icon

Přirozený porod nebo císařský řez?

vendullka2017
17. zář 2017

Jsem mladá budoucí maminka a nad tímto uvažuji už teď i když je ještě velmi brzo protože jsem teprve ve 3. - 4. týdnu. Ja bych osobně volila nejspíš císařský řez jelikož by mi ta jizva dvakrát nevadila a chtěla bych se vyhnout naříznutí tam dole apod. ale zajímalo by mě jak tohle vidí ostatní budoucí maminky.. 🙂

Strana
z4
misa357
17. zář 2017

@anetka1701 To mě moc mrzí.

anetka1701
17. zář 2017

@misa357 hele já se s tím už srovnala :D Ale kdybych to takhle prožívala a JESTE jsem si to zavinila sama vymručováním císaře, tak bych si fakt nafackovala... Takhle nebyla jiná volba, prostě akutní císař a nazdar, tak se to dá zvládnout... Druhý vypadalo že by šlo přirozeně, ale bohužel...

maggys
17. zář 2017

@ivet1987 kdyz to nevidim Tak me to netrapi :D

elvira
17. zář 2017

Nejlepší bude počkat, až vědci zajistí funkční umělou dělohu - potom bude prima - nejlépe asistovaně počít, dítě nechat vyrůst v umělé děloze - a nehrozí žádný bolestivý porod, oteklé nohy, strie, problémy s kojením, žádné nástřihy a šestinedělí... Já neodsuzuju strach z neznámého, ale to, že se z naprosto přirozených věcí dělají nepřirozené...

saleva
17. zář 2017

Ahoj, ja sem nemela behem tehotenstvi zadne komplikace a doufala sem ze porodim normalne. Praskla mi voda a po 6 hodinach brutalni bolesti sem byla na 2cm, poprosila sem o epidural kterej pomohl, bolelo to sice furt jak cert ale nemusela sem rvat bolesti. Takhle se to tahlo dalsich 6 hodin a svete div se po dalsich 6 hodinach sem byla na 2 cm a to mi vykapaly snad 3 pytliky oxitocinu. Byla sem ve stadiu ze sem chtela umrit. Nejhorsi na tom bylo ze se to nikam nehybalo. Pak uz se to rozjelo a za dalsi 4 hodiny uz z toho bylo 8-9cm a doktorka zavelela tlacit, bohuzel sme ho tam nervali, byl spatne zrotovanej, velikej 4kg a me dosly vsechny sily, 18 hodin silene bolesti, zvraceni proste uz to neslo i kdyz mi skakali na brise 3 lidi. Prosila sem o cisare protoze sem uz citila ze na to nemam a silene sem se bala ze se mi tam zasekne a budou ho rvat extraktorem. Nastesti doktor byl rozumnej tak ukoncili trapeni. Co nasledovalo potom nebylo ani zdaleka tak strasne jako porodni bolesti. Jako bricho bolelo prvnich par dni fakt nic moc ale po 14 dnech uz uplna pohoda. Ted po 2 mesicich nevim ze bych na cisari byla, krasna jizva bez bolesti. Opravdu zalezi na tom jak ti pobezi porod. Pokud to pujde a nebude to tolik hodin, zkusila bych to opravdu normalne. A treba byt domluvena s doktorem ze az budes citit ze to nejde, ze zavelis a udela se cisar. Takhle to mam naplanovane ja u druheho ditete, protoze takovou bolest tolik hodin uz nechci nikdy v zivote prozit.🙏

