icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

z_kopretinka
19. únor 2018

@linee byl to za zážitek za všechny prachy, nevim co jako bych dělala, kdyby mi to dnes neopíchl než to zase rozřezal, protože i tak jem skučela a měla co dělat nebrečet. Zítra převaz... Prostě jsem dneska se na to vy.... a pak jsem si koupila linecký koláč s jablky a byl mi cukr někde... jsem se celá klepala a sotva stála na nohou. Prý větší rozsah už jen pod narkózou a tu mi teď nikdo nedá... takže jak středověk, zatnout zuby a držet. Vzali na kultivaci vzorek a podle toho zkusí další atb. dneska 34+6. Jo a na bolest můžu leda paralen, efekt nic moc, taže paráda. A k tomu ještě ten cukr řešit... tohle těhotenství je utrpení od začátku.

linee
19. únor 2018

@z_kopretinka a delaji ti pravidelne utz kvuli velikosti miminka? To odpovida i kdyz ti cukr takto lita?
Chapu, podle mne je psychika hodne dulezita, takze jednou zhresit nevadi, kdybys to delala dva mesice bez hlidani, tak je to jina, ale takto jednorazove to opravdu nevadi. Hlavne, at nemas bolesti a jsi v pohode. Uz to mas za par, vydrz prtka, vydrz, odmenou ti bude usmevave miminko😉

werumka
19. únor 2018

@z_kopretinka Jestli máš nějaký zánět/infekci v těle, tak glykémie bude vyšší. To neovlivníš jídlem. Prostě to tak funguje ☹ Lepší to dopíchnout inzulínem a nestresovat se...

bbn
19. únor 2018

@z_kopretinka tak jestli jsi v 35tt, tak ti to ještě poleze nahoru. Myslím, ze strop je 36-37tt, pak to pomalu klesá. A jak píše werumka, tak pokud jsi nemocná, nachlazená nebo mas zánět, tak to glykemii a jednotky inzulinu dost ovlivňuje směrem nahoru, i ten stres samozřejmě. Ale vydrž, týden dva, a už to bude lepší.

linee
19. únor 2018

@z_kopretinka v tomto ma @werumka pravdu, ja jsem ted dva tydny nastydla, je pravda, ze si pres den cukr tolik nehlidam a piju caje s medem a dzusy a jim ovoce (protoze na atb a jine leky na predpis jsem pry az moc zdrava) a musela jsem inzulin navysit a stejne jsem s cukrem na horni hranici. Nemoc udela sve, je to pro telo dalsi vydej.
Zeptam se proc nechces uz dale inzulin navysovat, popr. proc se toho navysovani tolik bojis? (jestli spravne chapu). Protoze jeste to malinko pujde nahoru.

z_kopretinka
19. únor 2018

@werumka ujela mi naštěstí jen jednou ta snídaně, jinak po jídle je to v pořádku. Ale ta lačná je na nic :( dneska si už píchnu 12 jednotek. Zánět mam dlouho, jen se to léčilo formou - budeme čekat zda to nezmizí, jenže nezmizelo a dostalo se to do situace, kdy už s tim něco udělá jen chirurg a je to dost peklo. Připadám si jak při středověkém mučení a mimčo při tom musí strašně trpět taky :( Navyšování inzulinu mě spíš děsí co to má za vliv na dítě, když se to nedaří pořád dostat ani po více jak měsíci pod kontrolu. Jen se přidává a ani jednou jsem neměla hodnoty ráno v pořádku.
@linee
@bbn

werumka
19. únor 2018

@z_kopretinka Já takový přístup fakt nechápu. Nevím, od kdy je pro dítě lepší čekat, než podat antibiotika. A vzhledem k cukrovce obzvlášť, protože to ten progres zbytečně zhoršuje ☹ Navyšování inzulínu žádný vliv na dítě nemá. Cukrovka v těhotenství spočívá v kombinaci toho, že se snižuje citlivost na inzulín a zároveň Tvoje slinivka nezvládá vyrobit dost inzulínu, který by tu rezistenci vykryl. Tak se to pak musí dopíchnout z venku. Něco jiného je situace, kdy bys třeba měla svého inzulínu moc... tam pak děťátko může rychle růst.

