Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
Ahoj holky, chci se zeptat, vy tu všechny měříte hodinu po jídlech? A kolik máte mít limit? Já mám totiž měřit hodinu a pů a limit mám 7,8. Nicméně žádnou dietu nedržím, v ničem se neomezuji a mám nejvyšší naměřenou 6,5. (měřím ob den od 10.5. ). Zařadili mě do dia na základě lačných hodnot. 5,5 v 9tt a 5,3 asi ve 14tt. Jenže tohle jsou pro mě naprosto normální hodnoty, prostě moje tělo je tak nastavené, netěhotná jsem měla na lačno i 5,8 (v rámci prevence) . Moc jsem to tedy teď v těhu neřešila, ale teď jsem tu narazila, že jste tu rozebírali, že stačí i blbé lačné (ale kolik byla v té studii braná jako vyšší ta lačná glykémie, když ta norma je do 5,5 u zdravého člověka). Mně dr říkal ať teda lačné neřeším, tím pádem je ani neměřím. Měřím jen po snídani, obědě a večeři. No nedalo mi to a 3 dny po sobě změřila ráno na lačno a vždy kolem 4,4 .
@andik.cz ahoj tak ja mam merať hodinu po jedle a limit mam do 7,8. Ráno na lacno mam max do 5,1... Čo sa týka hodnôt po jedle tak vraj sú najvyššie po tej jednej hodine ale prišla som na to ze vela záleží od toho co zješ, ak je to mastnejsie tak ta najvyššia hodnota môže byť aj po hodine a pol pripadne po dvoch.. No každopádne im ide o to zistiť ten vrchol, čiže najvyššiu hodnotu... Inak co sa týka tých lacných glykemii tak tie hodnoty sa znižovali kvôli tomu že už hodnota nad 5,2 ma nepriaznivý vplyv.. Ale každý glukometer ma nejakú odchýlku...
@moni0801 No tak já mám teď teda lačné kolem těch 4,5. Minule jsem si zkoušela jestli naměřím stejně co přístroj v laborce, byla jsem hodinu a půl po s nídani. Glukometr naměřil 4,5 a přístroj v labině 4,7. Obojí plná krev, ale v laborce je na plnou krev faktor x1,11. Je pravda, že vyšší mám vždy plazmatickou nebo sérovou hodnotu. No nevím no. Když mi i dr řekl ať lačné neřeším.
Jako já i po vaflích k snídani mám po hodině a půl třeba 5,1. Fakt se neomezuju vůbec. Glykáč mám 26.
@andik.cz Ahoj! V tu dobu, kdy Ti naměřili ty zvýšené lačné - netrpěla jsi nějakými většími nevolnostmi? Nebrala nějaké léky?
Ta lačná je z hlediska těhotenství trochu problematickou hodnotou, protože se ve výzkumu ukázala jako stejně nebezpečná, jako vyšší postprandiální glykémie.
Pro interval hodinu a půl není stanovený žádný limit. Je stanovený pouze na hodinu po jídle (počítá se od začátku jídla) a pak po dvou (tam je limit 6,6).
Často se stává, že ženy uvádí, že mimo těhotenství mají normální lačnou kolem 5,5 například (limit pro lačnou mimo těhotenství je 5,6 - při vyšší by se mělo provést ogtt). V těhotenství lačné glykémie často o něco klesnou (což se stalo i u Tebe). Ale ten limit není daný kvůli Tobě, nýbrž kvůli miminku, které reaguje zvýšením c-peptidu při lačných nad 5,0.
@werumka Já to vím, že to není kvůli mně. Jen píšu, že právě i netěhotná mám klidně na lačno 5,8. Věděla jsem moc dobře ještě než jsem otěhotněla, že určitě půjdu do dia rovnou. Naše doktorka (dělám v labu) ale říkala že vyšší lačná glykémie s normálním glykáčem není indikací k oGTT. Kdybych měla třeba hraniční glykáč, ale jak píšu výše, mám ho 26. Takže asi nebude porušená glukózová tolerance. Od r. 2010 jsem měla jen jednou lačnou hodnotu pod 5. jinak mám vždy kolem 5,5.
Nevím teda proč u mého dr mi řekli hodinu a půl po jídle.
Nevolnosti jsem měla do 14tt. Mohla jsem sníst jen toust a nebo rohlík.
Právě, že jsem to tu četla, že i i vyšší lačná je stejně nebezpečná jako vyšší posprandiální a proto se ptám od kolika...není mi to samo jedno. Proto jsem i teď z vlastní iniciativy měřila 3dny lačné. Nicméně, mimčo velikostí zatím vždy odpovídalo přesně TP, takže zatím se nejeví větší. V 28tt mám zatím plus 5kg.
