Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@skripmart Hele, kdyby ty výsledky byly nejednoznačný, tak bych si spíš na diabetologii nechala dát glukometr a měřit se doma. Zvlášť, když děláš ve školce, tak můžeš mít nějakou virózu pořád. S tím glukometrem se líp pohlídá případný progres. Uvidíš 🙂 Dej vědět, co výsledky zítra, držím palec 🙂
@z_kopretinka nestresuj se,opravdu je lepsi navysovat,nez se trapit.Rodit budes u Apo a tam nejsi limitivana 10j.Navysuj,dokid se nedostanes do spravne hodnoty.Je to dulezite i po naslednou glykemii prcka po porodu.Navysujes po kolika dnech?
@linee cca po 3. Teď naposledy v pondělí a dneska tam ani volat nebudu když už zítra jdu na kontrolu. Dnes prvně 5,3 tak uvidim zítra. Snad mi nevynadá, že jsem to nechala až do pátku. A netuším co jsem udělala oproti předchozím dnům jinak, že je nižší
Tak holky ... volali mi výsledky z ogtt. Zatezovy test je v poradku ale tím ze jsem měla dvakrát vyšší odběr lacne ... poprvé v plazme 5.96 a po druhé včera 5.1 z prstu ... 5.3 ze žili tak prej pro jistotu chtějí aby se na to koukl diabetolog. Takže zadanka ... mate někdo zkušenosti s diabetologie v upmd?
@skripmart ja to nechapu. Test rozhodne neni v poradku, pokud ze zily je vice jak 5,1 ja mela zilu 5,1 a po vypiti vse v limitech ale i ta hranicni ci vyssi lacna hodnota ukazuje na cukrovku a je treba jit do poradny. To zase nekdo tlacha kraviny.
Me by zajimalo co je pravdy na tom, ze pred porodem ty hodnoty zacnou klesat. Vcera jsem inzulin jeste nenavysovala a dnes 5,3 misto 5,6. Rada bych vydezela jeate aspon 14 dni. Ale teda bricho tuhne, pri chuzi boli... bojim ze nevydrzim ani tyden.
@z_kopretinka taky nechápu ... v pondělí jdu do Podoli na diabetologii
@z_kopretinka ano, hodnoty nejvíce stoupají mezi 25tt a 35-36tt, pak přestává pomalu pracovat placenta, tedy přestává vylučovat tolik hormonu, který nutí vytvářet játra cukr, a tím pádem začínají hodnoty cukru v krvi klesat a potřeba inzulinu je nižší. Po porodu placenty pak tehotenska cukrovka mizí.
@z_kopretinka nic se nedeje,pockej klidne do kontroly
@z_kopretinka presne jak pise bbn.Navic,pokud bys byla treba drivejsi tyden a "zahadne" ti zacnou hodnoty cukru klesat,je dobre na to upozornit dr.Muze to byt jeden z priznaku toho,ze je neco s placentou.Ale ty uz jsi pekny tyden,mas to za par🙂
@skripmart z prstu jsi mela 5,1 a ze zily 5,3 nalacno? Chapu to spravne?Byla jsi nakonec v te laborce nebo u sebe? To je presne to, ze vysledky nalacno ze zily maji byt hned. Vysledek 5,3 je nadlimitni, ogtt v tomto pripade nesmi byt provaden.
Obvykle je to tak, ze pokud mas opakovane hodnotu nadlimit nalacno, ogtt se neprovadi a odesila se na diabetologii.
Uvidis, co v upmd. Ja jsem tam byla spokojena.
Nevíte zda na poradnách u Apolináře mimčo měří? S tou cukrovkou se bojím, aby mi to mrně nepřerostlo a moje gyn měřila jen na třetím utz a to už je přes měsíc a vůbec nevím jaký má teď odhad. Ani dnes na poslední poradně neměřila. Jen koukla na ozvy, polohu a vodu - té mam bohužel víc na hranici pro daný týden, tak doufám, že se nic neděje. Říkala, dobrý ale hrana a v moči ketony. Do těď bylo vždy vše ok a já začínam zase plašit.
