Porodní přání. Kdo si psal?

2. zář 2022

Ahoj, psala jste si některá porodní přání? Co jste si do něj psali a jak jste to pak v porodnici dali? Rovnou při příjezdu, na čekačkách a nebo až na porodním sále?

limali
2. zář 2022

Písala som si to, čo si prajem 😁 myslím že každého individuálna vec. Trebárs to, že tam chcem partnera a dulu, bonding, polohovanie pri pôrode…s tým by určite poradila PA. Podpísanú kópiu som odovzdala pri registrácii v 36tt a potom mali ďalšiu kópiu medzi papiermi pri prijme. S Dr sme sa dohodli že každé prianie bude zachované vramci možností a zdravia mňa a miminka.

martiniquest
2. zář 2022

Ano, psala. Odevzdala jsem jej na prvni kontrole v porodnici. Co jsem tam psala popisovat nebudu. Proste jsem popsala sva prani a ta jsou individuální.

martinka_33
2. zář 2022

Napiš v bodech co si u porodu přeješ a co ne. Každá máme jiná přání, já tam mimo jiné měla, že nechci, aby mi někdo psal na mimino a už vubec ne číslo porodu (v nejbližší porodnici to toho času dělali), pak třeba, že nechci, aby mi sdělili pohlaví miminka, že to chci zjistit sama 😀 A že injekce a jakékoliv jehly mi můžoj píchnout jen v případě, že bych bez toho umřela já nebo mimino 😀 No jsem ráda, že se svými požadavky jsem v porodnici rodit nemusela.

rebe
2. zář 2022

Ahoj, měla jsem ho poměrně podrobný, odkazovala jem na něj i v informovaných souhalech, které jsem zásadně proškrtávala. Popsala jsem tam celý porod i pobyt na šestinedělí, co chci a co nechci. Odevzdávala jsem ho při příjmu a zdůrazňovala požadave, aby byl součástí mé zdravotní dokumentace. Důležité m přijde také podrobně o svých přáních instruovat doprovod, aby na jejich dodržení dohlédl.

ekou
3. zář 2022

Ne, jen jsem si prala co nejrychlelsi porod a to mi PA jaksi kouzelnym proutkem nevycarovala :D

michaela666
3. zář 2022

Ano, psala. Konzultovala ho se mnou sestra na první kontrole v porodnici. Některé body nemohli splnit, ale s většinou nebyl problém protože je dělají běžně ( bonding+ u SC bonding s tatínkem, všechna vyšetření v přítomnosti matky, polohování při vypuzovací fázi, nedokrmují bez souhlasu,...)
Důležité mi přišlo, aby PP manžel znal a věděl proč to chci/ nechci zrovna takhle. PA byla úžasná a i během porodu, kdy já se soustředila na sebe, komunikovala o mých přáních s manželem. Pamatuju si moment, kdy bylo nutné jeden bod "porušit" a než ho provedla očním kontaktem se ptala manžela na souhlas.

me_druhe_ja
3. zář 2022

Moc tohle sepisování přání nechápu. Každej porod je jinej a nikdy dopředu nemůžeme vědět, jak se to bude vyvíjet a co bude potřeba. Jinak snad v každé normální porodnici a při normálním průběhu porodu se ženou vždy zkonzultuji, jestli dát něco na bolest nebo ne, v jaké poloze jí to zrovna vyhovuje atp. To snad nemusí psát. Nehledě na to, že nikdo dopředu neví, co zrovna bude nejlepší a bude ženě vyhovovat.

michaela666
3. zář 2022

@me_druhe_ja Já to brala tak, že pokud bude porod bez komplikací chtěla bych, aby se dodrželi určité body, které jsou pro mě důležité - manžel celou dobu se mnou, bez rutinního nástřihu, bez urychlování jen protože někomu končí směna a chce mít klid, ... A pak jsem tam měla, že v případě problému, chci aby o všem informovali doprovod a ten byl pokud možno s miminkem po porodu. Psala jsem, že nejsem porodník, takže při komplikacích věřím jejich odborným znalostem a striktně na PP netrvám. Ona akutní sekce bez medikace jde těžko.

