Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@sonisek To jdeš na kontrolu tak brzy? V kolikátém jsi?
@lastovenka po týdnu mám jít no,co jsem u nich byla prvně. Jsem 30.tyden.
@sonisek No podle mě bude doktorka ráda za ty hodnoty co máš a léky nebudou třeba......... Nebude ti třeba taky dělat odběry? To by asi taky chtělo.... jakej máš ten glyk, hemoglobin...- to taky hodně ukazuje.....
@lastovenka to mi asi brali a dozvím se to až tam pujdu
Myslite,ze tyhle tycinky jsou ok? https://cukrfree.cz/koko-tycinky/ Jde jen o kokos a tuky,tak si rikam,ze jo.nesladim je a davam si je na svacinu,zazenou chute a nemam po nich hlad,jak je to tucny.misto kokosove hmoty davam kakaove maslo a misto kakaa kakaovou hmotu,coz je 100% cokolada,tak si rikam,ze by melo byt ok a nejsou tam zadny sacharidy.
@glutengeek suseny kokos by se nemel, protoze je sladky.
@glutengeek Myslim, že kokos si občas mužeš někam přidat, ale jen v malém množství, protože má v sobě cukr...... Recept je to pěkný, ale to, že je to cukr free vůbec bohužel neznamená, že je to recept vhodný pro maminky s GDM☹ Také jsem si to ze začátku myslela, ale omyl.
Já když tak nad tim přemýšlím, tak velké receptů tzv "bez cukru" i tak cukr obsahují, jen jde o to, že né asi ten rafinovaný, ale ten přirozeně se vyskytující, který ale těhule s GDM prostě taky nemůžeme. Protože např. v kokosu, ořechách, ovoci atd jsou taky sacharidy a ty mi prostě musíme hlídat no ☹ Takže chápu, že ta tyčinka je určitě výživná, ale pto nás zdravá asi ne ☹ A když už by sis jí dělala, tak si dej radši jen trochu........
@glutengeek vubec:(
Ja to chapu,ale to by se nesmelo ani ovoce.to je prece taky sladke,suseny kokos ma na 100gr 6 gr sacharidu z toho 6gr cukru. Takze ano,je sladky,ale v povolenem mnozstvi by to dle meho melo byt ok ne? Tento recept jsem nasla dokonce i v tom blogu doporucovanem werumkou.
@glutengeek Ten recept je úplně ok, glykemicky naprosto v pohodě prochází, nemusím na něj vůbec připichovat inzulín, tj. se to pokryje z běžného bazálu, který mám nastavený. Jídlo, které obsahuje sacharidy jinak vždycky připíchnout musím. Sušeného kokosu se v téhle kombinaci s tuky fakt neboj 🙂 Samozřejmě se tím necpi, ale jako chuťovka třeba ke svačině úplně v pohodě 🙂
@glutengeek Ovoce se může ale jen trochu..... Malé poce jenom. Proč vlastně nevím, každý diabetolog Ti řekne že bez cukru se úplně obejdeme a nemusíme ho jist v žádný formě. Já myslím že ovoce je povolené hlavně kvůli naší psychice..... Ale nevím no. Já u kokosu dávám pozor, ale třeba jak píše werumka, třeba v kombinaci s tuky ten glyk. Index bude dobrý...... Já byla se tedy bála, ale můžeš to odskouset tím že se pak změříš po hodině a uvidíš. Já jsem skoro dva měsíce držela dietu přísně a skutečně tyhle potraviny nejedla,tam kde bylo více než 5g cukru...... Samozřejmě až na ty povolené sacharidy.......jako např.přílohy a ovoce. Já se chtěla tolik vyhnout lekům na cukrovku že jsem to držela poctivě jak nikdy v životě...... Ale třeba Ty to tak neřešíš a třeba Ti to v pohodě i projde. Uvidíš. Napiš pak kolik jsi toho snědla a kolik výška glykemie. Jsem zvědavá😀
@lastovenka @werumka díky za všechny reakce...zkusím to a dám vědět. já dietu právě držím už od 3. měsíce a už mi to jídlo pořad dokola leze krkem, tak jsem to chtěla zkusit něčím zpěstřit. je teda pravda, že zatím mám štěstí a prochází mi toho hodně.