@z_kopretinka ja to mela tak u prvniho tehu. Moje dr. merila pouze na velkych screenincich, i kdyz vedela, ze jsem cukrovkar. Ve 30tt to bylo ok. Na diabetologii upmd mne dr. poslala jeste ve 34tt a tam se zjistilo, ze mam spatne prutoky a dite misto normalniho/vetsiho (jak se rika, ze cukrovkari maji) bylo pod 5.percentilem:( Ale poslala mne tam, ze jsem k cukrovce mela jeste problem s tlakem. Urcite se ale zeptej.
Obavam se, ze tady to maji tak, ze na dia si mysli, ze mi to kontroluje dr. a dr. si myslela, ze mi to hlidaji na dia:(
Ted u druheho mam jinou gyndarku, ta to hlida na kazde poradne a meri utz, zda odpovida.
Jinak ty ketony muzou byt i z toho, ze tve telo bylo zvykle na urcity prijem sacharidu a ted jak si to omezila, tak telo spaluje tuky a ne cukry. Jak to mas s vahou? Hubnes/pribiras nebo stagnujes?
Jinak take zalezi jak moc vysoka hladina ketonu v moci byla. Obvykle by to nemuselo nic znamenat (krome toho, ze mas omezene cukry). Takze opravdu klid. Navic, zitra te ceka kontrola na dia, tak se zeptas. Opravdu se neboj😉
@linee měla ... jednou na prvních odberech kde brali všechno včetně krevní skupiny atd ... a po druhé včera ty hodnoty co jsem psala .. při prvních odberech jsem byla doma s laringitidou ... teď při druhých marodim opět s nějakou pitomou virozou ... nicméně s tehu cukrovkou se asi směřují ... koukala jsem ze už tam ta doktorka co jsi psala .. neni
@linee kolik ketony netuším, dr ani nic neřekla, našla jsem to pak až v průkazce - ketony +
zeptám se na to měření v porodnici ve středu jdu na první kontrolu už tam. Tlak taky řeším, ale ten jsem měla vysoký už před těhu, takže jen s praktickou dr držíme hladinu léků a naštěstí to ani moc nelítá. Váha je lepší než jsem si mohla v těhu přát. Mám dost nadváhu :( a zatím jsem -2kg oproti začátku. Před vánoci jsem měla +1 a jak jsem vysadila cukry tak jsem šla zase dolu. Do termínu cca měsíc a nějaký den, takže aspoň nenaberu další kila. Dva týdny mám váhu už stejnou a nejde nahoru ani dolů. Pohyb moc nemam, všechno mě boli, po chvíli chůze mě píchá strašně spodek a čípek a cesty k doktorům mhd jsou taky zážitek, to mi tvrdne břicho.
@z_kopretinka tak to bude mozna tim.snizenim prisunu cukr.drzim palce
Kontrola na dia za mnou. Krev ok, dlouhy cukr 27 minule 30. Pridat inzulin at srazime tu ranni. Takze dnes vecer uz 14. Kontrola ve stredu. Budi chodit na poradnu gyn a pak k nim. Mno uz jen 4 tydny max.
@z_kopretinka tak to mas dobre,dlouhodoby mas take hezky,ja mivam kolem 33-35.Tak opravdu navysuj ranni,do porodu uz jen za par;) a co ty ketony?
@z_kopretinka ahoj,navysovani ani jefnotek se neboj,rodila jsem s 26j ( zacinala na 8 , mohla jsem se na glavu stavet,ale lacnou jsem nesrazila az skori ke konci se trochu ustalila
Holky jak srazit lacnou?? Po jídle jsem v normě ale lacnou mám 6,7

@werumka řekla ... ptala jsem se jestli nemohlo mít na ten první odběr vliv ze jsem byla nemocná a odpověď žádná ... nevím no ... a to se mě minule ptali jestli jsem neměla den prd něco sladkého prd prvnima odberama a já jim řekla ze nevím ze jsem ale nastydla a piju čaje s citronem a medem na litry a taky bez reakce ... uvidím co bude a až budu ok tak si to nechám nabrat jako samoplatce ... dělám ve školce a teď proste od těch děti chytam všechno ... minule to byla laringitida a teď viróza