icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

anabella_lee
31. srp 2017

@werumka jojo taky mi říkali hodinu po jídle, no popovídala mi hodně sestřička o jídelníčků, ale mám si to korigovat sama, řekla čemu se vyhnout a čeho tak akorát abych se do toho vešla. Jo časem si na to zvyknu 🙂 snad to bude dobré

barus.8
31. srp 2017

@werumka glukometr next a prouzky fora diamond
Manzel me rika at to odstrihnu,ale moc se me do toho nechce, tak by mi je v lekarne snad vymenili.

werumka
31. srp 2017

@barus.8 Urcite nestihat, tam vedou prave ty senzoricky vlákna. Ty proužky k tomuhle glukometru vubec nejsou. Výrobce glukometru next je úplně jinej. Vypadají dost podobne. Ale kompatibilní nejsou http://www.lorex.cz/produkty/testovaci-prouzky.htm

ely14
1. zář 2017

Ahoj 🙂
Můžu se k Vám přidat ?🙂
Už v 15ti mi byl zjištěn vyšší cukr,což je 7 let.Jezdila jsem do dia poradny,cukr mi vycházel na lačno nějakých 7-8.
Dr. Řekl,že to není ani na prášky a že,tam nemusím jezdit.
Potom v 1. v těhu jsem to měla ok.
Občas jsrm si zašla na krev na kontrolu.Někdy to bylo 6 ale většinou 8.Tak zase do dia poradny tam mi dr řekl,že to řeší od 11,měla jsem i cukr v moči.prostě nikdy mi nedali glukometr nic.Teď jsrm v 11tt a z krve vyšlo zase 8 tak v pondělí jdu k ženský do poradny a doufám,že s tím něco bude dělat,předchozí dva doktoři chlapy mi teda příjdou dost na pohodu :-/ si vemte,že mám už nějakých 7 let (co to víme) vyšší cukr.No koupila jsem jídlo co můžu a je to znát,je mi lépe,nepiju tolik nemám sucho v puse tolik,a taky často trpím na záněty moč.cest.
No tak jsem zvědavá na pondělí -klidně si ten glukometr koupím..jinak jsem na mateřský přibrala 25kg takže jsem nehubla...máte někdo podobný hodnoty? A kdy teda dávají inzulín ?
Pékné odpoledne 🙂

lentilkah
1. zář 2017

Ahoj holky, taky se s dovolenim pridam. Minuly tyden jsem byla na OGTT, nalacno mi vyslo 5,5 takze se test nekonal a objednali me na dnesek. Dnes nalacno 4,7 prostredni hodnota 9,3 a posledni lehce zvysena 8,7. V utery jdu do poradny, tak se s nim domluvim do jake diabetologicke poradny jit. Do 4.mesice mi bylo blbe, zhubla jsem z 58 na 54 kg. Ted jsem vybojovala zpatky prvni kilo a docela se obavam te diety. Sladke nejim, to mi nevadi, ale bojim se, ze kdyz omezim prilohy, pujde vaha dolu.

lentilkah
1. zář 2017

@ely14 Pristup predchozich doktoru je teda zarazejici, urcite se to melo davno resit.
Ja se taky obavam, abych nechytla doktora jako ty, ktery mavne nad moji lehce zvysenou hodnotou rukou. Glukometr si pri nejhorsim muzu pujcit od tchyne. Ale nebudu predbihat a uvidim po poradne.

matyskova2010
1. zář 2017

@werumka ketony měřím.Negativní. Asi mi dělá blbě chleba. Včera jsem měla na snídani krajíc chleba,papriku a vaječinu a 9,1.Dneska jsem zkusila od Penamu Fit. Je tam 28 g sacharidů a po hodině 6,9. Hodně jsem přibrala před těhotenstvím.Brala jsem antidepresiva a byla v pohodě a tak jsem jedla. Přibrala jsem asi 14.kilo. Pak jsem vysadila a hned otěhotněla. V práci jsem převážně seděla, takže pohyb žádný a cpala jsem se teda kvalitně. Tím, jak jsem začala ,,normálně,, jíst, tak jsem začala hubnout.

