icon

Přítel v sanitce. Může jet se mnou, když budu rodit?

veronika1945
24. led 2021

Ahoj, chtěla bych se zeptat, když pro mě přijede sanitka když budu rodit, může semnou přítel do sanitky nebo musí taxíkem? Děkuju za odpovědi

Strana
z7
95newmommy2020
24. led 2021

Je to osoba blízká mas na nej pravo kdekoliv a kdykoliv u čehokoliv. Já jsem teda rodila únor 20 takže ještě před covidem ale manžel byl proste u všeho i když ho vyhazovali. Tak chtěl vše písemně s razítkem i podpisem a najednou všechno mohlo jít. ;)

jakreb
24. led 2021

@95newmommy2020 Odkiaľ ho vyhadzovali? Zo sanitky?

michaela666
24. led 2021

Nečetla jsem všechny komentáře,ale minulý týden jsem dojela do poradny se zpožděním kvůli autu co v -18 nebylo ani po hodině vytápění a škrábání oken schopné jízdy ( nové, žádná stará kraksna). Doktor hned upozorňoval, že jak se začne něco dít, okamžitě volat sanitku a vezmou do ní i tatínka. Takže jestli bude hnusně a zmrzlo, nebát se zavolat.

95newmommy2020
24. led 2021

@jakreb ne v sanitce sem nejela. Ale při kontrolách před porodem u vaginalniho vysetreni ho tam nechtěli. A pak ho nechtěli u klystyru. Ale taky jsme zjišťovali kdybych jela sanitkou ze ho vyhodit nemůžou.

alcar
24. led 2021

Beztak uz to tu bylo receno, ale do sanitky manzela nevezmou. Neni tam misto k sezeni, ktere by odpovidalo bezpecnostnim normam pro prepravu osob. A taky ano... sanitka neni taxik. Takze volat si rychlou pri kontrakcich co 10 min s tim, ze nemam odvoz, tak to je tezky ulet. Nevim, proc si tady nekdo mysli, ze prijede sanita s celym erudovanym ansamblem tj. doktor, dva zachranari a jeste ridic. Lekar bude volan az pri komplikaci a prijede vetsinou tzv. randez vous potkavacim systemem (bezne osobni auto). Jinak prijede klasicka RZ-ta se zachranarem nebo sestrou, ktera treba v zivote nikomu dite nerodila. Takze doporucuju nevolat sanitku, ale zajistit si odvoz jinak. Existuji i prevozove sanitky (zajistuji treba soukrome firmy), ktere jezdi k rodickam, ale ti taky prijedou vetsinou tak za hodinu.

jakreb
24. led 2021

@95newmommy2020 No to mne napríklad nevadilo ze tam nebol v tých pripadoch. K comu? Potom bol celý cas...

95newmommy2020
24. led 2021

@jakreb My jsme to měli nastavené od začátku tak ze byl u všeho už dávno před tehotenstvim (milion kontrol v IVF centru) a pak bylo prirozene ze od začátku do konce byl s nama. Taky si chtěl pohlidat, i chování personalu, aby se ke mě nechovali hrube a já neměla stres který by se přenesl i na plod. A tak tam radši byl neustále kdyby náhodou byl potřeba.

jako_mala_holka
24. led 2021

@bara88 co pěšky, na kole dofrčí 😁

bombat
24. led 2021

@alcar "Neni tam misto k sezeni, ktere by odpovidalo bezpecnostnim normam pro prepravu osob." Nesmysl. Před půl rokem jsem v sanitce doprovázela rok a půl starého syna a normálně jsem seděla na sedadle vedle lůžka, na druhém sedadle seděla záchranářka a vepředu řidič + další záchrař.

jakreb
24. led 2021

@95newmommy2020 Tak chápem. Ale ja mam zase od toho "drzku" ze ho nepotrebujem vsade. Viem si ju otvoriť cize žiadne hrubé zachádzanie nikdy nehrozilo. Nepotrebujem na to hovorcu. Nic v zlom.😀😉
btw.vysetrenie a klistir cca max.10min, fakt nepotrebujem partnera pri vaginalnom vyšetrení ci tom ako sa "vyseriem". To mi uz príde trošku cez. Ale to nemyslím v zlom. Niekto to potrebuje..

jakreb
24. led 2021

@95newmommy2020 A teda neviem si predstaviť ze chodi so mnou na každú poradňu-zbytocne...ze mam lekára kde potrebujem chlapa pri vaginalnom vyšetrení aby nahodou sa zle nesprával...

alcar
24. led 2021

@bombat manzel ale neni zakonny zastupce, tudiz misto v sanitce pro nej neni. Ta mista jsou primarne urcena pro zdravotnickou/lekarskou osadku.

