Apolinář vs. Podolí. V jaké nemocnici byste se přiklonily rodit?

saraca
15. srp 2022

Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat k jaké nemocnici byste se přiklonily rodit. O Apolináři se trvrdí jak není úžasný a má samé specialisty, nicméně je to velké centrum i pro studenty. Byla jsem tam párkrát na UZ a něco řešit ale žádná z návštěv mne nepřesvědčila o pozitivním klidném nebo milém přístupu a teď jsem zjistila, že mají uzavřen 1 porodní sál a že komfort může být v některých případech snížen ale nijak to neovlivní zdravotní péči. Mohou pouštět maminky i dříve než za 3 dny pokud bude vše v pořádku. Dělá se tam rekonstrukce sálu a předporodních pokojů a to za chodu nemocnice. Když jsem tam byla naposled v poradně- vrtali tam. Tohle me dost znepokojuje a naposlední chvíli bych chtěla jít do Podolí. Byli tam vždy milí. Co myslíte?

susmevem
15. srp 2022

@saraca ... péče bude u obou zařízení hodně podobná. Sama píšeš, že se ti tam v podstatě nelíbilo, tak nevidím důvod tam rodit. Nebo moc nechápu, na co se ptáš. Já bych nerodila nikdy tam, kde se necítím. Apolinář má nejlepší péči pro nedonošené děti a prenatální peči. Ale i v Podolí jsou jedni z nejlepších doktorů v oboru. Ale jestli tam nejsi zaregistrovaná, tak nevím, jak se to pak řeší. Bo většinou má Podolí jako první vždy stop stav.

tulipdona
15. srp 2022

Oboje je továrna na porody. Pokud nejsi patologická ty nebo plod je nesmysl chodit do takové porodnice.

saraca
autor
15. srp 2022

@susmevem no přítel mi to chvíli rozmlouval, že měnit to 14 dnů před porodem… Registrovaná jsem i tam. Ptám se proto, že si myslím, že to není úplně dobré, když tam přímo dělají rekonstrukci, vrtaj atd. ( mimo můj osobní pocit, zkušenost). Myslím, že ta péče nebude standardní.

vladienka
15. srp 2022

Ja by som uz do Podoli nesla 🤷🏻‍♀️ Su to proste velke porodnice, na nic nemaju poriadne cas..

pampeliska1313
15. srp 2022

V podoli byl snad kazdej lékař super, asistentky milý atd, jakoze byli fakt příjemní. Pokoje hezky, měla jsem max jednu spolubydlící, box taky fajn, byl tam klid. Ale zkazilo mi to sestinedeli a proto bych tam už nesla. Ale já jsem citlivka a vím to o sobě, nesedl mi tam personal. Jinak ta pece byla fajn.)

anet_98
15. srp 2022

Pokud nejsi nějaká slavná nebo nemáš známé jméno, tak pro ně budeš jen číslo. U obou porodnice platí: kdo si připlatí, ten se má lepe.
S prvním těhotenstvím jsem bydlela ještě v Praze a registrovala se do Podolí. Čekání na screening 4 hodiny a každá návštěva na poradnu byla 2-3 hodiny.
Nakonec jsem odrodila v Táborské porodnici (stěhovala jsem se za přítelem na jih Čech) a ten přístup? Naprostá pohádka! Poskytli mi veškerou možnou péči i zadarmo (v Podolí si platíš i doprovod k porodu) a pokoje mají max dvou lůžkové s vlastním soc. Zařízením (v Podolí mají bez příplatků jen pokoje po třech a soc. Zařízení společné pro dva pokoje = na jednom hajzliku se střídá 6 žen). I to chování personálu bylo na úplně jiné úrovni.
Pokud se rozhoduješ, šla bych klidně i do porodnice mimo Prahu - např. Neratovice.

pampeliska1313
15. srp 2022

Jo! Ale neslo mi kojit a nikdo to moc neřešil ale poslouchala sem to furt, laktacni tam byla nic moc, strávila se mnou tak dvě minuty, i když byla milá. Musela jsem kojit a podložit syna polstarema, s tím ze nic jinyho nejde ale spolubydlící byla po císaři taky a mohla kojit jinak. I když jsem zadala několikrát jestli by to šlo i přes jinou polohu/způsob, tak mi nikdo nic neukazal a nepomohl.

lennus
15. srp 2022

@saraca Obě jsou top, co se týče péče např. o rizikové rodičky, nedonošená a riziková miminka. Mě odrazovaly u Apolináře ty plenty, nevím, jak to tam je teď. V Podolí je vše na pokoji, útulné, rodila jsem tam s dulou, vše fajn, byla jsem hodně riziková. Dej na svůj pocit.

susmevem
15. srp 2022

@saraca ... no já bych nerodila ani u Apolináře, ani v Podolí. A to jsem z Prahy. Byla jsem v obou porodnicích vždy jen za někým na návštěvě a stačilo mi to. Jak tu holky psaly, jsou to továrny na děti, ale zase spousta holek je v Podolí spokojených. Takže jestli se rozhoduješ mezi Podolím a Apolinářem a o žádné jiné jsi nepřemýšlela, šla bych do Podolí...🙂

lennus
15. srp 2022

@pampeliska1313 Jo, šestinedělí nic moc.

Já odcházelá dřív než po 72 hodinách a v Podolí s tím problém nebyl. Kdybych nebyla riziková, jedu do Rakovníka, ty mimopražské jsou často vstřícnější, ale rodit s dulou byla super volba, znali ji tam, chodí do Podolí už spoustu let, byli na ni milí a i manžel to ocenil.

sazkyadostihy
15. srp 2022

@saraca No kdyz se v tech pratelskych a hezky vymalovanych porodnicich neco potento, tak je clovek jeste rad, ze mu dite odvezou zachranit do " tovarny". Takhle jsem to brala ja. Takze pro me byla priorota spickova pece o prcka. A jestli budem tri na pokoji a zachod bude na chodbe.... A co se tyce personalu, to je vsude strasne o stesti, na koho narazis. Ja mela stesti. Ale pro poradek, nejsem nejmladsi a mela jsem tehotenskou cukrovku. A vybrala jsem si Apolinare.

saraca
autor
15. srp 2022

@sazkyadostihy jo vse chapu, ale ta rekonstrukce a uzavreny 1 sal? Moc netouzim po tom aby mi tam nekdo vrtal a kolem jeste prevazeli novorozence.

sazkyadostihy
15. srp 2022

@saraca Minuly tyden jsem tam byla 2x na kontrole a zadny hluk jsem neslysela. Ale nevim, kde presne ten sal 1 je. Ja bych tam asi zustala, pro me by byla zmena na posledni chvili vetsi stres, nez pripadny rachot. Ale naprosto chapu, ze te ta prestava stve.

saraca
autor
15. srp 2022

@sazkyadostihy no me stval Apolinar ve vice smerech a tohle byla asi ta posledni kapka. V Podolí se chovají o 100% lépe. V klidu budu asi v Podolí. Nechci cekat nedejboze na porodni sal nebo nebudou mozne navstevy nebo nebudou pokoje… tohle nechci resit s jeste neprijemnyma sestrama.

lennus
15. srp 2022

@sazkyadostihy Taky jsem měla těhotenskou cukrovku a ještě jsem byla riziková po sekci minor ve 23.t. Ve špičkové péči i v neonatologii jsou obě porodnice srovnatelné. Chodila jsem k lékařce, která dělala nitroděložní operace v Podolí.

petulkadodo
15. srp 2022

@anet_98 To s těmi pokoji už dávno není pravda. V roce 2019 proběhla rekonstrukce a dnes jsou všechny pokoje na šestinedělí dvoulůžkové s vlastní hezkou sociálkou, max je společná pro 2 pokoje. Rodila jsem 2020 a standardní pokoj byl obrovský, s jídelním koutem, sociálkou a funkčním balkonem s výhledem na Vltavu, nové luxusní polohovací postele. Jako v hotelu.

vineta
15. srp 2022

@saraca Tak máš asi jasno, ne? Když se u Apolináře necítíš, tak asi není co řešit. Podolí mi přišlo lepší kvůli soukromí v první době porodní (ale s Apolinářem mám jen zprostředkované zkušenosti), jinak je péče asi srovnatelná. Jen tedy nechápu, jak jsi dosáhla registrace v obou porodnicích, to máš dvě těhotenský průkazky? Každopádně Podolí je v pohodě, v kontextu velkých porodnic, je to o štěstí na lidi, jako všude.

sazkyadostihy
15. srp 2022

@lennus Ja se rozhodovala mezi Podolim a Apolinarem🙂 Nakonec vlastne rozhodlo, ze Apolinar jsem uz znala. Obe jsou podle me spickove.

saraca
autor
15. srp 2022

No ja pokazdy kdyz prijdu do Apolinare, at uz narazim na kohokoli, prijde mi ze jsou hr hr na vsechno, zadne dotazy, vas je tu takovych vic, a skoro mate pocit ze proste otravujete. V Podoli? Vzdy mili, ochotni, nikdy ten blby pocit jsem z nich nemela. No kazdopadne dekuji vsem za nazory. Dnes jsem tam byla a opet to bylo faj. Apolinar ma u mne bohuzel - za pristup sester, pa na porodnim kurzu i za zastupkyni primare a celkovou vaznouci komunikaci. Tak drzte palecky, za chvili bude muj den 🍀❤️❤️

dzogobela
16. srp 2022

Ja rodila v Podoli v breznu 2019. Taky tam probihala rekonstrukce. Predelavali postupne vsechny oddeleni sestinedeli. Vubec nijak jsem to nepocitila. Ja si myslim, ze pece je v obou porodnicich srovnatelna, me od Apolinare odradily spis porodni boxy, ktere jsou stale oddeleny pouze plentou. V Podoli mas pro sebe celou malou mistnost.

dzogobela
16. srp 2022

@anet_98 v roce 2019 probehla velka rekonstrukce, pokoje jsou po 2 s vlastnim soc. zarizenim... vsechny. Ja byla v breznu 2019 na tehdy poslednim nezrekonsteuovanem oddeleni.

dzogobela
16. srp 2022

@saraca a teda taky by me zajimalo, jak muzes byt registrovana ve 2 porodnicich... 🤷🏻‍♀️

petulkadodo
16. srp 2022

@saraca Taky mě zajímá, jak se v Praze registrovat do dvou porodnic, když se registrace musí potvrdit razítkem do průkazky.

merope
16. srp 2022

@dzogobela @petulkadodo Nápodobně, taky nerozumím, jak se jí to povedlo 🙂.

Jinak já bych osobně hodně zvažovala Apolináře kvůli preeklampsii, protože tam na to jsou specialisti. Pokud je 14 dní před porodem, tak to už nemá smysl řešit pracoviště specializované na péči o hodně nevyzrálé novorozence. Když jsem byla na Bulovce, tak tam převáželi z Apolináře, co se dalo, protože tam rodili 25tt a podobně jak na běžícím pásu. Já byla na Bulovce a mouchy to mělo, ale pro fyziologického novorozence určitě super místo. A pro mírně nedonošené děti úžasná neonatologie.

zuzita15
16. srp 2022

@petulkadodo “legalne” asi ne 😄 zrejme z popisu chodi i do obou do poradny.

saraca
autor
16. srp 2022

@zuzita15 No neni uplne vhodne toto tema zesmesnovat, a pro informaci, jde to uplne normalne, staci umet komunikovat 😉
A ne, nechodim do obou poraden. Nicmene, bych poprosila slecny ci damy aby pri komentarich zachovaly komunikaci trochu na urovni nejlepe dle doporuceni koniku a to: pokud nemam objektivni nazor nebo neumim se vyjadrovat, tak se nevyjadruji.

zuzita15
16. srp 2022

@saraca vypadam, ze se neumim vyjadrovat? Uplne normalni to neni v preplnenych prazskych porodnicich, tak nas to zajimalo.
Abych tedy uvedla i objektivni nazor, tak jsem rodila obe deti v Podoli a kdybych planovala treti, budu rodit zase tam. S prvni jsem obyvala gyndu a IMP a s druhou sestinedeli P3 s nadstandardem, nemuzu si stezovat.

rencinka87
16. srp 2022

@saraca ja rodila dvakrat v Podoli, pokud chces co nejprirozenejsi porod a soukromi v ramci nemocnice a vybiras z techhle dvou, tak jednoznacne Podoli. Uz maji i krasne opravene sestinedeli.
Apolinar bych volila pouze v pripade, ze bychom ja nebo miminko byli extra rizikovi, melo se narodit s nejakou vzacnou vadou treba nebo tak. Pokud jde o fyziologicke tehotenstvi, tak za me jednoznacne Podoli radeji nez Apolinar.

fifinka2020
16. srp 2022

@saraca Rodila jsem první dítě v Rakovníku a druhé druhé Podolí. Podruhé jsem byla informovanejsi a věděla jsem, co chci (a nechci). Měla jsem domluvenou dulu, která mi v tom pomůže a bude se mi plně věnovat (nakonec to k porodu nestihla 🙂. A kupodivu jsem za sebe byla spokojenější v Podoli...jasně, našla bych pár "much", ale to všude. A jako všude je to i o tom, na koho narazis a jak probíhá tvůj porod.

fifinka2020
16. srp 2022

@saraca ještě dodám, že s Apolinarem mám také zkušenost z jedné poradny, kdy jsem necítila pohyby v cca 36.tydnu. horší zážitek jsem asi nikdy neměla- taky asi smůla na doktorku, ale bylo mi z toho tak psychicky zle, že jsem se z toho dlouho vzpamatovavala....☹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru