icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

viridie
4. bře 2017

@werumka Dobré ranko a díky za Tvé postřehy 🙂 Dnes jsem se změřila skoro hned po probuzení a měla jsem 5,5- což je úspěch. Většinou se totiž měřím třeba až za 25-30 min a je to tedy asi opravdu chyba, hraje to roli. Budu tedy v tomto důslednější.

@johnirvingfan Hoj. Četla jsem to na nějakém serveru o gestačním diabetu. Každopádně ten zdroj najdu a uvedu, nerada bych tady šířila nějaké bludy 🙂

johnirvingfan
4. bře 2017

@viridie
To nevadí, ale uklidnilo me to 🙂
Jinak Já se často měrim ráno, hned po tom, co vstanu, ale ze před vstáváním jsem asi hodinu vzhůru, to na to má asi Teda taky vliv 😀 a celkove hůř spavam.

viridie
4. bře 2017

@johnirvingfan Já také blbé spím a to měření se má asi fakt dělat hned po rozlepení oka. Čili odteď spím s glukometrem 🙂

johnirvingfan
4. bře 2017

@viridie
A snídani hned do postele 🙂

medulinek
4. bře 2017

@johnirvingfan no prave,to mas jak s dia vyrobkama,neni tam cukr,ale zase jiny svinstvo.ale ty uz to mas za par,to uz doklepes,kontroluji ti vahu mimca?

johnirvingfan
4. bře 2017

@medulinek
No jen na tech hlavních UZ. Jako 20. a 30. tt. a je tak o týden vetsi odhadem.

vejik85
4. bře 2017

@werumka
Ahoj Veru, měla bych prosím tě dotaz... měla bych jít v nejbližší době na kontrolní test 6 měsíců po porodu. Naplánovali jsme si to s manželem na pondělí, vzal si dovolenou, aby hlídal malou a mě se zrovna včera udělalo v puse 5 aft . Bude to zřejmě po trhání nervu u zubaře minulý týden, žádnou virozu nemám, ale stejně se chci zeptat, může to nějak test zkreslit? Děkuji 🙂

medulinek
4. bře 2017

@johnirvingfan ty jo,tak me prmeruje kazdou kontrolu,ale u nas se spis bal zaostavani kvuli antifosfolipidovymu syndromu a je cca o 3 dny navic,takze zatim dobre

werumka
4. bře 2017

@vejik85 Ahoj! Myslím, že tohle test nijak neovlivní, klidně jdi 🙂

medulinek
4. bře 2017

@vejik85 nebo na to pri odberu upozorni

vejik85
4. bře 2017

@werumka Děkuji moc! No bojím se toho jak čert kříže... doktorka to neviděla moc slibně, toho inzulínu jsem měla v těhu fakt moc, ale už jsme byla na jedné lačné a ta byla v pohodě.

werumka
4. bře 2017

@vejik85 Neboj, jestli je lačná v pohodě, tak bych žádný prusvih nečekala. Navíc už víš co a jak s jídlem a pohybem a to je nejlepší prevence 🙂

johnirvingfan
5. bře 2017

@medulinek
Teda to je pece 🙂 Mne se paní doktorka diva ultrazvukem pokaždé, ale jen na placentu a průtoky. Zítra tam jdu, tak se ji poptam.

medulinek
5. bře 2017

@johnirvingfan no ja mam po trech zamlklych potratech a k tomu problemy se srazlivosti, talze to opravdu hlida.

johnirvingfan
5. bře 2017

@medulinek
Tak to chápu. Já si taky už picham Fraxiparin. Co bychom pro naše drobečky neudělaly 🙂

medulinek
5. bře 2017

@johnirvingfan ja mam clexane 😊

simasla
5. bře 2017

Ahoj holky mám dotaz na proužky - mají trvanlivost do 03/2017 na další kontrole to nahlásím, že jsem vyfasovala takto. Ale je možné, že i když jsou ještě v trvanlivosti, že měří nějak podivně. Dneska po večeři hodinu jsem měla 8,9 - tak mě to zarazilo - přes den problémy nemívám jen ráno a tak jsem tomu dala 5 minut a změřila znova a vyskočilo na mě 7,0 - to přeci není možné aby se to za 5 minut v klidu bez jakékoliv aktivity takto snížilo. Jo a ještě jeden dotaz. Mohl se mi cukr zvýšit i po průběžném pití černého čaje s citrónem - neslazeného samozřejmě. To se mi stalo dřív, že jsem během té hodinky po jídle upíjela horký čaj s citrónem a také jsem měla pak hodnotu vyšší.

eloise02
5. bře 2017

@simasla Nemám sice těh. cukrovku, ale jsem diabetička s cukrovkou 2. typu. Cukr může vcelku rychle klesnout, zrovna dneska jsem se trochu utrhla z řetězu a dala si k večeři langoše a glykémie vyskočila na 8,3. Po asi 20min. jsem měřila znovu a už bylo 6,2. A co se týče citrónu, říká se, ten cukr snižuje. Nejsem odborník, ale kamarádka je zdravotní sestra a ta mi vždycky doporučuje, ať piju vodu s citrónem, že je to pro diabetiky dobré.

