icon

Termín porodu únor 2019

smigli
18. čer 2018

Ahoj holky,
pojďme si povídat o radostech a starostech těhotenství i následných chvílích s dětmi..
😉

andelka
8. říj 2018

@bombat oblečení kupuju menší o 1 číslo jejich ( nosím běžně 40, teď možná spíš 42 a z Bonprixu jsem objednávala 36/38), ale spodní prádlo sedí podle tabulek. Poprvé jsem kupovala podprsenku během kojení, normální,ale potřebovala jsem jinou než před tehu a podle tabulky mi vyšlo 75E na hranici s F ,objednala jsem E a seděly přesně. Chci u Bonprix kojící podprsenky,ale ještě počkám,je čas.

bombat
8. říj 2018

@skretik Moje doktorka je teď celkem v klidu (ale za příšerné nervování od 12. do 16. týdne může zase především ona, jak můžu kdykoli potratit atd.), takhle mě nyní straší slavná kapacita dr. Břešťák jen protože podle něj prostě musí existovat lékařský důvod, proč mělo moje dítě výrazně zvýšené šíjové projasnění před dvěma měsíci... Takže když už teď vyloučil všechny možné běžné syndromy a srdeční vady, tak se jeho pohled přesunul např. na muskulární atrofie a kostní dysplázie (např. trpaslictví) - nemoci, které se projeví až ve třetím trimestru nebo po narození. Prostě paráda. Růst komentoval slovy "zatím víceméně normální" + významná odmlka ("nebojte, my tam něco za deset týdnů najdeme..."). Přitom dítě je minimálně nyní biometricky úplně v normě... Udělali mi spolu s genetičkou z tohoto těhotenství očistec, snažím se ale nepropadat panice...

vilmic
8. říj 2018

@bombat To je dobrej doktor teda.. To bych se se svým sklonem k panikaření v tomhle těhotenství asi zbláznila nervama. Ale tak snad ví co dělá.. Jo, my jsme prostě velký, mohutný. Na ty naše váhy ani nejsem nějaký úplně tlustý, spíš takový "dobře stavěný". Však ono to je vidět z těch mých porovnávacích fotek.

vilmic
8. říj 2018

@bombat Tak po přečtení týhle stránky (alias tvýho posledního příspěvku) beru větu "ale tak snad ví co dělá" zpět. ou em dží, myslim, že pan doktor už má trošku profesní demenci.. Bude to v pohodě, neboj. takových tady na MK už bylo, co měli nějakou odchylku. Určitě jsem četla i o tom šíjovým projasnění a narodily se zdravý děti.

skretik
8. říj 2018

@bombat a nemohla byt vada UTZ treba nebo ja nevim? tohle jsou zbytecne stresy pro Tebe :( . hadam, ze si to googlila, vygooglila si neco?

bombat
8. říj 2018

@skretik To jsi mě pobavila, protože "malinkatý" jsem asi neměla nikdy (brala bych je z praktických důvodů určitě spíš než "obrovský") - ale že se zmenší - to teda doufám! Zatím je to teď asi můj životní rekord... Naštěstí to manželovi nevadí, spíš to vypadá, že si užívá moji velkou variabilitu - teda až na ty malinkatý prsa, co se mnou nikdy nezažil 😀 .

bombat
8. říj 2018

@vilmic "Profesní demence" - to jsi myslím trefila. Taky mě k tomu trochu cynicky napadlo, že penízky nesmrdí a že třeba naplánoval drahé dárky k Vánocům a teď hold musí sbírat bodíky, ale jak znám lékařskou soudržnost, tak jsem u své doktorky samozřejmě o tomto svém nápadu taktně pomlčela - no a ona mi povídá "Pan doktor to má dobře vymyšlený, on takhle sbírá body... Hlavně že při přednáškách říká, jak je důležité, aby nastávající matka neměla stresy atd..." Takže jsem zjevně nebyla jediná, koho to napadlo... No, vyloučit všechna onemocnění je skoro nemožné, na amniocentéze jsem kromě toho nebyla, takže jsem jim vydaná na nervování všanc ještě skoro celou druhou půlku těhotenství - ale myslím, že už jsem obrněnější než na začátku a také jsem si vědoma toho, že pořád hledají menší jehlu ve větší kupce sena s tím, že všichni víme, že tam žádná jehla nakonec být ani nemusí...

