icon

Řekly jste rodičům o porodu?

lenatko91
15. čer 2019

Dnes jsme se s manželem bavili na téma porod a on řekl, že i kdybychom jeli do porodnice o půlnoci, tak to rodičům zavolá. Prý aby se necítili vynechání nebo co. Moje představa je spíš taková, že se ozveme pár hodin po porodu. Tak mě jen ze zvědavosti zajímá, jak jste to u prvního porodu měli vy? Druhý je nejspíš jasný, když někdo musí hlídat sourozence 🙂

Strana
z9
ninive211
17. čer 2019

Klidně bych dala vědět už o tom, že porod je na spadnutí a jste v porodnici, ale proboha, jen během dne! O půlnoci bych nikoho žádnou zprávou o tom, že začal porod, který se může vlect klidně ještě hodiny, neobtěžovala! To leda tou zprávou o miminku, že už je tedy na světě(a i ta by určitě vydrzela přinejmensim do 6 do rána). Pokud máte ale stresující příbuzné, kteří budou chtít vědět pomalu o každé kontrakce, dala bych vedet, až bude mimčo na světě

lstuchlova
17. čer 2019

Nikdo to nevěděl (nechtěla jsem). Porod začal přesně o půlnoci, malá se narodila v 6:55 a sms jsme rozesílali asi ve 4 odpoledne. Ani jsem neměla návštěvy, ty jsem taky nechtěla.

lolam10
17. čer 2019

Mne prijde lepsi dat vedet hned.aby na nas mysleli a drzeli usilovne palce😏ale mame prima vztahy a neobtezovali nas samozdrejme volanim apod...

kacii
17. čer 2019

Zasadni je jak to citis ty.... nic jineho neni dulezite... u prvniho jsme bydleli jeste u tchanovcu, takze vedeli ze v noci jedeme...mamce sve jsem ale napsala taky... vim, ze nebombarduje a nebude obtezovat a pocka, az se pak ozveme...ja verim v pozitivni energii a kdyz vim, ze mi mama posle silu a bude na me myslet ze vsechno dobre zvladnu, prislo mi to prirozene...doufam, ze moje dcera se mnou bude chtit se podelit taky...nikdy by me nenapadlo ji psat nebo vyvolavat... jenze to je tak individualni, ze stejne zadna zkusenost tady napsana nic nezmeni...musis podle sebe...no a partnerovi rodice bych nechala na partnerovi 🙂

michaelasis
17. čer 2019

Ahojky, já jsem rodila 31.5., a teda po té mojí zkušenosti dám rodině příště vědět až bude po všem. Pořád psali mě nebo příteli jestli už se narodil, a jestli se něco změnilo, až jsem vypli oba telefon a ozvali se až byl malý na světě.

misakri
17. čer 2019

Rodiče vždy věděli,když se jelo do porodnice.. případně do nemocnice s dětmi.. a nikdy se nestalo,že by obtěžovali voláním - i když to snad ani obtěžování není,když zavolají,že drží palce,ať dáme vědět co nejdřív - nikdy by mě nenapadlo je z takových věcí vynechat 🤔

verrys
17. čer 2019

My kdyz jsme jeli do porodnice, tak to manzel mym i jeho rodicum volal + ja jsem jeste poslala smsku sve nejlepsi kamaradce a segre, ze uz je to tady a ze jedem do porodnice. Proste jsme chteli, aby byli v obraze, ze uz to prislo.

urtica
17. čer 2019

Asi záleží na konkrétní rodině, ale my jsme volali/psali až po porodu...mj. i proto, že obě babičky jsou velké panikářky. Máma to vědět chtěla, ale vzhledem k tomu, že první porod trval 30 hodin, bylo myslím dobře, že jsme se jí ozvali až po...zbláznila by se strachem. Ale nejen to byl ten důvod, jednoduše jsem to tak cítila - manžel to rozhodnutí, zda dámě vědět, nechal na mně...

normalnimatka
17. čer 2019

@michaelasis tyjo...jako tohle je fakt debilní. mě by nikdy nenapadlo takhle otravovat! a myslim, že ani mý rodinný příslušníky by to nenapadlo. ale i tak bych jim to neříkala:D

cerlada
17. čer 2019

Dávali jsme vědět u prvního. Přestože porod trval asi 20 hodin, tak nás nikdo neobtěžoval. Manžel pak jen rozeslal sms o narození malého. A u druhého jsme dávali hlídat syna, tak se to vědělo. U nás jsou všichni soudní a nikoho by nenapadlo volat nám na sál...A já jsem si stejně vypla mobil. A na druhou stranu by mě mrzelo, kdyby moje dcera jela rodit a nic by mi neřekla. Ale to je asi o vztazích 🤷‍♀️

zuzineckah
17. čer 2019

@normalnimatka mě přijde ujetý zas tvůj postoj....

