Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Tak se k vám opět po dvou letech přidávám. Tentokrát jsem ale bohužel v 10.tt. Je tady někdo, kdo měl cukrovku tak brzo? Musely jste si později i píchat inzulin? Já znám zatím jen lačné hodnoty. Měsíc před otěhotněním to bylo v pořádku, ale v 8.tt jsem měla lačnou 5,72 a v 9.tt 5,28.
V pondělí půjdu do dia poradny objednat si proužky a mám trošku problém s glukometrem, který jsem posledně moc neřešila, protože jsem měla cukrovku až poslední měsíc těhotenství. On byl tehdy už použitý od nějakého člověka. Myslíte, že to může vadit? Navíc mi leží dva roky netknutý v šuplíku a proužky, které u něj jsou, jsou prošlé (12/2015). Měla bych dostat nový i s proužkama nebo budou chtít, ať používám ten původní i s proužkama? Jaké máte zkušenosti?
@lucisuska ahoj, ja mam cukrovku zjistenou cca stejne a od 14tt jsem na nocnim inzulinu pak od nejakeho 26tt i na dennim. Prosle prouzky rozhodne nepouzivat hodnota nebude odpovidat co se tyce toho jak bude glukometr presny to tezko rict...(asi by vedela werumka) jinak narok na glukometr a 400 prouzku mas oficialne pokud jsi na inzulinu, ale zalezi na tom kam budes chodit. Moje doktorka mi dala uplne novy glukometr a 400 prouzku k tomu, ma to od firmy co glukometry vyrabi predpokladam ze maji nejakou "dohodu". Jinak ja si pak u pojistovny zadala i o dalsi prouzky protoze mi 400 samozrejme nestacilo 🙂 tak preju hodne stesti at staci dieta a jsi v pohode 😉
@lucisuska ahoj, ja myslim,ze glukometr pouzivat muzes, prouzky teda po spotrebe do tech bych nesla,protoze nevim jakou by mely vypovidaji hodnotu,ale glukometry se normalne na diabetologii pujcuji a pak vraceji,takze si myslim,ze vubec neva,ze nejsi prvni uzivatel.
@werumka Veru prosim te muzu se te jeste na neco zeptat?Bojim se fetopatie plodu (mozna zbytecne), ale ted jsem si o tom neco cetla. Kdyby se jednalo o neco takoveho,tak by to uz se mnou doktorka resila ne? Me porad znervoznuje ta velikost briska o necele 2 tydny ☹. Na dia mi rekli,ze mam hodnoty OK a pritom ma mimco dle mereni vetsi obvod briska o 10dni. Od kdy se pak jedna o dia. fetopatii?
@lucienelka nase ma taky brisko o 14 dni,ale taky to neresi,oni ani ted nemaji jak. Gyndar rikal,ze by se to resilo v okamziku,kdy by ten rozdil byl o vic nez ty dva tydny.
Ja zas dneska cumela na mereni. Vzbudila jsem se v 5 a to se pak vzdycky hodinu prevaluju,tak jsem se zmerila a 7,2. Usnula jsem pred sestou a v pul 9 3,9. Nechapu. Jen rano ksem si pred pichnutim utrela prst desinfekci,alw ze by to melo nejaky vliv,nevim.
@medulinek to je divne... 3,9?to je snad az moc malo ne?ale tou desinfekci by to byt nemelo.
@lucienelka pry spodni hranice neni, tak nevim,v desinfenci je snad jen cisty alkohol doufam 😂
@lucienelka Fetopatie je stav více znaků, ale týká se především těhotným s labilním diabetem (což je DM1 a DM2) a pak neodhaleným těhotným s GDM Ten největší progres znaků fetopatie bývá mezi tím 28. a 35. týdnem.
To, že je bříško o 10 dní větší není nic ke stresu, pokud o své cukrovce víš a jsi kompenzovaná (což jsi 🙂 ). Pokud by tam byl progres směrem k fetopatii, tak by se ukazoval na ultrazvuku průsak tkání (což je vlastně tuková vrstva, která je i jinde, než na bříšku). Plus další znaky, které se objevují i po porodu (hypoglykémie, problémy s dechem apod.). Ale to se Tě fakt netýká, neboj 🙂
@lucisuska Ahoj! Glukometr - pokud Ti při prvním těhotenství měřil dobře, tak není důvod, aby teď měřil chybně. Jsou ale potřeba proužky, které nemají po expiraci. Každopádně od roku 2014 mají těhotné s GDM pouze na dietě nárok na 400 proužků od pojišťovny (na jakýkoli typ glukometru), takže si můžeš zažádat hned. Možná dostaneš i glukometr, uvidíš (na ten je oficiálně nárok až při intenzifikovaném inzulinovém režimu, ale diabetologová mají různé k dispozici od firem zadarmo). Zatím najeď na dietu, která je na www.tehotenskacukrovka.cz. Ale to už určitě znáš 🙂
@medulinek
To je celkem normální obraz glykémií k ránu. Mezi 3. a 6 ráno hormony stoupají a glykémie taky. Pak už zase začínají klesat (pokud třeba v jeden moment nevyletíš z postele, pobíháš a změříš se až za půl hodiny, pak to zase přechodně stoupne). Ale pravda je prostě taková, že žádný den není stejný. A všechny proměnné člověk stejně nenajde.
