icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

linee
27. únor 2018

@skripmart a co jis pres den a po 18 hod.?V kolika jake mnozstvi?Co 2.vecere?

skripmart
27. únor 2018

@linee dietu držím od včera od poledne ... k obědu ryze s kurecim masem a porkem ...svačinu jogurt ... k večeři chleba se sýrem a k druhé jablko ... podle všeho i přesto ze mi ovoce doporučoval je pro mě blbost

skripmart
27. únor 2018

@linee možná je ještě brzo abyste to nějak rovnalo .... za jak dlouho mužů očekávat srovnání případně pokud ne tak kdy to začít řešit? Na kontrolu jdu až za pět týdnu a mít lacnou pořad na 6,7 pět týdnu je asi blbost ... ne??? Dneska jsem měla k snídani dva menší krajice chleba se sýrem... k svačinu krajích se sýrem ... k obědu bude ryze s kuřecím ... k svačinu nevím a k večeři taky nevím

z_kopretinka
27. únor 2018

@skripmart ja treba mela kontrolu taky za mesic, ale prubezne resime po telefonu. Volam 3-4 dny jak to jde. A dr navysuje inzulin. Pockala bych co dieta a zavolala v patek dr. s vysledky mereni.

z_kopretinka
27. únor 2018

@skripmart na zacatku jsem vazila chleba i prilohy a pocitala kolik to je sacharidu, protoze nemam odhad a je dobre k tomu zeleninu. Nejak zabranuje cukru rychle vystelit nahoru.

skripmart
27. únor 2018

@z_kopretinka já dostala jídelníček kde je napsáno ze to co mám sníst je 7 lžic ryze ... nebo 8 lžic brambor atd ... tak se držím toho ... vážím pečivo a ovoce a tak ...

z_kopretinka
27. únor 2018

@skripmart já vážím jak nevim, ty lžíce prostě neumim odhadnout a chleba taky ne, on je jinak každý hutný atd. Třeba podmáslový mi dělá strašnou paseku. Tmavý toust omezeně, šumava je docela ok a bohužel i žitný mi nadělal paseku. Dobré jsou i na začátek kalorické tabulky aplikace na mobil. Jak jsem nevěděla jak mi to vyjde tak jsem si před chystáním jídla nahodila do tabulek a věděla jsem jak se vlezu.

z_kopretinka
27. únor 2018

Jinak další hlášení. 14 jednotek nestačí - nechápu, ale akorát mi zase lačná vyrostla??? jako fakt? když píchnu víc tak vyšší lačná :( no a nebo taky je to tim, že jsem něco chytla, od víkendu jakoby průdušky pálí pak jsem trochu kašlala a dnes v noci mě chytil strašně krk. Takže se 14 jednotkami jsem na 5,8 5,7 6,1 5,8 a tak večer píchnu 16 a jsem fakt zvědavá co mi tam vyleze zítra. Ráno mam už kontrolu v porodnici a pak na dia. Do toho moje návštěvy chirurgie nekončí. Už aspoň vim co tam mam za bakterii, ale nic mi nechtěl napsat, že ať si atb vyřídim v porodnici, jako já už něco potřebuju, jestli mi to budou rozřezávat ještě jednou tak tam fakt budu ječet, protože to brutálně bolí i po umrtvení (jestli je opravdu účinné, nedovedu si představit co jako by bylo bez) bakterie jsou citlivé na penicilin, ten přeci můžu tak proč proboha mi to někdo nenapíš a nemam už klid? Takhle bojuju už dva měsíce s infekcí a efekt nula a jsem vyčerpaná, bolavá, do toho cukr a 28 do termínu. Týrání těhotných toto.

hubertka
27. únor 2018

@skripmart ahoj, já tedy takto vysokou lačnou měla asi jen jednou - když jsem si nedala 2.veceri anebo ovoce, což mi i Dr říkala, že v žádném případě, i když je to psané na nějakých papírech. Takže mně pomáhá chleba-klidne skoro 40g (dr.mi to tak dovolila), a buď sýr, nebo šunka, zelenina.. ale já už to takhle dodržuji 3.tyden. důležité je, abys nešla spát hladová. Dr mi říkala, že se občas zavádí i další jídlo mrzí 1-3hod v noci

skripmart
27. únor 2018

@hubertka já pravemela to jablko 😒 podle jidelaku z dia

bbn
27. únor 2018

@skripmart už od pohledu tam mas moc sacharidů, proto vyšší hodnoty. Jaký používáš chleba? Obyčejný nebo ten večerní chlebik od penamu? Ovoce k druhé večeři naprosto nevhodné, má být třeba ten plátek večerního chleba, sunka, sýr, par koleček okurky a par rajčat. K obědu mas moc příloh - 8 lžic brambor? To nesnim ani normálně, natož teď. Měla bys mít poloviční množství přílohy (brambory, ryze, těstoviny) než dříve a tu druhou polovinu přílohy nahradit zeleninou jako je okurka, rajče, brokolice, zelené fazolky, ledový salát apod. Já jedla rýži jen velmi výjimečně, protože po ni mi vždy cukr vyletěl nahoru i v minimálním množství.

bbn
27. únor 2018

@z_kopretinka klid, já ještě minuly týden píchala 24j večerního lantusu. Holt při nemoci to jde rychle nahoru.

