Přirozený porod nebo císařský řez?
Ahojte, mám takový menší námět k diskuzi, zajímaly by mě názory Vás ostatních, hlavně těch, které mají už porod za sebou. Mně se to pomalu blíží a přemýšlím, jestli rodit přirozeně nebo si říct o císařský řez. (Podotýkám, že zatím nevím o žádném důvodu, proč by byl CS nutný nebo doporučený). Proč o tom vůbec přemýšlím - CS mi přijde bezpečnější pro dítě, přirozený porod může mít zcela neočekávaný průběh a komplikace můžou vést k postižení. U plánovaného CS si myslím, že jsou tato rizika menší. Nakonec i pro ženu je kolikrát rekonvalescence z CS rychlejší a lepší. Na druhou stranu - to prostě není přirozené :D a mohou nastat jiné (ale podle mě méně závažné) problémy např. s kojením. Rozhodovaly jste se některá takto nebo CS prostě jen v případě nutnosti? Díky za názory 🙂
Rodila jsem 25 dnů před termínem,porod vyvolávaný oxytocinem a když jsem po 3 hodinách byla při silných kontrakcích otevřená na skoro 9 cm, tak akutní císař pod celkovou narkózou, dren v břiše jsem potom měla. Malého jsem ze zdravotních důvodů nekojila, ale chtěla jsem .Malého dali na 4 dny do inkubátoru při váze 2660g do 5 patra na intermediál a mne na gynekologii do 3 patra. 1 den jsem ho prakticky skoro neviděla jen 2krát, další den tak 3-4 za den a záviselo to na tom, jestli mne tam doprovodí sestra, nebo sanitářka. Třetí den jsem cupitala sama,tak často, jak jsem dokázala. Jednou mi sestra řekla,že je malý ze mne unavený a že mám jít dolů na pokoj. Silné bolesti až do 3 dne tlumené léky, po kterých jsem byla oblblá a motala se mi hlava. U malého jsem se nastálo ocitla až 6 den. Chudák malý. Pokud bych měla rodit znova, tak rozhodně PŘIROZENĚ, abych mohla mít dítě hned u sebe,co nejdříve kojit, nebyla oblblá léky a mohla co nejdříve normálně fungovat.
@pisisvori No tak netvrdila jsem, že dítě po císaři nemá žádnou imunitu, ale přirozeným porodem prostě získá víc. To je vědecky dokázáno, existuje na to mnoho odborných článků, ale myslím, že pokud by Vás to jen trochu zajímalo, tak si to snadno dohledáte. Větší problém vnímám v tom, že Vy jste po císaři, Vaše dcera náhodou půjde taky a už se z té Vaší linie začíná vytrácet ta genetická informace o přirozeném porodu a do pátého kolene už ženy nebudou schopny rodit normálně i kdyby si to sebevíc přály. Je to důsledek evoluce, kdy se přestane předávat informace, protože již není třeba a schopnost ženy rodit se vytratí.
@pavses tak pravda je takova ze přirozeným porodem dite získává hlavne přirozenou mikroflóru tim ze jde přes mikrofloru vaginy . Je to zajimavé ale je to tak . SPis jde o tom ze dite ktere je CS ma větší sklony ke kolikam protoze ve střevech jim ta mikroflóra proste chybi . Ale
Co se týká všeobecné imunity tak bych to neviděla tak tragicky jak píšete . Jsem zdravotnik takže vycházím se studii a hlavne z praxe . Jak vlastní tak z pracovní . Moje holka je CS ac jsem chtela přirozený porod a tuk tuk nebyla nemocna (16mes) ja i bratr jsme narozeni přirozene a porad na hromadě . Jakoze js mela v 6 mes první atb.
No tak ja prvni miminko rodila "přirozeně", ale šlo o vyvolavany porod a teď čekáme druhé a hooodne resim CS protože druhy vyvolavany porod opravdu netuším jestli bych zvládla, i psychicky. Prvního syna jsem rodila den a půl, měla jsem křížové bolesti, bez epiduralu bych to nedala. Malý měl po porodu nespecifickou infekci a tak mi ho stejne vzali (doted si trochu myslim, ze kdyby ho behem chvile vytahli pri CS tak nemá infekci a ATB), me se po porodu udělali hematomy a hodně jsem krvacela, takže me stejně uspali a prováděli revizi a následně se mi špatně zavinovala deloha, takže jsem musela dostat injekci. Malého jsem viděla az 3 den, celou dobu s nim byl manžel. Kojení u nás bylo také dosti problematické a zdravotně jsem se cítila špatně ještě cca 5 měsíců po porodu, ale co se týče zhojeni nastrihu apod. tak to šlo dobře. Teď pořád zvažuji, co bude u druhého porodu. Vím, že pokud by jste měla třeba doporučení psychologa pro panicky strach z přirozeného porodu, tak lze řešit CS. Jen ja se taky bojím následného hojení po CS, proto váhám.
