Termín porodu únor 2019
Ahoj holky,
pojďme si povídat o radostech a starostech těhotenství i následných chvílích s dětmi..
😉
Jako ja ještě nespím a to uz lezim od 22:00 hod. Jenže mam v brise asi běžecký zápas, nebo nevím.Mam až strach, jestli je vše v pořádku.
Koukám, holky, že s nástupem na MD máte docela trápení, ve smyslu, že nevíte, co a jak 🤔
Pokud máte nárok na mateřskou (PPM = peněžitá pomoc v mateřství), tak se nastupuje 6-8 týdnů před TP a prvni peníze by vám měly přijít ještě před porodem (pokud nerodite dříve). Zaměstnávatel papír odešle na ČSSZ, která má tuto dávku na starost.
MD se počítá do odpracovaných dní, proto ty z vás, které jsou zaměstnané, tak mají nárok na dovolenou. Záleží na vás jak se v práci domluvíte - je možné vyčerpat PPM, potom dovolenou a pak až začít čerpat RP nebo po MD čerpat zároveň v zaměstnání dovolenou plus RP.
A ano, dovolená se proplácí 😉 někdo psal, že ne, že se jen čerpá... Což teda nechápu... Když jsem v práci, tak mám dovolenou za 0 Kč na den? Já teda dostala vždy zaplaceno 😂
Rodičovský příspěvek se čerpá po PPM, případně dovolené. Ten spadá pod Úřad práce.
Snad je to jasnější a trošku jsem pomohla 🙏
Holky ja to nechápu s tou dovolenou? Me zaměstnavatel řekl, že to neproplati, že už se to nedělá. Řekli mi to přímo na personálním. Tak jak teda? Aby mě ale spis nechtěli osidit teda :/
Tady k té dovolené ale moc přehledné to tedy není: http://www.aperio.cz/689/dovolena-v-souvislosti...
Ale vše důležité tu již bylo receno😉
@arielka222 ano oni to zkouší bohužel. Pokud ti neskončila smlouva tak trvej na proplacení dovolené přímo po skončení Md: vzor žádosti např. V tom článku vyse🙂
@beruska125 super děkuji.
@arielka222 Co se nedělá? Neproplaci se dovolená,na kterou máš nárok, jelikož máš odpracované dny? Vždyť, kdybys chodila normálně do práce, tak si tohle nedovolí říct...
Tak mi řekni, že ji chceš normálně vyčerpat...
Nemyslí on třeba převod letošní dovolené do příštího roku? 🤔
@arielka222 Si po skončení MD prostě výpis formulář na čerpání dovolené u vás v práci.
@evelinkaw já minulý rok, když jsem nastupovala na MD se synem tak jelikoz jsem byla celé tehu na PN tak jsem ji pak s žádostí o mateřskou rovnou říkala, že chci proplatit dovolenou co mi zbyla a tohle mi řekli. Prý to naše firma nedělá. Tak sem to nechala byt. Ale teď si o to teda zadám a poslu jim ten odkaz výše, kdyby chtěli tvrdit něco jiného.
@arielka222 Je to jen slovíčkaření,ale zaměstnavatel ti vlastně řekl pravdu. Dovolená se neproplácí, musíš si zažádat o čerpání té dovolené, pak ji čerpáš a přijdou ti peníze.
@dominika963852 ale pak nechápu proč nemůžou říct tak jak to je a dělají ofuky.
Jo,je to jen o slovickareni. Dovolenou čerpáte,pokud poměr trvá. Kdežto proplácí se jen v případě že pracovní poměr skončil.
@arielka222 To taky nechápu no. U nás je to naštěstí v pohodě.
No tak to jsem zvědavá, co na to řeknou v práci me...
Já jsem včera bombardovala sms zprávami mamku. Protože je účetní/ekonom a teď mají jednu zaměstnankyni na mateřské. Tak mi řekla to samé, co píše @arielka222 Je to opravdu tak. A je hrozné, že je to i o slovíčkaření. Já si tedy tu žádost za pomoci mamky pak do práce napíšu a pak jim to sem příští rok dovezu. @arielka222 Moc děkuji za vysvětlení, už tomu konečně rozumím 🙂
@evelinkaw A nevedela bys jestli je to dovolena ze cely rok nebo jenom pomerna cast za dobu MD? diky
Holky, jeste, jestli nekomu chybi baze na autosedacku cybex, na to vajicko. Tak jsem ted nasla nejlevnejsi na Lidl eshopu..za 2tis.
@zuzekk
@jednaholkaa s tou dovolenou by to mělo být tak, že pokud bude smlouva trvat celý příští rok, tak protože budeš ten cca půlrok na mateřské, tak máš nárok na celou dovolenou. Pokud ale smlouva během roku konci, tak je pak nárok jen na poměrnou část, kterou "trvá pracovní poměr". Ja mám taky smlouvu jen do června, takže budu mít nárok ze 25 dnů na 12,5...
@cuccinka je to jak ti píše andelka. Teď jen papír o PPM do práce. Jinak nikam nemusíš. Pracák/sociálka je až při přechodu z PPM na rodičovský příspěvek (tzn. za 28 týdnů - to se přechází, resi se to cca 2 měsíce dopředu).
