icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

martyina
6. dub 2017

@werumka to si myslím, po tom co mám ten nový to je úplná senzace🙂

lucienelka
6. dub 2017

@medulinek prosim te muzu se te zeptat, jaky jsi mela odhad u male v tom 31tt?Vim,ze si to tady nekde psala....

michaelasm
6. dub 2017

Holky, jen dávám info, dneska jsem byla na kontrole na rizikovém, prý porod nevyvolávají a dokonce nechají i týden přenášet, pokud je nález v 38. týdnu v pořádku (odhad váhy, žádné otoky a optimální množství plodové vody aj.) a pod 10 j. inzulinu. Zatím se držím na těch 3 j. na noc, tak snad to zvládnu, i když mám ještě kus před sebou. Trochu se mi ulevilo, protože vyvolávat znovu zažít nechci, pokud to nebude nutné.

fullera
6. dub 2017

@michaelasm Myslíš, že když mám 20 jednotek na noc, mám spíš počítat, že prcka poženou na svět dříve?

baenka
6. dub 2017

Ahoj, vychází mě špatná lacna hodnota, doktorka mi předepsala 1prasek po večeři, ten nezabral, tak jsem měla přidat ještě jeden. A pořád mi pripada, že mi to nějak neklesá. Teď jsme se stěhovali, prášky jsem si tak dobře zabalila, že jsem je nemohla najít, tak jsem si je prostě nevzala a ráno hodnota na lačno 5,2. Teď tomu teda nerozumím

el_le
6. dub 2017

@michaelasm tak to jsou dobre zpravy a se 3 jednotkama to uz urcite zvladnes 😉 ja jdu v pondeli na kontrolu dneska zacinam 38tt, ale jsem na inzulinu 3x denne + noc tak cekam co mi v pondeli reknou. Na DIA je spokojena, hodnoty se mi drzi a prcek je na vsech kontrolach ukazkovy ani vetsi ani mensi... Ale to pripadne vyvolavani z toho nemam dobry pocit, tak musim maleho zacit premlouvat at se nam ukaze 😀

michaelasm
6. dub 2017

@fullera Asi to má každá porodnice jinak, ale mně řekli, že do 10 j. nevyvolávají, nad 10 j. už ano. Ale kdo ví, třeba dají ještě váhu tomu nálezu... Budu držet palce!

@el_le Já mám zatím jen 3j. noční, ale ještě tak 10 týdnů +- před sebou a doktorka mě upozornila (na dia), že se to může ještě hooodně změnit ☹. Tak budu doufat... Držím palce, ať dopadneš taky dobře. 🙂 Jinak u nás zatím UTZ nález taky ok, vel. odpovídá na den přesně, váhově je trošku větší, ale to je prý normální. (A zvlášť, když tatínek byl čtyřkilové dítě 😀 )

martyina
6. dub 2017

Já jdu za hodku na gynekologii tak sem zvědavá

fullera
6. dub 2017

@michaelasm Já jsem dnes 34+2... Minulý týden jsme byli na měření a malý byl prý "větší, ale stále v normě". Podle bříška větší o 2 týdny. Je ale pravda, že tatínek měl porodní váhu 3,55 😝😲

medulinek
6. dub 2017

@lucienelka ve 29+3 jsem mela 1590g (odp 30+6) a pak 31+4 2290g (odp. 33+4)

medulinek
6. dub 2017

@michaelasm tak se hlavne drz,mne dneska navysila na 22j a pokud to nebude za 4 dny lepsi,mam si pridat na 24j,za chvili budu mit ty pera jako jednorazovky
@fullera ja mam z porodky slibeno,ze kdyz mala nebude obrovska a bude mit dobre prutoky a ozvy,ze budou vyckavat,co nejdyl
@martyina dej vedet,jak to u vas vypada

martyina
6. dub 2017

@medulinek kosnu před ordinaci než otevřou🙂 ale zdá se mi že před měsícem ve 26 tt SME měli. 707 g je to málo?

mischel26
6. dub 2017

Ahojky,tak ja dnes na dia...a jsem z toho takova nestastna...uz vubec nicemu neverim...glukometr celou tu dobu vadny,pri mereni v laborce jsem merila z te same kapky i glukometrem a rozdil je fakt drsny...hodnota 4,3laborka lacna,ja na glukometru 6,6...vysledky z laborky jsem vzdy mela do tech 5,3 posledni byly kolem 4,5...tak i dr ted rekla,ze nebudeme nic delat a pockame si na mereni novym glukometrem!

martyina
6. dub 2017

@medulinek takže má 1.2 kg a já za měsíc přibrala 0.5 kg. A bylo mi řečeno proč mám tabletky, že ty se těhotným nedávali tak já už fakt nevím🙂 ale do té dia chodí spousty maminek a berou normál takže to tak může být urcite

el_le
6. dub 2017

@michaelasm ono ti to ted mozna trosku poroste ale porad si myslim ze to mas krasne a vlezes se do te hranice a nechaji vsechno prirozene plynout 😉 joooo nas tatinek mel taky lehce pres 4kg 😀 takze doufam ze v tomhle bude mimino po me ja mela 2,7kg 😀 poptam se v pondeli jak to doktorka vidi, zatim se mi osvedcilo moc se nevyptavat dokud to neni nutne, protoze me casto zbytecne ty informace co mi reknou vynervujou 😀 a hlavne v podoli co doktor to nazor...