@mialagia Tak cévka mě bavila, nevím, nějak mi přišlo fajn, že nemusím chodit čůrat 😂 S tím drenem opravdu netuším, ale měly jsme to tam všechny a nevím jestli jsme všechny byly po akutním, to by mohl tady nějaký ten zdravotník objasnit 😀 Jo a kanyla to je taky moc super, píchala mi ji sestra na chodbě mezi dveřma, protože porodnice praskala ve švech, poprvé se netrefila a podruhé tak, že to byla šíleně bolest a úplně mi znecitlivěla ruka, když jsem jí to řekla, tak mi oznámila, že němá čas to předělávat, že mi musí rychle udělat zátěžový test, kdy do mě místo 30 minut, hodinu a půl prali oxytocin, protože na mě zapomněli. Na JIPce mi pak naštěstí super hodná sestřička tu kanylu vyndala dřív než měla a nadávala, který blbec mi to píchnul. To místo mě nekecám bolelo ještě měsíc po porodu. Ne opravdu, mít možnost přijít, odžít si bolesti a porodit, ok, ale představa, že bych měla zažít něco podobného, jako při tomhle porodu mě silně odrazuje od toho mít další dítě. A to fakt nejsem cíťa ani kňoura 😝
@sikope Ahoj, rodila jsem dvakrat přirozeně a nemenila bych. Je fakt, ze jsem mela rychle a bezproblémové porody, ale byly to pro me i manžela jedny z nejkrásnějších zážitků v životě. Nebyla jsem ani jednou nastrizena, nemela jsem zadne leky na tiseni bolesti, u prvniho jsem mela jen tri stehy, jinak zadne zraneni. Po porodu jsem se krasne rozkojila. Proč si myslíš, ze je císař bezpečnější? Hojení je urcite horsi po cisari, kojení take bývá komplikovanější. Navíc jsem slyšela i názor psychologů, kteří tvrdí, ze lide po cisari mají pak v životě vetsi psychické problémy. Mimco samo pozná, kdy nadešel jeho čas, a porod si spustí. Já bych se dobrovolně nechtěla ochudit o porod. Samozřejmě pokud je k tomu důvod, tak je císař skvělá věc, která zachraňuje maminky i miminka. Ale jinak mi to přijde jako velká škoda. Držím palce a preju hlavne zdravé a spokojené miminko.
@snowfleik mno tak to je masakr uups😨a kde jsi rodila pokud se můžu zeptat?kanilu mi píchly už na rizikovým kde vyvolávali porod a taky blbě..tak pak znovu..to by bylo fajn kdyby nám to tu nějaký ten zdravotník objasnil..s tim drenem..🙂fakt divný..rodila jsem v Praze v Podolí a žádný dreny..
@mialagia Na Bulovce, a zdaleka to nebylo všechno, co jsem tam ten den zažila, přišla jsem tam totiž v 9 ráno do poradny s kontrakcemi po 5 minutách a CS jsem měla v 9 večer 😝, ale asi jsem měla fakt smůlu na nějaké erupce na slunci, protože jinak si to tam všichni chválí 😒 Ták a teď mě zajímá ten dren 😂
@sikope necetla jsem celou diskuzi,ale asi takto.V pripade,ze neni duvod (nemoci,rizika nebo velke dite,obvykle nad 4kg odhadovane vahy,spatne odezvy a pod.),tak si neumim predstavit,ze ti na zaklade jen tve zadosti nekde cs udelaji.
Podle toho,jak se vse bude vyvijet se uvidi,zda budes rodit prirozene nebo budou muset udelat akutneho cisare - celkove a nebo spinal.A pak nastane situace,kdy obvykle na vyber mit nebudes.Znam hodn pripadu,kdy to zacalo prirozene a po x-hodinach skoncilo cs. V solidni porodnici se vzdy snazi,aby zena rodila prirozene,pokud mozno.V pripade,ze je duvod k cisari,davaji obcas na vyber,pokud to jde,zda spinal nebo celkova.Vetsina holek sla do spinalu.
