Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Na lacno 4,1; 5,9; 6,5 a po snidani 9,4; 10,1 a 8,2
@medulinek @werumka Holky tak z pojišťovny mi napsaly toto: "děkujeme za Váš dotaz.
Počet testovacích proužků do glukometru je odvozen z Vaší indikace od lékaře a na kolik kusů Vám vypíše poukaz. Na bližší informace ohledně Vaší indikace a návaznosti kusů testovacích proužků se prosím informujte u lékaře." To mi toho moc neřekli....By se v tom prase vyznalo :D
No a jinak jsem se ještě chtěla zeptat na váhu. Ve 25 týdnu jsem měla cca +5 kg a teď jsem 29 týden a jsem pořád na stejné váze. Je to tím že málo jím kvůli cukrovce? Mám strach aby malá měla dostatek živin.
@mischel26 hele to chce cas, me to trvalo dobrych 14-15tydnu nez jsem se to naucila a vim uz co a jak. Musis holt zkouset co na tve telo plati.Ja to mam vylozene tak,ze cely rohlik s maslem a troskou syru na druhou veceri a rano hodnota do 5ti.Kdyz jsem si davala jen treba jogurt nebo zeleninu,tak mi to vubec tu ranni nesrazelo, kdyz jsem zvysila prijem a navysila sacharidy,tak to zafungovalo.Dobre mi prave funguje i to mleko, piju vetsinou plnotucne 2dc na druhou vecu a ranni hodnota je naprosto v norme.
Mliko jsem zkusila vcera,decku a k tomu knackebrot s tavenakem,ale ono to nebylo,tak dneska musim vymyslet neco jinyho
@lucienelka akorat,ze ja tech 14 tydnu nemam,ted jsem si dala jogurt fantazii,sice jsou v nem cukry,ale aspon drzi v zaludku.
@nikolka066 Ach jo, to jsou mistři 😀 Napsala jsi jim, že jsi těhotná diabetička na dietě? Jinak ty limity pro úhradu určuje VZP a ostatní pojišťovny se tím řídí (není to tak, že by nějaká pojišťovna udělala jiné limity, ty prostě platí pro všechny). Tady máš ten dokument, kde je to dobře rozepsané - počet proužků podle indikace. V platnost to přišlo na konci roku 2014 myslím... http://www.mte.cz/vse-o-diabetes/uhradova-vyhla...
@werumka Jo napsala jsem jim že jsem těhule na dietě atd.... Asi je tomoc nezajímá, nebo spíše se vyhýbají odpovědi.... Jsou to šmejdi 👍😅
@medulinek Zkus se kouknout na web www.tehotenskacukrovka.cz - tam je všechno hezky polopatě vysvětlené 🙂 Jak ten mechanismus fungování cukrů a inzulínu, tak ketony.
V Tvém případě bych se inzulínu fakt nebránila, glykémie klesnou a třeba začneš mít i chuť k jídlu. Tím, že Tvá slinivka zřejmě není schopná pokrýt tu inzulínovou rezistenci, tak Ti ten cukr běhá jen v krvi a nejde do těch buněk (k tomu, aby se do buněk dostaly, potřebují právě inzulín). Ty ho ale potřebují. Tudíž když hladoví, tak se opět vyšle signál k dalším produkci zásobních cukrů z jater. Játra je pustí do oběhu, ale zase se nedostanou k buňkám. Takže se na tomhle zacyklíš. Budeš mít vysokou glykémii, ale přitom ty buňky budou hladovět a bude Ti z toho blbě (přímo na zvracení). A to je zbytečné.
Já mám cukrovku prakticky celý život, takže většina věcí jsou zkušenosti. GDM je trochu něco jiného, než moje jedničková cukrovka, ale ty základní mechanismy fungují stejně.
@nikolka066 To teda 😀 Ne, vyhláška je jasná. Samozřejmě, že pokud se diabetolog bude cukat, tak s tím nic neuděláš. Ale nárok na proužky máš 🙂
@werumka tak se jich příště v poradně zeptám a bude 🙂 Děkuji
@nikolka066 Klidně si tu vyhlášku vytiskni, ať máš něco po ruce 🙂
@nikolka066 tak to ti rekli fakt hodne,ja psala na vzp,tak jsem taky zvedava,co napisou
@werumka dekuju,ty stranky jsou moje mantra,takze uz jsem nastudovala a trochu pochopila,jen jsem myslela,ze ty jatra delaji energii z tuku a ta se do bunek dostane.Vubec se nedivím,že bych furt spala,tělo holt šetří kde může. A ten inzulín mi nastaví doktorka nějakou dávku nebo si ho budu muset zase počítat podle nějakých tabulek? Když vidím tchána,jak se tu láduje,píchá si několikrát denně dieta nedieta.
@medulinek Játra vyrábí cukr právě ze svalů a z tuku (jako odpadní látka v tomhle procesu jsou právě ketony). Ten "cukr" se jmenuje glykogen a část je ho uložená v játrech. Když tam "dojde", tak se začne rozkládat právě ze svalů a z tuku. Z toho glykogenu se štěpí glukóza a ta běží do krve... a dál ten proces znáš. Bez inzulínu není energie, tak to prostě je 🙂
Lékař nastaví počáteční dávku a uvidí se, jaká je na ní odezva. Pak se ve spolupráci s diabetologem ta dávka případě upravuje. Ze začátku se dá malá dávka (třeba 4 jednotky), která se pak podle aktuální potřeby navyšuje.