Co znám z okolí, tak bonding, změnu polohy, a informovanost během porodu některé porodnice jako běžnou záležitost neberou. ☹️ Sestřenice rodila a nikdo jí během 16 hodin neřekl skoro nic. Jen nepříjemná PA, které byla vyloženě na obtíž, když se na cokoliv zeptala.

nita1984
3. zář 2022

Ano, měla ho s sebou Dula a vše řešila za mě. Nejlepší rozhodnutí mého života

nita1984
3. zář 2022

@me_druhe_ja kdyby si zažila to, co ja. Pochopila bys 😉

michaela666
3. zář 2022

@me_druhe_ja Už jsem slyšela i o notářsky ověřené PP, který porodnice nemohla dodržet kvůli zdraví matky. Odcházela se slovy, že je bude žalovat. 😃

drep
3. zář 2022

@michaela666 by ses divila. V učebnicích se píše o sekci v lokální anestezii za vydatného psychického podporování rodičky. To si fakt neumím představit ani v noční můře.

michaela666
3. zář 2022

@drep To si nechci ani představovat. Ve chvíli kdy jde o vteřiny a personál se musí maximálně soustředit. Fakt potřebují řešit matku, co má v PP důrazně napsáno bez medikace a přes to nejede vlak.

drep
3. zář 2022

@michaela666 ne, to je myšleno spíš pro situace, kdy není čas a nejde to jinak. Asi je to myšleno bez anesteziologa? Nebo když nejde zaintubovat? Nevím, nechci pátrat, nechci si to představovat. Ale četla jsem to.

drep
3. zář 2022

@michaela666 hele a teda ještě mimochodem, dokud není na světě, tak primární je matka. Takže pokud matka odmítne sekci, tak na to má právo. I za cenu, že dítě umře.

nita1984
3. zář 2022

@drep ja měla akutní sekci v epiduralu. A jsem rada za to, ze mi v tomhle porodnice a primář anesteziologie vyšli vstříc. Měla jsem to v DVP. Preferencí epiduralu před plnou narkozou. U akutní sekce je obvyklá plna, díky mému praní mi vyšlo vstříc. Jsem rada, ze jsem ho měla

drep
3. zář 2022

@nita1984 při akutní sekci se vždycky preferuje spinální, to je volba č. 1 na akutní i plánovanou sekci. Celková má své místo v situaci, kdy na spinál už opravdu není čas (protože spinál trvá alespoň 5 minut, celková ve velkém spěchu 4hluboké nádechy, zapláchnutí medikace a intubacec to jde do minuty), pokud selže spinál anebo pokud spinál žena odmítne. Akutní sekce v epidurálu je trochu anesteziologický oxymoron (protože za a epidurál prostě pícháš dýl než spinál tím, že tam zavádíš ten katétr ale hlavně za b, i pokud jej má žena již zavedený, tak než uděláš takové znecitlivění, aby se dalo operovat, tak to trvá min. 10 minut). Jestli někde opravdu u akutní sekce preferují celkovou, tak to tristní, protože je pro pacientku i pro dítě rizikovější.

elesse
3. zář 2022

Vybrala jsem si porodnici, kde je spousta věcí už běžná, stejně jako jsem si vybrala porodní asistenci, která ví, co chci a co ne. K prvnímu porodu jsem i dostala nemocniční formulář přání, kde bylo prakticky všechno podstatné. K druhému porodu už ani nic vyplňovat nebudu, stejně se mě minule případně doptávala. A zpětně můžu říct, že k druhému porodu přistupuju s mnohem větším respektem ke svému tělu a i samotné situaci, protože ač byl první porod úplně v pohodě, pochopila jsem, že v dané situaci jsem to potřebovala jinak než jsem si předem myslela...

nita1984
3. zář 2022

@drep mluvím z osobní zkušenosti. Nic víc, nic méně.

aarriel
3. zář 2022

Nepsala, duverovala jsem svemu gynekologovi, ktery me rodil. A i tak jsem mela porod v pohode a vzpominam na nej jen v dobrym ♥️

rebe
3. zář 2022

@me_druhe_ja Měla jsem v plánu pokryté všechny eventuality, které mohou nastat, včetně narkozy a císařského řezu. Jsou prostě věci, na kterých jsem trvala v jakékoli situaci a které jsem nechtěla za žádnou cenu. A hlavně jsem právě nechtěla v průběhu porodu s personálem něco probírat a konzultovat. Chtěla jsem se soustředit výhradně na porod, proto bylo vše sepsáno předem, aby se nepotřebovali na nic ptát.