anabella_lee
2. zář 2017

@veri86 děkuji ti za skvělý typ na pana doktora na diabetologii, je velice příjemný a i sestra, bezvadný přístup, velice mě překvapili, že jsou dnes lékaři a sestry ještě milé a skvělá péče. Tak děkuji moc za typ na něj ještě jednou 🙂

anabella_lee
2. zář 2017

@werumka
prosím tě chci se zeptat, nedalo mi to a dala si 3 kousky hořké 70% čokolády, to mi sestra vyjimečně povolila, ale asi ne každý den, tak jsem si zkusila 1 hodinu potom změřit cukr a měla jsem jen 5,7, což po čokoládě mi to příjde super, i když jsem měla málo.
No a po obědě po pečeném kuřecím mase na kysaném zelí a brambor (odváženy 140g) jsem měla hodnotu vysokou 7,1 což mi příjde hodně po tak dietním obědě teda...fakt zajímavé jak to skáče. jakou doporučuje úpravu brambor aby měli co nejmenší obsah cukru?
Tak si říkám že tu hořkou vysokoprocentní čokoládu si občas dám, to fakt neodolám, jen si to budu hlídat co to potom dělá.

beatax
2. zář 2017

ahoj, je tu nekdo komu zustala nejaka porucha tolerance cukru po porodu? delala jsem profily po porodu a sladka jidla neprochazeji, jidla ktera jedu dle diety z tehu jsou ok... tam vyjde krasna hodnota.. je sance ze se to jeste upravi? a kdyz ted budu drzet dietu, jaky to bude mit vliv na OGGT za 3 mesice... nemate zkusenost? nebo se i tak muze projevit porucha glukozove tolerance...? diky za Vase zkusenosti 🙂

anabella_lee
2. zář 2017

@beatax jejda nestraš že se to poporodu neupraví, mi tvrdili že by to mělo porodem odeznít...sestřička si na diabetologii dokonce dělala srandu, že kdy tam miluju sladké, že mi mají doma se složit na velký dort a dám si jej po porodu 😀

werumka
4. zář 2017

@ely14 Uf... tedy, to je skoro zanedbání péče... Nevím, s jakými, lékaři jsi přišla do kontaktu, ale normální glykémie na lačno je DO 5,6. Pokud je Ti v těhotenství nabraná lačná glykémie nad 7 mmol/l, tak se jedná o zjevný diabetes, který už byl přítomný před těhotenství. Jakmile je glykémie mimo těhotenství nad 5,6 a do 6,9, tak se má neprodleně poslat na test OGTT. A tam pokud máš po zátěži glykémii nad 11 mmol/l, tak se jedná o cukrovku. Pokud je mezi 7,8 a 11 jedná se o prediabetes. Obě diagnózy vyžadují sledování na diabetologii, glukometr a dietní opatření. Případně nasazení metforminu nebo inzulínu hned na začátku těhotenství, aby se pak po porodu diabetes nezhoršil a miminko nebylo v kontaktu s vyšší glykémií. Pokud máš navíc příznaky diabetu, jako je žízeň, časté močení, je to alarmující a měli by to urychleně řešit. Dej vědět, jak jsi dopadla! Držím palec!

werumka
4. zář 2017

@lentilkah Neboj se, pokud se jídlo poskládá správně, hubnout nebudeš 🙂 Dej vědět, jak na kontrole 🙂

werumka
4. zář 2017

@matyskova2010 Ten hcleba je dost možný, u některých těhotných vůbec neprochází. Tam je alternativa ten večerní chleba od Penamu anebo pak knackebroty. Ty procházejí taky dobře. Už se Ti podařilo ten večerní někde sehnat?