@sikope četla jsem jen Tvůj úvodní příspěvek.. každopádně nevím, jestli si můžeš o cs zažádat.. záleží, koho chytneš,asi.. každopádně já měla před porodem stejné myšlenky jako Ty. Mým dvěma kamarádkám křísili děti a to mě strašně vyděsilo. Nejdřív, že budou rodit přirozeně a pak děti na tom byly zle. Udělali akutní řez a tím děti zachránili. Díky tomuhle jsem se fakt přirozeného porodu bála. Nejvíc jsem se bála, že budu x hodin mít kontrakce a pak mi udělají cs a ještě mi dítě budou křísit, v lepším případě (mám bujnou fantazii bohužel). No a každopádně tři týdny před termínem mi praskla voda. Najednou nebyl čas přemýšlet,co s tím, ale už jsem doufala, že to bude brzy za mnou a že to oba zvládneme. Měla jsme ale vysoký tlak, tak za mnou přišli, jestli souhlasím s cs. Samozřejmě že jsem souhlasila. Bála jsem se o dítě. Nechala jsem se uspat lokálně, tak jsem si celou tu hrůzu prožila v přímém přenosu a musím říct, že to nebylo nijak hrozné. Rekonvalescence pak taky dobrá. Nejhorší byly drény v břiše a jejich vyndání z celého porodu. Za mě cs doporučuju, jen teda nevím, jestli se o něj může zažádat (pochybuju) a druhá věc.. je to prostě operace. Pak tři měsíce máš omezení. Po normálním porodu tahle omezení nemáš. I o tom svědčí, že normální porod je lepší. Ale chápu,že se bojíš. Taky jsem se bála.
Každopádně,kdybys chtěla vědět cokoliv o cs, napiš mi do interní pošty.. pokud budu vědět,odpovím. Držím ti palce, zvládneš to,neboj 🙂
Ja jsem pro vaginální porod, nikdy jsem ani nad CS neuvažovala. Rodit je přirozené jak pro matku tak i dítě. První kontakt je velmi důležitý. Doporučuji ti kninu Aby porod nebolel.
Soudě dle dotazu, tazatelka netuší, co je porod přirozený bez větších zásahů dr a co CS. Stejně mi přijde podivné podceňovani vlastních schopností porodit, zcela zjevné prehlizeni důležitosti kojeni atd. Rekonvalescence že je rychlejší po CS? Za mne rodit co nejprirozeneji. Nemám co dodat. Více si nastudovat výhody přirozeného porodu a důvěřovat sama sobě. Jak se jednou do těla rizne, tak už je to nevratné včetně následků.
Mam za sebou druhy porodu a jsem pro prirozeny, jednoznacne... ta bolest a bezmoc po cisari byla hrozna, to se vubec neda s prirozenym srovnat.... take mas nadozivoti prevys kuze na brichu... a cs je operace jako kazda jina a ma sve riziko...
No já rodila 12 hodin přirozeně a až byl malej na pokraji sil, tak jsem šla na akutní císař...... Za mě byl císař v pohodě - břicho mě bolelo jen první den po operaci, pak už se to dalo 🙂 Takže já nezatracuju ani císaře. Teď jsem znovu těhotná tak uvidím jak to dopadne tentokrát 🙂
Ja zakladatelku chapu. Taky jsem se nebala bolesti, ale hrozne jsem se bala o miminko. Ne vzdy to zvladne, nekdy jej musi tahat zvonem, nebo krisit, zlomi si u porodu klicni kost, zustane chvili bez kysliku, apod. Z toho a nasledku jsem mela veliky strach, protoze se to proste stava. U CS maji rutinni postup, kdy mimco raz dva vyjmou a rozhodne se nekde nezasekne a neuvizne. Prirozeny porod je urcite ta nejspravnejsi varianta, ale je neuveritelne nevyzpytatelneho prubehu, v kazde vterine se muze neco zvrtnout a v dnesni dobe jsme jiz malo nauceni poslouchat vlastni telo a spise verime autoritam a lekarum, tudiz chapu, proc se CS zda byt bezpecnejsi, i kdyz je to velka brisni operace.
@elinkal Taky to chápu, myslím, že každý se asi bojí. Ale je rozdíl mít z porodu respekt nebo být strachem úplně paralyzovaná. Podle mě ten strach hodně taky pramení z toho, jak některé ženské dokážou svůj porod barvitě vylíčit se všemi detaily. A co si budeme povídat, to žádné nastávající mamince na klidu zrovna moc nepřidá...
