Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@anabella_lee aha, děkuji
@sasiii u nas to delaji odber na lacno,hned potom do 5minut vypiti sladkeho caje a potom bere za hodinu a potom za druhou hodinu,papir s vysledky jsem dostala cca 15min. po poslednim odberu. Po lacnem odberu mi nikdo vysledek nerekl a i kdyz jsem 5,1 tak jsem pila caj.
Dotaz pro vas zkusenejsi? Co si davate v restauraci? Tchyne ma narozky a zve nas v nedeli na obed. Mam hodnoty v norme,ale nechci si to pokazit. V utery jdu k doktorce.
@barus.8 určitě pečené či maso na grilu či rybu, ale tu pečenou nikoliv nic smaženého, jak tady zaznělo tím nemůžeš nic pokazit a k tomu si nechat odvážit 150g brambor vařených a zeleninu. v restauraci se dá normálně na tom domluvit 🙂
@maggys Velká gratulace holky, jste moc krásné obě 🙂 přeji hodně zdravíčka oběma 🙂 a dej vědět co cukrovka zda odezněla 🙂
@anabella_lee dekujuuu 🙂 dam vedet urco, Ted mam dva dny merit (Ale uz ne hodinu po jidle ale dve) a uvidime Co to povi 🙂
Ahoj holky, taky se k vám přidám. Měla jsem nalačno 5,6 takže zítra ráno mazu do dia poradny. Je to moje druhé těhotenství a i poprvé jsem už měla cukrovku, ale vyjukana jsem zase. 😑 Musím pořádně dohledat zase sacharidy a tak...už si to moc po tom roce a půl nepamatuju.
@werumka Prosím tě, zítra ráno se mám registrovat do porodnice a já tu tapu a tapu a nevím. První jsem byla u Apolináře a už v životě nikdy, nejhorší zážitek v životě. Myslíš, že bych se měla kvůli té cukrovce cíleně registrovat někde jako Podolí a tak? První porod skončil akutním císařem, takže vyvolávat území zřejmě nebudou a tipuju plánovaného císaře, pokud by miminko nechtělo vykoukne dřív...Achjo 😕
@marky_d Ahoj! Neboj, jen oprášíš staré zvyky a půjde to rychle 🙂
Porodnice - záleží na vývoji diabetu. Pokud je jen dieta nebo do 10 jednotek inzulínu za den a dobrá kompenzace, tak můžeš rodit úplně kdekoli. Pokud je nad 10 jednotek inzulínu, tak už je potřeba vybírat porodnici, která má jako součást perinatolologické centrum. v Praze Tě samozřejmě budou tlačit do Apolináře, Podolí nebo Motola. Ale perinatologii mají i tady u nás v Kladně (rodila jsem tu s jedničkovou cukrovkou), Hořovicích... Pokud by se vyskytly jakékoli potíže v průběhu těhotenství stran cukrovky, tak Tě úplně jednoduše převezme třeba Motol i bez registrace. Dělají to tak běžně. Stejně tak to dělá Apolinář. Takže úplně v klidu. Vybírej porodnici podle toho, kde se budeš cítit dobře, vzhledem k tomu, že už jsi cukrovku měla v předchozím těhotenství, zaměřovala bych se spíš na ty s tím perinatologickým centrem. Ale je jich dost, takže na výběr určitě máš a pokud budeš mít plánovanou sekci, tak tím spíš 😉
Ahoj,mam strach aby mi nesoupli inzulin. Ranni hodnota v pohode 4,6 ale po vypiti glukozy jsem mela jednu hodnotu 11,6(limit 10) a za dalsi hodinu 10,09 (limit 8,5). Myslite,ze to zpravi dieta nebo me ten inzulin nemine?Dekuju za zkusenosti🙂
@daisy07 Ahoj, tohle nejde dopředu říct. Vždycky se v první řadě zkouší dieta (výjimka může být třeba to, když se už na začátku podchytí lačná glykémie, která je hodně vysoká). Ale dieta je vždy na prvním místě. Dají Ti cca 14 dní na vyzkoušení, jestli glykémie na úpravu jídla reagují a jak. Jaké části dne jsou pro Tebe problematické. Ty sama poznáš, jaké druhy jídla Ti třeba glykémii zvedají a které ne. Kdyby se například ukázalo, že hladovíš (a fyzicky pociťuješ hlad i přes dostatečné vykrytí jídlem bez sacharidů) a stejně glykémie zůstávají vysoké, pak se inzulín nasazuje.