werumka
4. zář 2017

@anabella_lee Hodnota 7,1 není vysoká 🙂 Je v limitu a to je podstatné. Zkus i jiné přílohy, je možné, že Ti bude sedět víc třeba rýže. Spíš než jinou úpravu brambor doporučuju přidat zeleninu s olejem a zkusit dát víc masa na úkor těch brambor. Ty vařené jsou v tomhle směru asi nejlepší. Tu čokoládu si klidně dej, ta je v tomhle směru úplně bezpečná 🙂

eloise02
4. zář 2017

@beatax Mě cukrovka po porodu zůstala. Byla jsem na kontrolním OGTT asi až po půl roce, taky jsem měla tušení, že to není dobré, protože glukometr jsem pořád měla doma a taky že nebylo. Po vypití glukózy naměřeno 11,6 a bylo jasno. ☹

werumka
4. zář 2017

@beatax Jak dlouho máš po porodu a jaké glykémie?

anabella_lee
5. zář 2017

@werumka no tak s rýží jsem to měla vysoké měla jsem 8,9. a na lačno dokonce 5,9. a to už 2 x po sobě, doktor mi dal hranici na lačno do 5,6.
No hořká čokoládá 3 kostečky mi cukr nezvedá, jsem si hodinu po snězení změřila cukr a bylo to supr okolo 5.
myslíš že si jí můžu dát každý den kousek nebo to je už moc? sestra řekla výjimečně, ale jak si to budu hlídat měřením tak to bude snad ok

matyskova2010
5. zář 2017

@werumka Ten večerní jsem několikrát koupila, ale byl tak hnusný,že už ho v životě nekoupím. Ten fit je podobný, ale dá se sníst. Teď se vlezu do 6. Akorát lačná se mi poslední dva dny zvýšila na 5,5. Budu muset zvýšit o jednotku.

beatax
5. zář 2017

@werumka glykemie jsem merila dva dny po porodu, jidla dle diety byly OK, do 6ti, sladka jidla do 10ti, lacna max. 5,6 ...

jinak ta hranice prediabetu je přesně jaké číslo? je to už 5,60? mela jsem na preventivce u Dr. na začátku těhu (4tt) 5,6 ... praktitk to neřešil, dozvěděla jsem se to až zpětně, kdy mi na gynde o 6 týdnů později diagnostikovali GDM ... z lačných hodnot... jde mi o to, zda už se jedná o prediabetes... na základě té hodnoty 5,6

a je možné mít prediabetes, když jsem hubenour a sportuji? 🙂 hlava i to nebere... v rodině predispozice nejsou.. :(

el_le
5. zář 2017

@beatax jak to tak čtu jsem na tom dost podobně. Hubená, myslím si, že jím vcelku zdravě, přirozeného pohybu habakuk, v rodině nic a když jsem se teď po porodu (4 měsíce) změřila hodnota byla vyšší :-/ Doktorka mě chtěla vidět po půl roce, tak až se teď vrátíme z dovolené musím si tam zavolat...

werumka
6. zář 2017

@anabella_lee Pokud je to fakt ta vysokoprocentní čokoláda, tak si každý den kousek dát můžeš. Jinak se tyhle čokolády prodávají i se stévií místo obyč cukru.
https://www.countrylife.cz/cokolada-mlecna-se-s...
http://www.stob.cz/cs/horka-cokolada-slazena-st...

Zkus se poptat ve zdravé výživě, mívají jich tam docela dost. Jen zkontroluj, že je to slazené opravdu pouze stévií.