ivis_b
3. zář 2022

U druhého dítěte jsem si napsala. Já nechtěla nic netypického, plně důvěřuju lékařům a jsem šťastná, že jsem mohla rodit v porodnici a ne někde na seníku. Ale jsou věci, které jsou dneska běžně na výběr, takže jsem tam psala svoje preference. Že chci aby muž přestřihl šňůru, že chci zkusit jinou polohu než v křesle, že chci nechat dotepat pupečník, že chci bonding a měření dítěte až později a že po předchozí zkušenosti, kdy jsem měla ošklivý nepostupující porod, který sice nakonec dobře dopadl, ale syn byl úplně fialový, se zlomenou kostí a já polomrtvá, tak jsem psala, že bych se ráda vyhnula oxytocinu a v případě nepostupujícího porodu ať mě raději říznou. V porodnici jsem to odevzdala na příjmu, nikdo s tím neměl problém. Byla jsem tam 30 hodin, než jsem porodila, vystřídaly se na mě 4 směny a všechny PA, co za mnou chodily, s tím byly seznámené. Jen sestra z dětského, co přiběhla až na finále, to evidentně nečetla, protože mi malou po chvilce omyla a oblíkla. Manžel jako strážce mého porodního přání nezafungoval 😀 Ale malá stejně musela na chvíli do inkubátoru, takže by mi ji odnesli tak jako tak.
Takže za mě jo, proč ne, když to nezasahuje do kompetencí lékaře. A samozřejmě jsem počítala s tím, že když vše nepůjde hladce, tak prostě rozhodne doktor a já budu vděčná, že to s dítěteme přežijeme ve zdraví. V tu chvíli by mi fakt bylo buřť, že jestli mi dítě popíšou nebo ne.

lenerka1
3. zář 2022

Měla jsem u všech tří, v dnešní době, kdy existují varianty, mi to přijde jak pro ženu, tak pro personál lepší. Pomáhá to vyhnout se nedorozuměním. Třetí byl takový fofr, že jsem plán nestihla vytáhnout, a událo se pár věcí, které ve stejné porodnici ale s plánem neudělali.

bereni
5. lis 2022

@me_druhe_ja Nemyslim si. Ex tehdy neprestrihl pupecni snuru a jelikoz to vse bylo rychle, ani jsme nestihli reagovat a strihli ji sami, pry jsem to nemela v porodnim planu/prani, ze chci aby strihal tatinek💁‍♀️. Ted mam plan o 6 bodech, pro nekoho “bezne” body, ale jsou to veci na kterych trvam (nechci studenty u porodu, chci aby pupecnik strihal manzel, nechci napichovat prevenivne zilu kanylou, chci vedet o nastrihu, kdyz bude potreba, chci bonding, v pripade sekce bonding manzela…). Treba bonding tehdy byl “zabaleny umyty kojenec”. Takze ne, fakt to neni automaticky a staci kdyz i v te “normalni” porodnici potkas nekoho kdo je asi otraveny praci a je to.

daasqua
5. lis 2022

Ne, přišlo mi to nakonec zbytečné, ještě v bolestech řešit, že mám někde nějaký papír a komu ho dávat. Doktoři byli super, vše stejně bylo tak, jak jsem si přála (bonding, dotepání, bez zbytečných zásahů, soukromí...). Není nic, na co bych si stěžovala, porody byly rychlé a bez problémů, doktoři skvělí. Věci, co jsem chtěla, byla u nich samozřejmost.

veroniquecz
5. lis 2022

Ano, měla. Konzultovala jsem ho předem s vedoucí porodních asistentek. Byl pak založený v dokumentaci. A věděly o něm jak na porodnim sále, tak na sestinedeli.

veru181
5. lis 2022

Chtěla jsem si sepsat, ale syn se narodil dřív a nestihla jsem to 🙂 Ale měla jsem vybranou porodnici, ve které většina mých přání je běžný postup.

muhehehe
5. lis 2022

Ne, nepřipadá mi to nutné, však pusu člověk má, i když rodí. V jaké chci rodit poloze, to si normálně řeknu na místě a snad není důvod aby do toho někdo kecal; jestli chci nebo nechci něco na bolest, to taky řeknu mezi dvěřma. Všechno ostatní se řeší za pochodu a za pochodu je možné se k tomu normálně vyjádřit. ,,Nepostupuje to, tak zkusíme prasknout vodu". ,,Ne, díky, ještě to nechme tak.". To nejsou žádné vyčerpávající debaty.... 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru