Odtok plodové vody. Je třeba volat sanitku? Jak jste jely do porodnice Vy?
Holky když vám začali bolesti nebo praskla voda volali ste si sanitku? Slyšela jsem, že někdo jede taxikem nebo se do porodnice dopraví i sám. Jak ste to měli vy?
@jjasmina úplně stejnou situaci jsem řešila při před prvním porodem, je to už přes 10 let. Bydleli jsme v Brně, auto jsme neměli, ani žádné známé s autem. Tři dny před termínem mi odpoledne začala odtékat voda. Počkala jsem, až se manžel vrátí z práce, navečeřeli jsme se a vyrazili do porodnice - šalinou z jednoho konce Brna na druhý nám to zabralo víc než hodinu 😂. Ale já se cítila skvěle, kontrakce žádné, pohodička. Syn se narodil za 24 hodin po příjezdu do porodnice. Měj připravené různé varianty a ty sama poznáš, kterou v dané chvíli bude nejlepší využít.
Na přednášce v porodnici nám bylo řečeno, že zavolat si po odtoku plodové vody, kontrakcích po 5 minutách nebo krvácení rychlou je naprosto v pořádku. Řeči typu: pokud se nejedná o překotný porod, je to zneužití RZS nejsou na místě, jelikož nikdo na začátku porodu nemůžu poznat, zda porod bude překotný nebo život ohrožující či nikoliv.
@martaskaaa psala sem to tu driv..... Jinak 9km jizda sanity, ktera se vracela bezeme 2200,- , 9km jizda sanity, ktera me vezla do nemocnice a jen mi napichla kanilu a pripojila na ekg 6500,-. to jsou castky, ktere si sanita uctovala pojistovne, podle vypisu vykazene pece. Ale vzdy jde o sanitu plus sanitu s lekarem, ale to uz je na tomu kdo bere telefon jak to vyhodnoti jestli je potreba i lekar.
6km chces jet sanitkou "kdyby neco"?? Po odtoku vody muze zena rodit az za nekolik dni, dokonce tydnu!! Pokud ti dr rekl, ze pri odtoku i mala mas jet, tak fajn, jed, ale sanitkou?? Nechapu, ze te to vubec napada. Predstav si sve dite, jak se zacne dusit, modrat, omdli na zem, skube s sebou, a ty volas sanitku, a ta misto za 5min dojede za 20min, protoze zrovna vezli nekoho, kdo se nemohl 6km projet v taxiku, ktery casto prijede driv nez ta zminovana sanitka, takze nez dojede sanitka, taxikem uz budes v porodnici. Manzel mel kolem TP "pohotovost", aby byl k dispozici kdykoliv, kontrakce zacaly ve 3 rano, a do porodnice jsme jeli v 15hod odpoledne, a jeste bylo do porodu 7hod casu....
@lucie_j Boze to jsou reci... Po odtoku plodovky jeste dny, i tydny vubec nemusi zacit kontrakce, a bez tech zena neporodi. Pokud by si volala sanitku kazda s odteklou plodovkou, nezbydou zadne sanitky pro akutni pripady. Pokud jde o zenu po fyziologickem tehotenstvi, rozhodne po odtoku plodovky neni treba volat zachranku.
@krupka3 já myslím, že zakladatelka chtěla jen info co a jak v případě různých situací, jaké jsou možnosti, pokud jsem to dobře pochopila, bude primárně volat manžela, aby dojel a odvezl ji. Pokud by ale např. byla zakalená a páchnoucí plodovka, krvácela nějak víc, vypadalo to na překotný porod, apod. tak je volání RZ na místě.
A jen pro zajímavost, fakt to dítě může zvládnout několik dní nebo týdnů bez plodovky? Do mě po x hodinách (už si nepamatuju, kolik to bylo) nacpali antibiotika, že jsem už dlouho bez vody a kdybych se porod nerozjel do nějakého limitu, tak vyvolávačka a po těch 36 hodinách už PA koukala na hodiny, že bud něco zabere (nakonec oxytocin) nebo císař pro nepostupující porod, že bez vody max. 48 hodin
@jipe Záleží kolik vody odteče. Známé odtekla jen část a opravdu to bylo pak ještě několik týdnů do porodu. Ale žena nemá šanci poznat, jaké množství odteklo a jestli miminko už není " nasuchu ", proto se doporučuje ihned do nemocnice a tam ultrazvukem zkontrolují množství plodové vody a pokud jí v břiše zbylo dost a na porod to jinak nevypadá, mohou ženu poslat domů.
@jipe Ano pochopila jste to správně. Bohužel některé dámy si muj dotaz vybarvily po svém. Jinak máte pravdu, po jakemkoliv odtoku plodové vody se mám dostavit do porodnice , aby provedli kontrolu, bez plodové vody by byl ohrožený plod. Když nebudu mít bolesti, klidně se do porodnice i odvezu sama.
