Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@werumka 29.tt
myslím, že mě poslal pozdě už gynekolog na ten test
to jsem byla konec 27tt
právě ta snídaně mě trápí nejvíc, ja jsem x-let zvyklá jíst k snídani buď jogurt s musli nebo ovesnou kaši z mléka (ne vody)... takže najet na půlkrajíček chleba s rajčetem nic moc ☹
to pečivo ještě nemám vychytané, v běžném krámě v okolí celozrnné asi přibarvují a večerní chlebík od penamu jsem ještě nenašla
@ev.ka A nechceš zkusit kaši z rostlinného mléka? Třeba z mandlového?
Jeden krajíc chleba je 20g sacharidů. K tomu, když si dáš šunku, vejce, okurku, rajče, tak se můžeš docela dobře najíst a pořád nejsi u sacharidového stropu 🙂
Ten večerní chleba kupuju v Bille a pak ho mají v Tescu, nemáš něco poblíž?
@werumka Billa vůbec, zkusím to Tesco 🙂
chleba, syr, zelenina... jj, to teď jím
hledám něco na střídačku k té snídani
jím to každé ráno ☹
snídaně a svačiny furt dokola:
chleba, syr, zelenina
bílý jogurt se slunečnicovými seminky
trošku ovoce s tvarohem
kefír a kukuřičný racio "polystyren"
poslední 3 teda nejím k snídani, ta je furt stejná ☹
@ev.ka Zkus kouknout pro inspiraci sem: https://www.modrykonik.cz/blog/terka_37/album/s...
Jsou tam i recepty a da se na tom hezky stavět 🙂 ono trvá déle, než člověk získá takovou kombinační schopnost, ale prijde to 🙂 pred par lety tady holky na odpoledni svaciny dávaly caro se šlehačkou a nastrouhanou hořkou čokoládou 😀 dají se taky delat různé pomazánky na bázi tvarohu.
@werumka ještě k tomu chlebu... zvážila jsem, že klasická šumava má PůL krajíc 60g a dle tabulky na tehotenskacukrovka je v něm 50g sacharidu/100g chleba. Tedy půlkrajíček a 30g k snídani, ne? a jsem na stropě.
A to tedy půl krajíc na další 2,5 hodiny??? pro těhuli, co kmitá okolo dvou kluků, nic moc ☹ ty půlkrajíce bych snědla tak 3
dneska tedy se škvarkovou pomazánkou (škvarky, cibule, vejce a teda trošku sterilovaných okurek.. ty teda mají trošku sacharidů, ale aspoń v tom není nic z mléka)
Dneska má pošta dovézt půjčený glukometr od kámošky, tak jsem zvědavá.
To je tedy péče od apolináře, nechat ženský takhle dlouho se v tom plácat s nejistotou, jestli ta dieta funguje...
Tak ja pridam svou zkusenost. Odber nalacno byl 5,4, takze jsem frcela k diabetolozce. Mam glukometr, dr dala nejake pokyny, ale sama mi rekla, ze to mam jen lehce zvysene a nemusim to az tak hrotit. At si to sama vysleduju merenim. Takze dat si k snidani normalni sladky jogurt je u me naprosto v pohode, nejvic mi zveda hladinu obed, ale taky neprekracuju limit. Vyhybam se vlastne jen sladkostem a to mi jde kupodivu lip, nez jsem cekala...Jen to mereni je otrava 😜
@ev.ka Ono je tohle bohužel právě ve velké míře způsobené špatným testováním. Kdyby se všude testovalo správně a podle norem, tak by nebylo v diabetologických poradnách spousta falešně pozitivních těhotných s GDM. A to se týká právě často těch případů, kdy v laborce vezmou jednu zvýšenou lačnou a odběr už neopakují druhý den znovu. To je prostě půlka testu a ta žena cukrovku vůbec mít nemusí. Diabetologie pak praskají ve švech a ty ženy, které skutečně cukrovku mají, si pak často Apolinář stahuje k sobě, protože se na dia ve svém městě nevejdou. Je to k vzteku, protože pak musíš sama dlouho čekat, než dostaneš glukometr. Ono reálně na glukometr ani těhotná nárok od pojišťovny nemá (pokud má těhotenskou cukrovku na dietě) - na diabetologiích dávají glukometry erární nebo pak vzorky od firem. Nárok máš na proužky. Takže kdyby sis de facto koupila svůj glukometr teď, s jednou krabičkou proužků, tak už si pak můžeš u Apo nechat napsat jen proužky na pojišťovnu...