@daisy07 měla jsem 4,6 11,3 a něco přes 9 a dietou držím na uzdě
dle utz je mimčo dokonce maliličkato menší, takže pani doktorka zhodnotila, že kompenzováno v pořádku
ale že bych se cítila sytá, to často ne ☹
nejvíc mi vadí snídaně, krajíc chleba nebo trocha kaše... dala bych si ty krajíce klidně 2 ☹
Ahoj, tak jsem dopadla s cukrovkou negativně..nevím ty další dvě hodnoty. První lačná byla tedy 5,1, jeslti jsem dobře slyšela.. test mi dělali..takže to nechápu, co jsem vyčetla..od 5,1 už se test nedělá a pokračuje se znova další den. Nevím, jestli na to nemá vliv i to, že mi to bylo děláno v 28.tt )dle sona) uplně poslední den, asi jiná hodnota je v 24.tt a jiná může být třeba v 28tt..no a pak samozřejmě jsem byla ještě nemocná a dny předtím jedla i dost medu, užívala STODAL atd...až dnes se cítím relativně zdravá..také jsem byla po několika nevyspalých nocích, takže docela vysílená. Dělali mi i test z krve nějak v prvním trimu a to jsem měla hodnotu 4,1. Každopádně se sladkým to i tak nechci přehánět. Holky, doporučíte nějaký jídelníček, jak tedy cca jíst, když bych chtěla jíst dá se říct zdravě a tak, aby se tedy cukr v těle korigoval? Já jsem zvyklá ráno dát si třeba rýžovou-sypkou kaši s banánem a něčím či pečivo s něčím, pak svačinu ovoce, oběd, svačinu ovoce,večeře většinou pečivo s něčím pak třeba večer ještě ovoce nebo zeleninu či oříšky.. myslím, že ta druhá večeře v tomhle stylu asi dobrá není. Když bych třeba nic nevážila, ale jen se pokusila jíst zdravě tak, abych měla v případě měření hodnoty nízký... Taky jsem zvyklá jíst i v 10 večer.. takže jak vypadá třeba Váš jídelníček? Na cukrovku bych se ani netipla..protože jsem fakt štíhlá, přibrala jsem 8 kilo, a mimčo je menší, ale víte jak to je..prostě, ikdyž to vyšlo dle nich dobře, tak to přehánět nechci. Mám ráda třeba i hroznový cukr a chtěla jsem si ho nyní i semtam dát kvůli malému, aby lépe rostl..bez čeho ale nevydržím je ovoce.. už jen pro pocit, že nejíst ho, nedám mu určité živiny. Taky mám trošku chucokrevnost, minimální, takže jsem chtěla sladit melasou..normálně nesladím..Děkuji.
Taky jsem se chtela zeptat na jidelnicek, teda spis na druhou veceri. Vzdycky jsem s tim mela problem a nekdy jsem ji do sebe ani nedostala. Ted posledni dobou uz se fakt snazim, i kdyz mi kolikrat prijde, ze se snad brzo pozvracim. Snazim se do sebe dostat alespon kousicek chleba s necim namazany. Prvni vecere mezi sedmou a pul osmou a na druhou se premlouvam zustat vzhuru alespon do deseti. Ted uz se to da, ale tak od cervna do poloviny zari jsem odpadavala docela brzy.
@sasiii ovoce by nemelo byt tolik. K te snidani, byla jsem zvykla snidat hodne ruzne kase s ovocem a orisky a to mi doktorka rekla, ze se to musi vyzkousek. Nekomu ty mlecne vyrobky rano nedelaji dobre a cukr leze nahoru. Mne to zatim cukr nezvysuje. Nejvetsi co se tyce prijmu sacharidu by mel byt obed a stejne tak prvni vecere.
