NT screening - riziko DS 1:89
Ahoj,
Píši sem, protože vím, že nejsem jediná, která si tímhle prochází.
Ve zkratce jde o tohle.. 10.7.2017 jsem potratila v 18+3tt syna kvuli VVV - monosomie 16 chromozomu, která nadělala hroznou paseku (neprůchozí močové cesty, 6 prstů na ruce, skolioza atd..)
Po potratu jsme s manželem počkali doporučené 3 cykly MS, pak to zkusili a čtvrtá MS už nepřišla.
Dnes jsem 12+3 dle MS, dle UTZ 12+4. Podstoupili jsme NT screening vývojových vad a vyšlo mi zvýšené riziko na DS a to 1:89...Šíjové projasnění vyšlo na 1,1, vše je jinak v pořádku, miminko (dle UTZ holčička ❤️) se krásně vyvíjí, ale doktor nebyl schopen najít nosní kůstku. I v krevních testech jsem měla prý nějaký protein (nevim?) nižší, než by měl být... Je mi 22 let, jsem celkově zdravá, manžel taky, v rodině jsme taky všichni v pořádku.. Samozřejmě jsem objednaná na amniocentezu, jenjsem se tady chtěla možná trochu uklidnit, zda to některou zde taky potkalo a jak to eventuelně dopadlo.
Předem všem děkuji za jakýkoliv komentář ❤️
@belleelle Hele já se nehádáma ani dohadovat nechci, Myslím, že zakladatelka diskuze ani o debatu na téma "alternativ a jejich výsledku" nestojí, chtěla znát zkušenosti lidí, kteří si prošli, nebo procházejí stejným strachem. Proto jsem reagovala, sama jsem byla vděčná, za stejné zkušenosti s dobrým koncem.
Byla jsem na CVS letos na podzim, myslím, že od té doby se medicína zas tak významně nepohnula. Náš přístup k tomu byl zodpovědný a výsledek takový, jaký jsem již psala. Když se někdo rozhodne jít jinou cestou, rozhodně to nepovažuji za špatné. Jen jsem nepotkala doktora, který by řekl, běžte na krev je to lepší. Pevně doufám, že já už žádné další informace potřebovat nebudu 😀 jedna zkušenost bohatě stačila...
@kajurell Ahoj jsem 16+4 Tripel test nám odhalil zvířeně riziko na DS 1:12 zítra jdu na odběr plodové vody a jsem lehce nervozni, co od toho mám čekat, doufám že to dopadne dobře. Je to naše druhé těhotenství a takové komplikacemi by mě ani nenapadli.uz aby to bylo za námi 😐
@petrajiranova Triplle testy vychází falešně pozitivně. Já byla na odběru plodovky minulé pondělí - příjemné to nebylo, ale přežít se to dalo. Ve středu volali, že je vše OK, tak držím palce 🙂
docela zvláštní že vám takto vycházejí vysoké pravdepodobnosti vývojových vad í u druhého tehotenstvi. možná bych si pak zašla í na genetiku s partnerem. to že jste oba zdravi neznamená že kombinace vašich dvou DNA je vhodná.. každopádně na plodovku bych v tvém případě šla, jsi mladá, to zvládneš.. známá teď čeká na výsledky te neinvazivni metody z krve ale je bude ji 36 a těhotenství je z IVF.. takže úplně jiná situace
Tak jsem byla na odběru plodové vody a strach byl zbitecny, nebolelo to a jen to bylo lehce nepříjemné, naštěstí nám to dobře dopadlo a DS nám vyloučili, ostatní výsledky budou za týden ale to předpokládám že to bude v pořádku.
@petrajiranova Super zpráva 🙂 Jinak taky jsem byla na odběru plodové vody - NT 2,5, nízka hladina cehosi v krvy, 27 let ...mrnous je zdravy ...Strach jsem po odberu mela ale ta uleva, ze je vsechno v poradku a muzu si uzivat zbytek tehotesntvi za to stala 🙂 Myslim, ze pokud se prcek ma udrzet, tak se udrzi i přes amnio ... Hodně štěstí!