linee
19. únor 2018

@z_kopretinka ono zavisi i na lecich, nektera atb jsou mozne i v tehotenstvi, navic ve 3.trimestru je to s leky rozhodne lepsi, nez v prvnim.
Navysovani inzulinu je podle mne lepsi, nez nedostatecna uprava hladiny cukru. Ja treba pokud vidim, ze davka nestaci, navysuji co 3 dny. Aspon tak jsem zacinala. Nyni jsem na 20 a moje dr. rikala, ze bezne se zeny dostavaji na 18. Zatim se to drzi. Zacinala jsem na 8, mohla jsem delat, co jsem chtela, ale proste telo si reklo, ze to nestaci. Mas ale vyhodu, ze uz mas "za par", ale stejne ted miminko roste v poslednim trimestru nejvice z celeho tehu.
Ale osobne si myslim, ze tvuj strach je neopodstatneny. Ten umele navysovany inzulin ti jen doplnuje to, co tvoje telo (slinivka) neni schopne vyprodukovat same.

linee
19. únor 2018
z_kopretinka
19. únor 2018

@werumka já už atb dostala. Jenže to nemělo dostatečný efekt :( takže teď brali na kultivaci ať zjistí co to je a nasadí konkrétní atb, pokud půjdou pro těhotnou.
Já se bojim co to dělá s mimčem - jak zánět tak to, že pořád ten inzulin nestačí (ani nemyslet, kdybych o té cukrovce nevěděla vůbec)

z_kopretinka
19. únor 2018

@linee s léky to taky moc slavné není, třeba na bolest ve třetím trimestru NIC a že lezu po zdi :( jsem ráda, že zrovna to vyšlo, že si malou naši vzali prvně na celý týden k sobě a já nemusim ještě řešit co s ní.

linee
20. únor 2018

@z_kopretinka jednorazove (1-2 tablety) uziti Brufenu je take ok, i kdyz to asi nic neresi. Problem je v tom dlouhodobem uzivani:( Drzim moc palce, vydrz!!!!

z_kopretinka
20. únor 2018

@linee rekli mi ze ani jednorazove ve tretim trimestru.

skripmart
20. únor 2018

Holky dneska jsem začala 17tt a zítra mě čeká ogtt ... protože z prvních tehotenskych naberu jsem měla cukr o 0.4 vyšší než je norma... ptal8 se mě jestli jsem den před neměla něco sladkého ale to nevím ... jen to ze jsem byla nachlazena a chlemtala čaje s medem a citronem na kila ... tak držte palce ať se ogtt zítra nepotvrdi

werumka
20. únor 2018

@z_kopretinka Neboj se, všechno bude v pořádku a teď už klidně můžeš i rodit, kdyby něco 🙂

werumka
20. únor 2018

@skripmart Ahoj! Sladké opravdu nemá na glykémii na lačno vůbec žádný vliv, pokud nemáš cukrovku. Ale nachlazení ano. Moc nerozumím tomu, proč dělají ogtt teď? Měli zkontroloval lačnou hned znovu... takhle půjdeš na ogtt teď a znovu pak i v tom běžném termínu ☹

skripmart
20. únor 2018

@werumka přesně to mi rekli ...ze se udělá ogtt už teď a pokud se cukrovka nepotvrdi tak znovu v termínu ... první prcek měl 4050 g tak chce mít jistotu aby nebyl ještě větší. U prvního jsem cukrovku neměla ... tak budu věřit ze to bylo jen nachlazením ...a ogtt bude v pohodě

werumka
20. únor 2018

@skripmart Nachlazení tohle udělat umí. Je možné, že máš taky spíš sklon k nižší glykémii. Tam se často objevuje vyšší lačná, ale po jídle to letí dolů (často i u ogtt). A dětičky pak mají taky vyšší porodní váhu. Řešení je pak stejné, jako u cukrovky - vyhýbat se rychlým cukrům, zařadit dost bílkovin a tuků, aby se eliminovalo vyplavení inzulínu ve velkém množství, které pak podporuje růst miminka. Uvidíš 🙂

skripmart
20. únor 2018

@werumka tak já dam zítra vědět ... každopádně pokud to tak je pak budu mít první odběr už špatný a k ogtt se asi vůbec nedostane .. ne?