vilmic
8. říj 2018

@frndafrrr Speciálně pro tebe.. KONEČNĚ dorazilo h&m. Mám z věciček radost, ještě po dnešní úspěšný kontrole. Myslim, že bez problému s těmito overálky zimu zvládnem, samozřejmě s pořádným fusakem. Bílá mi přijde trošku nažloutlá, což mě štve, ale vracet to nebudu. Tmavá je určitě líp propracovaná.

vilmic
8. říj 2018

@bombat Ach jo, to je fakt šílený. Moje známá před 10 lety čekala syna, taky měla nějakou odchylku a její gynekoložka hned začala s Downem. Ve stresu a strachu podstoupila AMC, který bylo samozřejmě v pořádku. Pak jí jiný doktor řekl, že v drtivě většině případů je těch indýcií k vadě víc - např. šíjové projasnění + zvětšené ledviny a pod...

bombat
8. říj 2018

@skretik Vada UTZ ani chyba měření to určitě nebylo, kromě toho to šíjové projasnění narůstalo rychleji než odpovídalo růstu plodu a překročilo i 99. percentil... Ale šíjové projasnění je jenom nepřímý ukazatel, žádnou skutečnou vadu doposud nenašli - a že ji hledali ostošest... Nejdřív skloňovali různé syndromy, downův syndrom, turnerův syndrom..., ale když nic dalšího na to neukazovalo a dostala jsem se do poloviny druhého trimestru (většina těchto dětí je spontánně potracena), tak začali mluvit o vadách srdce. (Podstoupila jsem i NIPT testy, které mi zaplatila moje maminka, když viděla ty moje stresy, ty vyloučily všechny běžné syndromy - ale to jsem jim nikdy neřekla, ať si lámou hlavy, když chtějí, stejně to považují jenom za screeningovou metodu.) O té vadě srdce mluvili skoro jako o hotové věci - ale opět nic nenašli, všechno v normě - skoro jsem se musela smát, jak se teď naposledy doktor tvářil jakoby nikdy o vadách srdce neuvažoval, přitom to oba s genetičkou považovali za nejpravděpodobnější vysvětlení toho NT... Takže teď očekávají trpaslictví nebo jinou zdravotní kuriozitu... Doma už pěstujeme poněkud šibeniční humor a malému říkáme "trpaslík" ("nabídni si z bonboniéry mami a nakrm trpaslíka", "co dělá trpaslík, mami?") ale samozřejmě doufáme, že bude zdravý a upřímně se za to modlíme, protože nic jiného dělat ani nemůžeme...

bombat
8. říj 2018

@vilmic Dvojčata jsou strašně fajn, hlavně je opravdu velký předpoklad, že budu parťáci - ale jak vidím tu Tvoji hromádku, tak mi dochází, jak to musí lézt do peněz, všechno pořizovat dvakrát... Mám první dvě děti rok po sobě a byli tak od předškolního roku vždycky všude považovaní za dvojčata, starší syn pak na moji žádost dostal ještě odklad školní docházky, takže letos oba nastoupili na střední a ty výdaje, které teď máme, násobené dvěma - to je teda něco!

ajdamajda
8. říj 2018

@skretik Mam prsa jak balony. Pretekaji mi z podprsenky. Pamela normalne. Po porodu mam i sestky. K postave 34/36 to vypada 😀 ...fakt komicky

jednaholkaa
8. říj 2018

@bombat Tak to je sileny... mela bych nervy v kyblu. Super, ze nic nenasli 🙂

vilmic
8. říj 2018

@bombat Do peněz to poleze asi dost. Já když jsem se to dozvěděla, tak jsem 3 dny probrečela. Právě ze strachu, jak to zmáknem. Bydlíme v malým 3 kk, ale to jsme stejně plánovali změnit, nicméně jezdíme s Octávkou a bojim se, že tam 3 sedačky vedle sebe nedostanem. Jako teď půjde syn se svojí 9-18 doprostřed a vajíčka vedle něj, nicméně za rok už budem muset koupit jiný. Já mám hodně věcí po synovi. Myslim, že bych je bez problému oblíkla oba, ale přece jenom pár věcí pro tu holčičku si neodpustím a teda ty kombinézky, protože syn je začátkem září. Pak kočárek, fusaky, a druhý vajíčko. A za pár měsíců druhou postýlku.. Asi to bude legrace.. :D :D

ajdamajda
8. říj 2018

Jinak taky vam ted roste bricho pres noc?
Ja mam bricho jak u synu v 30.tydnu -_- . Strasny skoky. Za 3 tydny maximalne teda..jeste jsem nosila sve kalhoty a ted musim uz tehu leginy.
Prsa me boli, vylezaji z podprsenky. Mam ale uzasnou z biobalvny kojici na miru. No a kosicky teda pretekaji. Cekam na dalsi. Mam zase na zakazku i site tehu kalhotky.
Celkove ted jsem rada kdyz jsem bez podprsenky, dycha se mi blbe.