werumka
6. zář 2017

@beatax Dva dny po porodu ty glykémie ještě vůbec nejde brát v potaz - hormony jsou rozkolísané a může klidně kolísat i glykémie 🙂
Prediabetes se diagnostikuje pomocí ogtt. Jakmile máš lačnou 5,6 a výš, tak bys ho měla absolvovat. Ale Ty bys stejně měla jít na kontrolní, tak podle toho uvidíš. Ona cukrovka 2. typu je hodně v povědomí ve spojení s obezitou. Ale mohou ji vyvolat i jiné faktory. Třeba dlouhodobé užívání léků, které zvyšují inzulinovou rezistenci. V dospělosti se také může objevit cukrovka typu LADA, což je latentní diabetes 1. typu, který má velmi pomalý progres.
A naposled se taky může jednat o diabetes typu MODY 2, který je zjednodušeně řečeno založený na nedostatečné odpovědi slinivky na vzestup glykémie. Je typický zvýšenou lačnou glykémií (zvlášť v těhotenství) a po ogtt jen mírným vzestupem. Ty glykémie často kolísají právě v tom rozmezí 5,5 - 10. Tenhle typ diabetu je zajímavý v tom, že je často odhalen právě v těhotenství. Udává se, že až 4% žen s GDM mají ve skutečnosti MODY 2. Tím, že je způsobený mutací genu, tak vlastně mohou nastat dvě situace - první je, že dítě bude mít tu mutaci genu také a pak nebude mít citlivost vůči vyšším glykémiím matky, nebude produkovat nadměrné množství inzulínu a tím pádem bude mít i přes vyšší glykémie matky nízkou porodní hmotnost (ta je daná množstvím inzulínu, který působí jako anabolikum). I proto se pak někdy může stát, že žena si glykémie nehlídá, má je vyšší, ale dítě je v pořádku. Pokud dítě tento gen nemá, má zvýšenou citlivost vůči vyšším glykémiím matky a pak reaguje vyšší hladinou inzulínu a může víc nabírat na váze.
Celý je to takový složitější, ale je důležitý říct, že i kdybys měla MODY 2, tak ty glykémie samy o sobě nejsou nebezpečné z hlediska pozdních komplikací. Musejí se hlídat proto, aby se v případě zvýšení dodal inzulín z venku (což se děje často v těhotenství).

anabella_lee
7. zář 2017

@werumka Děkuji moc za tak krásnou odpověď že můžu 😀 a moc děkuji za tipy na hořko čokolády.
Já jsem si před týdnem objednala tři tyto (70%,83% 100% )
Složení: Kakaové boby, kakaová hmota, kakaové máslo, panela.
http://www.cokoladovnatroubelice.cz/cokolady/co...

jen ta cena mi příšla hodně no. tak zkusím pak tu co jsi mi poslala ty.

werumka
7. zář 2017

@anabella_lee Ta vypadá dobre, ale koukni na obsah sacharidu ve 100g. Ony bohuzel tyhle čokolády drahé jsou. Ale koukni i sem, tady je ta nabídka lepší, maji tu belgicke cokolady, jsou slazene pouze stevii. Ty ovocné bych si asi sama dávala jen v rámci svačiny třeba a karamelove vubec. Ale obsah sacharidů je tam ve většině nízký (kolem 19g na 100g, coz je bezny obsah sacharidu u povolene vysokoprocentni cokolady) zkusila bych, co to udela https://www.mojestevie.cz/cokolady-slazene-stevii/

lentilkah
7. zář 2017

@werumka Takze stavie se pri tehotenske cukrovce muze? Nekde ctu ze ano, nekde ze ne a na diabetologii me objednali az na pristi patek.
Nebo jsem cetla o tomhle: https://www.drmax.cz/candys-10ml-sladidlo-se-su...

anabella_lee
7. zář 2017

Tak jsem byla dneska na kontrole na diabetologii a prý stačí jak se budu měřit jednou za 3dny a kontrola za 14 dní 🙂 že když jsem to 4 x překročila tak to je OK. dietka prý zatím stačí. A hořkou čokoládu můžu každý den kousek jak mi to moc nezvedá, tak mám radost 😀

lucienelka
7. zář 2017

@werumka ahoj Veru,mela bych dotaz.Parkrat jsem se ted jen tak mahodne zmerila,protoze mam jeste doma glukometr no a ranni lacna je 5,3-5,5.Stejnou jsem mela i v tehotenstvi,ted uz ale tehotna nejsem.Jedna se tedy o poruchu glukozive tolerance?Jako netehule jsem v norme,ale jakmile znovu otehotnim,tak jsem zakonite opet od zacatku v rizikove skupine tehu cukrovky ze?

h06493
8. zář 2017

Ahoj holky,jak varite treba na vikend pro celou rodinu?Pres tyden to jde,to jsem sama,ale ty vikendy jsou orisek,abych nedelala pro muze a pro sebe jidla zvlast.Nejak dochazi inspirace ☹

pozi
8. zář 2017

@h06493 tak já třeba vařím i přes tyden úplně normálně,jen u sebe hlídam přílohy+ zahušťovani omáček apod.

Strana