S tím chlebem - já kupuju ten, co už je předkrájený a tam má jeden krajíc 50-60g... Ale je možné, že budeš moct sacharidy klidně navýšit, uvidíš podle glykémií.
@werumka no vidíš, a tady (je to přímo jejich apolinářská stránka) píšou, že mi glukometr půjčí a proužky si hradím sama...
http://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-tehoten...
Jojo, tohle platilo do toho roku 2014. V tu dobu už ale probíhala jednání s pojišťovnami (vedené právě paní doktorkou Krejčí a ostatními), aby byly zanesené do číselníků i pacientky s GDM. Myslím, že v platnost to vešlo v roce 2015. Zrovna tenhle text není aktualizovaný, jak koukám. Pravda ale je, že mnoho diabetologů i tak nechce proužky předepisovat, bohužel. Ale při dietě máš nárok na 400 proužků za rok, s inzulínem na víc (ale to už schvaluje revizní lékař). http://www.mte.cz/vse-o-diabetes/uhradova-vyhla...
@ev.ka Tady je to přímo už ve vyhlášce vzp (odtud to přejímají i ostatní pojišťovny), strana 24 🙂 U Apolináře s tím nenarazíš, tam je předepisují automaticky. Ale hodně žen o tom neví a pak si proužky kupují úplně zbytečně ☹ http://szpcr.cz/wp-content/cis/pzt/2016/M161017...
Ahoj, můžete mi některá poradit? Píchám si na noc Lantus 4 jednotky. Lačnou mám v pořádku. Teď mi přibyl Lantus i před snídaní. Píchám 3 jednotky. Doktorka mi řekla píchat 10 minut před jídlem. Dneska jsem si teda píchla a za 10 minut se najedla. Po hodině 8,2 a to jsem po snídani uklízela skoro celou hodinu a i tak jsem měla cukr vysoký. Je možné,že těch 10 minut je málo?
Oprava: před snídaní Apidra.
@matyskova2010 Ahoj! Jaké glykémie po jídle jsi měla, než sis začala píchat Apidru? Těch 10 minut je dost. Normálně - bez těhotenství - se píchá hned před jídlem. Možná to bylo spíš tím pohybem, ta rána na to bývají "citlivá"...
No jak kdy.Někdy 6,5 někdy 9,3.
@matyskova2010 A ty vyšší glykémie byly jen po určitých jídlech, nebo už teď byly spíš pravidlem?
No vždycky jsem jedla to same.Chleba s maslem a syrem.Někdy jsem si dala kávu s mlíkem,tak jestli to nemůže být i tím.
@matyskova2010 Určitě může, mléčné výrobky na snídani v těhotenství zvedají glykémii rády. Vyměnit sýr za šunku. Zkusit třeba kávu se sojovým mlékem, jestli sneseš... a hlavně doplnit zeleninu k té snídani, což velmi pomáhá.
Děkuju, zítra zkusím. Už jsem fakt nešťastná.Jsem teprv ve 24. týdnu. Cukrovku mi zjistili v 15. týdnu. Za ty 2 měsíce,co držím dietu jsem zhubla 6 kilo. Za poslední měsíc jsem přibrala kilo. Jestli to nebude víc,tak skončím na rizikovce. Mám dietu 250 g sacharidů. Každé jídlo počítám sacharidy a stejně se někdy nevejdu. A bude se to zhoršovat.
Jaký máte například na jeden den jídelníček holky?
Já většinou na snídani střídám: Vaječinu s celozrným chlebem nebo obyčejné celozrné musli s půlkou banánu aby to mělo chuť, a nebo celozrný chleba prostě s něcím.
Svačina jak kdy: bud kousek ovoce, jogurt.
Oběd: maso a trošku přílohy brambor či celozrnných těstovit.
