icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

bbn
5. bře 2018

@z_kopretinka v Neratovicích, z 24j lantusu jsem to s pomoci glucophage 4 tablety stáhla na 10j, ranní už OK, ale musím vstavat tak o 2 hodiny dříve, dat si půlku snídaně a za 2 hod další půlku. Ale funguje to a tak s 10j muzu rodit v Neratovicích.

linee
5. bře 2018

@z_kopretinka ja u prvni mela maly vahovy odhad a byla.jsem.na diete,vyvolavali 40+0

linee
5. bře 2018

@bbn a teb glukophage ti dali ve kterem tt nebo ve ktere casti kontroly tehu cukrovky prosim?Uz na zacatku nebo kdyz jsi prekrocila urcity pocet j Lantusu?Kamaradka chtela rodit na Melnice,volala tam,mala nad 10j a rekli ji,ze ji kvuli inzulinu nevezmou.A to je velka nemocnice.Tak drzim moc palce!!!

bbn
5. bře 2018

@linee přede 2 týdny jsem byla u dia přímo v Neratovicích, chodila jsem k němu od cca 12 tt, kdy mi byla potvrzena znovu tehu cukrovka z ranní krve. A už na začátku jsme se s dia domluvili, ze si budu pichat inzulin a cca od 36tt, kdy potřeba inzulinu klesá, začneme snižovat s tabletami tak, abych se dostala na 10j, které nemocnice akceptuje. Ale dia dr a můj gyndr jsou v úzkém kontaktu, takže to bylo i na jejich domluvě. Jinak o Mělníku vím, tam je to zabité.

skripmart
5. bře 2018

@linee jsem z toho fakt vyrizena 😕

hubertka
5. bře 2018

@linee díky mockrát,. Dr říkala, jak to půjde dobře, že je vidět, že dieta dělá u mě hodně.

hubertka
5. bře 2018

@z_kopretinka díky za radu! Cottage jsem zkoušela, a jen light mi cukr nezvedal. Ale budu to muset změnit, protože jsem ujela a začala si dávat občas sladkou snídani-kdyz jsem měla dobrou lačnou, tak téměř neviditelnou vrstvu medu třeba (brácha je včelař). Ale už mi to taky přestalo chutnat, navíc jsem neměla potřebu svačiny, což pak byla chyba-glykémii před obědem jsem měla i 3,7.

z_kopretinka
5. bře 2018

@hubertka light věci nekupuju vůbec. Kde chybí tuk to nahradí škrobem, aby to drželo. Takže vše jen klasiku.

linee
7. bře 2018

@z_kopretinka tak jsem se ptala vcera jeste diabetolozky jak je to s vyvolanim a rekla mi, ze pokud je mimco vahove odpovidajici (tedy ne nejak extra velke), ze klidne nechavaji do terminu, ale prenaset urcite ne. Takze asi opravdu zavisi na porodnici. Ta moje dr., jak mi rikala o 38+0 dela na Melnice, moji diabetolozky jsem se ptala primo na porodnici na Kladne, kde planuji rodit.

werumka
7. bře 2018

@linee Podle směrnic, které jsou sepsané v dokumentu o metodice péče o těhotné s GDM se dělí těhotné na dvě skupiny - s nízkým rizikem (na dietě nebo do 10j inzulínu, bez komplikací) a s vyšším rizikem (vyšší dávky inzulínu, jiné komplikace). U žen s nízkým rizikem se na termín nevyvolává, nechává se klidně týden přenášet. Není taky potřeba rodit v porodnici, kde mají perinatologii. U žen s vyšším rizikem je potřeba porodnice s perinatologií a vyvolává se na termín. Ve 38. týdnu se vyvolává standardně u žen s DM1 a DM2 od začátku těhotenství. Tyhle směrnice platí od r. 2014. v Kladně jsem rodila taky, řídili se pokyny od diabetoložky, nebyl problém 🙂

linee
7. bře 2018

@werumka dekuji za info.Podle mne hodnoti i individualne,na rodila pred 2 lety,gdm na diete a vyvolavali presne na termin.

werumka
7. bře 2018

@linee Právě, berou se i další hlediska. Dřív v tom byl navíc trochu hokej, často těhotné na dietě bez komplikací nutili k vyvolávání ve 38. týdnu, protože ty směrnice chyběly. Podle mě to ještě par let potrvá, než se vžijí do všech porodnic.

linee
7. bře 2018

@werumka aby nez se to vzije to zrovna nezmenili:( mohu se zeptat,kdo te rodil?