@elinkal Co má tahání zvonem, lámání klíční kosti atd. s přirozeným porodem? Rodila jsem dvakrát a paradoxně největší paseku dělali doktoři a jejich zásahy. Následky to jsou, ale způsobuje je zdravotnický personál, který není schopen ženu podpořit v přirozeném porodu a mateřství. Ženu před porodem i při porodu jenom zastrašuje, kárá, nařizuje, nenabídne jí nic krom své rutiny. Podobně oddělení šestinedělí, úplně jsem zírala, jak mohou být lékaři a sestry omezení, hloupí a nedovzdělaní. Osobně bych neměla obavy z porodu jako takového, ale z pracoviště a personálu, kde se rodí. Zjistila bych si co nejvíce právě o nich a sebe co nejvíce připravila na porod, sesumírovala bych si v hlavě to, jak to chci, jak chci dítě přivítat. Některé ženy např. popisují, že jim pomaleji naskočil ten láskyplný cit k miminku, když ho po CS několik hodin nebo dní neviděly (nebo viděly na několik vteřin), kojení se taky může zkomplikovat, málokterá porodnice Vám bude nosit dítě na nakojení, dítě by se mělo kojit hned od narození podle jeho potřeb a požádání, ne až druhý nebo třetí den, většina porodnic dokrmuje uměle, takže přinešené dítě ani nechce jíst, "spokojeně" spí bez potřeby matky. Pokud by nebylo nutné, zkrátka bych do CS dobrovolně nešla.
@anaema Tak já teda i u císaře musím říct, že oddělení šestinedělí bylo suprový. Fikli mě před půlnocí v celkové anestezii a malého mi donesli hned v 5 hodin ráno aby se přisál. Chudák na mě koukal, že neví co dělat 😀 Ale v 8 se pak krásně přisál. A nosili mi ho každé 3 hodinky na nakojení 36 hodin po porodu. Pak už mi ho nechali a byli jsme jen spolu. Takže otázkou je fakt v jaké porodnici rodíš. Já v té naší neměla nejmenší problém 🙂 Sami i na kurzu říkali, že nedokrmují - že miminko i přes císař dokáže čerpat ze svých zásob docela dlouho a nepotřebuje příkrmy a že se snaží dodržet, že přednější je kojení. A jak říkali, tak se i dělo.
Syn mě naštíplou klíční kost taky, a dr se mi pak omlouvaly, že mě měly vzít na CS, protože by ten důvod pro to byl. Takže na sále trošku vzrůšo, když prvně vykoukla dlaň místo hlavy, protože si malý prostě vedle hlavy procpal ruku a dokola to lemovaly pupečníky. Na štěstí to dopadlo výborně (2 stehny vnější a 2 vnitřní, za 2 týdny jsem byla v cajku). Nicméně, kdybych hysterčila, nadávala a nespolupracovala, tak bůhví jak by to skončilo. A to měl ještě malý smolku v puse při porodu.
Pokud chceš porod přirozený, jak ty popisuješ, tak ti radím zajít do lesa k pařezu. Tak porodila naše sousedka všechny 3 děti, manžel podvázal pupečník a šli domů. S odmítavým a negativním přístupem si jen uděláš špatnou pověst a budeš mít horor po celé době porodní.
@sikope Já jsem zastánkyně sekcí na přání. Oficiálně u nás nic takového není možné, což mi přijde jako škoda. Alternativním porodům se pomalu vychází vstříc, ale sekce jsou pořád vedené jen jako postup, ke kterému musí být medicínský důvod. Jistě, ty důvody jsou v každé porodnici jinak závažné, ale "jen tak" a na přání ji nikomu neudělají. Souhlasím s tebou, že mi taky přijde, že sekce je méně rizikovou pro dítě a její průběh je předem daný včetně délky trvání zákroku. Samozřejmě komplikace jsou možné vždy, ale v tom si jistě s vaginálním porodem nezadá. Kojení není vůbec závislé na vedení porodu - je spousta žen, které rodily klasicky a nerozkojily se a naopak většina žen po sekci kojí bez problémů.
Nicméně tohle téma je opět jen píchnutí do vosího hnízda a i když jsem předešlé příspěvky v tomto vlákně nečetla, jistě se i zde vyrojí spousta fanatiček, které by nejraději rodily doma, protože to je přece strašně přirozené a bez rizika a dětem narozeným císařem budou prorokovat doživotní nedozírné následky...

Tomu s tou imunitou neverim. Mne mamka porodila prirozene a byla jsem od malicka porad na hromade. Celou prvni tridu jsem promarodila. Anginy, chripky, chytla jsem vse. Bratr je rozen CS a mel snad jen nestovice, obcas mini rymicku.