Ja mela jit v pondeli, 29.1 na odbery plodovky, ale nevzali me, protoze jsem nemocna, coz neni vubec prijemne. Mela jsem teploty, kaslu tak, ze me z toho bolelo bricho, takze by to mohlo dopadnout spatne, tak jdu na odber 5.2... Jsem z toho hrozne nervozni... My nemeli nosni kustku, trochu nizsi PaPPa a vyssi free beta HCG, NT 1.1, ale presto nam vysledek vysel 1:89 na Downa... Mozna i skrz minuly potrat, ktery byl zapricinen genetickou vadou...
Dnes jsem 13+3, screening dnes-pozitivni. Krev ok, sijove projasneni ale 3,55. Nosni kustku nezmeril, jelikoz mimco bylo otocene. Dr me odeslal do gennetu, kde jsem cekala ze me hned vemou, prekontroluji utz a oni me objednali az na 28.2. Rovnou na amniocentezu😳 Chci obvolat i jine pracoviste...
Postup se mo zda divny...
Mel jste nekdo takhle vysoke NT a presto to bylo v poradku?😭
Ahoj, me tehotenstvi bohuzel nedopadlo taky skrz VVV, ale zase te muzu uklidnit, ze odber plodove vody je v pohode ( podstoupila jsem ho u dvou tehotenstvi ). Vse je kontrolovano pod ultrazvukem. Na obrazovku se muzes a nemusis koukat. Je dobre v ten den odpocivat a dalsi dny se setrit. Drzim moc pesti, at je holcicka zdrava!
@lenka.han82 Tak nám na Genetice v Plzni říkaly, že ok jsou hodnoty do NT do 3 mm, ale ono i záleží ve kterém týdnu tam jdeš. Jašně v 11. týdnu by to mělo být méně a ve 14. týdnu už to může být klidně i kolem těch 2,5 protože mimi je celkově vetší.
@kacasa Ano, nezoufej. Dcerka měla nt 4.2, syn 3.9. Oba jsou zcela zdraví ;)
@kacasa Ale teda další kontrolu bych asi doporučila. U dcery jsem postoupila cvs a u syna už "jen" panorama test...
@kacasa Ahoj, byla jsem v podobne situaci. Prvni screening pozitivni, riziko DS 1:150. NT -3,3 o nosni kustce se doktor nezminil. Tyden na to jsem sla na odber choriovych klku, vysledek do druheho dne a vylouceny tri nejcastejsi chromozomalni vady. V 18.tydnu bylo NT 5,3 coz se stale doktorovi nelibilo, doporucen jeste ultrazvuk srdicka, ktery dopadl dobre. Ve 22.tydnu se NT uz krasne srovnalo, takze vse nasvedcuje tomu, ze miminko bude zdrave. Drzim pesti, at ti vsechno dobre dopadne, vim jake to jsou nervy!
Ahoj, já jsem byla na plodové vodě v pátek, bylo to nepříjemné, ale dá se to.Poslal mě tam můj gynekolog, při 1.screeningu miminko mělo šíjové projasnění 2,8-3mm a nebyl pořádně vidět profil nosíku, ikdyž kůstka byla. V pátek v Gennetu na UZ paní doktorka neviděla nic víc než můj gynekolog, přesto přepočítala riziko na Downa z 1:15686 na 1:60, ihned genetička neváhala a šla jsem na plodovku. Všechny testy v pořádku, krev, moč, srdíčko...jen to prosáknutí na hlavičce tam dělá neplechu.Ta bezmoc je neskutečná :( Co se týká toho vyšetření z kreve, které se platí...co mi říkali, tak to není tak podrobné jako ta plodovka. Takže z mého hlediska udělám vše pro to, abych měla jistotu, že nebude miminko postižené...vždy je nějaké riziko.

@kajurell Já se bála hrozně, taky jsme o první miminko přišli, další dcerka byla úplně pohodové těhotentví a třetí je těhotentství na vrcholu adrenalinové zátěže. Před CVS jsem si načetla spoustu diskuzí, takže jsem tam šla úplně ve smrti z vyděšení, ale pak to bylo celkem v pohodě. Jen jsem si vzala týden volna a zůstala doma, abych měla klid (a nenervovala se, že někde zběsile běhám).
Nám se nosní kůstka objevila až někdy po 20 tt. Už jsem byla smířená, že dcera bude mít nos pořádného boxera 😀