@lastovenka @werumka ještě bych se vás chtěla zeptat, protože u toho kokosu mě třeba vůbec primárně nenapadlo, že by to mohlo být problém, zda je ok můj jídelníček, který je de facto pořád stejný:
snídaně: každé ráno pohanková kaše (voda, odměřené poh. vločky, půlka jablka)
svačina: zeleninový vývar nebo tvaroh/jogurt a kousek ovoce
oběd: maso a odvážené brambory nebo maso a zelenina (tam teda dávám všechno možné jako cibule, cuketa, fazolky apod a zeleninu nepočítám)
svačina: domácí štrůdl (pohanková mouka, jablka) se šlehačkou nebo zase nějaký mléčný výrobek
večeře - zeleninový salát s balk. sýrem nebo k tomu někdy přidám knackebrot nebo low carb chleba ze sýra a vajec a semínek
2. svačina - hrnek mandlového mléka bez cukru z dm a do toho trochu kakaa nebo kakaové hmoty, takže jde o takové kakao
Je fakt, že zeleninu nevážím a nijak nepočítám, ani třeba cibuli, papriky, rajče a pod. Dodávám, že jsem bezlepkář a moc netoleruji mléčné, ale teď mi nic jiného nezbývá, tak je jím víc než normálně...
@glutengeek mně přijde že jídelníček máš pěknej!
@glutengeek Jinak včera jsem si dělal poprvý jeden jenoduchej recept a děsně mi chutnal, tak posílám pro inspiraci:
https://www.youtube.com/watch?v=uQ022UxQj2Q🙂 Třeba taky zachutná.....
@lastovenka díky za tip, vypadá to fakt dobře, já si dělala včera něco podobnýho a taky jsem si pochutnala, recept taky přiložím 🙂 https://paleosnadno.cz/recept/francouzsky-cibul.... Jinak dělala jsem ty koko tyčinky (použila jsem teda místo kokosovýho krému kakaový máslo, takže byly dost tučný), ale z toho množství jich bylo deset malých, já si dala k odpo svačině čtyři (na váhu cca 45 gr) a hodinu po tom jsem měla glykémii 5,2...takže myslím, že glykemicky jsou fakt ok a jak je to tučný, tak to i na dlouho zasytí 🙂
@glutengeek Tak to ráda slyším, tak to já si je taky udělám! Jinak to kakaové máslo se kupuje kde?
@sonisek Sonisku napiš co kontrola, jak jsi dopadla.....
@glutengeek A ten kokosový krém taky nevim kde přesně koupit a jak to vlastně vypadá? To neni ten olej, že ne?
@lastovenka dám vědět,jdu na 10tou 🙂
Jinak u mě takto:
No nepřijde mi to nějaký děsný....zelený puntíky jsou hodiny po,žlutý 2h po
Holky, já dnes kontrola v dia poradne. Hodnoty mám super,není třeba žádné léky,staci dietka co mám. Hlavní plus je,že nepiju sladký a de facto ani nejim,nepálí mě žáha,nic jsem nepribrala teďka. Takže občasné měření a kontrola 6.5. Minule mi brali krev na dlouhodobý cukr,který jsem měla 45,má být do 40? Tak prý lehce zvýšený,ale už mi to brát nebudou,že se to bere jednou za 3 měsíce,tak pak už to nemá cenu. Ano,snažím se jíst lépe,piju lépe,jídlo si nevazim,v sacharidech se motam,ale tak evidentně stačí vynechat sladké 🙂
@sonisek Tak to moc gratuluju!!!! Já to taky zvládla jen dietou. Naštěstí! Jsem si říkala že se doktorovi Tvé hodnoty budou určitě líbit😉 myslím, že mě tenkrát ten dlouhodobý vyšel 38 a říkala mi doktorka, že to je hraniční.......... 45 je trochu vyšší, ale když doktor říká, že je to ok, tak je to ok. Je fakt že tenhle dlouhodobý má smysl měřit jednou za tři měsíce, víc prý ne ........
@lastovenka no říkala mi taky,že ten dlouhodobý jsem měla zvýšeny díky tomu mému pití a sladkostem,že pokud teď budu držet co mám,tak bych ho za 3m měla určitě nižší. Ale to se už asi nedozvim 😂
@sonisek A řikala Ti něco k tomu ,že ta měření máš někdy docela nízká?

@lastovenka no budu zvědavá,co mi řeknou ve středu na kontrole.