Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Ahoj, prosim o radu a možná i vysvětlení. Absolvovala jsem opakovaně test na cukrovku a při obojím cukr zvýšený. Den před prvním testem jsem jedla jak utrzena a dala jsem si k večeři s dětmi palačinky s marmeladou a pak další věci u televize ( nic sladkého) a cukr mi vyšel 5,3. U druhého testu jsem se den předem hodně omezila a stejně mi zas vyšlo 5,3. Nechápu ze to nemělo žádný efekt. Ještě by mě zajímalo jestli cukr reaguje na stres, jelikož poslední dobou jsem s nim jedna ruka. Děkuji
@zuvi Ahoj! Velký a dlouhodobý stres dokáže glykémii zvednout, ale nemělo by k tomu docházet opakovaně.
K té večeři - pokud nemáš problém se zpracováním cukrů, tak ani deset sladkých palačinek by Ti lačnou glykémii nad limit zvednout nemělo, pokud dodržíš dobu lačnění. Naopak u poruchy glukózové tolerance často dochází ke zvýšení lačné, pokud si třeba nedáš druhou večeři a nepokryješ si noc dlouhými sacharidy.
Pokud Ti tedy byla krev braná ze žíly a dodržela jsi dobu lačnění, jedná se o těhotenskou cukrovku. V tuhle chvíli Ti nikdo neřekne, jaký bude mít další průběh. Někomu se glykémie příliš nezvedají, ale je pravděpodobnější, že s přibývajícími týdny těhotenství půjde glykémie ještě nahoru. Proto se dělá ogtt a proto tahle kontrola. Protože z lačné 5,3 může být po 30. týdnu glykémie 6. Uvidíš, až dostaneš glukometr, jak se glykémie chová v průběhu dne. Mnoho těhotných má problém právě s lačnou a tam často stačí vhodné nasazení druhé večeře 😉 Takže žádný strach,
@petulkavrtulka 4 jednotky jsou malinko 🙂 Změnu bych čekala osobně až při 8 jednotkách a výš 🙂
@werumka muzu se prosim te zeptat, co delat kdyz hodnota pred jidlem je nekdy 5,5-5,6 a hodnota hodinu po jidle je 5,8? Je tam jen nepatrny rozdil.Neni to problem?
@lucienelka Ten rozdíl je nepatrný, ale nejíš málo? K těm hlavním jídlům?
@werumka no nevim,snazim se neprecpavat,ale myslim,ze jim dost,zase kdyz se najim vic a mam po jidle treba 6,2 tak mi to nikdy nestihne spadnout dolu ten cukr a drzi se vis na 5,4-5,5 no a to je prej spatne.
@lucienelka Néé, prosimtě! Hlavně jez normálně - důležitá je hodnota po jídle, ne před jídlem! Hodnota po jídle do 7,8 je v pořádku! Co sníš třeba rámcově k hlavním jídlům - druh, množství?
@werumka vcera jsem mela spagety bolognese -jsem neodolala, navci jsem byla na jednani a jedlo se v restauraci.Snedla jsem cely talir a hodnota po jidle je max 7. JInak jim maso,ryzi+zelenina nebo rizek a bramborova kase nebo tak, to jsou hodnoty do 6,2
@werumka no vcera jsem si uz zacala davat 6j tak uvidime..jinak sem docela zoufala z tech lacnych hodnot at jim cokoliv tak nikdy nejsem do 5.1 :-/
@lucienelka Tak to je v pohodě - a snídáš a večeříš co? Sleduj opravdu tu glykémii po jídle a na tu před jídlem se vykašli. Je to zbytečné a bude Tě to akorát stresovat. I kdybys měla před jídlem glykémii 6 a po jídle 7, tak je to v pořádku. Máš tam ještě velkou rezervu.
@petulkavrtulka A zkoušelas ty kaše Nomina?