@medulinek Protože většina těch diabetiků 2. typu na to kašle. Vídám je na diabetologii a je mi z toho smutno - a ten doktor nemůže udělat nic. Jen upravit dávky, případně hospitalizovat, ale pak už je to jen zase na tom člověku. Tuhle nemoc neléčí lékař, tohle si musí člověk léčit sám. A když není vůle, tak pak z toho nic nezbyde. A bohužel třeba starší lidé už tu vůli nemají - většinu života mají za sebou a nechtějí dělat takové zásadní změny. To by člověk i chápal. Ale pak jsou moji vrstevníci, kterým je to fakt jedno. Je jim jedno, že ztrácí zrak, odcházejí jim ledviny. Potkala jsem tam i padesátníky na transplantaci ledvin, protože jim vlivem jejich dekompenzace přestaly fungoval. Na diabetologii se stahují data z glukometrů, protože lidé svoje zápisky falšují. Cukrovka nebolí a o to to bývá těžší 🙂
Tohle moc nechapu,jako u tech starsich ano,jak pises,maji za sebou vetsinu zivota,moc jim nezbyva a omezovat se nechteji,ale ty mladochy ne. Ja treba hrozne pribeala po prednisonu a vim,ze proste prvni ukol po porodu je ty kila zhubnout,nejen kvuli sobe,ale prave kvuli tem detem a manzelovi. Nechci spolehat na to,ze mi daji inzulin a vsechno bude sluncem zalite.
@medulinek Právě... Zvlášť v době, kdy jsou už takovy možnosti - pumpy, senzory... Jednou mi DPDckem přivezl infuzni sety k pumpě kluk, který říkal, že má taky cukrovku a pumpu, ale že to neřeší, infuze prepichuje jednou za 14 dní (mají se jednou za tri dny), glykemie má stabilně nad osmnáct a je spokojenej. Prostě si to užije, dokud to jde. Na jednu stranu jsem mu paradoxně trochu záviděla, protoze ja to resim furt, mám z toho nervy, ridicak mit nemůžu, za pomůcky k pumpě, senzory, vyplaznu tisice. Ale aspon tady budu pro svoje děti a manžela a budu v pořádku.
@werumka glykemii nad 18,to uz je pomalu chodici mrtvola,ne? Mas pravdu v tom,ze si to ted uzije,ale ty konce potom - svagr ji ma taky,ma jednicku a i kdyz to bere poctive,stejne mu porad hrozi amputace,kazdou chvili ve spitalu,za to by mi to fakt nestalo. S cukrovkou nemuzes mit ridicak? Kvuli ocim? To jsem netusila,to je hodne nepohodlny teda.Mne normalne mhd nevadi,ale ted v tehu jezdim vsude autem,kdyz se mi udela blbe,zastavim si a dam se do klidu,v mhd bych na nejakou pomoc od nikoho spolehat nemohla. Tchan se mi taky smal,kdyz jsem si vazila chleba,pocitala testoviny,ale ono je to jiny,kdyz jde "jen" o tebe a když víš,že tím můžeš ohrozit miminko a ještě vymodlený.
@medulinek Ono si prave na ty glykemie zvyknes a ani těch 18 nebo 20 po čase proste necitis. Tak proc by to řešil, ze jo...
A jak dlouho ma švagr cukrovku?
Kvuli očím ne, ale je přesně definované, v jakém případě může mít diabetik ridicak. A jednim z tech kritérií jsou hypoglykémie. Pokud máš za rok dvě a více, které nepoznas, tak ho prostě nedostanes. A ja hypa proste nepoznavam - je to paradoxně daň za dobrou kompenzaci a pak taky důsledek umělého inzulínu. Sice na to teď budu mít senzor, pokud ho revizak schválí, ale tu diagnózu nerozpoznanych hyp proste mám. A sama to riskovat nechci.
@werumka jee,tak presne to nevim,ale urcite tak 15 let to bude. Ty hypoglykemie jsou docela strasak,obcas,kdyz mi bylo blbe,tak jsem si rikala,ze mi treba spadnul cukr,ale dneska rano mi bylo zase tak blbe,co mi byva a glykemka 7,7,tak už aspoň vím,že cukrem to není,spíš tlakem ted. A jak oni poznaji,ze tu hypo mas,kdyz ji sama nepoznas?
@medulinek Tak to ja jsem na tom lip, mam cukrovku asi 28 let a potíže s nohama, ocima nebo ledvinama nemam. Jen ty nervy me to stalo 😀 Z glykemie 7,7 uz Ti rano byt blbe může. Zvlášť pokud se to zkombinuje s ketony...
Ja to hypo nakonec poznám - ale pozdě 😀 resp. tehdy, kdy už se nejsem schopná soustředit a mam pomalý reakce. A glykémii třeba 2,5. Ale to se právě za volantem nevyplatí 🙂
holky prosim nevite jak se jmenuji ty prozky na mereni ketonu z moci?Rada bych si je dnes v lekarne koupila.
@lucienelka DIAphan nebo KETOphan 🙂
@werumka myslis,ze poznas i vysoky cukr? Protoze kdyz jsem mela tech 10,1 tak jsem byla uplne v pohode.
@lucienelka taky jsem koukala na ten diapham,ale nejak nevim,k cemu mi pripadne bude,kdyz je tam najdu

@medulinek tak to je super,to s tou porodnici...ja musim zjistit,jak to chodi v motole,musela bych jim tam ja nevim co,podepsat snad reverz nebo nevim,vyvolavacku jen pres moji mrtvolu...no a ten obed,to je tedy taky pekne na prd...a jake hodnoty mivas?