Prvně jsem měla odvoz, podruhé jsem byla v porodnici den předem (vyvolávaný porod), u třetího nebyl odvoz a kontrakce hned po dvou minutách, tak jsem volala 112, unavená, či znuděná operátorka se zeptala po kolikáté rodím a když jsem řekla že po třetí, tak byla najednou činná jak hrom a za pět minut jsem měla u domu sanitku, kdyby jsem neměla všechny porody dost rychlé, tak bych bývala jela MHD, ale to bych porodila asi v tramvaji, protože i tak měl doktor co děla a ani rukavice si nestihl pořádně nandat :D
Nejsem zastáncem přílišného volání IZS, když to nemusí být, ale rodit ve dvě v noci, v noční tramvaji, to je i na mě celkem šílená představa... :D
Já jela taxikem
@jjasmina mě praskla voda doma ve chvíli, kdy přijel manžel z práce a volal na mě z verandy, že už přijel... 🤣 Tak jsem se zavložkovala 🤣 řekla mu, ať se klidně osprchuje po práci, že mi nic není, že se sbalime a pojedeme. Opravdu mi nic nebylo... Ani jedna bolest nic, jen jsem tekla jak prasklý bojler 😂 no tak jsme dojeli, potvrdili mi odtok plodovky a hospitalizovali mě... pak kapačky s antibiotiky a vyvolávání 39+0
To kokos nechápu jak některé můžete napsat že zavolat si sanitku by vás hanba fackovala.... Já měla porod překotný od zacatku až ke konci trval cca 30 min a raději rodit v sanitce s proskolenyma lidma než v někde sama v autě nebo autobuse a pod. ( já teda porodila ještě doma) ale kdybych byla znova těhotná a prdla by mi voda okamžitě volám sanitku ... Není za co se stydět
Mě vezl manžel,ale jeli jsme na všechny červený,dojela jsem ve 22:00 na příjem a ve 22:10se malá narodila
@jjasmina
Doktor Václav Kozák, primář dětského oddělení Podřipské nemocnice s klinikou, radí: „Do porodnice by maminka měla jet tehdy, pokud jí odteče plodová voda, a to ať následují děložní kontrakce, nebo nikoli. Dalším důvodem jsou pravidelné děložní kontrakce po pěti až deseti minutách, což svědčí o začátku první doby porodní. Na odtok plodové vody se v tomto případě nečeká. Dobré je samozřejmě mít automobil a partnera ve vhodnou dobu ‚při ruce‘, další možností je taxi. Rozhodnout se, zda jet do porodnice ‚na vlastní pěst‘, anebo zůstat doma a volat záchranku, není pro laika vždy jednoduché, ale orientačním vodítkem by měla být frekvence děložních kontrakcí.“
V této (kontrakce po dvou minutách) chvíli můžeme jet do porodnice jen tehdy, je-li porodnice opravdu ‚za rohem‘, to znamená maximálně zhruba do patnácti minut. Je-li porodnice dál, voláme vždy sanitku, to znamená číslo 155. Je potřeba si uvědomit, že život rodičky má přednost před životem plodu, proto je-li ohrožen život matky i dítěte, není namístě riskovat a jet svým autem a ohrožovat tím vlastní život.
Stejně tak i v případě, jde-li o překotný porod, častější u vícerodiček, nebo v případech, kdy se ‚prořezává‘ hlavička plodu, a dále v případě i pro laika evidentních porodních patologií, jako je například krvácení, objeví-li se ručička nebo nožička, eventuálně pupečník a tak dále, tehdy je potřeba volat sanitku vždy!“ doporučuje lékař. Více na: https://www.maminka.cz/clanek/kdy-vyrazit-do-po...
Proto je nejlepší počkat až na aktuální situaci, kterou vyhodnotíte v té chvíli a podle přítomných porodních pocitů. Je dobře, že si zjišťujete informace dopředu, a není hanba přesunout se sanitkou, pokud nebude jiná možnost, nicméně ráda bych podotkla, že já osobně bych jela do porodnice až s rozběhnutým porodem, když praskne voda, protože přejet do porodky bez stahů a s prasklou vodu, to může jen zvýšit šanci na nežádoucí intervence. Doporučované jsou dvě hodiny, ale při zachování zdravotní a hygienické prevence je odtékající plodovou vodou podpořená samočistící schopnost vagíny, tudíž pokud se cítíte dobře, voda je čistá a miminko se hýbě, určitě bych se nebála zůstat doma déle i o pár hodin déle. V porodnici vám můžou brát pravidelně krevní testy na známky infekce, než přistoupíte na nabízená antibiotika. Možností je spousta, informací taky.
