icon

Vybrat jméno pro dceru: Kamila nebo Jana?

katerinka92
11. kvě 2024

Holky, už se blíží termín porodu, já sice tašku do porodnice zabalenou mám, ale chtěla bych tam jet už s vybraným jménem. S manželem jsme nakonec dospěli ke dvou jménům a to Janička nebo Kamilka. Kamila mi přijde zajímavější a Jana je víc taková univerzální a tvárná. Můžete mi prosím poradit, co se vám líbí víc 😁 mě by vaše názory trošku pomohli si to utřídit

Strana
z3
palja
12. kvě 2024

@katerinka92 Kamila

lentilka2013
12. kvě 2024

@katerinka92 Já jsem taky jednoznačně pro Kamilu.Libi se mi osloveni Kamca.Jana se mi nelíbí.Prijde mi to takové nemastne jméno.

amazienka
12. kvě 2024

A co Janka?

lenkalubina
12. kvě 2024

Moje babička se jmenovala Jenka😉 původně měla být Jana,ale někdo to tenkrát prostě popletl🤣 a mě se to moc líbí...jinak v mém okolí je Janicek dost a Kamču znám jednu

barulina
12. kvě 2024

Kamila

xxx3d
12. kvě 2024

Kamila

miskadis
12. kvě 2024

Kamila

katerinka92
autor
12. kvě 2024

@lenkalubina Jenka se mi teda líbí 😁, to je hezká story

Jinak holky děkuji všem za vyjádření, pomohlo mi to a myslím si, že to bude ta Kamilka. Proberu to s manželem dnes.

colik
12. kvě 2024

Kamila

tereza0111
12. kvě 2024

jsem team Kamila 🙂 Je to uzasne zenske, nezne, ale zaroven to neni zadny problem pro dospelou zenu, da se krasne tvarovat, proste moc pekne jmeno 🙂

lennus
12. kvě 2024

@katerinka92 Kamila

katerinka92
autor
12. kvě 2024

❤️❤️ Je pravda, že je to opravdu netuctové jméno za mě, tak už se můžu jen těšit až vyleze 😁, doufám, že mi manžel do toho nebude chtít teda hodit vidle, ale snad ne, už to mám opravdu za pár, abychom vedli dlouhé diskuze o jiném jméně 😁

nektarinka123
12. kvě 2024

Jsem Jana a proto ti radim Kamilu😁 nemam rada sve jmeno a vrazdila bych kdyz mi nekdo rekne Janca

katerinka92
autor
12. kvě 2024

@nektarinka123 Já teda musím přiznat, že
své jméno se mi taky nikdy nelíbilo. Ale u jmenovkyně Jana jsem to nečekala 😁

mirin89
12. kvě 2024

@katerinka92 Jestli jste stale nerozhodni, hodte si minci, ne kvuli tomu, co padne, ale pro ten okamzik, kdy mince leti a tobe bleskne hlavou, co bys radsi. 😉

katerinka92
autor
12. kvě 2024

Myslím, že po diskuzi už jsem si to vážně utřídila a bude to Kamila 🙂 90%

mumu77
12. kvě 2024

Jsem Kamila ( 48 let) a nikdy jsem svým rodičům toto jméno nevyčetla.
Netvrdím, že je nejkrásnější 😊, ale já se v něm cítím dobře a žadné hanlivé tvary mi za celý můj život nikdo nenadělil. S oslovením Kakamila jsem se též ještě nikdy na svou osobu nesetkala.
Pro některé jsem Kamča ( vůbec mi to nevadí!!), dokonce ještě i v tomto věku Kamilka 😁, někdy Kamísek.
Toť jen vyjádřeni od nositelky tohoto jména, ale ani proti Janě nic nemám, jen ti dávám vlastní pohled.
P. S. A kdyžtak si hoďte korunou 😊.

hanka_12345
12. kvě 2024

Taky bych dala Kamilu. Jana je desny.
I Hana🤣

suzanna123
12. kvě 2024

Kakamila? Co to je? Z Kateřiny byste taky udělaly Kakateřinu? Nějak nechápu… Taky nechápu, když se někomu líbí nějaké jméno, že má někdo potřebu přispěchat s nějakým patvarem a zhnusit mu ho - mně tohle udělala moje babi se dvěma jmény a pak se divila, že s dalšími už jsem se jí nesvěřovala 🤷‍♀️ Jo, autorka se ptala, které, ale hnusoverze se dá udělat z každého jména 🙄

petaov
12. kvě 2024

Kamila

katerinka92
autor
12. kvě 2024

@mumu77 To jsem ráda 😁❤️ nositelky ví nejlépe

hanka_12345
12. kvě 2024

@suzanna123 kakamila se rika no ale je to jak rikas

apacheee
AMBASADORKA
12. kvě 2024

Kamila ♥️

wendulka
12. kvě 2024

@katerinka92 mě vždy pomohl význam jména při rozhodování.

Ženské křestní jméno Jana má hebrejský původ, stejně jako jeho mužský protějšek Jan. Jméno pochází z hebrejského „Jochanan“, které se překládá jako „Bůh je milostivý“, „Hospodin je milostivý“ nebo „milostivý dar Boha“. Základem jména jsou hebrejská slova „Jahve“ (s významem „Bůh“) a „chanan“ překládané jako „smilovat se“ či „milost“.

Ženské křestní jméno Kamila pochází z latiny. Nejčastěji je spojováno s latinským slovem „camilla“, které se překládá jako „osoba vznešeného původu“. Původně šlo o označení chlapců a dívek, kteří měli díky vznešenému původu právo sloužit posvátnou chrámovou službu. Jméno Kamila tak lze přeneseně přeložit také jako „služebnice v chrámu“. Další teorie jméno z latiny překládají jako „dívka svobodných rodičů“ nebo jako „heřmánek“. Camillus je totiž latinským označením pro tuto léčivou bylinku. Možných výkladů jména je však ještě víc. Jméno Camillus totiž bylo původně užíváno jako rodové jméno jednoho římského rodu. Jeho původ je zřejmě etruský. Zde mělo význam „Merkur“. Jméno Kamila tak lze přeneseně přeložit i jako „božská“, „zářivá“. Některé výklady jména nás však zavádějí do arabštiny. Jméno by se pak z arabštiny překládalo jako „dokonalý“ či „kompletní“.

xer
12. kvě 2024

Jana je kazda druha. Kamila je krasny jmeno a urcite jich neni tolik

mabs
12. kvě 2024

@martinka_33 ty jo, mám to naopak. Kamily znám dvě a obě jsou super, Martiny tři a všechny jsou nemastný neslaný a Moniku znám naprosto úžasnou.

mimi1004
12. kvě 2024

Jsem pro Kamču 🙂

broskvicka21
12. kvě 2024

@katerinka92 jako Kamila jsem pro Kamilku 😆

manssake
12. kvě 2024

Mne se libi obe jmena. Jan je sice hodne, ale z vetsi casti starsi rocniky a nas vek. Malou Janicku jsem nepotkala zadnou, ale ani Kamilku. Kazdopadne bych dala Kamilu, je to vic neobvykly jmeno a oproti Jane takovy zajimavejsi. 🙂

Strana
z3