Mená pre deti, z ktorých nevznikne "Pája, Kája, Mája" alebo "Davčo, Nelčo"
Dámy, prosím Vás o inšpiráciu.. máme doma 3 deti - chlapcov a čakáme 4., prekvapenie 🙂 napíšte mi prosím typ mená, ktoré podľa vás nejde žiadnym spôsobom "zdebilniť".. muž sa smeje, že to nemám riešiť ale ja keď počujem, ako niekto nazve napr. Davida "Davčo", tak má to za dotyčného "vytočí".. viem, že je to tu bežná prax, ale skúste prosím bez nejakých výchovných rád len napísať mená.. celkom ma to zaujíma.. 🙂 ďakujem 🙂
@odula meli jsme ve tride Bartolomeje a rikalo se mu Lomek (i doma), jen ucitelka AJ mu rikala Bart.
Jmeno pekne, ale bracha ma psa... Jj Bartik.
Jinak zpitvorit se da kazde jmeno a krute deti jsou jeste vynalezavejsi nez hloupe tchyne (svorky- tenhle slivensky nazev se nam strasne libi) tady pak zalezi vic na osobnosti ditete, jak s nimi zamete a vytyci si hranice.
@tynka9 Jé, tak to máme stejný výběr. U nás se to do porodu ale ještě možná změní. Měnili jsem takto těsně před odjezdem do porodnice, když mi otec volal, zda se už narodila Vladimíra Iljičovna Leninka - měli jsme vybrané jméno Lenka. On by jí byl schopen tak říkat, tak jsme to narychlo měnili.
@kaccistar No, zkomolit a znemožnit jméno jde vždycky, my jsme si prosadili KATEŘINU, to bylo řečí (budou jí říkat Kačena, Kača,atd)....no to mě zvedlo ze židle a říkám, už vidím, jak ke mě sestro přijedeš na návštěvu a budeš říkat mé narozené dcerunce Kačeno, tak proč to říkáš ????? Je to taková hanlivá nadávka, ale nikdy by mě nenapadla v souvislosti se jménem. "KAČENOU"můžeme být nazvány my všechny ženy a holky, tak kvůli tomu přece nedám úplně jiné jméno. Jelikož jsme si udělali miminko, byl to "malý zázrak", tak jsme od prvotního zjištění věřili, že je to naše Kateřinka....a povedlo se....já ji taky říkám Kateříííí, zdrobněle, ale to už je právě na výrazu a dané situaci, jak zrovna potřebuji holčičku oslovit 🙂 ........dále pro ispiraci máme doma Markétku, Jakuba a Martina. A velice se mi líbí jméno Jonáš nebo Kryštof......pěkný den Helena
😀 u nás už snad měnit nebudeme, vzhledem k termínu za 14 dni 😀 je zajímavé, že na té Bětce jsme se shodli hodně brzy a nezměnilo se to, ale kluka řešíme “do poslední chvíle” - začali jsme s Vitkem, pak bylo ještě nápadů - Martin, Stanislav, Jiří (ten teda i mě pořád trochu vede i před Václavem, ale ten se moc líbí budoucímu tatínkovi, a já proti nejsem), Ondřej... máme oba velké rodiny, které se dost vídají, tak jsme byli už maličko omezení “použitými” jmény.
@terezapetrova No presne, Max je aj pre mňa viac menej meno pre psa.. to som uviedla len ako príklad.. 😀 ja mám doma tú veľkú knihu mien a keď čítam tie domáce verzie, tak fakt - "jdu blejt velebnosti"... preto stále nemáme mená vymyslené 😀 😀
a ostatným dámam, mám radosť, že sa nám to tu tak rozprúdilo, ono je to zaujimavé čítať, s čím má kto skúsenosti. 🙂
@normalnimatka Jo? To je zajímavý 😀 Jinak já taky právě chtěla variabilní jméno, já jsem Bára a ségra Káča a vždycky se mi líbilo, jak se to dá hodně měnit a upravovat, a no problem, když se mi nějaký z těch oslovení nelíbí, prostě to dotyčnýmu řeknu a poprosím, ať mi říká jinak, nesetkala jsem se s tím, že by to byl problém. Mně třeba nesedí Barka a Baruš, řekla jsem to a vyřešeno. Stejně bych to řešila u dítěte, kdyby na dceru (Pavla) naběhla třeba učitelka v mateřské s nějakou variantou, co se mi nelíbí (žádnou teď nějak nevymyslím), prostě bych jí poprosila, že na tohle dcera neslyší, že jí tak neříkáme, a ať jí říká tak a tak. A hotovo. 😉
Mame Lindu a zatim ji tak vsichni rikaji 🙂 Linduska nebo Lindicka je rekne malokdo. Je proste Linda
Oliver, Viktor, Frederik, Samuel, Rafael
Karla, Nina, Nora, Beata, Diana, Bianka
Zdrobnis, ale (s vyjimkou kreativni tchyne ovsem 🙂) nijak nepodelas.