werumka
6. dub 2017

@martyina Prášky už se těhotným určitě nějaké tři roky běžně předepisují. Tady v Čechách se "povolily" nejpozději v celé Evropě. Jinde už se normálně bez potíží dávaly, jen tady se to zavedlo až v roce 2014. Takže na gyndě by si měli aktualizovat informace 😀

werumka
6. dub 2017

@mischel26 Co máš za glukometr? Značku? A byl nový?

kulistice
6. dub 2017

@martyina Taky mě zarazilo, že z takových hodnot, co si měla, si díky práškům a ještě na noc úplně v normě, takže to asi byl opravdu nějaký vadný glukometr...je dobře, že mimčo roste, jak má 🙂 určitě teď bude všechno v pořádku 🙂

medulinek
6. dub 2017

@martyina tak je to prcek,vsak to nevadi 🙂 ty tabletky mozna zatezuji zbytecne jatra a asi se nevi jak prochazi placentou,ne? a inzulin neprochazi urcite,tak mozna proto.

lucienelka
6. dub 2017

tak jsem byla na nove diabetologii, protoze jsem se stehovala z jednoho mesta do druheho.No ocividne to maji vsude jinak, z meho glukometru si stahla glykemicke profily a okamzite mi stahla nocni inzulin,ktery jsem si pichala od 14tt, ze prej ty hodnoty mam naprosto v norme a na inzulin to neni, dostala jsem teda jen kratkodoby,ktery si mam pichat pred jidlem pokud bude hodnota vyssi nez 5,5.Je zvlastni,ze je to az tak jine, doktorka docela kroutila hlavou nad tim,ze mam na noc inzulin Toujeou, ktery pry pro tehotne neni moc vhodny..... No uplne jiny pristup.Kazdopadne se mi libi ten system,ze si muze stahnout z glukometru udaje a tak kontrolovat ty glykemicke profily, hodilo ji to nejakou krivku a sama rikala,ze ty hodnoty mam naprosto v norme. Tak uvidime co to udela.

werumka
6. dub 2017

@lucienelka Tak super! Stahování křivky je fajn. Jak se tam udělá ten graf, tak se snáz vidí problematický části dne...

lucienelka
6. dub 2017

@werumka presne tak, tohle treba v Brne vubec nedelali a ted mi to udelali a ja jsem za to strasne rada,protoze takhle to alespon doktorka vidi a videla by,kde delam chybu,naopak mi rikala,ze hodnoty jsou v norme.Tak pak ale nechapu proc je prcek o 2 tydny vetsi,kdyz jsou ty glykemie OK.

werumka
6. dub 2017

@lucienelka Ona je to i genetika. Může mít prostě větší hlavu a pak vyjde i celkový propočet větší. Navíc Ti takhle bez testů nikdo neřekne, kolik reálně Tvoje slinivka produkuje inzulínu, aby pokryla tu rezistenci. Čím víc inzulínu musí produkovat, tím rychleji mimčo roste, protože ten inzulín působí jako anabolikum. Proto se třeba zakazují a hlídají rychlé sacharidy, po kterých by ta slinivka vyplavila velké množství inzulínu.

medulinek
6. dub 2017

@lucienelka staci,kdyz budes ty nebo manzel vetsi a mimco bude vetsi po vas nebo ma treba dlouhe nozky a hned to nejaky den hodi

martyina
6. dub 2017

@werumka děkuji za info

lucienelka
6. dub 2017

@werumka no to mas sice pravdu,ale tam jde spis o to,ze on odpovida velikosti dle stehenni kosti a i hlavicka odpovida,jen to brisko ma vetsi o 9dni... To je prave zarazejici...
To s temi anaboliky mi presne rikala dnes ta dia doktorka, kdyz mi rekla,ze ten nocni vysadime, ze do sebe mozna laduju zbytecne moc inzulinu a neni to potreba....

werumka
6. dub 2017

@lucienelka Ono taky záleží na tom, jak dlouho člověk tu cukrovku má. Když máš GDM prakticky od začátku těhotenství, tak nějakých 9 dní u bříška je ok. Ten inzulín by se měl dávat fakt jen tehdy, když je z glykémií prokázaný jeho nedostatek. Tys ho dostala na lačné glykémie kolem 5,4-5,5, že? To je opravdu spíš ten moment, kdy se nasazují prášky, když je potřeba.

martyina
6. dub 2017

Vzpomněla ssm si že ssm ještě nevrátila glukometr nový naměřil 5.4 a stary ,6.1

lucienelka
6. dub 2017

@werumka presne tak, nejvic jsem mela 5,5,ale spis kolem 5,2-5,3.No jsem zvedava co to ted udela, vysadila jsem ho a budu si pichat max ten kratkodoby pred jidly, pokud hodnoty nebudou v norme. Zajimave je,ze mi dnes mudr.rikala,ze kdyz zena rodi,tak kdyz je na tom dlouhem inzulinu,tak at ji nikdo nevyklada,ze se nedostane do hypoglykemie.Nevim moc jak to myslela....

werumka
6. dub 2017

@lucienelka Takhle, krátce po tom, co odejde placenta, klesne prudce i hladina hormonů, která působí inzulinovou rezistenci. A v tu chvili se může dostat do hypa i žena, která cukrovku nemá. Ale ženy s cukrovkou do toho hypa spadnou snaz, protože i ten pokles glykemie je rychlejší. Kazdopadne dlouhý inzulin už se pri porodu nepodává, takže z něj hypo vzniknout nemůže 🙂

Strana