Ahoj vsem, prosim o radu nebo spise vysvetleni, mozna i trochu povzbuzeni 🙂 Jsem ve 30 tydnu a v utery jsem se dozvedela vysledky testu na cukrovku a treti hodnotu, tedy 2 hodiny po vypiti jsem prekrocila o 0,3 a pristi tyden jdu do poradny. Docetla jsem se, ze me nejspus ceka glukometr, pravidelne mereni a zmena jidelnicku. Znamena to i, ze moje mimco uz ted vazi nejak hodne??? Utz, kdy mi byka sdelena vaha se delal ve 22 tydnu a to melo mimi 370 g, ale od te doby nic a dalsi utz s vazenim bude az na zacatku prosince.
@werumka na ty jsem zase zapomnela je koupit,a ty koupim teda ve zdrave vyzive?:dekuji
@petulkavrtulka Jojo, ve zdravé výživě mají velký výběr, jinak jeden, dva druhy prodávají i v řetězcích typu Tesco, Albert.
@lenkalechnyrova83 Ahoj, miminko nemusí víc vážit, průběh cukrovky je u každého individuální. Obecně glykémie nejvíc stoupají mezi 30. a 35. týdnem a tam pak hrozí právě nepřiměřený růst. Po 35. týdnu se většinou glykémie stabilizují. S největší pravděpodobností dostaneš glukometr a nějaké základní poučení o jídleníčku. Doporučuju ale určitě prostudovat dietu na stránkách www.tehotenskacukrovka.cz, máš tam všechno hezky popsané, včetně odlišností mezi gestačním diabetem a diabetem jiného typu. Koukni na to ještě dřív, než půjdeš do poradny, abys kdyžtak věděla, na co se zeptat. A neboj se toho 🙂
@werumka moc dekuji, ty stranky uz mam prostudovane, tak tedy musim pockat do utery, co mi povi v te poradne. Prozatim jsem od vcerauplne vyradila sladke a omezila i ovoce. Clovek je z toho takovy nesvuj, ale hlavne, aby mimi bylo v poradku.
Ahojky v pondělí mi přišly na tehu.cukrovku v úterý jsem byla v dia poradne nafasovala jsem glukometr problém je že se nejsem prostě schopná píchnout mám takový strach že to prostě nejde :( chtějí po mě alespoň jednu hodnotu denně a jeden den v týdnu 6x denně a já to prostě Nedávám nějaké rady a tipy ? :D jo ještě jsem nafasovala nějaký deníček kde chtěj popsat můj denní jídelníček ale nevím jak často to jsem zapomněla nevíte někdo ?
@lenkalechnyrova83 Vidíš, tak to už máš půlku práce za sebou - studium diety a jejích zákonitostí je půlka úspěchu 😉 hlavně jez dost, ať nehladovis. Miminko v pořádku je a bude. Naopak, tím, že si to teď budeš hlídat,prokážeš službu do budoucna jemu i sobě 😉 dej si čas, ať to vstrebas. Chvilku to trvá, ale pak už to půjde. A za pár týdnů to bude pryč 😉
@werumka moc dekuju za podporu, muj gynekolog me totiz strasil, ze se mi muze narodit tloustik a ze na utz bude pak videt, jak je otekle ☹ navic se skodolibe smal, ze ted budu muset papat pouze libove masicko a zadne sladke, tak jsem z toho byla takova vystrasena. Ano, nejake info uz mam, pockam na poradnu, aby mi vysvetlili kdy merit a kolik maji byt hodnoty a hlave potrebuji stanovit kolik tech sacharidu denne vlastne budu moct.
@werumka prostě si řeknu teď se pichnu neboli to a to nejde nepichnu se vím že to nebolí ale nejde to už mi i chlap ukazoval ze to vůbec necítí pichnul se několikrát po sobě už jsem byla odhodlaná a když mi to přišlo do ruk tak mě slil pot a nešlo to :( jednou denně to ještě nějak zvládám s tím že mi ta ruka prostě jednou ujede ale 6x to asi neujede :( já právě myslím že říkaly 1x týdně ale nejsem si vůbec jista zas nechci dostat zdupane jak tam přijdu :D ty to máš jak ?