medulinek
6. bře 2017

Ahoj holky,tak jsem po kontrole,nastesti tam nikdo nebyl,dcera od vcera kasle,takkze jsem ji musela tahnout sebou. Dostala jsem nocni inzulin,zatim 8 jednotek do stredy,ve ctvrtek rano si budu volat na vysledky krve a moci a podle toho,jak budou vypadat lacny glykemie bud zvysi ten nocni nebo dostanu jeste denni. A div se mi pani doktorka neomlouvala,ze mi ho dava 🙂

lucienelka
6. bře 2017

@medulinek neboj nocni inzulin je v pohode.Ja ho mam od 14tt a v pohode, necini mi to zadne problemy.Jen teda nevim,zda to nebude komplikace kdyz se bude resit porod, na vyvolavani teda rozhodne jit nechci 😔.

medulinek
6. bře 2017

@lucienelka ja se nebojim,kdyby mi srovnal tu ranni bylo by to super,jinak jsem v porodce resila,jak to vypada s porodem na inzulinu a pry si jen vic hlidaji prutoky,ze budu jezdit casteji,ale pokud budou ok a mala nebude velika,nechaji to bezet prirozene. To me docela uklidnilo,vyvolávani taky nechci

lucienelka
6. bře 2017

@medulinek tak to zni dobre, tak snad to tak bude probihat i u me 🙂.Ja se trosku bala toho inzulinu,aby mi to stacilo a nemusela jsem zvedat davky,ale zatim je to v pohode, od zacatku jsem na 4j a zatim to staci,tak snad to tak vydrzi i do konce...

medulinek
6. bře 2017

@lucienelka a mas taky ten nocni? To se divim,ze mi teda dala tolik na zacatek,ale mozna to bere podle vahy. Jo a z pojistovny mi prisla odpoved ohledne testovacich prouzku,pokud budu pichat 1-2x denne,tak je narok na 400 prouzku za rok,pri diete jen na sto. To nic moc teda

lucienelka
6. bře 2017

@medulinek to fakt nevim, podle ceho se to bere zda podle vahy nebo podle hodnot. Je pravda,ze me ten ranni cukr neskakal nijak moc,bylo to vesmes kolem 5,1;5,2;5,3 vic nez 5,5, jsem nemela nikdy,ted na tech 4jednotkach se vlezu do 4,6.

werumka
6. bře 2017

@medulinek Ach jo, už i v pojišťovnách pracují negramotní 😀 😀 Tyhle číselníky platí pro NETĚHOTNÉ 🙂 Tady v tom dokumentu to je přepsané - je to oficiální číselník VZP pro rok 2017 (od něj to převezmou ostatní pojišťovny). Strana 47 toho dokumentu:
https://webevzp.blob.core.windows.net/media/Def...
Pokud máš v těhotenství inzulín (1-2 injekce denně), tak máš nárok až na 1000 proužků. S tím, že 400 dostaneš hned a ostatní podléhá schválení revizním lékařem (Tvůj diabetolog musí vypsat žádanku).

werumka
6. bře 2017

@simasla Ahoj! Po pěti minutách Ti ten glukometr vždycky hodí nějakou blbost, ber v úvahu tu první hodnotu. Když se nebude opakovat, neřeš to. Pokud by se opakovala i dál, tak už to chce nějaký zásah. Někdy se to stane 🙂 Proužky by měly být v tuhle dobu ještě v pořádku (pokud byly dobře uskladněné).

terka_37
6. bře 2017

Zdravím po delší době🙂 Chci se zeptat, mám půl roku po porodu a měla bych jít na kontrolní OGTT. Nicméně pro mě je to akce na celé dopoledne, ještě s cestou do Prahy a je nereálné, že bych tak dlouho nekojila, Eda neumí pít z ničeho jiného a navíc je bojkotář, takže velký problém. Jde test odložit alespoň o pár měsíců? BTW
@werumka dotaz na tehotenskacukrovka.cz je od tebe?🙂

medulinek
6. bře 2017

@lucienelka no tak to jo,ja se nedostanu s rannim pod 6,2
@werumka a to jsem psala,ze jsem tehotna a jedna se o tehotenskou cukrovku....
@terka_37 nekde jsem cetla,ze by se melo jit,kdyz uz nekojis,tak si zkus na dia zavolat

werumka
6. bře 2017

@terka_37 Určitě odložit jde. Lepší objektivní test o něco později, než neobjektivní dřív 🙂 Nech si ale změřit lačnou do té doby 🙂
Jojo, dávala jsem tam dotaz. Docela mě to zaujalo 🙂 Protože ty pokyny, které jsou správné, jdou hlavně z okruhu diabetologie a gynekologie. Ale pokyny laboratoře jsou napsané fakt divně... takže to jde vlastně vysvětlit tak i tak.

werumka
6. bře 2017

@medulinek Trochu mi přijde, že ty dva roky, co je to schválené, je pro některé pracovníky ještě příliš krátká doba, aby byli schopní reflektovat změny 🙂 Třeba tak za pět let se dočkáme 😀 Ale hlavně, že v těch číselníkách to je.

Strana