werumka
7. bře 2018

@linee Myslím, že se to rozhodne nezmění tak, ze by se to zprisnovalo. Řekla bych, ze maximálně naopak. Ale je to první změna po strašně moc letech, protože do tehle doby vlastne ani nikdo nevěnoval pozornost samotné GDM. Teď se bude sledovat, jak to funguje a kde jsou nedostatky... Řekla bych, že tam jsou nejasnosti, které bude potreba ještě poresit.. Ale z hlediska porodu už to podle me žádný drama nebude 😀 já mela pana doktorka Klimenta. Ten už tam není. A pak paní doktorku Ditu Jeřábkovou, teď už Drmlovou. Ta je úplně skvělá 🙂

z_kopretinka
7. bře 2018

@linee jsem 37+1 a dr rikal, ze se uvidime max 2x takze 39+1 naposledy. Pokud do te doby neporodim dostanu nastup na indukci nebo hospitalizaci s pozorovanim podle situace mimca. Beru 2x 1000 stadamet, picham 22 levemir, k tomu dopegyt na tlak 3x (tlak blby uz pred tehu) k tomu stitka a vek... takze do terminu me nenecha.

linee
7. bře 2018

@z_kopretinka uz jen dva tydny,wau!Dochazi ti to?;)) Ja mam dopegyt take 2x a ted jsem na 22j lantusu.

z_kopretinka
13. bře 2018

Tak to mame za sebou. Byl to ficak. Rupla voda a za 4 h hotovo. Maleho mi dali na chvili i na telo. Pak zkontrolovali. Oblekli, zabalili a mel nejakou decku vyhrivanou napojenou na neco kablikem. Hodinku byl s nami. Zkusil se i pricucnout. A pak ho vzali dohrivat a hlidat cukr. Rano mi reknou co a jak a snad ho vrati ke me.

linee
13. bře 2018

@z_kopretinka gratuluji!!! At je vse v poradku a jste brzy doma

skripmart
16. bře 2018

Tak holky ...odedneska na inzulinu ....

medulinek
16. bře 2018

@linee ahoj rodila jsem v kvetnu na melniku s 22j nocniho inzulinu,vyvolavali me na termin,hlidali,byla jsem moc spokojena

linee
16. bře 2018

@medulinek tak to dekuji za informaci.kamaradka mela 30j nocniho a neco denniho a kdyz tam volala pred 2 lety,rekli ji,at si najde jinou porodnici:(

linee
16. bře 2018

@skripmart jeeej.A na kolikatce zacinas?

hubertka
16. bře 2018

@z_kopretinka gratuluji a přeji oběma pevné zdraví!

skripmart
16. bře 2018

@linee 8j a jen jednou denně pichat večer ....

linee
16. bře 2018

@skripmart take jsem zacinala na 8.Hlavne se nelekej,pokud nebude hned vysledek,chvili trva,nez to pusobi.Drzim palce

skripmart
16. bře 2018

@linee 15 minut jsem se dneska odhodlavala abych si to píchla 😀 ale dobrý ... zmakla jsem to 🙂 tak uvidime co bude .... dlouhý cukr 38 za období bez diety tak uvidime co bude dal 🙂 snad to bude o.k 🙂

linee
16. bře 2018

@skripmart tak to je hezke.ja mam kolem 33-35 s inzulinem.Ta dlouhodoba je hodne dulezita.Kam pichas?Ja do bricha,ac vsude ctu,ze dlouhodoby se picha do stehna.

skripmart
17. bře 2018

@linee rikala střídat stehno a břicho ... včera jsem riskla stehno a ok 🙂

medulinek
17. bře 2018

@linee ted je tam novy primar i primarka detskeho a jsou hodne vstricni 😊

dancamich
17. bře 2018

U prvního dítěte před třemi lety jsem měla hodnotu 5,4 a bylo to v pohodě, protože tabulka byla do 5,5. Teď tu pitomou tabulku snížili na 5,1, takže mi bylo řečeno, že spadám do kategorie těhotenská cukrovka s hodnotou 5,3. Vůbec nikdo nevzal v potaz, že jsem marodila s chřipkou a posléze se zánětem průdušek + moje dcera mě po přestěhování nenechá vyspat více než 4 hodiny denně... ☹ Asi jim na to zvysoka kašlu, protože po přečtení této diskuze jsem více než zdravá. Držím palce, abyste nemusely na to vyvolávání (které se mimochodem po předchozím císařském řezu nesmí provádět).

Strana