@lenkalechnyrova83 V těhotenství je ideál 200-250g sacharidů za den. Na tom webu tehotenskacukrovka máš dobře rozepsané, jak to má být rozložené do jednotlivých jídel. Můžeš si už teď zkusit vážit přílohy, abys viděla, jak ta ideální porce má vypadat - udělá Ti to obrázek i o tom, jestli jíš dost. Limity pro glykémii jsou stanovené na 5,1 na lačno (při domácím měření do 5,3) a hodinu po jídle do 7,8.
Pan doktor je vtipálek. Ano, pokud by se na cukrovku nepřišlo, pak děťátko vlivem zvýšené glykémie a velkému obsahu inzulínu v krvi začne rychle růst a natékat. Ale to se nestane, pokud se na cukrovku normálně přišlo a jsi pod dozorem. Takže fakt žádný nerv 😉 Koukni na blog k Terce, má tam moc dobré recepty i na "sladkosti" 🙂 https://www.modrykonik.cz/blog/terka_37/album/s...
@chromjana Ten blok může být dost urputný, chápu. A nepomohlo by Ti, kdyby ses třeba nepíchla do prstu, ale do hřbetu paže? Výsledek to má stejný a nemusel by to být takový stres 😉 Ale i tak si myslím, že je to fakt jen o zvyk. Ty lačné by Ti nemohl odebírat třeba manžel? Nebo nemáš kamarádku, která by za Tebou jednou týdně skočila a tuhle "službu" udělala za Tebe? 🙂
Já myslím, že ten jídelníček budou chtít jednou týdně, aby si ho porovnali s glykémií a líp podchytili nějakou dietní chybu. Připadá mi to tak logické. Já už jídelníčky posledních 20 let nedělám 😀 😀
@werumka já na sebe Nenechám sáhnout v odběru kapilarky od nikoho jiného než od sebe a mi to nejde to je to :( raději bych dávala 6x denně venózní krev než kapilární asi je to divné ale je to tak :D já doufám že mě to do konce týdne pustí ,když já jsem teď v tom těhu fakt ciťa nemůžu si pomoct :D
@batorijka budu se muset pochlapit :D zkusím to tak taky ale nevím jestli nebudu sama sobě uhýbat :D já se ani zatím neodvážila se píchnout tím pichatkem zatím jsem to vždy udělala jedině tak ze jsem vzala jehlu do ruky a pichla se omylem :D a ty to máš jak s denickem ? Jak často musíš psát denní jídelníček ?
@werumka dekuji za odkaz a ty sladkosti tam jsou vhodne? 🙂 koukala jsem treba na ten strudl a ten recept mi prijde uplne normalni strudl 🙂 Doktor vtipalek je, jen bohuzel nedomysli, ze tim me stresuje ☹ Neni take delat test na cukrovku ve 29 tydnu pozde? Jak mam tedy vedet, ze ji nemam uz par mesicu? ☹
@lenkalechnyrova83 Ano, Terka měla taky cukrovku a tak začala vymýšlet sladkosti, které nemusí být doslazované 😉 určitě vyzkousej, az budes mít glukometr. Jsou z toho fajn svaciny 🙂 ten test se má dělat mezi 25. a 28. týdnem. V tu dobu se cukrovka rozvíjí, protože stoupá hladina hormonů, které na ní mají podíl. V prvním trimestru se bere jen lačná, aby se podchytily případy, kdy se objeví dřív. Samozřejmě je důležité, aby ogtt proběhlo za ideálních podmínek, tj. třeba ne během nemoci nebo krátce po infekci, aby nebyla glykémie zkreslená. Když bys třeba byla nemocná v tom termínu, kdy se test dělá, můžeš na něj jít klidně později. Ale jinak by se odkládat neměl. Kdy Ti na něj dal lékař zadanku?

ted jen minimum 4j
@werumka ale pokud mi to neklesne rikala i dr ze si mam zvednout na 6j