@lenatko91 hele, když vlastně víš, že to nechceš dávat předem rodičům vědět, tak nač tato diskuze? Vážně se někdy podivuji nad tím, co lidi nevymyslí. Snad si o tom máš promluvit doma s manželem/partnerem, znát jeho názor a v případě, že se neshodnete, najít nějaký kompromis. To, že to tady má někdo stejně jako ty a druhý jinak, je přeci naprosto nepodstatné.

soleilll
17. čer 2019

@ttm To bych je poslala do háje - co je jim po tom? 😀 Spíš jestli to není tak, že prostě potřebovala vypustit páru za každou cenu a nedokázala se čistě radovat z vnoučete.
@lenatko91 Je vidět, že máš lepší vztah s tchýní, než s vlastní matkou, ale i tak si myslím, že tohle je fakt hodně soukromé a netahala bych přímo do dění širší rodinu. Ovšem pokud je pro tebe modlení během porodu důležité, pak to mění situaci. 🙂
@zuzineckah Protože já své příbuzné znám, ty je neznáš. 😉 I tak se mi montují do života víc, než je mi milé (a mým dětem). Pochopitelně to má každý nastavené jinak, ale podle tónu tazatelky, to vidí spíš jako já a ne jako ty.

ttm
Autor odpověď smazal
hankaviki
17. čer 2019

Porod byl vyvolávaný, takže rodiče i tcháni věděli, že nastupuju do porodnice. Navíc moje máma byla u porodu se mnou.

kata267
17. čer 2019

@klea81 tak manzel mel taky telefon takze mohli volat pripadne jemu a kdyz nekomu reknu jedu do porodnice potom se ozveme tak vetsinou musi byt vsem jasny ze se nedovolaji...a nevim jestli normalne zensky pri kontrakcich vyvolavaji mobilem ja jsem teda mobil neresila celou dobu az pak na pokoji takze by se stejne nikdo nedovolal

alishka111
17. čer 2019

Je to zvláštní, že většina chce mít "klid" tak nic neřekne, ale teda my jsme pořád všichni jedna velká rodina. Manžel oboje rodiče informoval jak to probíhá, já jsem si i ráda pokecala s mámou, bylo to moc hezké, jak na nás všichni mysleli... Podruhé jsem si dokonce hoďku odkroutila u manželových rodičů na obědě, když jsem se jela rozloučit s dcerkou a za 4 hodiny potom byl syn na světě 😁 Tak nějak by mě mrzelo, kdyby na nás nemohli myslet a "držet palce"

lvl16
17. čer 2019

Mě porod teprve čeká v říjnu, ale upřímně mě nenapadlo, že bych nedala rodičům vědět, že jedu do porodnice 🙂.

kata267
17. čer 2019

Hlavne prece neznamena ze kdyz da clovek vedet ze jede do porodnice = bude bombardovany sms a telefonatama jak to.jde...normalni clovek v teto chvili neotravuje...a nechci to samozrejme nijak srovnavat ale I kdyz by nekdo z rodiny sel napr.jen na operaci slepaku tak to taky vime dopredu...podle me je to normalni si sdelovat informace kdyz jsou dobre vztahy 🙂

malinkaelinka
17. čer 2019

Nad touhle otázkou taky přemýšlím.... porod mě čeká v srpnu. Zatím jsme se s manželem domluvili, že nikdo nebude vědět přesné datum očekávaného porodu, říkáme prostě "v srpnu". No a pak záleží na okolnostech - musí nám někdo pohlídat nebo aspoň vyvenčit psa, zároveň záleží, jak bude manžel v práci... Moji rodiče jsou 200 km daleko, takže tam to záleží čistě na mě, kdy zavolám a umím si představit, že mámě zavolám - něco se asi děje, ale taky i to, že jí zavolám až po. Ale u té manželovy rodiny je to složitější, pokud to bude přes den, tak tam asi budeme cestou do porodnice chtít hodit psa.... jenže tchýně je plašan, bude okamžitě volat babičce, ta obvolá všechny sousedy, tetky, známé.... zrovna tam bych radši dala vědět, až bude dítě na světě. No a taky se může stát, že to přijde v noci, manžel v práci (v tu chvíli by si pro mě stejně jel sanitkou, ale čuba by musela zůstat doma) a to by určitě nebyla chvílie pro to dávat někomu vědět... no prostě záleží, jak se to sejde - jestli to bude ve dne, v noci, kde bude manžel, jestli pojedu na poslední chvíli nebo jestli třeba budu mít vyvolávaný.... každopádně v noci nikomu psát nebudu, dáme vědět až ráno.... a širšímu okolí dáme vědět, až se nějak vzpamatujeme. A když nebudu chtít telefonovat (já telefonování nesnáším), prostě to típnu, napíšu SMS a hotovo.

urtica
17. čer 2019

@kata267 A dle mě jsou normální obě varianty, žádné univerzální "správně" v tomto případě neexistuje. Záleží jen na tom, jak to cítí budoucí rodiče. Pouze v případě, že se neshodnou, je myslím fér, aby o informování rodiny rozhodla žena - dítě je sice obou dvou, ale porod je přece jen v její režii...

kata267
17. čer 2019

@urtica ano to souhlasim urcite je to na kazdem jak si to nastavi, urcite jsem to nemyslela tak ze by to melo byt takto a tecka 🙂

zuzineckah
17. čer 2019

@soleilll na to jsem se neptala. V příspěvku, na který reaguješ jsem se ptala, proč se hned usuzuje, že se všichni budou chovat jako tví příbuzní... A že to má zakl asi stejně jako ty, to napsala sama, ale až na 5. stránce, přičemž tyto negativistické "rady" se objevují od začátku. Že nechápu, co vlastně diskuzí sleduje, když má v podstatě jasno, to jsem jí už napsala😉

babanci
17. čer 2019

Někdo tu psal, nechceme mámu v noci budit. Vaše máma kvůli Vám nespala možná tisíc nocí. Když jste měly zánět středního ucha, zvracely jste, horečky, jiné nemoci, když jste flámovaly a nevěděly, kdy domů, když jste jely na čundr a slíbily, že zavoláte, jak dorazíte a pak jste na to zapomněly. Takže to, že ji zavoláte v noci, že rodíte, už jí nerozhází a určitě jí to neobtěžuje. 😀

lenatko91
autor
17. čer 2019

@zuzineckah Tak sorry, že mě zajímá jak to mají jiní a že mi ta diskuze třeba pomáhá utřídit myšlenky líp než rozhovor s manželem. Budeš se divit, ale padla tady spousta pro mě zajímavých argumentů z obou stran, které mě ani manžela nenapadly

blackhole
17. čer 2019

U prvnígo jsem dala vědět mámě a nakonec to trvalo 2 dny, takžae ji to akorát vystresovalo. U druhého jsem se ozvala až když už bylo po 🙂

palacinka_marmeladova
17. čer 2019

Vůbec mě nenapadlo nad tím přemýšlet,ale budiž.První porod jsme všechny obvolali až po a druhý přijela moje mamka hlídat staršího a zbytek jsme taky obvolali až po.Ale myslím,že manžel určitě svojí mamče psal,že jedeme.

bublinka2015
17. čer 2019

my dali vědět až po..chtěla jsem klid a ne řešit telefony a smsky, kdyby se to protahovalo. Moje máma je naprostá stresařka a akorát by pak stres přenesla na mě. Takto jsem byla úplně v klidu. Manžel to respektoval, věděl, že kdybychom dali vědět třeba jen jeho půlce rodiny, tak si tu informaci můžou snadno předat a jsme tam, kde jsme být nechtěli. Dokonce mi máti i tchyně volaly do porodnice, ale oběma jsem říkala, že jsme v pohodě doma a odpočíváme..Za dvě hodky bylo mimčo venku 🙂

terezz29
17. čer 2019

U prvního jsme dali vědět až po porodu, ale bylo to spíš proto, že jsem byla nervózní, nevěděla co dřív a zapomněla jsem. U druhého jsme volali mé mamce a bráchovi, kvůli hlídání toho prvního 🙂

wosk
17. čer 2019

Pokazde jsme je informovali az s fotkou miminka. Poprve to bylo jednoduche, podruhe byl starsi ve skolce a potreti si babicka odvezla vetsi o par dni drive, at se hodime do pohody 😀 dyt by byli akorat vynervovani, kdyby se dlouho nic nedelo. A ze porod muze trvat fakt dlouho. Predstava, ze muz odbiha vysvetlovat rodicum, co se deje nebo tipa telefon... no diky.

lela12
17. čer 2019

Já teda nevim, ale beru jako samozřejmost že rodičům dáme vědět až pojedeme do porodnice a pak až se to narodí... nikdy mě ani nenapadlo že bychom to tajili... vše prožívalo a prožívají s námi... jsme v každodenním kontaktu... tak proč to tajit? Vim že jsou takový že za námi rozhodně nepřijedou a ani nebudou volat... prostě budou trpělivě čekat až se ozveme sami 🙂

Strana
z9