dvork
17. zář 2017

@vendullka2017 Napíši také svou zkušenost s porodem - mám od dětství celkem výraznou oční vadu, jsem tak silně krátkozraká, že mých témeř 13 dioptrií byla jasná indikace k porodu sekcí, dle mé oční i gynekologa. Máme dvojčata, takže další důvod jít do císaře. S přirozeným porodem jsem tedy nikdy nepočítala, ani se na něj nijak nepřipravovala. Nakonec jsem k tomu všemu rodila předčasně už ve 29tt, kdy dcera neměla ani kilogram, pro mnohé lékaře je taky porod pod 30tt rovnou veden operativně. A jak přišly děti na svět? Přirozeně, oba byli zhruba za dvě hodiny venku. Rodila jsem. nemocnici s perinatologickým centrem, takže žádní amatéři. Zvládla jsem to já, děti i mé oči (donošené, z mého pohledu velké dítě bych asi s těma očima nedala). Jsem za přirozený porod ráda, i když jsem měla epiziotomii (u předčasného porodu se nastřihuje vždy, aby bylo miminko venku co nejrychleji a s minimálním tlakem). Takže člověk něco miní, ale nakonec to může skončit zcela jinak.

kaczorka
17. zář 2017

Zdravim,ja jsem byla na planovanem cisari kvuli KP (maly byl obracene) a taky mel odhadovanou vahu pres 3,5kg. Coz uz na prirozeny porod nebylo.. V porodnici jsem byla kvuli komplikacim 10 dni,z toho az posledni 3 dny s malym.. Bolest jsem nejak prekousla,horsi to bylo psychicky..Ted musim cekat jeste rok na to abych mohla znovu otehotnet.. Dala bych nevim co abych mohla rodit prirozene.. A pokud vim co mi rekli v porodnici,tak planovany cisar je pouze v pripade kdy je bud KP,nebo se jedna o dvojcatka,ci jsou nejake komplikace ohrozujci zivot ditete nebo rodicky.. Preji hodne stesti a pohodove tehotenstvi a snad budes mit s porodem vetsi stesti nez ja 😉

mlynkova85
17. zář 2017

@vendullka2017 hele manžel měl 4,8kg já 2,5kg děti první 3,3 druhý přesně 3kg😉 o tomhle to určitě nebude neboj. Já mám 2 císaře a teď si říkám co bych dala za přirozený porod. Dřív jsem to tak neviděla byla jsem za císař ráda teď toho lituju ale z mé strany to nebylo dobrovolné rozhodnutí ale nutné pro přežití dětí a moje. A jizva mě bolí a svědí ještě 5 let po druhém porodu. Doktor řekl že tam mám nějakou mikozu a nejde s tím nic dělat chvilku mám klid a pak to zase svědí a bolí.

odula
17. zář 2017

@saleva nepatri to sem,ale muzu se zeptat kdy ti zacali kapat oxytocin?

pohlovapetule
17. zář 2017

Za sebe radím přirozeně, když to půjde, mám za sebou oboje. První císaře, druhé přirozeně, i když se klukovi nechtělo, byl velký a razil si cestu, je to nezapomenutelný zážitek🙂

kaczorka
17. zář 2017

@pohlovapetule Muzu se zeptat po jak dlouhe dobe po cisari jste mela druhe dite, Kdyz jste rodila prirozene? Ma doktorka mi totiz rekla ze s nejvetsi pravdepodobnosti je po prvnim cisari i druhy porod cisarem.. Dekuji 🙂

ivuska1986
17. zář 2017

@vendullka2017 zdravím, jsem ve 37. týdnu a dala bych všechno za to, abych mohla rodit prirozenou cestou. Zatím to u nas vypadá z 80 procent na císaře. Strašně s tím bojuju a moc me to mrzi, přála bych si přirozený porod a pro miminko je to též ta nejlepší cesta na svět.

eva_marie
17. zář 2017

mam za sebou jen prirozeny porod, takze nemuzu srovnavat. uprimne porodu jsem se neskutecne bala v prvnim a castecne i druhem trimestru. rodila jsem prirozene, bez leku, bez epiduralu, jelikoz i kdbyych je chtela, tak by se to nestihlo 🙂 od samovolneho prasknuti vody jsem porodila za 4 hodiny. jakmile jsme zaclaa rodit, tak vsechny obavy byly pryc a musela jsem proste fungovat. hodne jsem chodila, mozna i proto by porod tak rychly. bolest byla, ale dala se vydrzet, o nejakych lecich na bolest jsem zacala uvazovat kolem 8-9cm kdy uz jsem mela pocit, ze musim tlacit, ale to uz nemelo cenu.
mela jsme nastrih, dle meho byt nemusel, kdyby me informovali, ze chteji strihat, asi bych zatlacila jeste vic. jizva se zahojila, ani o ni nevim, muz si taky nestezuje, rikal, ze by nic nepoznal...cisar mi prijde riskantni, pokud bych nemusela, nesla bych na nej