bombat
8. říj 2018

@vilmic Zase si budou mimořádně blízcí, ještě víc než ti naši dva nejstarší. Naše druhá dvojice dětí je od sebe dva a půl roku (což vlastně taky není moc) a už to není ono, jsou to normální sourozenci. Jestli jste plánovali jenom dvě děti a máte díky tomu tři, tak jistě nikdy nebudeš litovat... Zažila jsem osobně několikrát různé ženy přes 40, které mezi čtyřma očima zaplakaly, že neměly víc dětí, nikdy ovšem (naštěstí) situaci opačnou a došlo mi, že je to věc, kterou už pak nedohoníš, nezměníš. Každé dítě je skutečně dar (a to především pro matku), není to fráze.

skretik
8. říj 2018

@bombat pockej ty ted cekas 5dite? pocitam dobre? Moc drzim palce at je to vsechno v poradku, dobre ze to berete s nadhledem, lepsi nez sedet doma a brecet, stejne to neovlivnis

skretik
8. říj 2018

@ajdamajda me taky pretekaji, ale zatim jeste cekam nez budu porizovat dalsi, vetsi, mam 2kojici z aliexpressu a s tema to jakztakz jde

vilmic
8. říj 2018

@bombat Když jsem byla v porodnici se synem, tak jsem měla na pokoji holčinu - 30 let. Otěhotněla po velmi krátké známosti, chlap jí řekl, že bude platit, ale bejt s ní nechce. Řekl jí to natolik včas, že mohla těhotenství ukončit. Ale právě mi řekla: "hodněkrát jsem slyšela ženský litoval potratu, ale ještě nikdy, že by litovaly, že si dítě nakonec nechaly". Myslim, že to docela trefila. Já když v tom 7. tt panikařila a můj "krizovej manažer" manžel mi moc nepomáhal, akorát jsem se hádali, tak mi zase maminka mojí kamarádky řekla: "chlap tě začne časem štvát ať je jakejkoli, ale ty děti ti budou v životě dělat radost" Tyhle věty mi asi uvíznou v hlavě navždycky. Jsou neskutečně pravdivý. Plánovali jsem dvě děti, vždycky jsem to tak chtěla. Ale teda o redukci jsem opravdu nikdy neuvažovala, jen jsem se s tím potřebovala nějak vypořádat, slyšet, že to zmáknem. Teď už se nebojim a moc se na ně těšim.

skretik
8. říj 2018

@vilmic to je nadherny, ja uz se taky tesim 🙂

skretik
8. říj 2018

@vilmic mam husi kuzi z tech vet, ale jsou naprosto pravdive!!!!

bombat
8. říj 2018

@skretik No jo, čekáme s manželem páté dítě. Když jsme spolu začali ve třeťáku na gymplu chodit, tak jsme se shodli na tom, že bychom rádi založili rodinu a pokud možno velkou rodinu. Já byla ze tří dětí, manžel ze čtyř, takže bylo jasné, že "velká rodina" musí být alespoň čtyři děti. Když jsme si splnili tohle svoje pomyslné minimum, měli jsme osm let odmlku (ale ne že bychom se těch osm let nudili) - no a teď je asi naše poslední příležitost ještě něco přihodit, když nám je 36. Kromě toho starší dva nastoupili po devíti letech domácí výuky na střední školu, takže se mi trochu uvolnila kapacita 😀. Ještě bych ráda i šesté (pokud možno holčičku, to bychom měli tři páry) - ale tohle těhotenství zatím fakt neláká k opakování, tak uvidíme. Bude-li konec dobrý, pak to jistě brzy přebolí, ty stresy, a třeba benjamínkovi ještě přidáme sourozence... O více než šesti dětech už jsem nikdy neuvažovala.

vjercik
8. říj 2018

@bombat tak to tě obdivuji. To bych nedala .