meronym
24. led 2021

To nekdo vazne chce partnera u klystyru? Ja jsem myslela, ze jsou urcite prirozene hranice, ale nekdo se zrejme bez podpory ani nevyprazdni. Neuveritelne 😱

veruuu_kubesovic
24. led 2021

@azanka než jsi pochopila ze rodis? Mela jsem vždycky rovnou pravidelne kontrakce, čekat tak rodím doma, druhy porod byl překotný...
A dokonce neuveris, ale podruhé byl manžel 300km ode me, poslední den v práci, porod se rozjel o 2tydny dříve a já během kontrakce řešila odvoz do porodnice, hanba by mě fackovala volat si sanitku...

barmil
24. led 2021

@meronym čekal venku, před koupelnou, vyhnala ho sama porod. asistentka, byla jsem ráda. Já ho nepustila ani k vaně, kde jsem pak seděla, abych se pořádně otevřela, chtěl mi jít masírovat záda a já spustila"ne fuj, ani krok, nemusíš vidět všechno."

barmil
24. led 2021

@veruuu_kubesovic segra jela k druhemu porodu sama taxíkem, manzel byl doma se starsi, čekal, až přijde můj tata hlidat, pak jel za ní autem.

ploutvicka59
24. led 2021

Přes třemi lety jel muž se mnou sanitkou.
Před tím jsem si dala kungpao,přišel nějaký ten poslíček,došli jsme domů,dala si sprchu,ulehla do postele a za hodinu mi přišly kontrakce po pěti minutách.Nez dojela sanitka,praskla mi voda...Do porodnice jsem dojela otevřená na pět a během chvíle na osm a šlo se tlačit.Sanitka přijela před půlnocí a v 0.50 byla malá na světě.
Nikdy nikdo nemůže vědět a odhadnout,jaký bude první,druhý nebo třicátý porod.
Jela bych sanitkou úplně stejně,pokud by nebyla jiná možnost.
Proč si někdo nevola taxíka nebo souseda při ukopnutem palci,bolesti břicha?!?
Ne každý má možnost mít auto...

Akorát v téhle covid době nevím,jestli vůbec sanitka dokáže přijet včas...Po každém pacientovi musí sanitku vydesinfikovat....
Každopádně držím palce ať pojedeš čímkoliv

drep
24. led 2021

@95newmommy2020 pokud jsi nesvéprávná a muž je tvůj opatrovník anebo máš nějaké psychiatrické onemocnění, kde je doprovod nutný, tak ano, pak doprovod vezmeme. Jinak je na to posouzení vedoucího výjezdu (doktor nebo záchranář) a musí si to být schopen zdůvodnit i do dokumentace. A ten důvod musí být velmi zásadní, protože na sebe bereš i riziko, že se ten člověk zabije při dopravní nehodě ( bezpečná sedadla máme dvě) anebo že se kvůli němu zabije záchranář, co bude sedět zády k jízdě. Právo na osobu blízkou máš pokud to nenarušuje poskytování péče. Na operační sál na osteosyntézu zlomeniny s tebou taky manžel nemůže a můžeš vyhrožovat čím chceš.

cikitkapb
24. led 2021

@gracinka7 Dítě je donošené až od ukončeného 38. týdne. Takže od 38+6

teryem
24. led 2021

Tak já si sanitku volala. Teda až jako druhou možnost. Prdla mi voda, říkám, mám čas min dvě hodiny říkali. Šla jsem do koupelny a bolesti po dvou minutách, asi tři.. Chlap mě naložil do auta a jelo se. Bolesti po minutě. Volám do porodnice jestli stíhám, že mám teda bolesti po minutě, oni že ať chvatam, že pokud necítím tlak tak dobré. No položila jsem telefon a tlak jako bych se měla posr.. V nejbližším městě jsem volala sanitku, měla jsem vlastně nekonečnou kontrakci a strašnej tlak na spodek. No přijela protivná,, zachranarka,, že co prej mi teda je a spoustu různých otázek, až jsem ji poprosila, jestli bychom už mohli jet, tak teda znuděně zavelela. Přítel jel normálně sám, nevím, co by dělal semnou v sanite. Jeli rychleji než bychom asi jeli my, hned po příjezdu a napojení na monitor mě vezli na císaře, šlo to tak rychle, že malému klesly ozvy a musel okamžitě ven.. Takže nevím, jestli sanitka pomohla, dr vevnitř určitě ne, ale to že jeli rychle, a rovnou ke dveřím porodnice jo, každopádně si nemyslím, že bych ji volala zbytečně..
Pokud by to probíhalo v pohodě, kontrakce třeba po pěti minutách, žádná krev a ani pocit na tlačeni, myslím, že není důvod volat sanitku, ale to musí každá ženská vědět sama, jak se cítí.. A hlavně věřím, že i na dispečinku po tom, co by jim třeba popsala ženská stav, kdy má kontrakce po deseti minutách a vlastně ji nic není, tak ji řeknou ať dojede sama..

drep
24. led 2021

@anis87 hele, to je prostě složitý. Pokud máme pacienta v sanitě/jsme u něj, tak nás už neodvelí, to můžou jen do doby, než dojedeme k pacientovi. Když rodí sama nějaká vyděšená prvorodička na samotě u lesa, tak je jasný, že nemá možnost se dopravit jinak. Dispečink nemůže vyslat převozovku, my nad nima nemáme žádnou “moc”. Jasně, že holku s kontrakce po deseti minutách bez tlaku na konečník může odvézt kdokoliv a fakt nemusí být rzp, ale v reálu dispečer ví, že když nepošle a někdo si bude stěžovat, tak se za něj nikdo nepostaví a tak prostě pošle. Asi každý chápe, že prvorodička není nejracionálnější bytost a jasně, že mě štve jasný zneužití, ale pokud to sama neposoudí a má pocit, že se něco děje, tak jí ten rzp asistovaný transport nikdo moc vyčítat nebude

azanka
24. led 2021

@veruuu_kubesovic to ti přeju, že jsi měla vždycky rovnou pravidelný kontrakce. Někdo má a někdo nemá. A nikde jsem nepsala, že jsem si volala sanitku.

95newmommy2020
24. led 2021

@drep Tak tohle je v souvislosti s dítětem. no naštěstí jsem ji nepotřebovala nikdy. Dekuju za upřesnění. Každopádně u dítěte je určitě pravo na oba rodiče v každém případě mimo operační sál. Ale ještě u uspani tam být rodiče můžou. Stejně tak jako po operaci. Třeba teď má i naše pediatricka na dveřích ze pouze jeden rodič ale chodíme oba. Stačilo si jen o to slušně říct. 😊

klokanka31
24. led 2021

@nita1984 Víš pro kolik žen jezdí sanitka? Lepší porodit v sanitce než v taxíku ☺

somalicats
24. led 2021

@95newmommy2020 A vis, ze pokud pediatricku nektery rodic nakazi, tak dokud bude v karantene, tak mate v haji celou peci nejen vy, ale vsichni u ni registrovani? Nase pediatra to ma taky a v zivote by me nenapadlo delat kvuli tomu zle. Proste jde jeden z nas , stejne si to pak vsechno reknem.

rezusesmichy
24. led 2021

@drep můžu se na něco zeptat? Jak by jsi vyhodnotila práci dispečera a posléze lékaře na dětské pohotovosti? Dítě 3 roky, horečka přes 40 a febrilirni křeče... Dispečer tě spojí s dětskou pohotovosti a tam ti velmi "milá" paní doktorka řekne, že máš dítěti podat půl diazepamu a řekne ti, že rano máš jít k pediatrovi. Jsem blázen já nebo by ti dva potřebovali profackovat?

drep
24. led 2021

@95newmommy2020 Ano, dítě a jeho zákonný zástupce je jiný případ. Na to uspání máš teoreticky právo, nicméně anesteziolog má úplně právo to odmítnout udělat a nemáš påku, jak ho donutit to udělat.
Já jsem například, ač se to moc nedoporučuje v pomatení smyslů dovolila otci přítomnost při úvodu do celkove anestezie ženy na sekci. Poučila jsem ho co a jak ve chvíli, kdy měla mladá kolegyně laryngoskop v krku a neměla zaintubovano, tak m chytil za košili a začal mi něco naprosto nesmyslného vykládat a na dvě slušná upozornění mě furt tahal, až se jsem, asi podruhé ve svém profesním životě, křikla.
@rezusesmichy promiň, ale nijak. Protože jsem ten hovor neslyšela. Podáno z tvé strany je to špatně, ale co doopravdy zaznělo nevím.

elyey
24. led 2021

@cikitkapb rodila jsem 38+1 a malá je donošená. 38 totiž znamená ukončeny 38tt

meronym
24. led 2021

@drep Vidim, ze lekari a pravnici sdileji stejnou zkusenost - jak zalezitost poda klient/pacient a jak to skutecne bylo, jsou dve zcela odlisne veci.

rezusesmichy
24. led 2021

@drep co je na tom špatně podáno? Bezvladne dítě s křečemi a tebe si prehazuji jak horký brambor a pak ti dají radu podat lék (který jsem mimochodem podala před voláním sanitky) a jít k pediatrovi? Tak jestli tohle je normální tak už fakt nevím... Kdyz jsem to říkala pediatricce tak malém vyletěla z kůže a jak jsem se posléze dozvěděla od její sestřičky, tak s tou lékařskou si dost rázně promluvila. Takže vest do nemocnice ozralce s rozbitou hlavou je ok, ale přijet k malému dítěti s něčím tak nebezpečným ne.

Strana
z7