Holky já jsem normálně úplně vyřízená. Včera jsem si nějak blbě hnula se zádama a vůbec se nemůžu hnout ☹ mám to blokle na jedné straně mezi lopatkou a páteří, střílí mi to do krku i do ruky... Na pohotovost nemá cenu jít, tam to řeší injekci a tu mi v těhu stejně nedají... Ale dovolala jsem se na jednu soukromou fyzioterapeutickou kliniku tady poblíž a řekli mi, ať přijedu ještě dneska, že se na to mrknou. To je normálně zázrak v dnešní době. Tak snad se mnou něco udělají ☹
Ahojky holky, tak my včera měli holky na hlídání, abychom měli čas na nákupy Ježíška a já si mohla skočit k obvodní 🙂 Byla jsem objednaná na 10:30, čekala jsem tak do 11, aby mi sestra řekla, že mě přeřadili k doktorovi (původně ordinovali spolu, pak se rozdělili a jak mě kontroloval před rokem doktor, tak mě nechali kartu automaticky u něj) 😡 Upřímně jsem ráda, že jsem u něj, je to takovej mladej pečlivej sympaťák, ale mohla mi to třeba říct už u objednání, abysme tam nejeli a nečekali, doktor ordinoval až odpoledne... Tak jsme šli s manželem na oběd a oběhnout město a pak jsme tam jeli znovu... Na ekg zase nějaký blok, jak v minulém těhotenství... Ale že ho tam mám pořád a není to nějak špatný, tak prý ok... Ale kdybych se nějak nadměrně zadýchávala nebo cítila, že srdíčko mi nějak divně skáče, tak hned přijít a muselo by se to řešit... 🤔 Od doktora jsme jeli nakupovat dál... No šílený, chodit jsem nemohla, malá neuvěřitelně tlačila... Chtěla jsem si u vietnamců koupit takové zateplené kalhoty, jenže vyzkoušet je, to byl boj 😀 Svléct legíny, obléct kalhoty, zas svlíknout a obléct moje legíny 🙄 No upřímně jsem se tam bolestí rozbrečela v kabince 😂 Já byla tak zoufalá.... Strašně mě bolely "piční" kosti, kostrč, kříž, nohu jsem zvedla tak 10cm nad zem... Tak si to asi dokážete představit, jak to vypadalo 😂 Ale máme nakoupeno všechno, co jsme chtěli 🙂 Akorát nám zbývá jeden dárek, chtěla jsem ho objednat včera na internetu, jenže jak na potvoru, oni ho stihli vyprodat! 😡🙄 Takže musíme ještě jednou do města zajet, jestli to seženu někde 😐 K tomu jsme včera měli super počasí, celej den chumelilo, večer sněhu jak blázen, dneska ještě sněží, tak zítra až bude manžel doma a ne v práci, tak půjdem sáňkovat a na sněhuláka 😍😀 Pokud do tý doby neporodím... 😀
A teď zas nějaký můj "problém" 😔 od rána mám zase dost vodnatý výtok? 🤔 Vůbec nevím, jestli je to výtok, vůbec to nijak nejde cítit, je to průhledný, ani to nijak nelepí... Prostě taková skoro voda :/ Už jsem měla jednu intimku nasáklou, teď je to mírnější, ale občas cítím, jak to víc vyjede :/ Tak uvidím, jak se to vyvine během odpoledne a kdyžtak bysme asi zajeli na kontrolu, aby to nebyla plodovka.... 🤔 Tohle těhotenství mě ty zvláštní výtoky nějak děsí 😀 Akorát je manžel dneska od rána až do zítra do rána v práci :/
@misak48 Ty blaho, tak snad ti pomuzou, drzim palce! A dekuju za vysvetleni.. tzn, kdyz mam smlouvu na neurcito, tak cela dovolena, jestli to dobre chapu. No, necham se prekvapit 🙂
@jednaholkaa je to jak píše @misak48
@jessulka Kočko, to byla poslední možnost, kdy jsme v klidu mohli nakoupit na Vánoce 😉 Teď už hlídání bude celkem nemožný, max na hoďku dvě a to zas člověk ani nic pořádně neprohlédne, když máme víc jak půl hodiny cestu do města 😔 A s holkama je to nemožný :D To i nákup v coopu je pro nás očistec 🙄😂 Takže mám radost, že máme ty dárky z krku, kromě toho jednoho... Upřímně se těším, až bude po Vánocích ... To už bude čas opravdu jen na holky a miminko v bříšku... 🙂 Teď je to šílený shon :/
@renulkka Ale prdlačky, to jsou zase výmluvy. Bych tě chtěla slyšet, jak tenhle důvod říkáš doktorovi, co by ti na to řekl 😂😂😂 Já jsem všechno objednala přes internet. Do nákupních center mne nikdo nedostane. A jsem vysmátá. Teď mi chodí pravidelně každý den nějaký balíček. Ještě by to mohli rovnou zabalit do vánočního papíru 😂😂😂 Směju se kamarádkám, kteří nadávají, že v obchodech už skoro nic není, všechno je probraný, drahý. Jóóó není nad internetové slevy. No tak snad tě to vlhko v kalhotkách brzy přejde. Držím palce 🙏

Holky, a jak je to, kdyz jdu rovnou na rodicak?