linee
20. únor 2018

@skripmart jj,je to tak,nachlazeni ma vliv.Pokud budes mit opet vyssi cukr uz nalacno,ogtt se uz nedela.pokud ne,projdes pitim a celym procesem ted a pak nasledne opet 24-28tt. Jinak take uplne nerozumim,proc ti nezopakuji jenom glykemii nalacno,pak nasledne ogtt v beznem terminu.Kazdopadne drzim palce!

werumka
20. únor 2018

@skripmart Pokud bude vyšší na lačno, tak se test nedělá a měla bys přijít další den na odběr lačné znovu. Hlavně jdi do laborky, kde ten test dělají správně - v některých laboratořích tu lačnou třeba nejdřív vůbec nevyhodnotí. Někde dovolují v pauze jít na procházku atp. Tak ať se dá na výsledky spolehnout 🙂

skripmart
20. únor 2018

@werumka mě to budou dělat přímo na gynde spolu s odběry na tripl test .. utz a poradnou ... nepustí mě nikam ... jen se mám dneska hlídat a nejíst nic sladkého abych měla tu první hodnotu v pohodě a mohl se provést ogtt což mi přijde divny protože tam mám být v osm ráno takže za těch osm hodin co budu lacnit by se měli hodnoty srovnat ... ale držím se pro jistotu pokynu

werumka
20. únor 2018

@skripmart Nene, vůbec se neomezuj - naopak se nemají měnit návyky, protože pak to může vyjít falešně. Na gyndě by se test vůbec dělat neměl... ☹

skripmart
20. únor 2018

@werumka nestraste mě ... holky ... tak snad to tam zmaknou tak a a to bylo v pohodě ... prinejhorsim si to nechám nabrat jako samoplatce ještě v laborce

linee
20. únor 2018

@werumka v tom treba ja takovy rozdil nevidim. Aspon kdyz to srovnam s laboratori u nas. Pokud ma ambulance dostatecne vybaveni a sestra muze odebirat krev ze zily, nevidim rozdil v tom, kdyz mi krev ze zily vezme sestra v ambulanci nebo v laboratori.

linee
20. únor 2018

@skripmart sladke muzes jist normalne, jak si zvykla, prave naopak, je to jako s dietou, kdyz omezis najednou sladke, tak si telo zacne delat zasoby jinak. To, zda si neco drobneho das, takovy vliv na ranni cukr nebude mit. Mozna spise ohlidat, co snis po 18 hod., ale jednim dnem to nezachranis🙂 A navic pokud to ted budes mit ok, za par tydnu te to ceka znovu, takze bych to nehrotila.
A jako samoplatce v laborce je zbytecne.

skripmart
20. únor 2018

@linee m3 všechny odběry berou tam ... screening .. tripple ... nikdy mě neposílají jinam

linee
20. únor 2018

@skripmart ja mam 2.doktorku a take to mam tak. Dokonce jsem se pred dvema tydny na to tema bavila i se sestrou u doktorky, rikala mi, ze je ted hodne maminek, co ogtt odmitaji uplne a nebo ji rikaji, ze pouze v laboratori. Podle mne je to jedno, pokud dodrzis pokyny, tak v tom opravdu rozdil nevidim. Take se rika, ze ten test by mel probihat hned po probuzeni, ale nektere laboratore objednavaji bezne na 8 a kdyz nekdo vstava ve 4 nebo v 6 rano, tak ubehne nejaka doba. To rano ma na to take vliv a mirne hladinu zvysuje (ranni hormony a tak). Takze uplne idealni hodnotu zmerit by slo jenom pokud bys spala v laboratori😝

skripmart
20. únor 2018

@linee tak já se tam budu muset nějak dostat ... teleportovat se neumím .... takže budu muset vstát cca po šesté .. udělat ze sebe člověka a vyrazit busem a následně tramvaji do ordinace ..a po cestě sestavit v lékárně vyzvednout ten lektvar 🙂 tak uvidime

werumka
20. únor 2018

@linee Ten rozdíl je v tom, že u gynekologa často nejsou schopní vyhodnotit lačnou hned - mnohdy to naberou vše naráz. Také je potřeba, aby se krev nabírala do zkumavek, které jsou k tomu uzpůsobené (ne do obyčejných), kvůli působení glykolýzy. A když se zkombinujou špatné zkumavky s tím, že se to nevyhodnotí hned, tak z toho dost pravděpodobně může být falešně negativní výsledek.

Strana