To uz by musel byt extra pripad, co by Nore rekl Norco 😉
@katerinahelena no presne, Kateřina je krásne, ja som teda Katarína, ale má to veľa krásnych podôb. Oficiálne Katarína je tiež prísne, ale nevadí mi to. Predstavujem sa tak. Ale čo som fakt neznášala bolo - Kačena.. to som hneď na prvú dobrú každému zarazila a nikdy sa zo mňa Kačena fakt nestala. 😀 teda nie tým oslovením z mena a snáď nie ani tou nadávkou... 😀 😀 😀
inak my sme mali u chlapca meno Marcel, ale muž ho nechcel a nakoniec som bola rada, pretože keď sa malý narodil, tak zrovna mal Marcel meniny 🙂
ako sa dá zničiť napríklad meno Anika? Napadla ma ešte Timea (ale tam už je jasná Timča ☹ ale aj Adina je zaujimavá.. ale asi zase by niekto začal asi Ája a Áďa...že?
@bzubzalka tak kamarádka má bráchu erika a všichni mu řikaj Eros:D
@kaccistar já myslím, že hodně záleží na tom, jak mu budete říkat vy 🙂 Nejmladší máme Ninu, zdrobnelina Ninka, Ninuška mi nevadí. Ale jak na ní švagrová najela s Ninouškem, tak jsem ji zrušila, protože to už není žádná zdrobnělina, ale přesně ta zkomolenina,kterou nesnáším 🤘
Jo a jak tady někdo psal, že malé děti se nikdy nepředstaví kalendářním jménem, tak bych si dovolila oponovat. Náš syn na otázku jak se jmenuje odpovídá "Adam". Jsou mu 4 a nechápu, proč by měl říkat něco jiného🤔
Taky mu ve školce říkají Adámek, to je v pohodě. Aďocha a Aďouše jsem zarazila, to jsou prostě nesmysly.
@blackhole večer mě ještě napadlo Ferdo:D nebízí se též Fredý
@normalnimatka chudák, tak bych mu v životě neřekla....
@absintka19 Hnojen je teda bezkonkurenční! Řekla bych,že u některých jmen ž tohoto seznamu už by se zdrobnělinou zas až tolik nepokazilo 😀 Hnojíku, Hnojníčku, Hnójo...Opravdu se tato jména někdy dávala?
Tak dneska článek na idnes a jména Análie a Melanomia:
Co takhle Mikulas/Mikolas? Tam se da rict maximalne tak Miky, coz mi prijde supr. Jestli by mu nekdo rikal Mikulasku nebo Mikco, tak je asi vadnej :D
@kaccistar A ještě mě zaujalo velice jméno THEODORA , jelikož naše malá princeznička má nezvyklé příjmení TYDÍROVÁ 😀 , u Theodory se dá používat jak Thea, tak Dora, Dorinka, ale Kateřinka nám byla vnuknutá a již jsme nic neřešili 😀 ......Anika se snad nedá nijak lámat a komolit a opravdu dejte na svůj instinkt, a zřejmě nepřemýšlejte za jiné......určitě vyberete správně 🙂.....
Ale myslim, ze cestina je v tomhle hodne ohebny jazyk a da se vymyslet uplny patvar snad na kazde jmeno. Mame Adelku a jsem schopna ji rict - Adel, Adisku, Adysku, Adelaj a tak dale... :D Snad kvuli me nebude mit dozivotni ujmu.
@katerinahelena Kateřina je moc hezký, ale pro rodinu, kde nemají rádi zkomoleniny je to teda past 😀 Mám švagrovou Kateřinu a můj muž (její bratr) jí nikdy jinak než Kačeno neřekne, ale pravé peklo jí nastalo s narozením naší dcery, kdy se stala "tetou Kateřinou" (není nic čím jí člověk vytočí víc 😀 😀 😀 ).
V rodině máme Františka a říkáme mu Fery. A taky máme vnučku Violu a zatím jsme jí neřekli jinak než Violko. Možná, až bude v pubertě, že třeba bude chtít být Vilí. 🙂

no my jsme tomu daly.Kdyz jsme se shodli na Markete a že se nam hodně líbí,mamka zacala vyvadět že ja mam termín 15.7 a ona svatek 13.7.Ŕíkám no a,to by byla fakt náhoda,daly jsme ji napsat na matriku pac nejsme sezdani a nehodlaly se toho jmena vzdat a naše malá Markétka se narodila ráno 13.7.,tak jsme dostavali nejen blahoprani k narození tak i svátku,asi me nebude mít ráda za to