Svačina: kefírové mlíko, kešu oříšky
Večeře: Celozrnné pečivo s něčím a zelenina nebo zeleninový salát se sýrem...
Ve čtvrtek jdu na diabetologii po prvé, tak jsem zvědavá jak dopadnu.
@matyskova2010 Hubnutí někdy bývá - nevím, jak jsi na tom s váhou. Ženy s nadváhou často při GDM shodí a už nenaberou nic... Zkus k těm sacharidům v maximální míře přidat právě zeleninu, tuky, bílkovinu, které můžeš bez omezení - vajíčka, šunka, maso, okurka, paprika, rajče, sýry... zasytí Tě to a nebudeš potřebovat tolik sacharidů. abys překračovala limit.
@anabella_lee Takový jídelníček je úplně v pořádku. Jde hlavně o množství a sacharidy, které v tom jídle přijmeš. Možná bude potřeba zařadit druhou večeři, to uvidíš podle lačných glykémií 🙂
@werumka jo to je fakt že jak mám hlad beru si ještě kousek sýra nebo mlíko...ale z toho mlíka mám strach ho vypít moc, pač ho mám moc ráda ale taky má hodně cukru když toho člověk vypije 1L 😀. tak se krotím..
NO uvidím co mi ve čtvrtek řekne diabetolog, zda si to budu muset měřit a tak
@anabella_lee Velké množství samotného mléka už může být potíž, protože ta laktóza může glykémii rychle zvedat. Sýry jsou v tomhle lepčí 🙂 Třeba takové korbáčky, mňam 🙂
Měření je potřeba, protože není možné předem určit, jaké budou mít glykémie vývoj v následujících týdnech. Můžou být v pohodě, ale taky můžou po 30. týdnu skokově vystřelit. Takhle se to pohlídá 🙂
@werumka Začínala jsem na 71 kg, teď mám 66 kg. Dneska jsem musela na dia.Ráno na snídani chleba s máslem a rajče a po hodině 8,6. Tak mi to zvedla o jednotku a kdyby to nebylo dobré,tak zvyšovat. Jsem zvědavá na kolika jednotkách nakonec skončím.
Holky mám problém, dostala jsem glukometr, ale nemůžu narvat testovací proužek do glukometru. Zkoušela jsem to u mudr. a šlo to v pohodě. Ale ty co jsem si vyzvedla v lékárně jsou asi větší. Je to možné nebo to dělám blbě? Setkali jste se stím někdo?
Ahojky holky tak jsem taky nafasovala dneska glukometr a z vesela budeme píchat.....no jsem zvědavá teda, ta strava je hodně omezená teda ☹
Musím se prý vejít na lačno do 5,6 a po jídle jakémkoliv do 7,8 pokud to bude často nad tak hrozí ten inzulín ☹ tak snad to bude OK
@matyskova2010 Je to zvláštní, chtělo by to projít jídelníček dejme tomu za dva dny, jestli tam nepřichází v úvahu nějaká dietní chyba. Jak jsi byla zvyklá jíst před cukrovkou? Neboj se, je jedno, jak moc se budou jednotky inzulínu navyšovat. Každé těhotenství je individuální, s individuální potřebou inzulínu. Zpravidla každé další těhotenství vyžaduje vyšší dávky inzulínu. Brala jsi před tím nějaké léky, nebo hormonální léčbu? Ketony v moči neměříš?
@anabella_lee Zatím vůbec nic nehrozí 🙂 A kdyby na inzulín došlo, tak to taky žádná hrozba není, tak neboj 🙂 Je to všechno pouze dočasné. To měření, hlídání... za pár týdnů to bude pryč. Hlavně se měř hodinu od začátku jídla, ať jsou ty glykémie vypovídající 🙂 Jaký jsi dostala jídleníček?

@ev.ka V jaké jsi teď týdnu? Asi bych se zatím snažila držet obvyklých rad - tj. nejíst mléčné ke snídani, do 30g sacharidů, dostatek zeleniny a bílkovin, které pomohou k zasycení, pokud jsi byla zvyklá na větší množství sacharidů. A až budeš mít glukometr, tak to jen vyladíš 🙂