z_kopretinka
27. únor 2018

@skripmart to máš ještě staré tabulky, nám říkali na edukaci, že se to snížilo na 200g sacharidů. Snídaně 30, svačina 20, oběd 50, svačina 30, večeře 50 a druhá večeře 20

z_kopretinka
Autor odpověď smazal
hubertka
27. únor 2018

@bbn přesně, rýže je sice dobrá, ale zvedá mi taky cukr

hubertka
27. únor 2018

@skripmart však se v tom zorientuješ, bude zas dobře! Vyfotím ti můj vzorový jídelníček 😃

hubertka
27. únor 2018
hubertka
27. únor 2018

@z_kopretinka vyfotila jsem ti i tabulku základních sacharidů co je na druhé straně toho jídelníčku.

hubertka
27. únor 2018

@z_kopretinka promiň, poslala jsem to omylem tobě 😃

z_kopretinka
27. únor 2018

@hubertka mám z edukace ten stejný, a právě nám seškrtali ty jídla o 10g, že tato tabulka je už stará a jsou nová doporučení. Vtipné je, že do zprávy, mi stejně pořád píšou dieta 250g :D

linee
27. únor 2018

@skripmart taky si myslim, ze mas na den moc sacharidu, obvykle doporucuji pro tehotne tak 150 - 200g, podle tveho jidelnicku je 275g.
Jinak musis zkouset. Ja mela kontrolu po 2 tydnech. Kazdemu sedne neco jineho. Ja zjistila, ze mne 2.vecere nesedi vubec, takze jim prvni do 20.00 a pak uz nic nebo sklenici vody.
Na 2.veceri urcite ne zadne jablko ani ovoce ani nic ze sacharidu. Misto klasickeho chleba muzes zkusit vecerni od Penamu nebo knackebrot 1ks natrit Lucinou nebo tvarohem nebo sunku a treba zeleninu, tak jak pise kopretinka, rozklada pomaleji cukr a vydrzis dele. V kolik jis 2.veceri?
Ale jinak je jeste brzy, aby se ti neco srovnalo, ocekavala bych tak 3 dny.

linee
27. únor 2018

@z_kopretinka ja byla na 18j, pak jsem se v noci zacala budit k dceri a byla jsem na 20j a ted uz mesic bojuji s tehu rymou, do toho dcera v noci zoubky a jsem na 22j, a to mam uz tyden hranicni ranni 5,1, ale bojuji s tim jeste navysit. Navic jsem cely mesic na caji s medem, ovoci a dzusech, protoze nic jineho nemuzu, takze to ma na to take vliv.
Pokud mas v tele dale zanet, tak se nedivim a telo proste vice potrebuje.

linee
27. únor 2018

@skripmart jeste mne napadlo, ze v mem jidelnicku psali, ze je dulezite, abys nemela ovoce samotne, cili vzdy s necim - bud s oriskami nebo s jogurtem nebo nejakym zakysanym vyrobkem.

linee
27. únor 2018

@skripmart koukni sem http://www.tehotenskacukrovka.cz/ukazky-z-jidel...
A koho jsi v Podoli nakonec mela?

skripmart
27. únor 2018

Holky já si přijdu jak idiot jako ... šla jsem do Podoli kvůli tomu ze jsem si rikala ze s tehu cukrovkou mají zkušenosti a přijdu si jak debil jako ... jela jsem ještě dopoledne podle jejich papíru a dikybohu hodnoty po jídle ok ... po snídani 7.0 a po obědě 5.9 .... teď jsem měla tvaroh se trema jahodama a asi deset mandli ...k večeři dam večerní chleba se sýrem a zeleninou ... kolik toho chleba??? Já už vůbec nevím ... přišlo mi to náročné včera když jsem to četla ale teď už jsem z toho totální jelen ....

skripmart
27. únor 2018

@linee šla tam jen sestra co mi dávala papíry a glukometr a tak ... a jdu k MUDr Klementova ale až za pět týdnu

hubertka
27. únor 2018

@z_kopretinka fakt jo? A dodržuješ to? O 10g méně? Já nevím, proč teda nemáme nová doporučení..

z_kopretinka
27. únor 2018

@hubertka nám řekla Krejčí, že to mají ještě staré materiály a ať si to tam přepíšeme, měli jsme s ní hodinu a půl přednášku. Takže ano snažím se to dodržovat na těch 200 max třeba přestřelim oběd, ale nijak výrazně.

@skripmart Jinak já mam po jídle hodnoty většinou krásné - pokud neujedou nějakou potravinu blbou jako třeba ten podmáslový chleba. A lačnou prostě nesrazim - dr říkala, že to je běžné, protože na to mají vliv těhu hormony z placenty a ty jsou ráno nejvíc. Takže dieta je potřeba držet a pak léky srazit tu lačnou, začala jsem tabletama jednu, dvě... teď mam 4 a k tomu ještě inzulin. Určitě pokud tu lačnou nesrazíš třeba do 5 dnů jim zavolej a nenechej se odmávnout. Já šla k Apolináři na dia, protože tam budu i rodit.

skripmart
27. únor 2018

@z_kopretinka já budu prave rodit v upmd ale teda tema informacema co mi dali mě nastvali ... jsem tedy za dnešek na 146 g sacharidů ... za chvíli poslední měření

z_kopretinka
27. únor 2018

@skripmart není úplně nutné to dávat pod těch 200g mě třeba vyjde lépe pokud jsem blíž 200 než když mam právě 150. Pak to chce zkoušet ty druhé večeře, někomu sedí někomu ne a případně najít jakou, mě bez inzulinu lítalo nahoru pokud jsem jí neměla, ale jaké jídlo to vliv nemělo. Teď s inzulinem ať jim jak jim nebo nejim mám zhruba stejně. Určitě mrkni na ten web těhotenskácukrovka je to od dia z Apolináře a jsou tam celkem pěkně sestavené informace.

Strana