@krupka3 Asi si neuvědomuješ, že ne pro každého je porod přirozený proces, které v 90% probíhá bez patologií a je třeba to respektovat, zvlášť pokud žena přijímá jako cestu pro sebe jen medicínsky vedený porod. Samozřejmě nesouhlasím s tím, aby žena dopředu počítala se sanitkou jako s osobní limuzínou, protože těch možností, jak to vyřešit v situaci, kdy začne opravdu rodit, je spousta a dají se dopředu naplánovat, ale svou jízlivostí podrýváš její otevřenost se informovat, tudíž její mateřské kompetence, které se teprve probouzejí a samozřejmě mají svůj největší účel ve spokojenosti miminka i její. Informuj, ale neodsuzuj a šetři vykřičníky prosím. Děkuji a přeji klidnou diskuzi.
@tulikiss Chápu tvoje obavy z nadbytečných výkonů hrazených pojišťovnou ke kterým patří i výjezdy sanitek, stojí to velký peníze, ale to ve zdravotnictví všechno a řekla bych, že třeba zbytečných nadužívaných intervencí/ tedy vyplacených výkonů v porodnictví, to je mnohem horší problém, protože se využívá neinformovanost rodiček na jejich úkor.
Pokud si žena nedovede zařídit jinou možnost předem a určitě jich je hodně, porod probíhá normálně a v plynulém tempu, může se jednat o zneužití, ale je to jenom subjektivní domněnka, protože porod je ve zdravotnictví všeobecně pokládat za proces vyžadující neodkladnou lékařskou péči. Zadavatelce jsem napsala, že je samozřejmě dobře, že se informuje, ale je třeba se dopředu zařídit, aby převoz sanitkou nemusela využít, protože jsou tu další možnosti, ale ať se rozhodne v té aktuální chvíli, která bude pro ni směrodatná.
Ne každý vnímá porod jako fyziologický proces i přese všechny informace, které jsou dnes k mání, ale je tu spousta žen, které opravdu uvažují stylem "kdyby něco", a ty se pravděpodobně budou cítit nejlépe v lékařském prostředí už od začátku, tedy přejezd sanitkou je pro ně optimální možností, pokud při rozběhnutém porodu ucítí, že to jinak nejde a jsou ve velké úzkosti, už už aby byly v porodnici.
Děkuji za klidnou další diskuzi, ochotu podávat informace a přeji pěkný večer.
Po odtoku vody mus zena porodit do 24h,protoze je protrzen vak blan a je to otevrena rana pro infekce. Me odtekala predni voda,dojela jsem mhd a dodnes si pamatuju sestru,jak na me blbe civela. Domu me uz nepustili,dostala jsem penicilin do kapacky a vyckavalo se. Takze zadne za par tydnu a byt doma....kdes to vzala prosim te.....
Nektere zeny vyuzivaji osklive pocasi k vyliti zlosti. Navic,ber to tak,ze nazivo kazda drzi hubu,ale po netu si anonymne dovoli ledaccos. Udelej si to tak,jak budes chtit a jak to bude nejlepsi pro tebe. My bydlime kousek od Bulovky a tech sanitek tady jezdi plno kolem porad a rozhodne nejsou na cele mesto jen dve. Navic, zadna tehotna nemuze zneuzivat 155, at si tu rika kdo chce,co chce.
@agneska7 jedna známá rodila po druhé, zavolala si sanitku, ale po cestě do porodnice stihla už porodit v sanitce
@martaskaaa
Překotný porod u prvorodičky je velká vzácnost.
Já bych volala sanitu vždy při velkém krvácení, u hrozícího předčasného porodu a pokud by byly kontrakce už opravdu po dvou třech minutách a hrozil by překotný porod, to je hlavně u vícerodiček. První dítě jsem rodila až po dvou dnech kontrakcí pro nepostupující porod sekcí, vezl mě manžel, byl domluven v práci, že kdyby něco začalo, tak já mám přednost. Kontrakce začaly v noci, tak jsme jeli ráno. Druhé teď opět sekcí 50 hod po odtoku plodové vody ve 36tt, ale to jsem už ležela v porodnici pro rizikové těhotenství. Kdyby mi plodovka odtekla doma, volala bych do porodnice, jestli mám jet sanitou nebo čekat na manžela, byla jsem rizikové těhotenství a porod byl předčasný, do porodnice to mám 35 km, tak bych se asi poradila.
@martaskaaa a právě o tom mluvím že raději rodit v sanitce než někde na dálnici 😁
@astyna88 proč by těhotná nemohla zneužívat 155? Protože těhotná je zvláštní živočišný druh a je jí vše automaticky omluveno? Neindikovaný výjezd jako neindikovaný výjezd. A říkám to pacientům i face to face, i když se mi to stává úplně vzácně. A ano, opravdu bych se styděla vytáhnout záchranáře v situaci, kdyby mě mohl odvézt muž. Což jenom prasklá voda bez kontrakcí/s nepravidelnýma kontrakcema je.

@zavodnice díky za info, zajímalo mě,.co tam je zahrnuty 😁