mku
18. zář 2017

@drakenn
@misa357 neofiko cisar na prani daji napr v praze podoli

sarad
18. zář 2017

Noooo, tak me nastrih hraze obcas trapi i po 4letech...a ze by to tam dole zustalo stejne uzke jako pred porodem rozhodne taky rict nemuzu...

cartney
18. zář 2017

@sarad zkuste cvičit cviky na posílení pánevního dna

hlasimse
18. zář 2017

@cartney A kde jste rodila? V ČR?

cartney
18. zář 2017

@hlasimse jj v Šumperku

verunka_korunka
18. zář 2017

@vendullka2017 tak jizva po cisari nebo plastika prsou jsou docela rozdilne... u cisare se rozrizne 5 tkani, vcetne svaloviny ktera se roztahne do stran. Jizva je dost neprijemna, v blbem miste jak uz nekdo psal.. silonky, kalhotky, kalhoty... neni to jen o zarezavani obleceni do jizvy, ale i je to neprijemne, bolestive... krom toho necitim od pupiku k jizve, ted uz se to zlepsuje, ale je to dost neprijemne, jako by umrtvene. Mamzel mi tam nesmi sahat jak je to neprijemne.
Mela jsem i normalni porod i kdyz brzo, vyvolávany bez analgetik. Bylo to naprosto v pohode kdyz pominu posledni pul hodinku kontrakci pred tlacenim. Ale nic strasneho. Nemela jsem nastrih ani potrhani. Dite muselo okamzite do inkubatoru (26tt) takze jsem ji ani nevidela. Doted bych chtela zazit jake to je porodit normalne, byt s ditetem ty 2 hodinky na sale... asi to nikdy nepoznam a je mi to lito. U cisare ti ukazi dite, odnesou a prinesou oblecene a v perince tak na 5-10 minut. Pak ho pul dne nevidis ☹. Na císaře jsem nechtela, ale dite bylo hlavou nahoru a odhadovali malou hmotnost, takze byl cisar doporucen ☹ Nikdy bych na cisare nesla dobrovolně.
A kamaradka lekarka u prvniho byla hodne potrhana, a druhe dite mela za 15m a opet prirozene, treti taky prirozene a verim, ze ona by si to umela domluvit kdyby chtela cisare... nechtěla...

saleva
18. zář 2017

@odula ahoj, nepamatuju si to presne, odhaduju po 6-8 hodinach kdy se to nehlo ani o milimetr, bylo to peklo, uz chapu ty vyvolavany a popohaneny porody, proc to nikdo nechce.. kazdopadne me to nesnesitelne bolelo i bez nej takze sem doufala ze to trochu urychli.

normalnimatka
18. zář 2017

@saleva ono to posuzování průběhu porodu podle počtu cm a ještě vzhledem k času (ta nervozita, že už se nějak dlouho nic neděje), je dost debilní.... nevim, proč doktoři a PA prostě a jednoduše nevěděj, že to není nic směrodatnýho, a že klidně můžeš mít kontrakce x hodin a "nic se dole nedít" - 3,14čovina - a pak najednou za půlhodiny se otevřít z 0 na 10cm... je smutný, že se kvůli tomu akorát stresujou rodičky a vzápětí přijde kolotoč zásahů, aby rodičce "pomohli". chápu, že když k otevírání dochází, tka má rodička pocit, že už má zas další kus za sebou a postupuje to, jenže ono to dycky nějak postupuje, jen to prostě příroda nemusí dávat úplně najevo těm našim měřítkům🙂))

markokolin
19. zář 2017

Já mám za sebou přirozený porod i CŘ. A jednoznačně se kloním k přirozenému porodu. Císař byl kvůli poleze miminka i když starší doktor říkal, že při mém 4 porodu bych ten konec pánevní dala, ale já i ostatní doktoři nechtěli riskovat ( 3 těhu dopadlo špatně). I kamarádky porodní asistentka říkala, že císaře by u konce pánevního a dvojčat volila vždy.
Císař je lepší v tom, že nemáš porodní bolesti, prostě si lehneš a miminko je najdou venku. Dokud dostáváš injekce na bolest, tak je to v pohodě, ale pak je to mazec. Jizva je dost nepříjemná a teď 3,5 měsíce po porodu jí při změně počasí cítím a na dotek je taková nepříjemná. Rodila jsem v Kolíně a manžel mohl být se mnou. Miminko ukázali po porodu, pak na chvilku zabalené a protože byl o měsíc dřív putoval do inkubátoru.
Normální porod je úžasný v tom, když ti mimčo dají na bříško a kromě vážení a kontroly ho máš pořád u sebe ( když je v pořádku). To je prostě paráda.

chimneysweeper1
19. zář 2017

ahoj, já měla na výběr porod koncem pánevním nebo císaře. Vzhledem k věku (skoro 35let, prvorodička) a kvůli svému strachu, jsem se rozhodla pro císaře. Sice jsem syna hned po porodu nemohla mít u sebe, ale jinak to bylo dobré rozhodnutí. Porod jsem prospala, potom jsem den ležela na pokoji, malého mi jen nosili, druhý den jsem sice s bolestí, ale vstala, odpoledne už jsem běhala po chodbě a přijímala návštěvy. Neměla jsem žádné bolesti, doma jsem za pár dní fungovala naprosto normálně, včetně úklidu a vaření, už 5.den po porodu jsem spala na břiše. Jizva se zahojila, nebolí, nemám žádná necitlivá místa, přitom od porodu to není ani půl roku. Na pokoji se mnou byly dvě holky, jedna po porodu přirozeném a byla zdevastovanější víc jak já a druhá, které museli udělat akutního císaře po mnoha hodinách bolestivého porodu. Než toto, tak rovnou císař, ale to nikdy nevíš předem. Můžeš mít pohodový porod bez větších porodních zranění a může to být naopak. Předem nikdy nevíš. Uvidíš, jak budeš snášet těhotenství, jak Tě naladí předporodní kurz atd. Jsi na začátku, takže opravdu je brzy toto řešit. Já až do konce věřila, že porodím normálně, ale syn byl proti 🙂

saleva
19. zář 2017

@normalnimatka mas pravdu protoze mezi 1 v noci a 2 odpoledni to byly 2 cm a pak za dalsi hodinu uz 6 a za dalsi 8... pak uz mi tlacili na bricho protoze byl upnle spatne zrotovanej, otazkou je jestli by se tak stalo i prirozene nebo to bylo tim oxytocinem ze sem se nakonec otevrela. U me to ale bylo jedno protoze kontrakce i bez oxytocinu bych stejnak dyl nez tech 18 hod nedala a dosel epidural. Opravdu je to uplne individualni.Nekdo rodi v brutalnich bolestech 3 hod a da to, to samy clovek co rodi 30hod a tolik to neboli. U me to proste nevyslo, mam extremne bolestivou kazdou menstruaci kdy bolesti zvracim takze tohle bylo to samy akorat asi tak 30x znasobeny. Kricela sem bez prestani cca 14 hodin a to mam prah bolesti hodne velkej od mensesu pres ledvinovy koliky a nejruznejsi operace.Priste je uz takhle dlouho to zkouset 'prirozene' nenecham.

bonulinka
19. zář 2017

@normalnimatka Přesně tak. Monitor kontrakce neukazoval, otevřená na 3 cm a já už přitom cítila tlak jako před koncem porodu. Nikdo mi nevěřil a klidně si odešli, že to bude za dlouho. Za další půlhodinu jsem už držela syna v rukách 😀.

normalnimatka
19. zář 2017

@saleva no jenže ty bolesti můžou bejt znásobený i tím oxytocinem. podle mě přirozeně je to vždycky lepší. před příštím porodem bych se zaměřila na přípravu - uvolňovací techniky, ideálně navození rauše:D hypnoporod, jemné zrození atp. podruhý to už určitě tolik bolet nebude;)
ale pokud máš i ms bolesti velký, zkusila bych nějak posílit celej hormonální systém a tu soustavu ženskejch orgánů, bude tam asi nějakej problém...

karlajasmine
19. zář 2017

@normalnimatka presne.. me rikali, ze jeste nejsem otevrena, at netlacim, pritom jsem mela obrovsky nutkani tlacit, tak jsem je ignorovala a tlacila jak se mi chtelo, a v tu chvili zjistili, ze jsem najednou ze 7cm na 10 a ze uz vlastne muzu..

normalnimatka
19. zář 2017

@karlajasmine jn...tohle se asi stává často... a chudáci ženský, který věřej doktorům a bojej se, že tlačej - protože jejich tělo tlačí samo - že se potrhaj, nebo ublížej mimču, když ještě přece nejsou dost otevřený. přitom příroda není blbá. nebyly na to asi dělaný žádný velký studie, ale když to někdo zkoumal, tvrdil, že vlastně to předčasný tlačení dítěti neublíží. a halvně ono fakt nejde netlačit:D to tělo si dělá, co chce.
já jen nechápu, jak je možný, že to každá jednotlivá PA nebo doktor nebyli schopný vysledovat ve svý praxi, že se to tak prostě stává, ani nemusim číst kdovíjak "alternativní" weby o porodech, kde ty lidi teda bohužel často působěj, že rozuměj fyziologii porodu mnohem líp, než ty, co maj před jménem titul na rození:( jen ze svýho okolí znám dost žen, který to měly podobně.
prostě větší pokora vůči tomu samotnýmu procesu by fakt neuškodila, no.
takže se vlastně hodí mít aspoň tu informaci o tom, že dítěti neublížim (snad ani sobě), když budu tlačit, aniž bych byla otevřená. a když si to tělo tlačit bude, tak třeba bude dítě za chvíli na světě a doktoři budou koukat jak puk:D
a co ty vlastně? máš to teď někdy před sebou..nebo už na světě?🙂

soleilll
19. zář 2017

@vendullka2017 Neměla jsem sílu číst 3 strany předešlých příspěvků, takže napíšu nanovo. A natvrdo. Promiň, ale ve 4. týdnu ještě ani nevíš, jestli dítě donosíš. Být tebou, soustředím se na blízký mylníky - potvrzení těhotenství, bijící srdíčko, 1. screening atd. a neřeším vedení porodu, kterej je ještě na hony vzdálenej. Navíc pokud nemáš žádnou zdravotní indikaci k sekci, nemá smysl o ní uvažovat. Oficiálně ti ji na případné přání nikde neudělají.
Za mě - já bych zase nikdy nechtěla rodit vaginálně a za své dvě sekce jsem velmi ráda. Jizva není nic strašného, bolesti byly, ale určitě lepší, než být celá potrhaná nebo nastřižená, nemoci sedět ještě 2 měsíce na ničem jiném než nafukovacím kruhu, řešit možná už napořád úniky moči atd. Navíc pro dítě je plánovaná sekce nejbezpečnější způsob, jak se dostat na svět.

karlajasmine
19. zář 2017

@normalnimatka No ja si pamatuju, jak mi PA nebo doktorka jakoby z velke dalky nekolikrat rikala, at netlacim, ze se potrham a ze jeste nejsem otevrena, a jak mi prolitlo hlavou ''to je mi uplne u pr****, ja proste musim tlacit a vsechno ostatni je mi v tuto chvili naprosto jedno''... To nutkani neslo zastavit. Mam kamaradku, ktera nutkani na pokyn doktorky zastavila a pak se ji uplne zastavily kontrakce a sla na akutni cisarsky rez.. Proste clovek musi verit svemu telu..
Jinak mam to jeste pred sebou no 🙂.. cca 9 dni do terminu, tak jsem zvedava..

Strana
z4