@andik.cz Ono záleží, kolik zkušeností má Tvůj dr. s gestačním diabetem. Mnohdy ho ti lékaři strkají do jednoho pytle s dvojkaři. Ale je to specifický druh diabetu. V tomhle směru je asi nejlepší pročíst ten web tehotenskacukrovka.cz, protože tam najdeš platné informace o téhle problematice, kterými by se měli řídit všichni diabetologové.
Jestli jsi měla takové nevolnosti, tak ta lačná tím mohla být zkreslená - při ketóze v těhotenství stoupá často i lačná glykémie... Je potřeba to zohlednit, případně třeba udělat ogtt v době, kdy už nevolnosti nejsou. Stejný "problém" třeba může způsobovat braní Utrogestanu v prvním trimestru - zvlášť, když si ho žena nevědomky vezme v den testování.
Ty lačné by při domácím měření na glukometru neměly přesáhnout 5,3.
Ve studii HAPO se ukázalo, že vyšší rizika komplikací u miminka nastávají u lačné glykémie 5,0 v době, kdy se dělá klasické ogtt. Tam se samozřejmě bere v potaz, že po 30. týdnu ty glykémie ještě polezou nahoru.
@werumka No Utrouš jsem brala 2x denně. Pak mám hypofunkci ŠZ, tak beru Euthyrox 150. No nevím no kolik má dr zkušeností s tím gestačním diabetem. Zatím byl vždy spokojený s tím, že to mám dobře kompenzované dietou a že s těmi lačnými asi nic holt neuděláme. Druhou večeři si mám dát. No ale já jím druhou večeři i normálně. Nic teda nevážím. U mě je to ještě o to horší, že od 11 let nejím maso. Takže pro mě dieta maso bez příloh jen se zeleninou nehrozí. No nevím no, jsem z toho taková rozpačitá. Snad bude vše ok. Uvidíme teď po tom 30tt. Zkusím se měřit hodinu po. Ale myslím, že i tak se do limitu vejdu v pohodě. A zkusím i sem tam tu lačnou.
@andik.cz To je asi takové nejlepší řešení podle mě - zkusit měřit hodinu po a taky lačnou.
Říkám si, že by bylo fajn, kdyby se odebírání lačných v době, kdy jsou ženy v prvním trimestru, nějak dořešilo. To zkreslení tam bývá a pak to nemá stejnou vypovídající hodnotu, jako v tom druhém. Pokud normálně jíš druhou večeři, tak je všechno v pořádku. Jinak nemá moc smysl měřit glykémii po sladkém jídle - v případě mírné poruchy glukozové tolerance už se Ti v krvi po hodině neprojeví, protože vrchol glykémie nastává dřív, než za tu hodinu. Reakce organismu musí být rychlá a je nucený v krátké chvíli vyprodukovat velké množství inzulínu. To pak často vede k tomu, že po sladkém je glykémie po hodině nižší 🙂 Ale to velké množství inzulínu pak působí na rychlejší růst miminka a zbytečně zatěžuje Tvou slinivku...
S tím masem je to složitější - přece jen ty bílkoviny dokážou dobře zastoupit sacharidy a zasytit... ale v tomhle směru určitě máš jiné možnosti, jak bílkoviny doplnit 🙂
@werumka Jojo díky. Udělám si to tedy trochu po svém (ty lačné a zkrátím dobu měření po jídle). Dnes lačná opět 4,4 a hodinu po s nídani 5,2 (v laborce). Takže je to asi v pohodě. Dneska jsem byla i na kontrole, tak jsem se ho ptala na tu hodinu a hodinu a půl, tak říkal, že je to takové to rozmezí. Prostě, abych se do hodiny a půl od začátku jídla změřila. Že právě každé jídlo má vyrchol trochu jinak. A i tak tam mám prý dostatečnou rezervu. Jinak byl zase spokojený. A nemusím nic měnit. Příští ko už budu asi 33tt. Tak se prý uvidí jestli se něco ještě bude dít. Pro jistotu mám i glykáč zase.
S těmi bílkovinami... no určitě mám víc sacharidů než je předepsané. 😎 Ale tak snad to v mém případě tak nevadí. Mám teď teda i dost ovoce, no. Ale kdyby se něco zhouplo, tak to samo budu řešit víc...a víc přemýšlet, co sním.
Kdyz vidim ty vase cisla, tak se cejtim nepatricne sem vubec neco psat. Je tu nekdo, kdo opravdu ma nejaky problem? Mam lacny 5,9 i po 500mg metforminu, od zejtra mam zdvojnasobit davku a jsem z toho celkem zoufala, abych rekla pravdu, kdyz 500g neudelalo nic, pritom co se tyce diety, fakt se snazim. A pak tu ctu, ze nekdo ma po knedikach 5,1 nebo kolik a chce se mi brecet... To je jak kdyby nekdo v nejaky diskuzi o rakovine psal, ze ma na brade bedar, co ma delat, kdyz to prezenu do extremu. Nebo je tu nejaka skupina pro holky, co maj ty hodnoty blby? Treba tajna?
@fatal_error ahoj tak s tými knedlikami som písala ja, ale nie kvôli "zlým " hodnotám ale kvôli tomu že mi ten cukor stúpol až po dvoch hodinách a nie po jednej ako sa to všade uvádza. Inak mam pocit ze pri tých nových kritériách cukrovky ma 80% žien hodnoty v poriadku, len pri tom ogtt to mali zvýšené..
@fatal_error Neblbni, mas úplně normální průběh tehotenske cukrovky 😉 zeptej se třeba @medulinek
A jestli chceš trochu zvednout sebevědomí, já mela v těhotenství po knedlikach 12 😀 nemohla jsem je jist vubec.
@andik.cz Tomu odůvodnění pana doktora moc nerozumím... ty limity jsou dané pro všechny jídla - hodinu od začátku jídla je limit 7,8. Dvě hodiny 6,5. Samozřejmě, že sladké jídlo má ty vzestupy jindy, ale sladké jídlo se při GDM nejí... Myslím, že u Tebe se spíš jednalo o špatný test - jakože s Utrošem a v době velkých nevolností. Protože sama vidíš, že v těhotenství se jinak ta lačná chová odlišně - ačkoli máš normálně mimo těhotenství 5,5, tak v těhotenství se suchou nohou vejdeš do pěti.
@werumka No on to teda moc neřeší a spíš se divil, že to tak řeším já. (ten čas) Prý taky záleží jak dlouho člověk jí. No je to jediný diabetolog u nás pro 50tis. město s okolními obcemi, co k němu spadá 80tis. ob. Zkušený asi je, účastní se studií, jezdí se vzdělávat... No tak nevím no. Včera i dnes už jsem si dala časovač na 1h. 2h jsem ještě nikdy ani nezkoušela... tak tam nevím. A zatím i po té hodině taky dobrý. Já si právě musím dát denně něco sladkého. 😇 už se mi i stalo, že jsem si naměřila 2,8 a to mi bylo fakt slabo, tak jsem si říkala, asi chyba, vím, že glukometr nevezme za sebou moc dobře 2 měření, ale zkusila jsem ještě jeden proužek a 2,4. Tak jsem si prostě tu tatranku dala. Vyloženě jsem cítila, že si musím dát něco sladkého. Bylo to po námaze-delší procházka se psem. Jako nejím toho tunu, ale prostě to ovoce si dám opravdu denně, klidně i banán, který by se moc neměl. Někdy prostě jednu coockies, nebo malý perníček. Snidala jsem i vafle, ale v těch cukr moc není (3 lžičky v těstě na asi 15 vaflí). To spíš záleží, co si dá člověk nahoru. A mi stačí bílý jogurt a jahody, maliny. (žádná marmeláda, nutella a tak)
Ale taky si myslím, že jsem zařazená mezi diabetičky asi špatně, ale nevadí, aspoň se hlídám. Horší by to bylo obráceně. Aspoň bude mít svědomí klid.
@fatal_error Rozhodně to nevzdávej, je mi jasné, že to musí být psychicky náročný, člověk se snaží a má pocit, že zbytečně. Ale vydrž. Já mám zase jiné problémy. Na podzim se nám to vrátí👍
@andik.cz Za mě - po zkušenostech s cukrovkou 1. typu v těhotenství - v době těhotenství se chová ten metabolismus trochu jinak. Většina diabetologů má největší zkušenosti s diabetem 2. typu, pak s diabetem 1. typu. A úplně okrajově je to gestační cukrovka. Než jsem otěhotněla, myslela jsem, že budu pokračovat v tom, co mám nastavené celý život. Opak byl pravdou 🙂 Nejenže ten organismus reaguje úplně jinak, než jak jsem byla zvyklá 😀 Ale v pravidelných intervalech během jednoho, dvou dnů jsem musela navyšovat dávky inzulínu, protože glykémie působením hormonů skokově vyskočila. Pro mě to byla trochu škola, protože jsem myslela, jak už svou nemoc po dvaceti letech neznám 🙂 A pro ty diabetology to může být dost obdobné. Právě proto, že tam často dochází ke strmému nárůstu glykémií, je nutné dodržovat dobu měření, aby se ten vzestup podchytil rychle. Píše o tom i paní doktorka Krejčí z webu tehotenskacukrovka:
Cílem léčby těhotenské cukrovky je udržet hodnoty glykémií (hladiny krevního cukru) v normě. Musíte mít hodnoty, jako byste žádnou cukrovku neměly.
U pacientek léčených dietou požadujeme při měření glykémie „z prstu“, které provádějí samy na glukometru, tyto hodnoty:
nalačno do 5,3 mmol/l
za 1 hodinu od začátku jídla do 7,8 mmol/l
Během dne si pacientka změří celkem 4 hodnoty - ráno nalačno, 1 hodinu po snídani, 1 hodinu po obědě a 1 hodinu po večeři. Četnost měření je individuální, podle doporučení ošetřujícího lékaře. Je důležité měřit se přesně za hodinu od začátku jídla, doporučujeme nařídit si budík na mobilu. Několik málo minut je v toleranci, ale měření v jinou dobu (třeba po hodině a čtvrt) už nemá význam a je zavádějící, uvedené rozmezí pak již neplatí.
Já sama za sebe v době mimo těhotenství taky tolik neřeším, protože glykémie po jídle neklesají tak rychle - jako je to právě v těhotenství, kdy po té hodině už může glykémie rychle utíkat dolů - je to tím, že slinivka produkuje větší množství inzulínu. Jiným způsobem, než právě tímhle přesným měřením po hodině, ty vzestupy odhalit moc dobře nejdou. Glykovaný hemoglobin mají, až na výjimky, těhotné s gestačním diabetem prakticky vždy s rezervou v normě. Ale zase - Tebe se tohle spíš netýká. Jednak těhotenskou cukrovku s největší pravděpodobnostní nemáš a druhak spíš trpíš na nižší glykémie obecně - takový organismus pak na hladovění/jinou situaci, reaguje zvýšením lačné - což se u Tebe stalo. Ta "léčba" je vlastně stejná jako u gestační cukrovky. Jíst pravidelně (dost sacharidů, bílkovin i tuků) aby ses vyhnula poklesům glykémií a nebyla nutnost dohánět to sladkým, které zase vyžaduje větší zapojení organismu stran inzulínu. Myslím, že jsi to vyřešila nejlíp, jak jsi mohla 🙂
@pe_ma Tohle je nutné striktně držet spíš právě v těhotenství, jak jsem psala výš. U Tebe je potřeba se řídit glykovaným hemoglobinem v kombinaci s domácím měřením. Pokud Tvé měření odpovídá hodnotě HbA1c, tak je to v pohodě. U diabetu 2. typu nedochází k rychlému poklesu cukru, abys měla úplně odlišnou glykémii po hodině a po hodině a půl (stejně, jako to říkal lékař od @andik.cz )
@werumka Jojo děkuji za ujištění. Já si to tak myslela taky. Já totiž dřív i dost flákala snídaně, v podstatě jsem nesnídala, kvli tomu, že prášek na ŠŽ má být půl hodiny před jídlem a pracuju od půl sedmé, takže jsem to prostě řešila tak, že doma prášek, když vstanu v 5:40, oblíknu a jedu do práce, no a čas na jídlo bylvždy až tak po 8.hod. Takže mám pocit, že holt můj organismus už docela hladověl a reaguje tak vyšší glykémií. Ale teď v těhu už to dělám jinak, jak v noci vstávám na wc beru prášek a snídám hned jak vstanu. Nehladovím tak dlouho. A mám tu druhou véču no. Ještě jednou díky. A budu tedy měřit tu hodinu. Asi dr. fakt tu GDM nemá tak v malíku a bere to jako dočasný DM II v těhu. No i tak jsem ráda, že ten glukometr mám. Sice manžel ze mě kvete, že se moc sleduju, ale příjde mi to lepší než na to dlabat. Tlak nemám úplně ukázkový a ještě mám prokázanou homozygotní mutaci srážlivoti krve... prostě klasický zdravotník. Díky moc. Sice mám státnici z biochemie, ale už je to pár let a není nad to, když poradí někdo, kdo se o tuto problematiku opravdu zajímá.👍🙂
@werumka
@andik.cz
@moni0801 holky, ja to asi vidim cely jen moc tragicky, kdyz se nad tim snazim zamyslet racionalne, tak kdybych nebyla tehotna, tak ani tech 6 nalacno by nebyla zadna katastrofa, ze?
ale jinak novinka je, ze i po 1000mg metforminu rano porad 5,7. on mi asi vubec nezabira to ani kdyz mi ho zvedla na jednou tolik, nedela vubec nic. to je k vzteku. no nic, tak si budu pichat, neda se nic delat, hlavne at je kluk v poradku.
Ahoj holky, budu mít asi pitomý dotaz...když si vážíté jídlo, a v jídelníčku je 100g vařené rýže, tak chápu jak je to psáno doslova...vařené?? Tzn. že v syrovém stavu je jí cca kolem 50g?? Nikdy jsem si jídlo nevážila, ale teď mě to nejspíše také potká.
JInak tedy mě info, že mám špatné hodnoty cukru docela semlelo, teprve to budu s dr řešit, co a jak, ale pripřavuji se už psychicky na dietu...
@katerina_1980 Ahoj! Ano, je to opravdu rýže hotová - uvařená. Když třeba varis rýži pro celou rodinu, tak si to množství odeberes z hrnce. Pokud vaříš jen pro sebe, tak se řiď množstvím za syrova, ať to trefíš 😉 jaké hodnoty máš zvýšené?
@fatal_error Kdybys měla normální cukrovku a měla mimo těhotenství na lačno stabilně sest a po jídle 8, tak jsi vzorný pacient 😉 Ten metformin se dává jako prvni volba pri mírně zvýšených hodnotách. Ono i u inzulinu se ty dávky musejí postupně vyladit, dava se na začátku jen malinko a v dalších dnech se to navyšuje.
werumka: já ještě pořádně nevím, teprve včera jsem byla na testech a ani mi nedali vypít ten roztok, že už po prvním odběru mám zvýšené cukry - neřekli mi nic víc, jen že se mám domluvit s mou dr co dále. Ta mi po telefonu zatím řekla, že mi dá žádánku na diabetologii a tam mě budou hlídat a řeknou mi co a jak, jak a co jíst a pod...ale já jsem z toho byla taková zaskočená, že sem se už samozřejmě dívala na netu, jak a co jíst a pod..tak už sbírám trochu informace. Najednou člověk hledá různé diskuze, a vidí, kolik holek tím musí projít, je to pech fakt...už vím, že budu protivná, protože si nemůžu dát na co mám chuť ...ale holt bohužel, hlavně ať jsme všichni zdraví!!!
@katerina_1980 Prosimtě, takhle je to celý špatně. Ta lačná musí být zvýšená DVAKRÁT a dělá se to na jednu žádanku. Nemají Tě co posílat ke gynekologovi a už vůbec ne pro žádanku na diabetologii. Musejí zopakovat test druhý den, nebo ideálně do týdne znovu. Pokud bude lačná glykémie znovu vysoká (nad limit), tak teprve pak se jedná o těhotenskou cukrovku. Jestli máš laborku blízko, pošlu Ti dokument, kterým se musejí řídit všechny laborky (jsou to metodické pokyny pro provedení testu). A trochu jim tam pohroz. Z tohohle jsou pak našlapané diabetologie, protože laborky test dělají blbě.
Brali krev normálně ze žíly? Nejsi nějak nemocná, nebereš léky?
@andik.cz Tak manžel asi ví, že se u Tebe jedná trochu o profesní deformaci 😀 Ale zase si myslím, že to pro Tebe z dlouhodobého hlediska bude přínosem. Pokud víš, že Ti glykémie rychle padají, tak třeba při kojení na to pak dávat pozor - protože obecně při kojení padá glykémie rychleji. Tak se třeba před tím najíst.
S tím práškem na štítku taky bojuju. Občas se mi stane, že mám ráno moc nízko, tak si ho holt vezmu a hned se najít. Nedá se svítit. Ale výsledky mám ok, takže je to snad v cajku.
Já si pamatuju, jak jsem otěhotněla a na mojí diabetologii v IKEMu mi řekli, že musím v těhotenství chodit jinam. Byla jsem z toho docela zaskočená, protože kde jinde jako jsou větší experti na diabetologii než tam, že jo 😀 Ale pan doktor mi vysvětlil, že cukrovka v těhotenství je prostě jiná liga a musí na to být diabetolog s dostatečnou zkušeností.
werumka: možná jsem to já špatně pochopila. Každopádně vím jistě že mi řekla, že si mám zavolat ke své dr, která mi řekne, jestli jít ještě jednou nebo co dále..sakra proč všude tak málo informují a hned posílají jinam....

@pe_ma no ja už do pôrodu vydržím, nebudem skúšať 🙂 ale mala som strašnú chuť a myslela som ze zeli cukor znižuje tak som to skúsila no..