Muzu kdyztak nafotit takov vzorovy jidelnicek co jsem dostala.
Ráno snídaně většinou chleba s maslem + šunka nebo sýr nebo vajíčko, michana vajíčka, omeleta + zelenina.Ráno nejim jogurty zvedá mi to cukr. Svačina většinou bílý jogurt + 2 plátky knackebrot zelenina nebo kousek ovoce někdy i do jogurtu oříšky . Nekdy si dám i kávu s mlekem a knackebrot. Oběd vařím normální. Maso nebo ryba , příloha, zelenina, ale i omáčku si občas dám. Když jim knedlík většinou 2 ks houskove a bramborve 3 ks. Svačina kousek sýra, zakys, bily jogurt nebo šunka a knackebrot. Občas i ovoce. Také si někdy dám dezert bez cukru a mouky. Kupuju si na trhu. Večeře stejně jako oběd a pridavam víc zeleniny. Nekdy jako přílohu volím zeleninu (pecena dyne). Druhou večeři většinou nemam. Na glykemii neměla vliv. Také si vařím huste polivky jen ze zeleniny a pridavam zerve nebo bílý jogurt. Taky jim luštěniny ve formě pomazanek nebo dělám pomazanky z tvarohu.
Holky, děkuji..ano, Anim84..poprosím taky o nafocení..jestli máš..jídelníček..
Já právě vůbec netuším, co bych měla jíst..když bych si to chtěla hlídat i tak..
A ještě dotaz: Jak je to v případě cukrovky těhotenské.. s jezením třeba sladkostí pro diabetiky..sušenky atd.?
Ja snidam vetsinou chleba s maslem nebo gervais a sunkou nebo syrem. Dopoledni svacinu nemam, protoze snidam tak v 8 a obedvam kolem pul 12, tak ji moc nemam kam nacpat. Obed normalni co jsem delala vzdycky, jen odvazim prilohu. Svacinu mam kolem pul 3: ovoce, bily jogurt s ovocem a orisky, bio horicke trubicky bez cukru, koktejl z ovoce a mleka, pecivo se sunkou nebo syrem. Vecerim kolem 18 hod. cokoliv jako k obedu. K druhe veceri si davam kolem 21 hod. vecerni pecivo z kauflandu se sunkou nebo syrem, zeleninovy salat nebo treba bily jogurt s orisky.
@sasiii
Umělá sladidla se v těhotenství nedoporučuji. Oni to doktoři neberou jako dietu, ale jako racionalni stravovani, že tak by se mělo stravovat normálně. Podívej se na www.tehotenskacukrovka.cz
A jak je to s medem?cas od casu si treba osladit bily jogurt nebo puding.vim,je to sice cukr ale prirodni
@daisy07 porad je to cukr, mě doktor rekl, ze se mám vyhybat všemu, co je sladke...tedy i ovoce, ale to jim
Holky ,děkuji..zítra to proštuduji..a zhřešit teda nemůžete vůbec? Čokoláda kostička nebo tak? Nebo jen pokud máte po měření hladinu normální? Já nesladím nic..ani před těhotenstvím, čaj, kafe..to ani nepiji.. dezerty jsem sladila o mnohem míň, než bylo třeba v receptu.. a třeba taky medem..nebo ty různé sirupy..
@sasiii
@anim1984 hořká čokoláda co má 70% a více se může. já dokonce můžu i dva sloupečky a v pohodě 🙂 pač jsem našla super hořkou čokoládu, kde není cukr a je to slazeno stévií, takže tam je jenom 3,4 g cukru na 100g, což je nic a je fakt dobrá 🙂 samozřejmě jiné sladidla jako umělá se nesmí, ale toto je přírodní a je to povoleno.

@sasiii nejprve se měří hodnota na lačno, pak když projdeš ti dají vypít tu sladkou tekutinu, pak někde berou po hodině a pak i po druhé hodině a někde berou krev až za dvě hodiny. a výsledky jsou v ten den za pár hodin. co mi říkala sestra než mi teda řekli že jsem neprošla. ale jestli to jinde chodí jinak tak to netuším