icon

Mohu odnést miminko z porodnice pěšky v šátku?

nicolina30
20. srp 2024

Zdravím, chtěla bych se zeptat - můžu si odnést miminko z porodnice pěšky v šátku domů???

Bydlím 2 ulice pod porodnicí, auto s manželem nemáme a ani mít nebudeme.
Jediný člověk s autem je můj tatínek, ale dělá kanalizace a má dodávku určo nechci aby malej poprvé jel mezi pérama do wc :D tchýně tvrdí že jela domů sanitkou ale rodila v roce 86.
Děkuji moc za rady.

Strana
z2
eviicka
21. srp 2024

@konidana jako umím si představit nemít auto, ale ne nemít vajíčko. Co vím, tak i lidé bez auta ho mají, protože určitě se v prvním roce někdy stane, že se "něčím" autem někam jede.
Nikdo to nikomu nenařizuje, to je jasný.

ivasad.
21. srp 2024

@nicolina30 pracuju v porodnici. 🙂 Zda miminko odjede autem nebo kočárkem, či je odneseno jakkoliv jinak, to opravdu nezkoumáme, je to na každé mamince, jak se rozhodne. Pokud ti ale můžu poradit, zvol raději variantu kočárek... Při porodu je vždy nějaká krevní ztráta, při delší chůzi se ti může zamotat hlava a to může být s děťátkem v šátku nebezpečné. Tak hodně štěstí při porodu 🍀, ať jde vše hladce.

klpoiu
21. srp 2024

Pri poslednim pobytu v porodnici, byla s semnou na pokoji maminka, ktera odchazela sama a s miminkem v satku. Nemela totiz bohuzel ani doprovod. A kocarek nemela vubec porizeny. I prvni dite jen nosila.
Takze kdyz budes v poradku, klidne bez s miminkem v satku. Vždyť te nikdo nemuze nutit ho mit v sedacce ci kocarku. Tvoje miminko,tvoje volba.

miryp
21. srp 2024

Já bych se připravila na různé varianty. Můžeš být po porodu úplně ok a plná sil, pak nevidím v šátku problém, ale stejně tak můžeš mít problém po porodu udělat krok a budeš ještě ráda i za auto s péry do wc.

erchia
21. srp 2024

Nemůžu si pomoc, ale tohle je tak milá diskuze ;)
Jinak v porodnici před skoro dvěma lety taky nechtěli, abychom chodili s dětma "na volno" po chodbě a tak.
Ale při odchodu jim to bylo vcelku šumák.
Ovšem přidávám se tomu, že je fajn mít víc variant, kdyby něco 🙂

Osobně jsem byla skrz nevyspání, jak na tripu, takže i to se může stát 🙂

cilkat
21. srp 2024

@pilzzee mimo jiné se nejezdilo (nesmělo?) na oddeleni kočárkem. Takže bez vajíčka jsi nosila dítě bez ochrany na chodbě, což bylo přesně to zakázané, že.
Ale jak píšu: je to "prazazitek" - nepamatuji si ani přesně znění, ani zdroj informace a dokonce ani žádný střet okolo tohoto pravidla.

daasqua
21. srp 2024

Já bych radši brala kočárek, zvlášť pokud je to takhle kousek. U prvorozené mi trvalo velmi dlouho, než jsem se naučila vázat šátek, aby byla správně, a stejně jsem pak přesídlila na nosítko, jelikož jsem byla líná a ona netrpělivá 😀 Dolů do kočárku můžeš dát nějaké zavazadlo (závisí, jak tam máš místo, já měla hodně). Já měla sice rychlé a dobré porody (no, u první nástřih, takže to tam dole "táhlo"), ale byla jsem naprosto nevyspaná, za celé 4 dny jsem spala možná 3 hodiny celkem (děti řvaly, já musela odstříkávat, plus jsem obecně náročná na klid na spaní...), takže na delší cestu bych si moc nevěřila (spíš mi nefungoval správně mozek). Jinak u nás v porodnici bylo jedno, jak mimčo odjede, možná jsem tam šátek i viděla u jedné vícenásobné mamky.

kosi_cek
21. srp 2024

@eviicka my vajíčko na několik dětí opravdu neměli a ani nepotřebovali, děti jely poprvé autem až třeba někdy k 2. roku, jestli vůbec, navíc čím víc dětí člověk má, tím víc se vylučuje jízda autem někoho jiného, protože to auto je prostě malé 😉Ale pravda, teď vajíčko vlastním podarované, nejstarší syn auto už má, tak ten nejmladšího svezl od porodu před rokem už 2* 😄 a teď jsem využila i ve Fixbusu 😀, jinak by nás tam s nejmladším řidič ani nepustil..

j.a.n.i
21. srp 2024

@kosi_cek No, tak když to není ideální, tak to je přesně ten důvod, proč tu většina rádi ten kočárek a vázat v klidu doma... A právě protože žádný učený z nebe nespadl, tak vím, jak mizerně je to mimco při prvních pokusech navázané, ač jsem si taky myslela, jak se mi to povedlo 😁

kosi_cek
21. srp 2024

@j.a.n.i ideální nikdy nic nebude nikdy, navíc v mnohých porodnicích už působí porodní, či dětské sestry, které s vázáním člověku i pomohou! Mnohé z nich děti samy nosily 😉

veroniquecz
21. srp 2024

@kosi_cek příčí? Co se ti na tom příčí? Je to nebezpečnější forma přepravy.

kosi_cek
21. srp 2024

@veroniquecz není, za mě je nejbezpečnější do auta raději vůbec nelézt😀, no, jízdu autem fakt nemám ráda, prý nejbezpečnější je létat letadlem 😂, ale s tím bych taky měla dost problém. Každopádně mám prostě tu zkušenost, že miminka kamkoliv odložená, některá prakticky okamžitě, některá dříve či později začnou brečet, to člověka jednoduše drásá, naprosto přirozenou reakcí je vzít si miminko k sobě, dopřát mu přímý kontakt, ale co když je v autě v autosedačce? Proto se mi to příčí, že v tom případě vzít si to miminko k sobě je dost komplikované nebo nebezpečné😉

veroniquecz
21. srp 2024

@kosi_cek stačí sedět vedle něj. Z nemocnice nejdete věcnost. Žádné z mých dětí, ani dětí mých kamarádek v autosedačce neplakalo. Chce to je právě zvykat od malinka. A to mám obě děti nosene i dlouho kojene. Ale mýtus, ze sedačka je zlo je proste mimo.

kosi_cek
21. srp 2024

@veroniquecz tak jinak, pokud je s tím maminka v pohodě, tak věřím, že jí to může fungovat, ale nervozita a tak je dost nakažlivá, já s tím v pohodě třeba fakt nejsem, myslíš, že v tom případě by to u nás bylo taky v pohodě? O tom to, myslím, dost je, já jsem v pohodě, když miminko nedávám do autosedačky, nejezdím autem a tak děti jsou v pohodě, když s nimi u sebe v šátku místo toho chodím hodiny v kuse, protože někam dojít pěšky je přeci jen o dost časově náročnější, než jet autem 😉

veroniquecz
21. srp 2024

@kosi_cek tak ale to je o tom si to srovnat v hlavě. V dnešní době pokud nebydlis v dochozi vzdálenosti k rodině nebo ve velkém městě, které má super pokryti MHD, tak je auto proste nutnost. A když si to srovna v hlavě máma, tak bude v pohodě i miminko.

rebe
21. srp 2024

Nemocnice není vězení ani soud, nemá sebemenší právo ti nařizovat, jak smíš manipulovat se svým dítětem ani nic nezakazovat. Díte si můžeš odnést klidně v náručí, když budeš chtít. Což samozřejmě nejspíš chtít nebudeš, ale chápeme se 🙂 Já šátkovala už v porodinici, na první proplakané noci si nedovedu představit nic lepšího. Určitě nemůžeš jít sama, vždyť budeš mít tašku s věcma a budeš po porodu, takže kdyby nejhůř, navážeš miminko na doprovod. Ale kočárek, pokud máš, ať klidně vezme, vždycky se do něj dají naložit ty tašky 🙂

fifinka2020
22. srp 2024

@veroniquecz hele na to "chce to zvykat odmalinka" bych byla opatrná. Mala mi rvala v sedačce jak tur (a my kolikrát s ni), a to jela hned domů z porodnice...prostě každé dítě- jako ve všem- to má jinak. Určitě neplatí to, že když ho bídu zvykat, nebude to pro něj problém.

veronicka89
22. srp 2024

@nicolina30 jasne ze muzes 🙂 a holky sice pisou ze se cityöy tak a rak... ja sla ten den kdy nas pustili z porodnice normalne nakoupit a dalsi den jseme dli na dlouhou prochazku ... dole jsem byla uplne v pohode a celkove me nic nebolelo pises 2 ulice tak , to tipiju ze nepujdes nijak dlouho ;)

A jinak dite je tvoje ;) neexistuje zadny prepis - od te doby co si ho porodis jsou k nemu vsechna rozhodnuti tvoje 🙂

( jestli chceš nechces kojit / kolik / cim ...)

Me dali treba papiry na moc a kojeni a ja jim to proste nevyplnovala - pil, vykakal se , cural.... hotovo...

linusha
22. srp 2024

@nicolina30 mám procestovaný sever Vietnamu a teda ani jednou jsem tam neviděla že by novorozenec byl v šátku.
Já rodila letos v Brně a personál novorozeneckého měl problém s maminkou co si novorozeně chtěla odnést v šátku. Novorozenec nakonec odjel z porodnice v kočáře.
Upřímně já bych si dítě odvezla v kočáře a s doprovodem, já jsem třeba byla dost šitá a na šetřící dietě, takže i dost zesláblá s nižším tlakem, nedokážu si představit že bych si nesla domů miminko v šátku a k tomu měla ještě nějaké další zavazadlo.
Nikdy nevíš jak porod bude probíhat a jak na tom budeš po něm.

vendes
22. srp 2024

@linusha Personálu do toho nic není, za dítě má odpovědnost zákonný zástupce, takže by si tohle vůbec neměli dovolit. Žádné řeči typu, ale maminko, takhle vám to dítě nemůžeme propustit. Musí. Lepší dítě v šátku než dítě v nevyhovujícím vajíčku.

me_druhe_ja
22. srp 2024

@nicolina30 nikdo dopředu (bohudík asi 😀) nevíme, jak bude porod probíhat. Ať je to první nebo desátý porod. Já bych po druhém porodu klidně hned z porodního boxu vstala, capla dítě do ruky a došla domů klidně 3km. 😀 ale pak jsou porody, kdy žena skončí sešitá shora až dolů, velká ztráta krve a má problém bez opory dojít i pár kroků na WC.
Takže je možné, že dítě bezproblemu dáš do šátku a pujdes a taky je možné, že budeš ráda, když tě ty dvě ulice někdo odveze autem. 🙂

ada22
22. srp 2024

Nečetla jsem celé, u šátku bych se bála, že na to nemusíš být úplně fit, takže mít v záloze kočárek. U kočárku by mohli mít problém, že ti ho nepustí na oddělení, že tam nataháš špínu z ulice. Ale většina kočárků má sundavací korbičku, tak můžete nechat podvozek před oddělením. Tuhle jsem viděla, jak někdo nese dítě z porodnice v takovém hnízdečku, ale to mi nepřišlo úplně praktické.

j.a.n.i
22. srp 2024

@vendes No, upřímně v nevyhovujícím úvazu je to snad ještě horší, než v tom nevyhovujícím vajíčku, tam totiž bude problém jen při nehodě, s bílým úvazem určitě.

martinka0209
24. srp 2024

Přesně tak jak píšou holky, já jsem byla ráda po prvním porodu,že jsem došla do auta ,byla jsem šitá,takže spíše ať v šátku vezme manžel miminko nebo ten kočár

vendulis
26. říj 2024

@nicolina30 to jsi nějaká hippies?😀 Na krátkou vzdálenost stačí nést ve vajíčku a třeba taxíkem. Jak v šátku? to je fakt děs😀

cilkat
26. říj 2024

@vendulis proč by měla třeba na 500 m volat taxík? Co je za "hippies" schopnost ujít pár kroků pěšky?
Jako jo, naprosto chápu, že člověk netuší, jak mu po porodu bude a i ty tři dny po porodu může nemít stabilitu a zakopavat při triviální chůzi po chodníku, takže šátek nemusí být pro dítě bezpečný, ale "obvinění " z toho, že "nějaká hippies " mi přijde jako naprosto zbytečné schazovani rodičky.

jipe
26. říj 2024

@vendulis ehm, kdyz nemají auto, tak třeba nebudou pořizovat ani vajíčko.. Taxík na 2 ulice by ne ani nenapadl. Taky jsem nosila v šátku (ne z porodnice, bydlíme 30 km a po prvním porodu bych to ani fyzicky nedala) a jako hippie se fakt necítím 😅

jana_zofie
27. říj 2024

@vendulis ja ti nechtela psat, ze pouzit sarkaamus je tady nebezpecne... Ale vidis to, jo? 🙈

mari90
27. říj 2024

@nicolina30 můžeš proč by ne, já bych teda raději vzala kočárek pro případ, kdyby se mi náhodou zamotala hlava, nicméně holka co ležela semnou měla dítě v kočárku a jela domů autobusem

vendulis
27. říj 2024

@jana_zofie 😀 Já jsem si všimla divného a tvrdeho chovani nekterych jcqstnkc a to i u jinych temat, nevim, proc to delaji, nejvice jsem si vsimla, kdyz sixnejaka stezuje na situacicv manzelstvi, tak supi misto roho aby drzeli spolu a pomohli, tak ji nadavaji, ze se doma nechova dobre😀

Strana
z2