Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@anabella_lee Navrhuju tykani, tady si kazdy tyka 🙂 Je fakt, ze mam velkou vyhodu i v tom, ze jsem jeste nedavno trpela nevolnostmi a nechutenstvim, takze je zaludek dost stazeny. Kdybych mela byt rozezrana jako byvam kdyz nejsem tehotna, tak by to bylo mnohem horsi. A i ted mi nektere porce priloh- treba testovin prijdou malo. Zatim nemam glukometr, tak si muzu naivne myslet, ze to jak ted jim prochazi. Treba se pak budu divit a dieta pro me zacne byt horsi.
@lentilkah jo dobrý nápad, tak jo tykání 🙂
No je fakt že já nevolnostmi netrpěla ani při prvním těhu ani teď, takže to sladké jsem si dávala každý den. tak je to pro mě náročnější v tomto, i birella jsem si dávala každý den, pač mi chutná pivo...naštěstí teď mi to nechybí co to nepiju měsíc, ale to sladké s tím pořád bojuju, proto si říkám budu raději měřit cukr každý den 4 x denně, i když doktor řekl že stačí co 3 den, ale pak bych nad sebou neměla bič 😀 takže abych se udržela budu raději píchat každý den 😀
@anabella_lee Mrkni na net, je plno receptu na ruzne dezerty nebo kolace, ktere maji malo sacharidu a jsou slazene stevii. Treba: https://www.fitrecepty.sk/recept/fit-mliecny-re... To by ti mohlo chute trochu uspokojit. Nebo je i tady na MK album s mlsanim pri cukrovce, ale ted si nevzpomenu, kdo ho delal.
@werumka placenta tuším byla ok, průtoky apod., Jen co mě zarazilo .. pupečník i placenta byli oproti prvnímu mimi mnohem menší ... Snad o půlku. . Tak možná to bylo i tím... děkuju moc za vyčerpávající informace... 😀 Já mám hypotyreóza a celiakii mi testovali už asi 4x .. mám problémy s trávením...
Holky potrebuji poradit, nez mi ve 26tydnu zjistili tehu cukrovku, mela jsem 5-6kg nahore od zacatku tehu. Od te doby co mam dietu,cca 3 tydny sla vaha o 2-3 kg dolu. Mate to taky tak? Trosku me to desi..
@h06493 jo to je tak normální, ale nesmíš mít hlad, musíš jít a nesmíš hladovět. Mi to šlo dolů jen o 1,5 kg a jinak se mi váha drží +- stejně a nahoru nic moc nejde.ale když si dám večer oříšky a v noci další večeři pač mám hlad, tak to zase tak dolů nejde. Doktor říkal že nesmím mít hlad a jak jsem měla v noci hlad a nedala si jídlo, tak ráno byl cukr v krvi hodně vysoko, a jak se najím je to lepší. tak proto. Tak se toho neděs, jen musíš fakt jíst a nebýt hlady.
@h06493 Ahoj. Mě zjistili cukrovku v 15. týdnu. Po měsíci diety a inzulíny jsem zhubla 6 kilo. A to jsem za těhotenství ani nic nepřibrala. Začínala jsem na 71 kg, spadla jsem na 65 a teď jsem 2 kila nabrala. Doktorka mě chtěla hnát do rizikovky. Díky těm 2 přibraným kilům tam nemusím hned, ale až za 3 týdny. Jakou máš dietu? Kolik sacharidů?
@h06493 já jsem zhubla asi kilo po začátku držení diety a teď se držím stále stejně cca 4 týdny. Malý krásně přibírá a já od začátku těhotenství mám +4 kg (měla jsem nadváhu cca 10 kg před otěhotněním) jsem ve 31 týdnu. Zatím to nikdo neřeší a snažím se nehladovět a mezi jídly mám svačinu. Taky jsem si začala píchat inzulín, protože jsem neudržela ranní lačné hodnoty. Jak je na tom tvůj prcek? Je v normě?
@fandysek_1 A jaké jsi měla prosím hodnoty na lačno? poslední dobou to mám taky překročeno na lačno a občas i po snídani či večeři, tak jsem zvědavá jak dopadnu na čtvrteční kontrole na diabetologii ☹
@anabella_lee hodně mi to lítalo mezi 5,3-5,6 jednou jsem měla 6,8, ale to jsem zhřešila večer hranolkami. Neměla jsem moc a někdy mi vyskočila i po snídani. Jsem zatím na 2 jednotkách. Byla jsem 4 týdny pouze na dietě, ale hned po 2 týdnech mi doktor řekl, že to bude na inzulín, ale že to mám ještě zkusit dietou. No nepovedlo se.
@fandysek_1 a jejda tak to se mám na co těšit teda ☹ no já to mám podobně ty hodnoty na lačno teda. no tak to jsem zvědavá teda.
@anabella_lee uvidíš, třeba tě nechají na tabletach
@fandysek_1 no před zkoušením zjištování cukru v krvi, říkal že inzulín, o tabletách nic, ty se těhotným zřejmě nedavají
@anabella_lee ale jo znám maminku, která je měla. Jen je špatně snášela a stejně picha inzulin.
