icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

werumka
24. srp 2017

@ev.ka V jaké jsi teď týdnu? Asi bych se zatím snažila držet obvyklých rad - tj. nejíst mléčné ke snídani, do 30g sacharidů, dostatek zeleniny a bílkovin, které pomohou k zasycení, pokud jsi byla zvyklá na větší množství sacharidů. A až budeš mít glukometr, tak to jen vyladíš 🙂

ev.ka
24. srp 2017

@werumka 29.tt
myslím, že mě poslal pozdě už gynekolog na ten test
to jsem byla konec 27tt

právě ta snídaně mě trápí nejvíc, ja jsem x-let zvyklá jíst k snídani buď jogurt s musli nebo ovesnou kaši z mléka (ne vody)... takže najet na půlkrajíček chleba s rajčetem nic moc ☹
to pečivo ještě nemám vychytané, v běžném krámě v okolí celozrnné asi přibarvují a večerní chlebík od penamu jsem ještě nenašla

werumka
24. srp 2017

@ev.ka A nechceš zkusit kaši z rostlinného mléka? Třeba z mandlového?
Jeden krajíc chleba je 20g sacharidů. K tomu, když si dáš šunku, vejce, okurku, rajče, tak se můžeš docela dobře najíst a pořád nejsi u sacharidového stropu 🙂
Ten večerní chleba kupuju v Bille a pak ho mají v Tescu, nemáš něco poblíž?

ev.ka
24. srp 2017

@werumka Billa vůbec, zkusím to Tesco 🙂
chleba, syr, zelenina... jj, to teď jím
hledám něco na střídačku k té snídani
jím to každé ráno ☹

snídaně a svačiny furt dokola:
chleba, syr, zelenina
bílý jogurt se slunečnicovými seminky
trošku ovoce s tvarohem
kefír a kukuřičný racio "polystyren"
poslední 3 teda nejím k snídani, ta je furt stejná ☹

werumka
24. srp 2017

@ev.ka Zkus kouknout pro inspiraci sem: https://www.modrykonik.cz/blog/terka_37/album/s...
Jsou tam i recepty a da se na tom hezky stavět 🙂 ono trvá déle, než člověk získá takovou kombinační schopnost, ale prijde to 🙂 pred par lety tady holky na odpoledni svaciny dávaly caro se šlehačkou a nastrouhanou hořkou čokoládou 😀 dají se taky delat různé pomazánky na bázi tvarohu.

ev.ka
25. srp 2017

@werumka ještě k tomu chlebu... zvážila jsem, že klasická šumava má PůL krajíc 60g a dle tabulky na tehotenskacukrovka je v něm 50g sacharidu/100g chleba. Tedy půlkrajíček a 30g k snídani, ne? a jsem na stropě.
A to tedy půl krajíc na další 2,5 hodiny??? pro těhuli, co kmitá okolo dvou kluků, nic moc ☹ ty půlkrajíce bych snědla tak 3
dneska tedy se škvarkovou pomazánkou (škvarky, cibule, vejce a teda trošku sterilovaných okurek.. ty teda mají trošku sacharidů, ale aspoń v tom není nic z mléka)

Dneska má pošta dovézt půjčený glukometr od kámošky, tak jsem zvědavá.

To je tedy péče od apolináře, nechat ženský takhle dlouho se v tom plácat s nejistotou, jestli ta dieta funguje...

kejt29
25. srp 2017

Tak ja pridam svou zkusenost. Odber nalacno byl 5,4, takze jsem frcela k diabetolozce. Mam glukometr, dr dala nejake pokyny, ale sama mi rekla, ze to mam jen lehce zvysene a nemusim to az tak hrotit. At si to sama vysleduju merenim. Takze dat si k snidani normalni sladky jogurt je u me naprosto v pohode, nejvic mi zveda hladinu obed, ale taky neprekracuju limit. Vyhybam se vlastne jen sladkostem a to mi jde kupodivu lip, nez jsem cekala...Jen to mereni je otrava 😜

werumka
28. srp 2017

@ev.ka Ono je tohle bohužel právě ve velké míře způsobené špatným testováním. Kdyby se všude testovalo správně a podle norem, tak by nebylo v diabetologických poradnách spousta falešně pozitivních těhotných s GDM. A to se týká právě často těch případů, kdy v laborce vezmou jednu zvýšenou lačnou a odběr už neopakují druhý den znovu. To je prostě půlka testu a ta žena cukrovku vůbec mít nemusí. Diabetologie pak praskají ve švech a ty ženy, které skutečně cukrovku mají, si pak často Apolinář stahuje k sobě, protože se na dia ve svém městě nevejdou. Je to k vzteku, protože pak musíš sama dlouho čekat, než dostaneš glukometr. Ono reálně na glukometr ani těhotná nárok od pojišťovny nemá (pokud má těhotenskou cukrovku na dietě) - na diabetologiích dávají glukometry erární nebo pak vzorky od firem. Nárok máš na proužky. Takže kdyby sis de facto koupila svůj glukometr teď, s jednou krabičkou proužků, tak už si pak můžeš u Apo nechat napsat jen proužky na pojišťovnu...
S tím chlebem - já kupuju ten, co už je předkrájený a tam má jeden krajíc 50-60g... Ale je možné, že budeš moct sacharidy klidně navýšit, uvidíš podle glykémií.

ev.ka
28. srp 2017

@werumka no vidíš, a tady (je to přímo jejich apolinářská stránka) píšou, že mi glukometr půjčí a proužky si hradím sama...
http://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-tehoten...

werumka
28. srp 2017

Jojo, tohle platilo do toho roku 2014. V tu dobu už ale probíhala jednání s pojišťovnami (vedené právě paní doktorkou Krejčí a ostatními), aby byly zanesené do číselníků i pacientky s GDM. Myslím, že v platnost to vešlo v roce 2015. Zrovna tenhle text není aktualizovaný, jak koukám. Pravda ale je, že mnoho diabetologů i tak nechce proužky předepisovat, bohužel. Ale při dietě máš nárok na 400 proužků za rok, s inzulínem na víc (ale to už schvaluje revizní lékař). http://www.mte.cz/vse-o-diabetes/uhradova-vyhla...

werumka
28. srp 2017

@ev.ka Tady je to přímo už ve vyhlášce vzp (odtud to přejímají i ostatní pojišťovny), strana 24 🙂 U Apolináře s tím nenarazíš, tam je předepisují automaticky. Ale hodně žen o tom neví a pak si proužky kupují úplně zbytečně ☹ http://szpcr.cz/wp-content/cis/pzt/2016/M161017...

matyskova2010
28. srp 2017

Ahoj, můžete mi některá poradit? Píchám si na noc Lantus 4 jednotky. Lačnou mám v pořádku. Teď mi přibyl Lantus i před snídaní. Píchám 3 jednotky. Doktorka mi řekla píchat 10 minut před jídlem. Dneska jsem si teda píchla a za 10 minut se najedla. Po hodině 8,2 a to jsem po snídani uklízela skoro celou hodinu a i tak jsem měla cukr vysoký. Je možné,že těch 10 minut je málo?

matyskova2010
28. srp 2017

Oprava: před snídaní Apidra.

werumka
28. srp 2017

@matyskova2010 Ahoj! Jaké glykémie po jídle jsi měla, než sis začala píchat Apidru? Těch 10 minut je dost. Normálně - bez těhotenství - se píchá hned před jídlem. Možná to bylo spíš tím pohybem, ta rána na to bývají "citlivá"...

matyskova2010
28. srp 2017

No jak kdy.Někdy 6,5 někdy 9,3.

werumka
28. srp 2017

@matyskova2010 A ty vyšší glykémie byly jen po určitých jídlech, nebo už teď byly spíš pravidlem?

matyskova2010
28. srp 2017

No vždycky jsem jedla to same.Chleba s maslem a syrem.Někdy jsem si dala kávu s mlíkem,tak jestli to nemůže být i tím.

werumka
28. srp 2017

@matyskova2010 Určitě může, mléčné výrobky na snídani v těhotenství zvedají glykémii rády. Vyměnit sýr za šunku. Zkusit třeba kávu se sojovým mlékem, jestli sneseš... a hlavně doplnit zeleninu k té snídani, což velmi pomáhá.

matyskova2010
28. srp 2017

Děkuju, zítra zkusím. Už jsem fakt nešťastná.Jsem teprv ve 24. týdnu. Cukrovku mi zjistili v 15. týdnu. Za ty 2 měsíce,co držím dietu jsem zhubla 6 kilo. Za poslední měsíc jsem přibrala kilo. Jestli to nebude víc,tak skončím na rizikovce. Mám dietu 250 g sacharidů. Každé jídlo počítám sacharidy a stejně se někdy nevejdu. A bude se to zhoršovat.

anabella_lee
28. srp 2017

Jaký máte například na jeden den jídelníček holky?

Já většinou na snídani střídám: Vaječinu s celozrným chlebem nebo obyčejné celozrné musli s půlkou banánu aby to mělo chuť, a nebo celozrný chleba prostě s něcím.

Svačina jak kdy: bud kousek ovoce, jogurt.

Oběd: maso a trošku přílohy brambor či celozrnných těstovit.

Svačina: kefírové mlíko, kešu oříšky

Večeře: Celozrnné pečivo s něčím a zelenina nebo zeleninový salát se sýrem...

Ve čtvrtek jdu na diabetologii po prvé, tak jsem zvědavá jak dopadnu.

werumka
28. srp 2017

@matyskova2010 Hubnutí někdy bývá - nevím, jak jsi na tom s váhou. Ženy s nadváhou často při GDM shodí a už nenaberou nic... Zkus k těm sacharidům v maximální míře přidat právě zeleninu, tuky, bílkovinu, které můžeš bez omezení - vajíčka, šunka, maso, okurka, paprika, rajče, sýry... zasytí Tě to a nebudeš potřebovat tolik sacharidů. abys překračovala limit.

werumka
28. srp 2017

@anabella_lee Takový jídelníček je úplně v pořádku. Jde hlavně o množství a sacharidy, které v tom jídle přijmeš. Možná bude potřeba zařadit druhou večeři, to uvidíš podle lačných glykémií 🙂

anabella_lee
29. srp 2017

@werumka jo to je fakt že jak mám hlad beru si ještě kousek sýra nebo mlíko...ale z toho mlíka mám strach ho vypít moc, pač ho mám moc ráda ale taky má hodně cukru když toho člověk vypije 1L 😀. tak se krotím..
NO uvidím co mi ve čtvrtek řekne diabetolog, zda si to budu muset měřit a tak

werumka
29. srp 2017

@anabella_lee Velké množství samotného mléka už může být potíž, protože ta laktóza může glykémii rychle zvedat. Sýry jsou v tomhle lepčí 🙂 Třeba takové korbáčky, mňam 🙂
Měření je potřeba, protože není možné předem určit, jaké budou mít glykémie vývoj v následujících týdnech. Můžou být v pohodě, ale taky můžou po 30. týdnu skokově vystřelit. Takhle se to pohlídá 🙂

matyskova2010
29. srp 2017

@werumka Začínala jsem na 71 kg, teď mám 66 kg. Dneska jsem musela na dia.Ráno na snídani chleba s máslem a rajče a po hodině 8,6. Tak mi to zvedla o jednotku a kdyby to nebylo dobré,tak zvyšovat. Jsem zvědavá na kolika jednotkách nakonec skončím.

barus.8
31. srp 2017

Holky mám problém, dostala jsem glukometr, ale nemůžu narvat testovací proužek do glukometru. Zkoušela jsem to u mudr. a šlo to v pohodě. Ale ty co jsem si vyzvedla v lékárně jsou asi větší. Je to možné nebo to dělám blbě? Setkali jste se stím někdo?

anabella_lee
31. srp 2017

Ahojky holky tak jsem taky nafasovala dneska glukometr a z vesela budeme píchat.....no jsem zvědavá teda, ta strava je hodně omezená teda ☹
Musím se prý vejít na lačno do 5,6 a po jídle jakémkoliv do 7,8 pokud to bude často nad tak hrozí ten inzulín ☹ tak snad to bude OK

werumka
31. srp 2017

@matyskova2010 Je to zvláštní, chtělo by to projít jídelníček dejme tomu za dva dny, jestli tam nepřichází v úvahu nějaká dietní chyba. Jak jsi byla zvyklá jíst před cukrovkou? Neboj se, je jedno, jak moc se budou jednotky inzulínu navyšovat. Každé těhotenství je individuální, s individuální potřebou inzulínu. Zpravidla každé další těhotenství vyžaduje vyšší dávky inzulínu. Brala jsi před tím nějaké léky, nebo hormonální léčbu? Ketony v moči neměříš?

werumka
31. srp 2017

@barus.8 Ahoj! A jaký máš glukometr? Zkus sem nahrát fotku glukometru a proužků. Někdy se stane, že proužek od stejné firmy je jen na jeden typ glukometru a na ten další musí být zase odlišné.

werumka
31. srp 2017

@anabella_lee Zatím vůbec nic nehrozí 🙂 A kdyby na inzulín došlo, tak to taky žádná hrozba není, tak neboj 🙂 Je to všechno pouze dočasné. To měření, hlídání... za pár týdnů to bude pryč. Hlavně se měř hodinu od začátku jídla, ať jsou ty glykémie vypovídající 🙂 Jaký jsi dostala jídleníček?

Strana