seveneye
8. říj 2018

@bombat klobouk dolů, mít v dnešní "šílené" době pět dětí, to chce odvahu a k tomu všemu domácí výuka, máte s manželem můj velký obdiv🙂

skretik
8. říj 2018

@bombat ufff tak to klobouk dolu, ale pokud to psychicky i financne zvladate tak proc ne. Ja jsem na takovy pocet deti asi moc sobecka, me budou stacit ty 2 🙂

bombat
8. říj 2018

@vjercik @seveneye @skretik Holky jste milé, ale vypadá to (zvlášť když má člověk teprve jedno nebo dvě) těžší, než jaké to pak nakonec je. Vždycky jsem myslela, že jedu na doraz a vždycky to pak zase šlo. Nejtěžší změna byli asi první dva, ale to, že přibylo např. třetí jsem téměř nepocítila. Se čtvrtým jsme měli nejprve problémy s autem, kromě toho manžel hned po jeho narození přišel o práci. Ale také to nakonec šlo, žili jsme rok velmi skromně více méně z úspor a manžel nejmladšího alespoň hodně užil - umí to s malými dětmi lépe než já, je trpělivější. Vůbec si myslím, a tato skupina mě v tom hodně utvrzuje, že mám hlavně hodně hodného manžela s velmi prorodinným přístupem a zájmem o děti a jejich výchovu. Má taky své (např. dlouhé dodací lhůty na opravy doma, sám se zpravidla bez popohánění k žádným větším pracím nevyhrabe - nejčastější důvod mých výčitek a našich hádek ☹), ale je to bezesporu milující a pečující manžel a otec.

bombat
8. říj 2018

Ale tohle jsem slyšela i od jiných matek více dětí a moje zkušenost to potvrzuje - třetí dítě už nepocítíš tolik jako první nebo druhé. Při třetím dítěti jsem péči o dítě poprvé zvládala tak nějak jako by nic: Kojení levou zadní tři roky, dělala jsem s ní jako s prvním ze svých dětí bezplenkovou komunikační metodu (ale nijak fanaticky) a v roce už spolehlivě chodila na nočník atd.atd. - a to jsem už v době jejího narození měla doma dva prvňáky, které jsem učila doma. Prostě při třetím jsem se poprvé cítila jistě, při porodu i při péči o dítě, a bylo to hodně znát. Zvyk mít jenom jedno nebo dvě děti je dnes myslím do značné míry daný společenským tlakem a je to škoda. (Třeba ta moje zkušenost potěší někoho, kdo tady čeká třetí dítě - je tu vlastně někdo takový? Nějak jsem se nikdy nedostala k těm tabulkám, co tu někdo dělal. Co vím, @vilmic čeká druhé a třetí najednou - trochu jiný případ, to bude frmol 🙂 a @frndafrrr a @andelka de facto (na péči) třetí, jinak nevím.)

skretik
8. říj 2018

@bombat ja jsem alergicka na vetu "jedno dite, zadny dite"...to me muze vzdycky vytocit do bela... mam kamosky co maji 3deti a maji mnohem vic volneho casu nez ja s jednim, navic kdyz je vic deti tak se vetsinou zabavi (at uz se hadaji nebo cokoliv), kdezto to jedno dite vlastne vyzaduje porad pozornost, minimalne ten muj spolecenskej tvor, takze ja to ted resim kamaradama, nekdy je to narocny, ale vidim ty stastne deti a je mi to jedno, ze vecer sotva lezu 🙂

frndafrrr
8. říj 2018

@vilmic Super, tak ses dočkala, tu slevu 20% ti nakonec dali? Vypadají pěkně, nevím proč jsem si myslela, že pro chlapečka máš stejnou jako bílou, jen v hnědé, ale tahle je teda hezčí. 👍

Dneska si musím taky trošku postěžovat. 😀 V noci jsem se vzbudila na zádech a jako 1.zakašlala, no holky, slzy v očích, jsem myslela, že mi přinejmenším prdla jizva na děloze, jaká to byla bolest, naštěstí teda dobrý. Navíc jsem vytáhla angelsounds, prtě se mi nějak otočilo a po pár dnech vyrvajzu, že mi poskakoval pupek byl podezřelý klídek, ale angelsounds ho asi naštval, protože zase nahodil akční tempo.

@bombat Já se přídávám k obdivujicím, taky je to pro mě dost nepředstavitelné. 😀 Ještě napráskám @mattonimeloun a @basice, ty budou tak mít taky 3 špunty, pokud jsem si nespletla basici s beruškou. 😀

mattonimeloun
8. říj 2018

@bombat taky čekám třetí , sice neplánované , ale teď už moc chtěné 😊 doma máme dvě holky a přibude jim bráška 👶

Strana