@fandysek_1 hm tak to mi asi nedá, rovnou říkal že kdyby dieta nezabrala tak nasadíme inzulín. tak uvidíme, na lačno mám skoro pořád překročeno a sem tak i po jiném jídle. Včera jsem měla jen rohlík s lučinou a dvě vajíčka a taky to šlo hodně nahoru:-/
@maggys Ahoj! To chápu, že když nasadí další inzulín takhle na konci, tak už je to fakt demotivující. Ale z druhé strany - z pohledu Tvého doktora je to nejlepší řešení vzhledem k tomu, že má podezření, že se u Tebe rozvíjel diabetes už před těhotenstvím. Tím, že Ti teď nasadí ještě inzulín na pár posledních dní, Ti pošetří slinivku zase o něco víc a dosáhne tak maximální možné kompenzace, aby miminko bylo po porodu úplně ok a Ty taky a mohli jste si spolu užívat hezké začátky bez žloutenky nebo případné infúze 😉 Za chvilku to bude pryč a bude dobře! Tak se pak pochlub s fotkou! 🙂
@anabella_lee Tabletky se zkoušejí, když se jedná o jen o mírné překročení limitů, normálně už se v těhotenství dává taky. Ale mnoho doktorů hned dává inzulín. Je to strašně individuální a musí se vycházet z celkového stavu. Třeba u žen s nadváhou se metformin s inzulínem kombinuje.
@anabella_lee rohlík, už jsem neměla ani nepamatuju :-/, jím většinou šumavu nebo dalamánek a mléčné výrobky ke snídani taky vůbec nejím, vždy mi to hodně vyskočilo.
@werumka můžu mít dotaz? Nejspíš máš asi zkušenosti s pícháním inzulinu. Píchám si do nohy, přesně jak mi ukázala sestra, ale zdá se mi, že mi vždy vyteče po vpichu kapička izulinu z nohy. Vždy počítám do 15 a píchám kolmo. Stalo se mi to jednou a ráno jsem měla 5,5 a druhý den jsem si na to dala pozor a zase jsem měla 5,1. Mám zatím 2 jednotky. Mám zkusit 3, aby tento nepatrný únik nebyl znát?
@fandysek_1 Ahoj, bývá to časté, je to malinké množství inzulínu, ale při dvou jednotkách je to pak znát i na glykémii. Děláš kožní řasu nebo ne? Pokud ano, tak je potřeba jí po aplikaci pustit a pak až počítat. Druhá možnost je, že je krátká jehlička, někdy je lepší trošku delší, aby inzulín nevytékal. To, co vyteče je taková půljednotka.
@werumka díky za radu, dělám kožní řasu a pouštím ji a pak počítám
Myslím, že ta jehlicka je moc krátká. Mám 5mm a do té nohy by to asi chtělo delší. Zkusím pridat jednotku, aby mi to nechybělo. Do poradny jdu, až za týden
@fandysek_1 Tak to bude určitě tou krátkou jehličkou. 5mm je dětská velikost. Do stehna to chce fakt větší.
Ahoj holky, tak ja uz mam od patku taky glukometr, merim 7x denne a zatim mam hodnoty dobre (max.jsem mela 7,0 hodinu po jidle) Dietu mam na 250g za den, ale spis zvladnu tak 200g. Staci mi to, nehladovim. Je to velky problem?
@maggys držím palce! Já taky mám už jeden císař za sebou a čeká mě druhý, kvůli těžké oční vadě. Pokud je císař plánovaný je to v pohodě průběh, a být jen částečně umrtvená a být při vědomí ten spinal jak píšeš, je to naprosto v pohodě, bolest cítit není žádná, jen víš že s tebou něco dělají, fakt v pohodě v klídečku. Ten jsem si celkem s Ondrou užila a i jsem viděla jak mi jej vytahují z bříška, to bylo parádní, alespoň trošku zažít to zrození a ne být celkově uspaná. Ale akutní sekci bych zažít nechtěla....
@werumka včera jsem si dala 3 jednotky a opět trošičku vyteklo, ale dnes ráno hodnota 5,1 a po snídani 7,0. Takže to zkusím takto a v poradně si řeknu o delší jehličky. Díky za rady. Ještě jeden dotaz. Můžu s cukrovkou rodit normálně? Přenášet mě asi nenechají, ale chtěla bych přirozený porod.
@anabella_lee diky 🙂 akutni jsem mela prave pred deseti lety. Stres to byl, to teda. Takze to Fakt neboli?? Jako Ten rez atd
@maggys ne vůbec necítíš že ti něco dělají jako bolest, jen cítíš že se něco děje a třeba tlak jak ti vytlačují miminko. ale jinak bolest žádná není, ono to je hodně na psychiku no, pač jsi vzhůru a přitom ti rozřezávají břicho 😀 ale fakt v pohodě. i to napíchávání přes páteř je v pohodě, nic není cítit, ten císař pro mě byl nejlepší zážitek z celého pobytu v nemocnici, pač pak ty sestřičky stály za prd a břicho bolelo jako hrom, ale to je po každém císaři a je jedno zda jsi uspaná úplně či ne 🙂 Takže bud v pohodě, nebudeš cítit žádnou bolest 🙂
@anabella_lee Tak to jsi me uklidnila 🙂 Tlak preziju, ten tam princezna uz ted dela ze vidim vsechny svaty :D Ta psychika je prave to sileny, pro mne byla vzdycky nejvetsi nocni mura to, ze se vzbudim uprostred operace. Tak tadaaaa, tohle je pro me to samy :D No nastesti tam bude pritel, tak ma za ukol me nejak privest na jiny myslenky 🙂

@anabella_lee Hmmmm asi se tu po ni podivam 🙂 Chut by byla 🙂