Poloha při porodu. Kdo rodil v jiné než na zádech?
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda jsou tu maminky, co rodily v jiné poloze než na zádech (v termínu a bez komplikací samozřejmě). O jakou se jednalo, jak to probíhalo a jak se na to tvářil personál nemocnice? Zjišťuji, že i když má porodnice v seznamu, že lze rodit v různých polohách závěr je vždy na zádech. Pokud ne chtějí podepsat papír na vlastní zodpovědnost, což se mi moc nepozdává. Koupila jsem si i knihu o porodu, co sepsal přímo primář nemocnice, kde bych chtěla rodit, sám tam píše o možnostech porodu v jiných polohách, ale zrovna jeho porodnice to neumožňuje jen tak a je to proti podpisu, což nechápu, pokud je to klasická poloha na čtyřech a nebo startovací. V případě neobvyklé nebo nebezpečné polohy tomu rozumím. Takže si chci udělat průzkum. Děkuji
@maaaadlaaaaa tak to nebude dula, ale tvoje blízká "kamarádka", sestra nebo já nevim co.... prostě osoba blízká. trošku kreativity🙂
@normalnimatka pouze otec nikdo jiný, ani osoba blízká není povolena v té druhé. A kdyby se něco dělo, tak samozřejmě ojedu rodit tam a peníze propadnou.
Děkuji všem za rady a sdílení zážitků asi z toho mám až moc velký strach, že se mě budou snažit odrodit oni podle sebe a nenechají mě v klidu rodit samotnou jak chci já a v klidu. 🙂 .
Rodila jsem na boku se zvednutou nohou. Sama mě tak dala porodní asistentka, aby miminko správně dorotovalo a pak už jsem jen tlačila. Porodnice Obilní trh
@normalnimatka no nevim teda, nepřišlo mi, že by s tím asistentky měly problém a doktor se ke mě teda do porodního boxu nijak nehrnul, na to že jsem tam byla 16 hodin jsem ho viděla jen 1 a to jen proto, že ho tam asistentka zavolala 😀 a já bych jim v poloze na zádech ani neodrodila teda. Jakkoli jinak, ale lehnout si na záda, to byla taková bolest, že bych trhala kachličky ze zdi.
@maaaadlaaaaa rodila jsem před pár týdny, v kleče a za hodku byl malý, skoro ctyrkilovy venku.. Nerodila bych někde kde chtějí podpis, že mě nepolozi na záda 😡😡hnus
@darinka84 Také se mi to nezdá no, ale slyšela jsem od několika žen, že porod chtějí na zádech a když ne tak podpis. Možná to byla jen nějaká blbá sestra, co to zkusila a neměli chuť se hádat.
Ja jsem necetla predchozi odpovedi.....
Ja rodila v polosedu na "koze", pa radila at jdu na zem do drepu, ale ja uz nechtěla, nemela jsem na to silu, chut..... takze nekdy je to i opacne, pa chce, rodicka ne 😀
@maaaadlaaaaa zkus pohledat v tý fb skupince, jak jsem zmiňovala. určitě najdeš nějaký sdílený zkušenosti s tý porodnice, nebo dotaz, jak to tam chodí a spoooustu odpovědí. akorát se na přijetí trochu čeká, tak snad máš ještě trochu čas.
ono je to blbý, no.. pokud nemáš partnera...:( a řekla bych, že se bojíš na místě. protože oni se snad ještě pořád většinou snažej, abys rodila ty podle nich, a ne oni podle tebe...je to celý na hlavu:( pomalu to jde kupředu, ale fakt jen pomalu. porodní násilí je na denním pořádku. a často s ním ženy souhlasej, protože to nepovažujou za násilí.
1. těhotenství s Anibalem mi nejvíc vyhovoval polosed, když šlo do finále, zkusila jsem na doporučení sestry bok a to mi vůbec nevyhovovalo. Tak jsem to dokončila v tom klasickém polosedu/pololehu, s nástřihem (jestli byl nutný nebo ne nevím, ale souhlasila jsem a žádný další problém s ním nebyl) a i trhlinkou uvnitř.
2. porod jsem kupodivu trénovala ve dřepu, tam bylo naopak finále tak rychlé, že se malý narodil na boku jen proto, že jsem na něm zrovna ležela, když to na mě přišlo, protože na žádný přesun nebyl čas. O půl kila těžší, bez poranění.
Já jsem ale typ, co tohle moc neřešil, pro mě by byla důležitá spíš ta neonatologie. A hlavně hodně dělá i psychika, tak držím palce 😉.
maaaadlaaaaa Nevím, kolik máš času do porodu, nicméně pokud máš čas, tak se připoj na fb do skupiny Podpoříte mě v osvětě. Hodně věci se tam řeší.
No jestli chceš rodit jinak než na zádech, tak se prostě vnitřně nastav tak, že když ti personál nařídí na kozu, tak to budeš ignorovat a budeš třeba v dřepu a nenecháš se rozhodit poznámkou, já jsem nestudoval 10 medicínu, abych u Vás klečel. Samozřejmě se mi to dobře radí po netu, ale v reálu je těžší nepodlehnout rozkazu, obzlášť pokud nemáš sebou oporu. Pokud partner není možný, volila bych vlastní prodní asistentku se kterou jsem na jedné vlně. Pokud se bojíš toho, že ti vnutí něco, co není ok, tak si porod nahrávej. Sestav si kvalitní porodní přání a vem si do porodnice více kopií, jedna se založí do karty a další nech někde volně ležet.
Jinak známá měla porodní plán a oni, že jí ho takhle vzít nemůžou a zkoušeli na ní, že má podepsat nějaký jejich souhlas. To odmítla, porodila, tak jak chtěla, vše ok, rychlý porod, kontrakce prodýchala, bez nástřihu a vyvolávání. Až bylo po všem a bylo vše ok, tak jim to podepsala, neboť lejstro vládne světem.
A rodící žena nemůže nic podepisovat, takže pokud máš rozjetý porod, nic nepodepisuj, ignoruj to.
Chce to kvalitní výběr porodnice, kde jsou skutečně friendly k rodičkám a ne jen na papíře, budeš klidnější a tím pádem budeš mít větší šanci, že to dopadne, jak chceš ty.
@levandule_k Děkuji za reakci. Čekám na schválení do skupiny a času mám ještě dost. Čeká mě to v březnu 🙂
@maaaadlaaaaa V podrepu. Pak mi pomohla PA na bok, kvůli dorotovani. To byla chvilicka. Syn se narodil sám, aniž bych tlačila.
Rodila jsem dvakrat v HB, poprve "po jejich", na zadech a s nastrihem, podruhe uz jsem vedela, ze na krovky mne uz v zadnem pripade nedostanou. Mela jsem v planu polohu na porodni stolicce, rekla jsem si o ni hned na prijmu, ale nestihli mi ji ani najit, jaky to byl fofr 😉. Sotva jsem se stihla ve stoje chytit rukama tech ok na opreni nohou u klasicke kozy, uz jsem stihla jen zarvat, "strihnete to", protoze jsem citila, jak se trham (samozrejme v miste minuleho nastrihu), a mimino bylo venku 😉. Doktorka pode mne jen stihla hodit prosteradlo a zezadu chytla maleho. Parada to byla, vsem doporucuju vyhnout se lehu a nechat pracovat gravitaci...
@maaaadlaaaaa ahoj, rodila jsem na boku a závěr na čtyřech. Poslední chvilky byla pro mě ulevoval poloha na boku, tak mě v ní PA nechala a tak nějak vše nechávala na mě a doktor jen stál a nezasahoval, porod byl bez komplikací.
@levandule_k no mě se to zdá divné podepisovat něco, když žena rodí. Po mě taky chtěli podepisovat, že souhlasím s císařem, já tou dobou kontrakce po minutě, ale malá nebyla sestoupená v pánvi, takže tlačit se nedalo, ozvy klesaly, já jsem ani nevěla jak se jmenuju a oni mi drželi u hlavy papír a tužku. Jsem si absolutně neuměla představit, že vezmu tužku do ruky a budu něco podepisovat ... Si tak teď říkám, że to by si vlastně mohli v takové chvíli nechat podepsat naprosto cokoli
@levandule_k no mě se to zdá divné podepisovat něco, když žena rodí. Po mě taky chtěli podepisovat, že souhlasím s císařem, já tou dobou kontrakce po minutě, ale malá nebyla sestoupená v pánvi, takže tlačit se nedalo, ozvy klesaly, já jsem ani nevěla jak se jmenuju a oni mi drželi u hlavy papír a tužku. Jsem si absolutně neuměla představit, že vezmu tužku do ruky a budu něco podepisovat ... Si tak teď říkám, że to by si vlastně mohli v takové chvíli nechat podepsat naprosto cokoli
To je divne, radsi bych se teda podivala po jine porodnici. Ja rodila na boku a pomohla mi tam sama porodni asistentka, me by to v te chvili ani nenapadlo.
Pred porodem jsem planovala rodit v nektere ze svislych poloh, idealne v kleku. Ale kdyz prislo na vec, bylo mi nejlip na zadech
@cherie24 nj oni se tím podpisem právně kryjí.
Já osobně pokud bych měla normální průběh těhotenství a měla si zvolit porodnici, kde není neonatologie, ale jsou nakloněni k přirozenému porodu nebo, kde je neonatologie, ale nemůžu si svobodně zvolit polohu na závěr, tak volím tu, kde si můžu svobodně zvolit polohu, i když tam není neonatologie.

@ondul jo to si říkám taky, že jim kdyžtak budu dřepět na tom lůžku a držet se madel na nohy 😀