali Andi, Ady a Ando. 🙂