Tak první měření hodinu po obědě a mám 10,7 ☹ Já to nechápu co dělám špatně... Je fakt, že mám prošlé proužky, ale to prý nevadí. No a jedla jsem lososa, zeleninu (papriku, cuketu a rajčata) a pohankové těstoviny 135 g.... Mám strašný strach, jsem teprve v 10.týdnu... To jako budu už teď od začátku na inzulinu???
@lucisuska hlavne se nestresuj 🙂 ja treba testoviny nemohla/nemuzu zadne jim jekom varenou ryzi (male mnozstvi) a vareny brambor - toho mi nevadi vic. Ja jsem na inzulinu od 14 tt - tom nocnim a ono se pak trosku upravily i ty hodnoty po jidlech. A nevim, ale co jsem cetla a i to tu werumka psala ze prosle prouzky nemusi ukazovat spravnou hodnotu.
Tak ja byla dneska v DIA poradne naposled - cukrovka po kontrolou, kompenzovana, dostala informace k porodu, v karte maji porodnici doporuceni od doktorky co a jak. Zaroven utz dopadl dobre maly ma 3kg takze parada. Tak uz jenom cekam a pak po pul roce na kontrolu. Uz se tesiiiim az si dam testoviny 😀 jsem na sebe docela pysna ze dne na den najet na jidelnicek, presne vazit co jim, na rodinne oslave si nedat ani kolacek 😀
Chtěla jsem se zeptat, jak rychle stoupají hodnoty cukru, když jsem jen na dietě? V sobotu jsem měla hodnoty krásný dvě hodiny po obědě (rýže+kuřecí směs) 4,3..dneska rýže + kuřecí směs Kung-Pao a 6,4...včera jsem měla rybu a bramborovou kaši a 6,0 a to jsem měla před týdnem po stejném obědě 4,7...vím, že jsem pořád v normě, jen mě zaráží, že to šlo o tolik nahoru :/ a to jsem měla poslední dny před tím hodnoty opravdu nízký a nešli ani přes 5....
@el_le ty jo to budes mit fakt drobecka 🙂, gratuluji 🙂.j
@lucienelka @medulinek jooo drobecek, ale jsem rada pritel mel pry pres 4 kg a ja jsem takove tintitko vsude se me ptaji kde jsem k te cukrvoce prisla 😀 a delaji si srandu ze me bricho za chvilku bude prevazovat dopredu 🙂
@el_le to ti verim, ja bych taky drobnejsi miminko,ale dneska mi rikala doktorka,ze 4kg deti jsou standart a kdyz nemam uzkou panev-coz ja nemam,tak se mi bude rodit vetsi dite lip nez drobek 🙂.
Tak ja i manzel jsme meli 3,5 kila,ale panev mam snad dobrou.
@lucienelka @medulinek no ja jdu jeste zitra do "rizikove" poradny na dalsi posouzeni jinym doktorem. Doktorce se nelibi kombinace GDM, vetsiho mnozstvi plodove vody a moji hydronefrozy ledvin. Tak uvidim co mi reknou ve ctvrtek koncim 38.tyden a jeste se nikdo k porodu jako takovemu nevyjadroval. Jenom ze zatim neni problem rodit normalne ale jak je na tom moje panev uprimne netusim 😀 jako rikam si takove to co asi vsechny - kdyz to zvladly ostatni ja taky i kdyby mel 4kg 🙂 navic mame jeste 2 tydny, takze to bude tak akorat.
tak me se taky k porodu zatim nevyjadruji a panev mi nikdo nemeril.To dedukuji ja,ze ji mam sirokou a bude se mi dobre rodit,ale nikdo mi ji nemeril 🙂.
od minulého týdne co mám léky, mám hodnoty
5.4. - 5,2 - 4,7, 5,8 - 5,8, 5,0 - 8,0
7.4. - 5,7 - 9,1, 5,1-6,5, 6,6
10.4 - 5,7-4,5, 4,6-3,5, 5,2-7,1
11.4. - 5,5
dnes mě opět čeká kontrola tak uvidíme🙂 malá měla pouze 1,2 kg ve čtvrtek

Ja mam normalni veceri cca v 19, 21:30 pichnu inzulin a chvili potom druha vecere. Jinak zrovna na dnesek jsem spala dobre,jen ve 4 zachod.